ОСМИ клас 2020/2021 - В осми клас е интересно, всички ще се справят лесно!

• 30 223
  • 780
  •   1
Отговори
# 135
  • София
Аз също съм си учила транскрипцията на английски и никаква драма не съм имала с нея, честно казано много ми липсва в обучението на децата сега, защото не мога да напиша на Ема как се произнася дадена дума и да я оставя да я повтаря, ами трябва да стоя до нея, че като забрави как се чете, да й кажа. И Ина вчера пратих към леля й, защото не помнеше 3-4 думи как се произнасят на испански, ама там не мога да помогна Simple Smile

# 136
  • София
А, сори.
Транскрипцията е нещо фундаментално важно.
Нашите са ги подпукали от началото с нея, точно както беше преди 30 години. Много съм доволна от това. 😁

# 137
За деца с изходящ език български просто не виждам как ще стане без транскрипция в АЕ. И ние така учехме преди 30 години и мен лично много ме улесни това в напредването при произнасяне.
Е, поне децата в НЕГ, ФЕГ и ИЕГ могат да отдъхнат. Там транскрипции няма, има си ясни правила за четене без изключения (или с нищожни такива).

# 138
Е, сега има и нещо друго, че към електронните речници има и звук и можеш да чуеш думата. И двамата имат инсталиран на телефоните си SA Dictionary. Там има и транскрипция и звук. Само да им се учи.

# 139
Бубче, за произношение може да ползва гугъл преводач. Ния го ползва за френския.

# 140
Обещаните входни от Книга за ученика на Архимед
Скрит текст:

# 141
  • София
Точно това щях да напиша и аз, че ако се съмняваш в произношението на някоя дума, имаш опция аудио в гугъл преводача.
И Дани никога не е ползвал дори тетрадка-речник, камо ли транскрипции. Но явно сега ще му се наложи, госпожата каза, че държи на това. Миналия час им казала, да си запишат непознатите думи в тетрадката и нашия записал две думи от немай къде, въпреки, че ги знаел, да не излезело, че е голям всезнайко 😁.
Днес цъфна първата оценка в школото, 5 по БЕЛ. Питах го вчера, погледнал ли си е това, което им е предала миналия път, имали са само един час до сега, каза, че не е. Подканих го да го направи, явно хич не ме е отразил. Всичко ѝ бил казал, само едно “нещо” не бил ѝ отговорил и му писала петица. Надявам се за входното в сряда поне да седне да попреговори, калпазанин.
Още не се е прибрал, в The Mall бил отишъл с приятели и щял да си дойде за тренировката по бокс.
А по повод притесненията на Звънче за тепърва предстоящите купони и случки, вчера ми се разсърди, че не го пускам да покорява някакъв връх в Лозенската планина с компания! Ама какъв връх, какви планини, деца на по 14 години. Хиляди неща могат да се случат и ходи го търси по планините... Само аз не съм го била пускала, всички други родители са супер готини, само аз цербер 😈. Страх ме е, точно защото се имат вече за големи и самостоятелни, а акъла им детски.

# 142
  • София
Влизам да ви успокоя за немския 😀нищо страшно и сложно няма в него, всичко се научава, комбинации от букви, звукове, и т.н. Е, дългички са някои от думите, но няма начин.
Айде сега чакам да ми върнете жеста подобен пост за ФЕ. 😂

# 143
И аз съм от страхливите и се надявам скоро да не им идват мераци да покоряват върхове сами ( аз с баща им дори не искам да ги пусна Simple Smile)

За транскрипцията отношение няма как да имам защото аз не знам английски Simple Smile - знам че в училище учиха със сигурност, но не са задълбавали чак с контролни. На школата не съм чувала да са наблягали на това също.

Благодаря за успокоението за немския! Беше ми нужно!

# 144
Този връх в Лозенската планина за мен е по- безопасен от мола. Покорява се за час и половина от БЧК по пътека, по която трудно ще се изгубиш. Има и доста хора.

# 145
  • софия
Вече има програма, клас, учители, регистрация в системата, кой е в нейния клас. За съжаление нито едно от момичетата, с които се е сближила тази седмица, не е в него. Тъкмо ще трябва да завърже нови приятелства. Дано е на късмет!
Регистрирах се и аз. По-различно е от школо и е само на английски. Чудя се ако родител не знае език как би се ориентирал.

Последна редакция: пн, 21 сеп 2020, 16:26 от zvаnchе

# 146
  • София
Влизам да ви успокоя за немския 😀нищо страшно и сложно няма в него, всичко се научава, комбинации от букви, звукове, и т.н. Е, дългички са някои от думите, но няма начин.
Айде сега чакам да ми върнете жеста подобен пост за ФЕ. 😂

Във ФЕ също има правила за четене, които след като се научат, вече не е сложно. Проблемът е , че имат много гласни ( отворени, полузатворени, затворени) и полу-гласни, както и така нар. носовки , които нямат аналог в БГ, затова с произношението нещата се получават малко по-трудно. Иначе може да срещнете и транскрипция на ФЕ, но това е само, за да се научат определените звуци, изразени чрез буквосъчетания, как се произнасят. Не се ползва за друго.
В допълнение част от съгласните в края на думата не се произнасят...но както писах по-горе има си правила...

Научава се....Успех желая на децата, които учат този прекрасен език.

# 147
Ред, днес ми прие най после нова заявка за школо. Може би скоро ще имам акаунт ...

# 148
  • София
Еее, супер, мерси!
Веднага опитах, и на мене ми прие заявката. Grinning

# 149
Този връх в Лозенската планина за мен е по- безопасен от мола. Покорява се за час и половина от БЧК по пътека, по която трудно ще се изгубиш. Има и доста хора.
Да, миналата неделя бях там, много е лесен.

Общи условия

Активация на акаунт