Плюсове и минуси на кварталите в София - 9 тема

• 38 031
  • 749
  •   1
Отговори
# 315
Доста спокоен квартал. Зимата мирише на чад, заради къщите, отопляващи се на твърдо гориво, но предполагам че след още няколко години те въобще няма и да останат. На доста места ги разпродават и на тяхно място никнат блокчета. Хубавото е, че не са много високи.

# 316
  • София
Информативно само давам един пример за "пазарни" цени в България: парцелите в Кръстова вада преди 4 години. Освен, че почти нямаше за продажба, за няколко месеца изчезнаха обявите от частни лица и малки агенции, та всичко започна да се предлага от Олимп (със и без обезщетение, малки и големи парцели). Цените станаха Уау и според имот.бг пак си бяха пазарни. Кой обаче ги определи и как се отрази това на облика на квартала, е един друг въпрос. Само се радвам, че в момента не сме в къща там и обградени от блокове.

П.П. редактирах си поста, за да отразява по-добре това, което искам да кажа.

# 317
  • Сф
Ученици и родители заплашваха учителите в онези години  и в Надежда/Връбница - "Защо отрочето ми има 4 по математика?",  пита таткото, новоизлюпен дребен бизнесмен, "Госпожо, пишете ми 5 вместо 4 и ще Ви купя 1 кафе!", това второто от ученик, който биел майка си.
Това същото се случва и в 1 во СОУ преди няколко години.-центъра,за незнаещите.От моя близка учителка там го  знам.Може би се се случва и другаде, заради новопоявилите се или заварени селяци с претенции и пари.Демек има ги навсякъде, но някъде са силно концентрирани, вервай ми!
За 2 та  квартала сравнявах общо климата така да се каже, отделни кофти случки ясно, че навсякъде може да има.ето обсъждате някаква горичка...колелото на Й. Н. и клошарите.Май и по тв гледах нещо, явно е съвременен бич за околно живеещите. Но и там се бяха вдигнали със сигнали до общината.Младост също редовно реагират при проблем (центъра за метадон последно)
Иначе аз имам познат, който от Люлин отиде точно в Обеля 2  и като го питахме "как е", вика - същото.
А входа беше уникална гробница, не бях виждала подобен..седянките с найлоните отпред също..т.н. беседки за пиене на бири и подобни, с фотьойли и подобни..сега се сетих, че на влизане в 5 та част , Люлин ,с 310 имаше един скат до пътя направен на"забележителна" зеленчукова градина. Сбирките на пропадняци около кооперативния..абе  пълно беше с идиоти и откачалки , всякакви като тръгнеш и посред бял ден да се разхождаш. Е , някои слизат и към центъра денем, около банята, лъвов мост и пазара и така..

# 318
Не може да се сравнява средна цена в Люлин, който е 10 микрорайона, много различни един от друг (примерно Люлин-9 или 10 е едно, Люлин-1 или 2 е друго), и Борово, което е колкото 1-2 микрорайона в Люлин и е много по-хомогенно като среда.  

Има и по-евтини квартали от Люлин, например Обеля-2, така че може да продадеш в Люлин и да си купиш по-евтино в Обеля-2.

Допълвам - като пуснах като Попея извадка за 3-стаен панел в Люлин-9 и 10 ми излязоха в списъка доста преустроени 2-стайни. Което, разбираемо сваля средната цена на квадрат, както и средната цена на апартамент. В Борово от 16 обяви май само 1 беше за преустроен 2-стаен.
Та нека да имаме и това предвид.

Факт, че е така, но именно защото предлагането в Борово е много по-малко от Люлин, цената е по-висока, и на кв, и за целия имот. Това не е така. Преустроените свалят само цената на ап., но не и на кв., защото в цената на кв е отразено, че са преустроени, тоест, с по-малка от нормалната за тристаен квадратура. Делиш по-ниска цена на ап на по-малка квадратура, и цената на кв пак е на нивото на тристаен с по-голяма цена на ап, но и с по-голяма квадратура. То това  е смисълът на цената на кв, че елиминира големината на ап. 

Пък ако някой не вярва, ами да не вярва Simple Smile Като тръгне да купува, ще разбере на свой гръб как е точно Simple Smile

Между другото, от приятели, които търсеха там да са близо до бабата, знам, че свестен панел в Борово излиза веднъж на високосна.  Та сравнението е наистина несъстоятелно.

# 319
Чудно какво може да прави който и да е нощем в горичката Simple Smile та се дава за контрапример, при това на квартал, предполага се с осветени улици.
Джедаят си има сентимент към Лозенец Wink То тя горичката е пет-шест дървета и пейки около стълба с трамвайните жици, та е горичка само в съзнанието на Джедая, ама лаф да става. И е осветена и тя, както и целият полощад. Иначе наистина по цяла нощ е оживено там заради магазина и още един до него, който работи до два през нощта.

Самия площад също е опасен нощем. Предвид хората, които го населяват. Аз имах предвид района наоколо. Разходи се и виж - спринцовки, боклуци, катуни...

# 320
Скрит текст:
Чудно какво може да прави който и да е нощем в горичката Simple Smile та се дава за контрапример, при това на квартал, предполага се с осветени улици.
Джедаят си има сентимент към Лозенец Wink То тя горичката е пет-шест дървета и пейки около стълба с трамвайните жици, та е горичка само в съзнанието на Джедая, ама лаф да става. И е осветена и тя, както и целият полощад. Иначе наистина по цяла нощ е оживено там заради магазина и още един до него, който работи до два през нощта.

Самия площад също е опасен нощем. Предвид хората, които го населяват. Аз имах предвид района наоколо. Разходи се и виж - спринцовки, боклуци, катуни...
Живея на 5 мин от площада и редовно се разхождам наоколо, има денонощен магазин на площада, вече казах това, но ти от другия край на София ми обяснявай колко е опасно.  Те цените ясно говорят къде е по-опасно, около Журналист или около вас в района на Екзарх Йосиф и Мария Луиза Wink И не ме карай пак да вадя цените от имот.бг.

# 321
Скрит текст:

Живея на 5 мин от площада и редовно се разхождам наоколо, има денонощен магазин на площада, вече казах това, но ти от другия край на София ми обяснявай колко е опасно.  Те цените ясно говорят къде е по-опасно, около Журналист или около вас в района на Екзарх Йосиф и Мария Луиза Wink И не ме карай пак да вадя цените от имот.бг.

Не знам за цените, но в лозенец е доста зле от към безопастност. Минавал съм 1000 пъти там през горите и много добре знам какво говоря. Знам, че и ти знаеш Simple Smile

# 322
Що дириш из "горите" 😄
А през Западен парк минавал ли си?
- денем
- по здрач
- нощем
Ела тогава се похвали. В Лозенец всеки може 😂

# 323
Точно в Западен парк тичам денем и по здрач. Жив съм.

# 324
Някой може ли да даде мнение за ЕПК блоковете в старата част на Овча купел на ул. "Рачка" и ул. "Народен герой" в близост до 66 СУ Филип Станиславов? Доколко тази част на квартала е добра (критериите ми са: парк, транспорт, сигурност)?

# 325
Точно в Западен парк тичам денем и по здрач. Жив съм.
И аз да изглеждах така, щях да замръквам без притеснение навсякъде 😀

# 326
Не изглеждам точно така, но поне мога да тичам бързо. Grinning

# 327
Що дириш из "горите" 😄
А през Западен парк минавал ли си?
- денем
- по здрач
- нощем
Ела тогава се похвали. В Лозенец всеки може 😂

Минавам от там с байка и съм виждал страшни неща баш в Лозенец.

# 328
Някой може ли да даде мнение за ЕПК блоковете в старата част на Овча купел на ул. "Рачка" и ул. "Народен герой" в близост до 66 СУ Филип Станиславов? Доколко тази част на квартала е добра (критериите ми са: парк, транспорт, сигурност)?

Ние купихме на Рачка, а преди съм живяла в съседен вход около 2 години.

Парк - парк Овча Купел в края на Любляна е супер, има пейки, алеи, поддържа се. Разходете се да го видите. Банята също има парк, този на Славия не е далеч, но според мен те стават само за разходка с куче.

Транспорт - има какво да се желае, но от Рачка до Борис и трамваите са макс 10 мин ходене. По Любляна минава 73 и 45 (?) Първото ще прави връзка с метрото на бул. Овча Купел, сега може с него и до Красно село, второто ходи към Красна Поляна и Вардар.

Сигурност - От това, което виждам, е доста спокойно. Около нас са почти само 4-5 етажни кооперации и къщи. Няма панелки, няма огромен наплив от народ. Не съм чувала да има престъпност, макар че сега съм отскоро. Предишното ми пребиваване тук също беше безпроблемно.

Ако трябва да съм честна това е единствената част на ОК, която ми се вписваше в критериите като търсехме. За другите не исках и да чуя.

Едит: За самите блокове, те всъщност са доста ниски ЕПК, по 8 етажа, по 3 ап. на етаж. Някои са поддържани, някои не са. Но определено не е "голямо село", както са другите ЕПК. За строителство не съм специалист да кажа, но и предния път, и сега ми прави впечатление, че апартаментите са доста топли. Повечето имат изолация. Разпределенията са добри, нашия е 3 ст., 97 кв без терасите (2), кухня с трапезария, преход към хол, две спални, баня, мокро с тоалетна. Квадратурата и разпределението ме спечелиха.

Последна редакция: ср, 28 окт 2020, 18:50 от mokka

# 329
  • Sofia
Тъй като не познавам Овча купел, бихте ли ми казали коя е частта, където няма цигани? Овча купел 2 ли е? В тази част ли се строи метрото?

Общи условия

Активация на акаунт