Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 31

• 21 821
  • 749
  •   1
Отговори
# 630
  • Швейцария
За мен този мръсен ден се състоеше от един голям сладолед веднъж в седмицата и ми се отрази така, че изобщо не свалях нищо. Спрях го и пак почнах да свалям. Засега 15 кг, дай Боже повече. Не пипам сладко и бяло брашно, никакви сокове, дори натурални. За чипсове и торти изобщо дума да не става.
Да се похваля, днес бях на шопинг за по-малък размер дрехи. Няма такъв кеф.

Последна редакция: сб, 03 окт 2020, 03:35 от JennyBG

# 631
Предполагам че зависи от много фактори като възраст килограми придружаващи заболявания Thinking чела съм че на доста момичета не им пречи този ден, естествено ако може без него е по-добре. Но всичко си е строго индивидуално, най-важно е да намерим това което е най-подходящо и добро за нас. При мен едно нещо може да действа, а при друг - не. Трябва да слушаме телата си, те знаят от какво имаме нужда Hug

# 632
Здравейте, момичета. Дъщеря ми си прави изследвания на 4 ден от цикъла и КЗ беше 4,84 и инсулина 6.67. На 22 ден от цикъла прави прогестерон и аз и казах да пусне пак КЗ и инсулин и стойностите са- КЗ- 5,05 и И- 9,02. Като предния ден следобяд е хапнала някакво парче торта, а преди това е яла сандвичи навън. Студентка е , на 23 г. Храни се един или два пъти на ден, предимно здравословно. Понякога си хапва и сладко. Холестеролът и първия път е бил 5,84, а вчера 5, 33. На 12- ти е на преглед при ендокринолог. С нередовен цикъл и качване на килограми, които не може да свали. По принцип е мн слаба, 57 кг на 178 см, сега е 63 и не се чувства добре. Отделно нервност, безсъние, чудя се дали да не направи едно обременяване с глюкоза преди прегледа, за да не се бави после. На гинеколог е чак в началото на ноември.

# 633

уми зуми, можеш ли да опишеш грамажа и вида храна, от който КЗ скача на 11.4? Това е супер висока захар, която натоварва бъбреците и не бива да се допуска. А на каква КЗ започваш да ядеш?
Това е на първи час след ОГТТ.На втори 7,9.На 3- 6,5.Иначе на гладно съм топ.Пия магнезий,Омега 3-1000мг.Май само това като добавки.Имам глюкомер.Сутрешна захар под 5.След тичане на гладно-7,5 или след тренировки за корем в следобедните часове-6,5.Говоря за тренировки от 30мин.без голямо натоварване.Иначе през деня след хранене,не меря висока захар.Няколко пъти е била около 6,5 след ядене на много домати.От февруари не ям въглехидрати.Тогава след ОГТТ на първи час беше 10,85,на втори 7,8.Зеленчуци ям всякакви+ яйца,месо,риба,кайма+ масло,зехтин.

П.п.Може ли ТСХ да се е удвоило от ВМ НВХ хранене и възможно ли е да падне? Гредата също има изменения.Пия хормон ,а никак не ми се ще.Започнах го,защото много започнах да се потя,забравях,нямах сили за тренировки,но след като го започнах( месец вече),нещата не се подобриха.

Последна редакция: сб, 03 окт 2020, 09:01 от umi zoomi

# 634
КЗ която се увеличава след тренировки не беше ли заради повишен кортизол? Имаше тук някой преди време- спазваше режим, тренираше, а КЗ се покачване. Накрая бяха предписания някакви хапчета за диабет/КЗ...
Уми зуми, а как са хормоните на ЩЗ, не се гледа само ТСХ? Щом има изменения по жлезата, значи си с Хашимото? Когато Т3 и Т4 са много ниски най-малкият проблем е нежеланието да се пие хормон. То и аз не исках да го пия, но просто без него не се чувствах добре. Особено Т3 е важен за симптомите.

# 635
Т3 4,83 т4-8,28 ТСХ-7,40,тиреоид пероксисазни антитела-338.ТСХ  и т.пер.антитела бяха на половина февруари.
ТСХ след 20дни на хормон 2,4.
В по-горни постове четох,че при ВМНВХ може да се покачи ТСХ в първата 1 година на режим и после само да падне.За това попитах дали е възможно да е от това.
 Иначе при ОГТТ:
Инсулин на 0час-4,25,на 1ч-40,2ч-21.Глюкозата 4,9/7,92/11,4/6,6.Преди режим-4,8/7,85/10,85
Кортизол не съм изследвала.

# 636
Значи нищо на този свят не е константа, но при хора, при които слабото място е щитовидната жлеза, могат да си докарат проблеми там, защото всеки човек има силни и слаби страни, и въпреки, че това се възприема основно за черти в характера, в организма всъщност е абсолютно същото, а тъй като проблемите с щж са по-разпространени при жените, при тях рискът е по-голям, и гледайки изследванията тук във форума на голяма част от жените без проблеми с щж щитовидните хормони са неоптимални, защото щитовидните хормони фт4 и фт3 са по-важните и всъщност те са хормоните на щж, тсх всъшност е хормон на хипофизата (но това е друга тема).
А хора с проблеми с щитовидната, не могат да си ги докарат с друг тип хранене - вегетарианство например? Ако ще спекулираме, доста вегетарианци има, много повече, отколкото такива хранещи се ВМНВХ. Има и доста които ядат малко месо и животински продукти на фона на зарзавата и зърнените като % от диетата си. Да не споменаваме тенденцията на спад в консумацията на животински продукти, за сметка на растителните последните 50-100 години - има графики в нета колкото искаш за илюстрация.
Тогава защо има толкова много жени с щитовидни проблеми? Много малка част от тях се е хранила чисто ВМНВХ, преди да се сдобият с тях (аз лично не мога да назова нито една, но да кажем не е невъзможно).

Неоптимални резултати на хартия, не значи непременно болест. Рамките са определени от хора, при това на база на други хора, хранещи се по определен начин - в случая, ВВ, защото това е масовата диета по света. Така че е чиста спекулация, да се твърди, че имаш болест, само от цифрите, при липса на симптоми. Когато са налични такива + цифри, тогава вече може да се твърди с относителна сигурност. Изключваме открити чрез наблюдение проблеми, които човек не усеща или започва да усеща, когато са в напреднало развитие като например кисти или ракови образувания в тъканите.

...... говоря за общи принципи, за млякото в природата не съществува друг бозайник, който да го консумира като възрастен индивид и то от друг животински вид. И затова и хората си плащат със стотиците хиляди заболявания (към 2010 са над 300 000 официално признати за такива). Естествената храна за всеки животински вид е тази, която даденото животно може да достигне само със собствени сили без помощни средства, сега може би това посягане към неестествената храна преди милиони години ни е направило хора, защото иначе може би бихме си останали просто едни примати, но това е друга много обширна тема, не за тук.

Тук тотално се изгубих... Явно естествената храна на хората е въздух, защото нямаме нито зъби и нокти за да си уловим плячка, нито стомаси и черва, да смелим листа и трева, в обем достатъчни да оцелеем. Което ме довежда на единствения възможен вариант - лешоядство. Интересно, но точно такива теории има - древните хора, по някое време са започнали да ядат остатъците от плячката на хищниците. Теорията се базира на много високата киселинност на стомасите ни, до която се приближава най-много тази на лешоядните. Дори хищниците имат по-високо рН от хората.

При 90% дали холестерола ще се свали зависи от вида на мазнините, и при 90% от хората, с ядене на животински мазнини холестерола се вдига, иначе просто не биха съществували статините.....
За статините, тази отрова за митохондрия на клетките, да не отваряме дума. Статините са най-продаваното лекарство в света и доказано свалят холестерола, но като гледам не са намалели случаите на сърдечно-съдови събития. А за жени се оказва, че нямат дори и този нюню процент полза, който имат (според производителите им) за мъжете.

Яйцата, когато са сварени вдигат лошия холестерол, когато са сурови добрия, ..... яйцето, тъй като в крайна сметка от него се ражда живот и съответно има всичко необходимо като макро и микронутриенти за да се случи това, но има една приказка много хубаво не е на хубаво, прочети пак риторичния ми въпрос за слънцето от предишния пост...
Лош холестерол няма, това е лаишко наименование за LDL койко дори не е холестерол, а липопротеин - молекула, която носи холестерол, освен всичко останало, в себе си, с помоща на която този холестерол стига където трябва чрез кръвопотока.

Хората ядящи по над 5 яйца дневно, ежедневно са изключения, не правило, докато такива ядящи четвърт яйце за цяла седмица са много по-масово явление, така че тия примери са толкова безпредметни, че няма на къде. Никой не твърди, че яденето на кора яйца на ден е нормално или норма.

# 637
Аз пък днес ходих да писускам хормони на щитовидната.Още не са излезли.Пуснах и глюкоза 4 е.За сметка на това пикочната киселина ми е 557 при горна граница 340 след две седмици режим😲

# 638
Уми зуми, няма референтни за щитовидните...При мен лично ТСХ спадна на ВМ-НВХ от над 2,700 на 1,650. Но се покачва при недостиг на желязо и при ВВ хранене. Понеже в началото на годината желязото ми беше паднало, а ТСХ се беше вдигнало, увеличих малко въглехидратите (уж заради ЩЗ)- обаче ТСХ продължи да се покачва...а аз да се чувствам по-зле. Естествено, не говоря за вгх като тесто, пакетирани и прочие. 
Доколкото си спомням, и при Бледолилава и други на ВМ режим ТСХ спадна. Да ме поправи някой ако бъркам.
Голдфинч, как точно се храниш, да не наблягаш на количества месо, ядеш ли колбаси? Мисля и храни като спанак повишават пикочната. А може и да е временно явление. Как се чувстваш?

# 639
  • Paris, France
ум и зуми, тази захар, дето се качва след спорт идва от черен дроб. Няма как да се качи толкова ако в черния дроб я няма. С твоя нисък инсулин и КЗ на гладно е лесно да се влезе в кетоза и тогава няма скоци, черния дроб почва да пуска мас, защото глюкоза просто няма.

Причината да имаш такива скоци на КЗ при толкова нисък инсулин на гладно е, че не си се изпразнила от глюкоза. Няма как да се изпразни ако ядеш повече, отколкото изразходваш. Не си намалила достатъчно ВХ и или калориите.

За антителата и висока КЗ - някаква инфекция или възпаление?

След като имаш проблем със щитовидната иди и си тествай нива на селен, Б12 и Д3. От режима може да са променени.

Да, ТSH е възможно да се качи от режима. На мене ми казаха изобщо да не меря щитовидни докато съм на режим. При такъв режим  и изпразване на черен дроб от глюкоза и излишна мазнина Т3 пада. Това може да доведе до увеличено или намалено производство на Т4. И двата сценария са възможни. При Някои хора Т3 се качва. При Някои гТ3 пада, а при други се качва. Сложно е и честно да ти кажа не разбирам от щитовидна.

ТSH се качва и пада в зависимост от околна температура, цикъл, двигателна активност, поети калории, поети мазнини, желязо, доста витамини и минерали и дали ги има, има ли достатъчно йод. При ИР се изпикава повечко йод и това е един от механизмите за отрицателно въздействие на ИР над щитовидна.

Пишеш, че пиеш хормон. Значи си имала проблем със щитовидна и преди ИР?

Т4 определено е нисък, но дали е нисък от това, че щитовидната не произвежда достатъчно или от това, че черният дроб го обръща много бързо в Т3 или rT3 не мога да кажа. Дали Не го произвежда защото няма суровина - йод, цинк, магнезий, Б12, фолат итн или не може да го произведе въпреки изобилие на суровини също не мога да кажа.

Можеш ли да ми напишеш едно обичайно дневно меню?

За вдигането на КЗ след спорт - при интензивен спорт може да се вдигне (когато я има). Може на тебе активността да ти се вижда лека, но за тялото да е интензивна. Савина 33 пишеше същото, но продължи упорито и свали килата и лекарствата.

А как се чувстваш? Харесваш ли това, което ядеш или го нагълтваш колкото да не си гладна и да не припадаш.

Имаш ли много наднормено тегло?

# 640
Вчера съм яла половин пържола.Не наблягам на месото.Сутрин повечето пъти не ям.После едното ядене ми е с яйца и зеленчук или нещо без месо.Салам не съм помирисвала от месеци в никаква форма.А спанак си купих днес, ама още не съм го яла.Преди това пак не помня от кога не съм яла.
Чувствам се в общи линии добре.Само устата нонстоп ми се струва, че ми седи суха при положение, че пия по два литра вода на ден в последно време.
Вчера даже за целите на експеримента вечерях половин свинска пържола с домати и краставици и ябълка за десерт.Добро количество въглехидрати, за да видя каква глюкоза ще ми изкара сутринта.Е само четири беше.След като вечерях полежах 20 минути и после карах на кроса.Даже по-скоро имам липса на апетит.Като седна да ям и тогава ми се отваря.
Не знам.Ще седна сега да ям домати и краставици(пише че те били ок при завишена киселина), малко риба и портокал(пак заради пикочната)Ще се наливам с вода днес и ще разсъждавам какво да правя.

# 641
ум и зуми, тази захар, дето се качва след спорт идва от черен дроб. Няма как да се качи толкова ако в черния дроб я няма. С твоя нисък инсулин и КЗ на гладно е лесно да се влезе в кетоза и тогава няма скоци, черния дроб почва да пуска мас, защото глюкоза просто няма.

Причината да имаш такива скоци на КЗ при толкова нисък инсулин на гладно е, че не си се изпразнила от глюкоза. Няма как да се изпразни ако ядеш повече, отколкото изразходваш. Не си намалила достатъчно ВХ и или калориите.

За антителата и висока КЗ - някаква инфекция или възпаление?

След като имаш проблем със щитовидната иди и си тествай нива на селен, Б12 и Д3. От режима може да са променени.

Да, ТSH е възможно да се качи от режима. На мене ми казаха изобщо да не меря щитовидни докато съм на режим. При такъв режим  и изпразване на черен дроб от глюкоза и излишна мазнина Т3 пада. Това може да доведе до увеличено или намалено производство на Т4. И двата сценария са възможни. При Някои хора Т3 се качва. При Някои гТ3 пада, а при други се качва. Сложно е и честно да ти кажа не разбирам от щитовидна.

ТSH се качва и пада в зависимост от околна температура, цикъл, двигателна активност, поети калории, поети мазнини, желязо, доста витамини и минерали и дали ги има, има ли достатъчно йод. При ИР се изпикава повечко йод и това е един от механизмите за отрицателно въздействие на ИР над щитовидна.

Пишеш, че пиеш хормон. Значи си имала проблем със щитовидна и преди ИР?

Т4 определено е нисък, но дали е нисък от това, че щитовидната не произвежда достатъчно или от това, че черният дроб го обръща много бързо в Т3 или rT3 не мога да кажа. Дали Не го произвежда защото няма суровина - йод, цинк, магнезий, Б12, фолат итн или не може да го произведе въпреки изобилие на суровини също не мога да кажа.

Можеш ли да ми напишеш едно обичайно дневно меню?

За вдигането на КЗ след спорт - при интензивен спорт може да се вдигне (когато я има). Може на тебе активността да ти се вижда лека, но за тялото да е интензивна. Савина 33 пишеше същото, но продължи упорито и свали килата и лекарствата.

А как се чувстваш? Харесваш ли това, което ядеш или го нагълтваш колкото да не си гладна и да не припадаш.

Имаш ли много наднормено тегло?
b12 в норма,магнезий също.Ям с удоволствие.Обичам режима.Даже не мога да си представя са се храня различно вече.Менюто ме днес:
Кафе с масло,вода с лимон.
Обяд -3 бъркани яйца,100гр.извара,1 червена чушка.

Вечеря- печена риба,салата.
Вчера:
Закуска-  Обяд в 10,30- дробчета по селски,салата
След обяд-1голяма зелена чушка пълнена с извара,сирене и половин връзка магданоз
Вечеря-3 кюфтета на скара,салата,няколко парчета бекон и кашкавал.
Нямах проблем със щитовидната преди.Хормон пия от месец.
50кг съм.Бях 57 преди.163см.

# 642
  • Paris, France
Не бих започнала деня си с кафе с масло. Това е рецепта за отмазняеане на черен дроб за някои хора.

Бекон и кашкавал заедно, че и с 3 кюфтета също не бих яла. Салатата не може да компенсира наличието на толкова наситена мазнина. Кашкавалът е 50% мас, че и наситена.

С подобно меню моите резултати биха станали много по-лоши.

На 3 бъркани яйца извара не бих добавила извара и една чушка ми се вижда малко. Бих изяла едно яйце с три чушки 😻. Яйцата бих ги изпържила в зехтин на очи или бих ги свалила рохки, с течен жълтък. Като се разбъркват, жълтъкът се втвърдява и полезностите от холина и инозитола удрят нула.  

Колбаси като бекон бих изключила напълно. И сега гледам да не ги ям.  

Изследвай селен щом са се покачили антителата! Недостигът води до покачване, но ни предизвиква ИР, а излишък е опасен. Елора свали антителата, но изследва и пи селен.  

Здравейте, момичета. Дъщеря ми си прави изследвания на 4 ден от цикъла и КЗ беше 4,84 и инсулина 6.67. На 22 ден от цикъла прави прогестерон и аз и казах да пусне пак КЗ и инсулин и стойностите са- КЗ- 5,05 и И- 9,02. Като предния ден следобяд е хапнала някакво парче торта, а преди това е яла сандвичи навън. Студентка е , на 23 г. Храни се един или два пъти на ден, предимно здравословно. Понякога си хапва и сладко. Холестеролът и първия път е бил 5,84, а вчера 5, 33. На 12- ти е на преглед при ендокринолог. С нередовен цикъл и качване на килограми, които не може да свали. По принцип е мн слаба, 57 кг на 178 см, сега е 63 и не се чувства добре. Отделно нервност, безсъние, чудя се дали да не направи едно обременяване с глюкоза преди прегледа, за да не се бави после. На гинеколог е чак в началото на ноември.

Според мене дъщеря ти се е заседнала и залежала и има нужда от спорт, даже силови за да си върне мускулите.

63кг от 55-57 не са чак толкоз много при нейния ръст.

Инсулинът на гладно показва акумулираната енергия. Ако предишния ден се е наплюскала и не се е движила може да е скочил двойно. Моят е скачал и над три пъти, но с малко кето го върнах под 5 за месец.

След ядене като мазна торта е нормално холестеролът да падне  Той се движи според изядената предишния ден мазнина при повечето хора  

Вижте нивата на ДЗ, Б12, фолат.

Четете първия пост, започвайте и до месец ще видите резултати.

долче, моят ТSH падна след диетата от 2.5 на 2 и после 1-1.5.  Т4 се качи от долна граница, но в норма до средата, но приемах много йод и селен, както и инжекции Б12, а Т3 падна от горна на долна граница. rT3 не изследвах, защото ме пращаха в друг квартал и ме мързеше да ходя.

Последна редакция: сб, 03 окт 2020, 14:13 от Nevena Virolan

# 643
Аз мазно кафе пия от 10дни,но ще го спра.По 2 бразилски ореха ям от 10дни заради селена.Движа се доста-10-12-15000крачки.Иначе 1ч. след яйцата с извара кр.захар е 5,8.
П.п.Това,което забравих да вметна е,че преди ОГТТ въглехидрати ядох в деня преди изследването и два дни преди него т.е.в 2 непоредни дни.През останалото време си ядях по моя си начин ако това има значение.

Последна редакция: сб, 03 окт 2020, 14:13 от umi zoomi

# 644
Невена, когато Т3 пада реверсивният Т3 се увеличава и обратното.
Аз си пия мазно кафе- или по-точно хапвам около 10 грама парче масло и пия кафе със сметана. Понякога маслото ми е 15 гр. Другото ми кафе е само със сметана или чисто, понякога му добавям ч. л. кокосово масло- ако ми се занимава с миксерчето за фрапе да разбивам. Мисълта ми е, че изобщо мазното ми кафе не е като на някои американци които слагат по 2-3 с. л. масло в кафето и отделно добавят и кокосово масло... Grinning

Общи условия

Активация на акаунт