Градинарство - моето хоби 26

• 33 410
  • 746
  •   1
Отговори
# 135
Да, според мен е храст с черни малки плодчета. Симпатично е, мисля да си го задържа в градината, може да се хване.
Видях полезни съвети за цикламите, ще си взема. Само не намерих информация за това дали може да се засади в двора, но ще се поразровя в интернет и за това.

Намерих луковици в Homemax и ще сея тези дни. Дано се случат нещата.

# 136
Щом са черни плодовете, е точно лигуструм. Става за жив плет и е доста инвазивен.

Аз имах циклами в двора, голяма грешка Grinning 3 години чаках и до тук съм с градинските. Ама не знам защо не се спогодихме.

# 137
Оо добре, тогава няма да рискувам, само за вкъщи ще се опитвам да оцелеят. Много са красиви, но очевидно съм допуснала много големи грешки при отглеждането им. Не се поливат отгоре, а се поставя чинийка, която се пълни с вода, искат по-хладно и сенчесто. Определено съм правила точно обратното, много жалко. Надявам се, че след като променя грижите, цветята ще се чувстват по-добре.

Днес ще залагам и резници на сакъзчетата и мушкатата. Някой от вас да е залагал директно в сандъчета, които са вътре и на пролет направо да изкарате навън или в малки саксиики?

Щом са черни плодовете, е точно лигуструм. Става за жив плет и е доста инвазивен.

Аз имах циклами в двора, голяма грешка Grinning 3 години чаках и до тук съм с градинските. Ама не знам защо не се спогодихме.

# 138
  • София
orchid.xx може ли да ми кажеш как ги залагаш резниците на мушкато и сакъзчета? Иска ми се и аз да опитам, но досега не съм го правила.
Имам и един въпрос за ягодите. Късно ли е вече да ги разсаждам и местя или е подходящо все още?
Трябва старите, от миналата година да ги преместя,  защото са на неподходящо мяста. Отделно те са си пуснали доста ластунчета и искам да си захвана нови корени от тях.
В нета потърсих за разстояния за засаждане и ми излизат едноредово  и двуредово. Вие кой вариант ползвате? Аз си харесах повече двуредовият вариант, но не знам ако слагам капково, къде трябва да е то в този случай. В широката част или между двата близки един до друг реда ягоди?

# 139
Aila, не съм специалист, но също смятам да насадя ягоди. Пролетта не успях, поради извънредното положение и невъзможността ми да отида на вилата. Когато вече можех да ходя и питах на пазара ми казаха, че вече е късно, да намина есента. Вчера ходих до Женския пазар и бяха изкарали разсад ягоди, значи може и сега да се засаждат. А относно начина - не мога да ти дам съвет, аз мисля с найлон да пробвам.

# 140
  • Карлово

Днес ще залагам и резници на сакъзчетата и мушкатата. Някой от вас да е залагал директно в сандъчета, които са вътре и на пролет направо да изкарате навън или в малки саксиики?
[/quote]
Аз слагам в сандъчета, доста нагъсто. После рано на пролет ги прехвърлям, тези които са оцелели в саксийки, после като станат по-големички и изпълнят саксиите с корени още един път ги пресаждам. Междувремено те почват да цъфтят. Ако имах място бих ги заложила в саксии колкото кофичка от кисело мляко още сега, но за съжаление нямам и съм лакома и съм набола много резници.

Скоро една съседка ми предлагаше разсад от ягоди, но и отказах, понеже в сандъчета е малко насила работа. Предишните ги засаждах пак от друга съседка пролетта и веднага родиха, дори няколко реколти.

# 141
И на мен ми предстои залагане на резници от мушката.
Имам много мушката на вилата, но никога не постигам кой знае какъв цъфтеж. Пък онези картинки с преливащи сакъзи от терасите са ми абсолютен мираж.
Разбрах, че за да цъфтят повече, трябвало да ги подмладявам всяка година. Та сега мисля това да направя. Като последен опит.

Една година ползвах вкоренител на прах - потапях всяка резница. Не забелязах някакъв ефект. Пак не оцеляха всички.

# 142
  • Карлово
Позната ми сподели за мушкатата, тези обикновените, че майка и ги засаждала в земята и се скъсвали да цъфтят. Есента само ги оскубвала с корените, за да не мръзнат и ги прибирала в избата май. Без саксии, без сандъчета. Напролет пак си ги засаждала. Аз ще пробвам с моите така, с изключение на една - две любими, тях в саксии на открита тераса, близо до къщата, по назавет мисля да оставя.

# 143
ДамаТрефа, вярно е. Свекърва ми прави така от години и наистина не само, че цъфтят много, но и много растат.
При мен обаче е неприложимо, защото имам куче, а те са крехки. И така и не мога да им намеря място в градината.
Освен това много искам на терасата да постигна водопади. Безуспешно до този момент.

# 144
  • София
Аз слагам в сандъчета, доста нагъсто. После рано на пролет ги прехвърлям, тези които са оцелели в саксийки, после като станат по-големички и изпълнят саксиите с корени още един път ги пресаждам. Междувремено те почват да цъфтят. Ако имах място бих ги заложила в саксии колкото кофичка от кисело мляко още сега, но за съжаление нямам и съм лакома и съм набола много резници.
Къде държиш тези сандъчета през зимата и поливаш ли ги? Колко голям резник отделяш и докъде ги заравяш? Аз лично нямам голям успех, докато комшийката напролет от старите отчупи, наслага по съндъците и цяло лято цъфтят в двора на блока. Моите или изсъхват или изгниват общо взето, ако се опитам зимата да ги захвана. Дори и старите мушкати част от тях успявам да уморя както са си в сандъчетата.
Аз искам да си захвана от моите за къщата за догодина, точно на двора също да ги засадя и не ми се купуват толкова много мушкати, защото са си разход.

# 145
  • Карлово
След като в началото на сезона коментирахме тези водопади, по които всички въздишаме, започнах да наблюдавам балконите с такива. Направи ми впечатление, че са доста дълги клонките, които се спускат от саксиите и ... гъсти. Моето заключение е, че не са новозасадени растения, а поне от 2 години. На първата година са прекъснати висящите клончета и растението се разклонява и си цъфти, но без да виси. На 2- рата година вече ще е по заякнало и ще може да изхранва тези висящи клонки. Ще проверя тази хипотеза напролет с едно растение, толкова имам от тази година.
Това за прекъсването на клонките, го гледах  в тубата, един собственик на разсадник обясняваше как стават гъсти като се прекършват първите пръчки, така се позабавя цъфтежа им, но са несъмнено по-красиви. Нещо не мога да го намеря този клип.

# 146
На мен ми казаха в специалната група във ФБ за мушката и сакъзи. Ще пробвам, пък каквото стане.

Като се сетя, че една година си бях поръчала семена от някакъв полски сайт. Сумати време ги обгрижвах, а те се оказаха едно голямо нищо - те ми цъфтят най-малко от всички, вече са на три години.

# 147
Резниците слагам в кофички от кисело мляко и отрязани бутилки от минерална вода (1.5литра), държа навън ако е топла есен, каквато беше миналата и после прибирам вкъщи. Пресаждам в сандъчета през пролетта и изкарвам навън.

Тази година обаче мисля направо да сложа резниците в сандъчета, които при студено време ще прибера вътре и пролетта направо да изкарам сандъчетата, вместо да пресаждам.

Въпросните падащи по терасите и на мен са ми страшно красиви, но уви не се случва нищо подобно при мен. Гледам на съседни улици има доста такива тераси, не знам как го постигат, но не съм и  питала.

# 148
  • Горна Оряховица

Купих си две такива сандъчета по 1м  дължина ( не са самополивни).
Какво мога да посъдя в тях, което може да зимува навън? Мисля, че са плитки за лалета?
Едно време на село имахме едни разноцветни цветчета, съдяхме ги в подобни дълги саксии...ама как се казваха Bowtie ниски, с тънки дълги листа, покривни....една ли е достатъчно, но само това се сещам.

# 149
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
може би сте сЪдили вербените. Wink не знам как е минало делото.
не за многогодишни, но се самозасяват.

сандъчетата са супер. можеш да опиташ с мускари или пушкини. те са по-дребни и ще оцелеят в тях.
а може и да минеш през някоя цветна борса и си вземеш по два-три флокса за всяко.

Общи условия

Активация на акаунт