Дистанционно обучение за учениците-Teмa 8

• 33 368
  • 795
  •   1
Отговори
# 195

И извън темата, но всъщност си е баш и по нея, масовото отсъствие март месец на ученици за последни опити за ски с фалшиви бележки си е също проблем на системата. Че можеш да отсъстваш Само Ако си Болен. Иначе 3 дни по семейни причини.
Моля те, дай пример, в коя друга държава може ученикът необезпокоявано да ходи на ски в учебно време. Защото аз съм Германия, да тук до 3 дни можеш да останеш вкъщи без бележка от лекар, ако кажеш, че си болен. Но от 4 ден ти трябва бележка. За ски и почивки в учебно време и дума не става. За всякакви отсъствия по семейни причини се изисква предварително одобрение от директора на училището, като се обосноваваш, защо трябва да отсъстваш. 1 до 2 пъти за целия период от 5 до 13 клас можеш да получиш такова разрешение. От 1 до 4 клас, понеже са отделни училища, също може 1 път.

# 196

И извън темата, но всъщност си е баш и по нея, масовото отсъствие март месец на ученици за последни опити за ски с фалшиви бележки си е също проблем на системата. Че можеш да отсъстваш Само Ако си Болен. Иначе 3 дни по семейни причини.
Моля те, дай пример, в коя друга държава може ученикът необезпокоявано да ходи на ски в учебно време. Защото аз съм Германия, да тук до 3 дни можеш да останеш вкъщи без бележка от лекар, ако кажеш, че си болен. Но от 4 ден ти трябва бележка. За ски и почивки в учебно време и дума не става. За всякакви отсъствия по семейни причини се изисква предварително одобрение от директора на училището, като се обосноваваш, защо трябва да отсъстваш. 1 до 2 пъти за целия период от 5 до 13 клас можеш да получиш такова разрешение. От 1 до 4 клас, понеже са отделни училища, също може 1 път.
И в Англия е така.
Даже те глобяват за всеки ден, в който детето ти не е на у-ще и минат ли повече от дни сумарно отсъствия годишно (като падне посещаемостта под 90%)  се активизират социалните служби.

Тук има повече толеранс за ваканции, но отново посещаемостта се засича, директорът трябва да даде разрешение и до 3-4 дни отсъствието е ок, но след това трябва мед. бележка, а и след 3 клас повечето хора не искат децата им да губят седмица от материала.

# 197

Не съм проучвала, но пък специално за Германия-не им харесвам никак системата и ми е все едно как точно е баш в Германия, но не е това по темата вече. И все пак, имаш някакви заветни 3 дни без бележка. Два пъти по 3 дни и си на ски тук Simple Smile)))) шегата настрана. Може и да не заимстваме от чужди системи на парче в крайна сметка, а да създадем нова, наша.

# 198
Хубаво, но това е при обикновени обстоятелства, а сега са извънредни и ми се струва, че можеха да са по-гъвкави с тия отсъствия по усмотрение на родител. Иначе те може карантината и до три дни да я намалят, ако им скимне и каква е ползата - позтивните се увеличават, епидемията се разраства и почват да затварят области и градове. Същото е и ако тестват всички контактни на първия ден и ги пуснат да ходят на работа и училище, вирусът това не го интересува, ако си заразен и ще се проявява, ще се проявят симптоми и айде пак наново.

Единственото спасение е да се прекъсне контактната верига, аз не знам защо си мислим, че ще спечелим нещо, ако не си спазим нормалния срок на карантинен период до проявяване на вируса, който за този е средно две седмици.

# 199
  • София
Средно е 5-7 дни, а не 14.

# 200

Единственото спасение е да се прекъсне контактната верига, аз не знам защо си мислим, че ще спечелим нещо, ако не си спазим нормалния срок на карантинен период до проявяване на вируса, който за този е средно две седмици.
14 дни ако чакаш симптоми, ако правиш тест са 5-6 дни за да покаже.

# 201
Да, точно така.

# 202
Няма значение средно колко е, ако не се прави тест е редно да се изчака максималния определен инкубационен период. В другите държави намаляват за контактни, но тестват. За заразени естествено да си остане 14.
Нашите да започнат да тестват, а не да се правят на ударени.

# 203
  • София
Няма значение средно колко е, ако не се прави тест е редно да се изчака максималния определен инкубационен период.
Къде съм твърдяла обратното? Казвам само колко е средният инкубационен период.

# 204
Не искам да споря...В крайна сметка не съм лекар. Казвам какво чувам от лекари - че е достатъчно да минат 7 дни от вероятния контакт, за да се прояви заразата. Макар че според мен всичко е строго индивидуално. Или виусът е вече толкова изменен, че се проявява в по-кратки срокове /което от друга страна би било хубаво/..... Така че към момента това е положението. Чакаме си 14 дни и след една седмица, например, пак влизаме в нови 14 дни....

# 205
Дори и след отрицателен тест, карантината си остава. Това е от вчерашните пояснения на МЗ.

# 206
https://dariknews.bg/novini/na-uchilishte/dvama-uchenici-v-pleve … ronavirus-2241487

Двама ученици в Плевен са заразени с коронавирус. Резултатите са излезли днес, учениците са от НУИ "Панайот Пипков" и Езиковата в града.

Колкото и упорито да си чешат езиците някои хора, вирус съществува, вирус има и е опасен - ако не за децата, то за по-възрастните им роднини. Не виждам защо все още се чака, а не се обяви ДО за цялата страна - за всички училища и университети. Положението по-добро няма да стане, без да съм лош пророк, но с тези сезонни вируси и грипове - няма как да очакваме нещата да се подобрят. Мрънкане ще има от тези, които искат присъствено обучение, но мисля, че трябва да проявят разбиране. Вкъщи децата ще учат по-спокойно, ще са без маски, няма да са излагани ежедневно на риск с градски транспорт и т.н. Всеки родител може САМ да контролира детето си - дали да излиза, по колко време, с кого и т.н.

# 207
  • София
Само че тези, които искат присъствено обучение, са повече от искащите ДО.

# 208
Ами аз пък имам наблюдение, че след като започна учебната година и се видя каква е ситуацията относно спазване на мерки и т.н., много от родителите осъзнаха, че ДО е по-добър вариант. Пак може като процентно съотношение дялът на родителите, искащи присъствена форма, да е по-голям, но с всеки изминал ден ще намалява. Не разбирайте погрешно - никой не иска ДО, защото е по-добро от присъствената форма на обучение по принцип, а защото се намираме в извънредна ситуация и нямаме правото да рискуваме човешки животи. При добро желание може и материалът чрез ДО да бъде усвоен, особено при учениците от гимназиален етап, които вече са до някаква степен големи и осъзнати.

# 209
  • София
Не знам, аз в реала не познавам нито един родител, който да иска прекъсване на присъствения учебен процес и преминаване към ДО. В класовете на двете ми деца - в различни училища - няма нито един такъв. Сред познатите ми с деца в ученическа възраст - също. Явно имаме различни наблюдения.

Общи условия

Активация на акаунт