Градинарство - моето хоби 26

• 33 441
  • 746
  •   1
Отговори
# 165
Aila, прилича ми на ябълки Гала. В Била често продават. Много са сладки. На мен са ми любими.
Не са едри. Жълто-оранжеви са на цвят.

# 166
Някой дали може да познае сорта на тази ябълка?
Скрит текст:
Комшията я има и много ми харесва. Знам, че сега е момента да се садят фиданки и искам да си поръчам от този сорт. В момента е идеално узряла, но той не помни как се казва.
Приемам и предложения за други сортове, за момента сме решили да насадим по една ябълка - жълта, червена и зелена. Евентуално като горната червена, отделно Златна превъзходна и Грени Смит. Ако някой има препоръки за по-добър вариант за жълта и зелена ще съм благодарна да се включи. Ще се садят в село близо до Елин Пелин.
Плодните дървета се избират не само по цвят на плода. Имат период на узряване, но най-важния фактор е самооплождащи се сортове или искат друг сорт за оплождане. Иначе засаждате жълта ябълка и тя не ражда. Няма и да роди, ако иска друг сорт за оплождане. Ето един пример със статия за сортовете лешници https://sinor.bg/6640-Sortove-leshnici-koito-se-razmnozhavat-i-o … -v-nashata-strana
Там , където пише "опрашител" се изисква да има от двата сорта в двора за да раждат плодове. Така е с всички плодни дървета.

# 167
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
точно така ми казаха, когато купувах лешник за дворчето на Дунав.

но не се наложи да купувам друг. нито втора райска ябълка, нито втора круша. нито мушмула.

# 168
Е, ако в съседния двор има такива дървета, предполагам, че е достътъчно. Или?

# 169
райската ябълка беше една в града - нашата. буквално чупеше клони от плод.
мушмула и бадем не съм виждала наоколо. лешник също. лешника скоро пусна издънки, така че и без купуване станаха повече от един.
круши може би е имало, не знам.

# 170
  • Norge
Девойки, или никога не съм яла райска ябълка, или е било толкова отдавна, че не си спомням.
На какво може да се определи вкусът ѝ? Relaxed

# 171
Мммм, обожавам райската ябълка! Нелка, ако е от хубав сладък сорт и е добре узряла - вкусът прилича на чисто удоволствие )))). Жалко, че нямам място в градината.

# 172
Аз пък не харесвам райска ябълка. Не ми допада. Rolling Eyes

st. Dobri, въпросът ми за съседния двор беше отправен към Градина Роза. В смисъл - ако в съседния двор има такива дървета това дали е достатъчно. Въпреки че доколкото разбирам, това изискване за опрашването не се отнася за всички сортове.

# 173
  • Бургас
Роза е права, но сигурно има и някакви други фактори, известни на специалистите, или само на Братовчеда отгоре. Ние също имаме една череша, която сигурно е най-добре оформеното дръвче в цялото село / почти нямаме никаква заслуга за това/, но и най-яловото.В нашия двор има една дива череша,  в съседния  има още две, винаги отрупани, а нашата - нищо. Слабо цъфти и нищо не връзва. Това лято зърнах, че има няколко червени плода.
  Аз бих взела една ябълка и бих я занесла в  агро магазинче да попитам какъв сорт е и всичко характерно за този сорт. Относно сортовете, ние имаме две малки летни ябълки, плодовете на които не успяваме да изядем, защото през това време има много и различни други плодове. Докато зимните ябълки се съхраняват по-лесно-времето е студено и те издържат до пролетта в касетки. С крушите нещата стоят по същия начин- три не големи дръвчета, късни сортове, които се берат септември, октомври и ноември, после , макар че трябва да лагеруват, отново стават годни за ядене едни след други. Така че- доверете се на специалистите агрономи, или поне на продавачите.
/Ябълките са дръвчетата, които искат най-често пръскане./

# 174
  • София
Имам ябълка в двора, която заварих като голямо дърво преди 18 години, когато купих къщата.
Стволът и е напоровина по дължина, тъй като някога е имало гнездо на стършели и са го горили да ги махнат.
Никога не съм я пръскала с нищо.
Ражда като за световно и ябълките й са от средните- колкото дамски юмрук.
Сладка, чудесна за ядене и сокове.

Не мога да кажа, дали през година ражда, но тъй като е на пътя на някакво течение, преминаващо през двора, тази година остана с 2-3 завърза, както и джанката, и сливата.
Мина слана, та всичко по редицата попари.
Нямам друга ябълка в двора, няма и наблизо, за да се подтикват да плододават.

В задния двор посадих преди 3 години ябълка, на която и името забравих.
Тази година се отчете с 6 ябълки, които успешно узряха.
И нея не съм пръскала, че и не съм я поливала в сушата.

Последна редакция: ср, 14 окт 2020, 15:22 от absurT

# 175
Нелка, червена, като е узряла мека на пипане, отвътре жълто-оранжева, леко слузеста текстура, супер сладка на вкус.

Би трябвало да е достатъчно,че има в съседство. Търсете обаче фиданки от разсадници около вас, за да са аклиматизирани. Иначе могат да си измръзнат,ако са от другия край на България.
Лешниците конкретно имат сортове, които са двудомни и се самоопрашват. Както и крушите и ябълките. Всичките ми дървета са избрани да са късно-узряващи,студоуйстойчиви, и да се самоопрашват или да се опрашват с другия сорт,който имаме. Просто трябва да се съобрази къде ще се гледа.

# 176
  • Бургас
Старите сортове ябълки нямат нищо общо с тези, които сега се продават. Те са уникални, във всяко отношение.

# 177
Е, ако в съседния двор има такива дървета, предполагам, че е достътъчно. Или?

Достъчно е да има и през 10 двора опрашител, но повечето хора не знаят какъв сорт имат в двора си и няма как да сме сигурни има ли наблизо необходимия сорт. И друг фактор е в какъв район живеете. Ако е студено, късно пролетта падат слани, то ранно цъфтящи сортове не са подходящи.

# 178
  • Norge
Валетке, Кактусче, благодаря, момичета. Щом е сладичко, значи има голям шанс да ми хареса Relaxed
Тук в магазините се намира, но кой знае защо, не съм протягала ръка, за да опитам.

# 179
спорен е вкуса.
на мен ми седи прекалено сладка, с прекалено желирана консистенция.
но двете ми най-добрати ми приятелки обожават райските ябълки и нашата реколта отиваше при тях. Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт