Плюсове и минуси на кварталите в София - 9 тема

• 37 987
  • 749
  •   1
Отговори
# 435
Тази таблица е за граничите райони, а доколкото си спомням, те  не важат за класирането. За класирането се гледа адрес на детето (постоянен или настоящ) в кечмънта/района на дадено училище, над 3 години - 1 група, 1-3 години - втора група, под 1 година - 3 група и без адрес в кечмънта - 4 група. Поне така беше т.г. Когато се търси жилище, е добре да се провери има ли и в кой точно район попада най-близкото училище - ето това са районите за т.г., от сайта на Столична Община
https://www.sofia.bg/documents/20182/4436482/%D0%9F%D1%80%D0%B8% … 9516-171d7bae309b

# 436
  • София
Да, за този списък говорех и аз.
Детето го приеха след трето класиране в граничен район, дават се 5 точки.

# 437
Благодаря.
Ние гледахме още няколко апартамента в Манастирски изток, но сме 50/50.
Има голям потенциал, но поне още 3-4 години все ще има строежи. В големите комплекси цените са по-високи, а ако в някое блокче измежду тях има ниски, то нямаш много достъп до площадки (ако самият блок няма, а този дето гледахме нямаше), защото всичко е с огради и охрана. И най-вече - на 30 минути сме от Южен, което не е малко. Бях готова за Манастирски, ако поне сме в голям комплекс и си има площадки и двор, но в тези единични блокчета... То тогава можем да идем и в друг квартал, пак далеч от парк, но с инфраструктура и градски.

В Мона 2, ако се интересувате, искат 30% на предварителен и акт 16 ще е юни 2022, тристайни между 93 000 и 144 000 евро. Цените им са супер, но тези 30% на предварителен ни отказаха. Ще има Мона 3 и Мона 4 също.

# 438
Да, за този списък говорех и аз.
Детето го приеха след трето класиране в граничен район, дават се 5 точки.
Това е добре за вас, но е възможно само за училища, в които остават свободни места. В 107-мо например дори за 2-ра група не остават, в 73-то е подобно, до точки за граничен район изобщо не стигат. А и да има останали места, граничните райони са много (а всички са с 5 точки)  и е възможно да има повече желаещи деца, отколкото места. Т.е., да стигаш до точки за граничен район е рисково,  та е добре родителите да си ги следят тези неща предварително.

# 439
  • София
Всъщност електронната система за училищата така и не заработи и все още решават директорите.

# 440
Всъщност електронната система за училищата така и не заработи и все още решават директорите.
На база на много ясна и категорична заповед на СО с много ясно определени райони на училищата. Аз нека си имам адрес в кечмънта на 107-мо от над 3 години, пък да видим как директорът ще реши да не го вземе  и дали няма да му разкажа играта в такъв случай. Вече за деца за 4-та група ако правят врътки на н-тото класиране някъде (в 107-мо места не остават, но другаде остават) с връзки, може и да има, но са 1-ци и според мен не е желателно да се разчита на това. Но всеки си знае.

# 441
  • София
В 107 няма места още след 1 класиране. То ни е гранично също Grinning

# 442
В 107 няма места още след 1 класиране. То ни е гранично също Grinning

Така е Simple Smile И в 73-то е същото, може и други да има, май в Младост имаше едно подобно. Но ако си в кечмънта с уседналост, влизаш. Това имам предвид да се гледа. Е, ясно, че се гледат и много други неща на локацията, но доскоро никой не гледаше училищата и ДГ, защото можеше да запише детето си навсякъде из София. А сега нещата се промениха.
А, те граничните на всеки са 5-6 някъде, нормално  Simple Smile За най-желаните, обаче, не мисля, че граничен район е решение, просто не остават места за него.

# 443
  • София
В Младост е много сложна системата. В Младост 4 има 1 училище, в което никой не иска да е.
В Младост 1 има друго училище, в което всеки се бута.
В Младост 3 имаме 81, криво-ляво сме по средата.
Не знам какво е кечмънт и гранични.

# 444
В Младост е много сложна системата. В Младост 4 има 1 училище, в което никой не иска да е.
В Младост 1 има друго училище, в което всеки се бута.
В Младост 3 имаме 81, криво-ляво сме по средата.
Не знам какво е кечмънт и гранични.
Била  е сложна преди 3 години. От 3 години има райониране и система за прием на тази база. Ако адресът на детето е в района (кечмънт) на дадено училище, е с предимство пред деца извън него независимо какво иска или не иска някой. А вътре в района пък имат предимство деца, по-дълго живели на този адрес. Тоест, това училище в Младост 1, за което всеки се бута, първо  ще взема децата от района си и само ако останат места, тогава ще вземе деца извън него. А районът му е определен с наредба на СО, линк към която пуснах. И понеже всеки се бута, за деца извън района му няма да останат места, и затова родителите, които купуват в Младост, е добре да гледат кое е районното им училище.   Граничните райони за дадено училище са тези, заобикалящи неговия район - линк към тези райони пуснаха на предната страница.

# 445
Здравейте.
Ние все още търсим и започвам да си мисля, че е в нас проблемът. Sweat Smile
Вие как бихте наредили следните 3 оферти:

1.Комплекс 1 Home - навсякъде го пишат Зона Б5, но си е баш Сердика, близо до парк Възраждане, май беше на ул.Охридско езеро. Предстои да се разходим из квартала. Така като гледам между два парка и сравнително близо до метро, не знам как са детски градини и училища там.

2.Манастирски изток - нагоре към Аркадия и всичките тия комплекси, уж щяло да има общинска детска градина и училище, ама дали? Дали като оправят улиците към Луи Айер ще се стига по-бързо до Южен? Повече ме интересува дали изобщо ще се доредим до училищата в Гоце Делчев.. иначе попрочетох мненията назад отгоре-отгоре.

3.Лагера, края на ул. Христо Матов, сградата на Ваклин, за която бях писала и преди.Апартамента дето харесахме още не е продаден, което за мен е голяма изненада. Пак близо до парк и метро, детски и училища. Там чак ме притеснява защо още не е продадено всичко. Sweat Smile

Преди една година имах почти същите колебания като Вас. Разсъждавах между Манастирски ливади Изток, Запад и Лагера. Ходих на доста огледи и накрая си купих в Лагера. Само, че не Ваклин, а Старлайт /по много причини, нито една от тях не е басейна, който не ме вълнува и не е задължителен за използване/. Много ми се искаше да купя в Манастирски ливади Изток - родена съм и съм израстнала в последните блокове на Емил Марков, точно под тях и за мен това е най-хубавото място на света, а 73-то, което съм завършила, е най-доброто училище и тогава и сега. Ясно е детство, щастлив и безгрижен период. Винаги съм искала да се върна /от доста години не живея там/. След много огледи в Ливадите запад, забелязах колко жестоко презастроено е там. Как няма тротоари, трудно ходиш по улиците и сградите са сбутани една в друга. Не ми беше трудно да се сетя, че след 10 години и Ливадите Изток ще изглеждат по същия начин. Само, че през следващите 10 години, ще трябва да живея на строеж. Е не мерси. Обичам това място, но живота на строеж не ме привлича. Затова купих Лагера, защото е стар квартал, няма накъде повече да строят, поне около моето място и много прилича на Емил Марков /в хубавата му част/. Със зелените междублокови пространства, тесни улички /аз много исках тесни улички, а не широки шумни и мръсни булеварди/. Магазинчета за всичко каквото ти потрябва, кафета и ресторантчета. И всичко друго, за което го похвали някой по-горе, който живее там от 18 години. А иначе избрах Старлайт пред Ваклин - цените за моя тип апартамент бяха почти еднакви. Но сградата на Старлайт е много по-красива и по-малка /не този огромен мастодонт/. На едно и също пространство едните строят само апартаменти, а другите правят много по-малко етажи, повече зелена зона и влагат по-качествени материали. Но и Ваклин не е лош вариант според мен. Вчера ходих, той е почти готов. Казват, че ще е напълно до края на тази година.

# 446
  • Sofia
За Старлайт - относно басейна споделяте, че може и да не се ползва НО не сте ли задължени всички собственици да плащате за поддръжката му ?

# 447
За Старлайт - относно басейна споделяте, че може и да не се ползва НО не сте ли задължени всички собственици да плащате за поддръжката му ?

Плащаме обща поддръжка на комплекса - около 70 лева на месец мисля. За това получаваме постоянна денонощна и жива и видео охрана поддръжка на парковата зона, почистване. Всички разходи по общите части, което за мен е приемливо. А басейна и снек бара до него и цялата релакс зона, която е планирана, създават хубаво усещане за хотел на морето. Това е което мен ме привлече. Аз обичам хотелите и ще ми е приятно да живея в красива сграда с усещане за море /в софийски квартал/. Иначе само поливината апартаменти гледат към басейна. Другата половина гледат в другите посоки - моят е от тях и нарочно си го избрах. Защото мога да си представя купона, който ще тече лятно време, около басейна. Но това не ме плаши на този етап.

# 448
Иначе само поливината апартаменти гледат към басейна. Другата половина гледат в другите посоки - моят е от тях и нарочно си го избрах. Защото мога да си представя купона, който ще тече лятно време, около басейна. Но това не ме плаши на този етап.

# 449
Здравейте.
Ние все още търсим и започвам да си мисля, че е в нас проблемът. Sweat Smile
Вие как бихте наредили следните 3 оферти:

1.Комплекс 1 Home - навсякъде го пишат Зона Б5, но си е баш Сердика, близо до парк Възраждане, май беше на ул.Охридско езеро. Предстои да се разходим из квартала. Така като гледам между два парка и сравнително близо до метро, не знам как са детски градини и училища там.

2.Манастирски изток - нагоре към Аркадия и всичките тия комплекси, уж щяло да има общинска детска градина и училище, ама дали? Дали като оправят улиците към Луи Айер ще се стига по-бързо до Южен? Повече ме интересува дали изобщо ще се доредим до училищата в Гоце Делчев.. иначе попрочетох мненията назад отгоре-отгоре.

3.Лагера, края на ул. Христо Матов, сградата на Ваклин, за която бях писала и преди.Апартамента дето харесахме още не е продаден, което за мен е голяма изненада. Пак близо до парк и метро, детски и училища. Там чак ме притеснява защо още не е продадено всичко. Sweat Smile

Преди една година имах почти същите колебания като Вас. Разсъждавах между Манастирски ливади Изток, Запад и Лагера. Ходих на доста огледи и накрая си купих в Лагера. Само, че не Ваклин, а Старлайт /по много причини, нито една от тях не е басейна, който не ме вълнува и не е задължителен за използване/. Много ми се искаше да купя в Манастирски ливади Изток - родена съм и съм израстнала в последните блокове на Емил Марков, точно под тях и за мен това е най-хубавото място на света, а 73-то, което съм завършила, е най-доброто училище и тогава и сега. Ясно е детство, щастлив и безгрижен период. Винаги съм искала да се върна /от доста години не живея там/. След много огледи в Ливадите запад, забелязах колко жестоко презастроено е там. Как няма тротоари, трудно ходиш по улиците и сградите са сбутани една в друга. Не ми беше трудно да се сетя, че след 10 години и Ливадите Изток ще изглеждат по същия начин. Само, че през следващите 10 години, ще трябва да живея на строеж. Е не мерси. Обичам това място, но живота на строеж не ме привлича. Затова купих Лагера, защото е стар квартал, няма накъде повече да строят, поне около моето място и много прилича на Емил Марков /в хубавата му част/. Със зелените междублокови пространства, тесни улички /аз много исках тесни улички, а не широки шумни и мръсни булеварди/. Магазинчета за всичко каквото ти потрябва, кафета и ресторантчета. И всичко друго, за което го похвали някой по-горе, който живее там от 18 години. А иначе избрах Старлайт пред Ваклин - цените за моя тип апартамент бяха почти еднакви. Но сградата на Старлайт е много по-красива и по-малка /не този огромен мастодонт/. На едно и също пространство едните строят само апартаменти, а другите правят много по-малко етажи, повече зелена зона и влагат по-качествени материали. Но и Ваклин не е лош вариант според мен. Вчера ходих, той е почти готов. Казват, че ще е напълно до края на тази година.
Понеже често минавам, Старлайт гледам, че правят цялата фасада с камък, докато Ваклин имат само елементи от камък по фасадата. И двата строежа ползваха фирма Хидробетон за плочите, и двата строежа сменяха фирмите за кухлите, като и двата приключиха с Кебе, май са гръцки. Иначе са доста различни като архитектура, Старлайт е по-модерно изглеждащ, Ваклин наблягат на ретро малко по-тежка визия, въпрос на вкус. Иначе за площ/апартаменти са идентични, Ваклин имат 230ап на 10 ет. на 9,5дка площ, а Старнайт 150ап на 7ет на 7дка площ, т.е. като застроено петно са ми еднакви.

Общи условия

Активация на акаунт