ОСМИ клас 2020/2021 - В осми клас е интересно, всички ще се справят лесно!

• 30 201
  • 780
  •   1
Отговори
# 60
Момичета, като казахте филми, моля, препоръчате някой филм съвременен на френски за тийна.
Аз гледам сериала "Профилиране" по AXN. https://www.axn-bulgaria.com/predavania/profilirane
Френският е средна трудност за хващане. Не говорят много бързо.
За начинаещи тийнове, които трябва да свикват с говорима реч препоръчвам много гледане на TV5. Там повечето предавания и филми са и със субтитри на френски. Освен това пускат филми с много ясна дикция на актьорите.

Последна редакция: пн, 21 сеп 2020, 09:38 от Анонимен

# 61
  • о`майна лунна нощ е
Прехвърлям се и аз в новата ни класна стая.
Благодаря за нея!
Наборът е леко разочарован от първоначалния сблъсък с немския най-вече, защото не му звучал толкова твърдо и повече му напомнял на френски. Викам му - чакай малко, натрупайте думи, започнете с изреченията и нещата рязко ще си дойдат на мястото. Все още се борите с комбинациите от букви и произнасянето им.
Мислех, че всички тръгват от нулата, но се оказа, че част от децата са били на курсове, други имат роднини в Германия и говорят макар и малко, ... Не сме всички еднакво зелени, но нали за това са там - да се научат.

# 62
  • София
Много е рано наистина за анализи...ние от петък сме с гърлобол и хрема...днес е у нас и изпуска материал.
Perunika77 и ние разбрахме за часовете по испански, за сега девойката не се притеснява от странностите на учителката, а за другата смята, че била спокойна. Наистина е важно обаче да съумеят да ги привлекат към езика, ще видим....
Любимите ми френски комедии са с Dany Boon.

# 63
Добро утро !!

При нас нещата са горе-долу спокойни. Наборката учи думи, изрази и ми  се струва, че на този етап е добре, но ще видим на диктовките и контролните. На мен едно време френският ми беше много труден ,  а английският не .  Сега като гледам испанския , май най- лек ми се вижда. Рано е още , то ще си покаже .
Наборката се държи, не мрънка , но смятам че е притеснена. От няколко дни имала като буца в гърлото, ту се появявала , ту изчезвала . Притеснена съм и тези дни ще отиде на лекар. Няма оплаквания и червено гърло и т.н. Не знам , може ли да е на психична основа, или пък вирус. Започвам да се филмирам.
Една нейна приятелка от стария клас много страда в новото училище ( нищо не й харесвало, училище, учители, деца , обстановка) . Сега иска да се върне в старото и ако се съгласи директора ще се премести . Друга нейна приятелка също не си харесва у-щето , но на този етап нещата не са толкова драматични.

Последна редакция: пн, 21 сеп 2020, 09:58 от Бояна Давидкова 672579

# 64
  • Между гори и планини
"Невероятна съдба на Амели Пулен".

О, този филм ми е много любим! Някъде из нета го има с руски субтитри.
Догодина като вкарат отново разказвателните и втори чужд език, и на синковеца и на мен ще ни се плаче. Той много иска да учи руски език. Постоянно ме разпитва за думи, понякога гледа руска телевизия. Обаче не знам дали го има като избор. Немският ужасно ме плаши, по лесно мога да науча японски . За френски - имаме приятел французин до нас който е обещал да удря по едно рамо при нужда.

# 65
  • София
Привет от мен! не съм писала скоро и малко пропуснах и от миналата тема.
При нас нещата са добре, учат от началото английски, но госпожата им е дала тест с 60 въпроса за установяване на ниво и пропуски. Чакам с интерес резултат. По математика имаме интересен учител с история в друг град. Интересно ми е с какви уговорки е взет на работа. За сега децата са доволни от него, но да видим.
За степендиите въобще не ми е ясно какъв ще е критерият. Чакаме инфо и от там.

# 66
  • София
За сега на Митко му харесва френския. Много хубаво звучи. В петък се опита и мен да ме обучава, но нещо не се получи и с отчаяние каза, че аз няма да успея да го науча. Аклиматизацията и тя върви добре. Надушили са се 4-5 момчета и съм спокойна – както той се изразява като ми разказва „моите хора”. Даже още не мога да се зарадвам и отпусна, че като се сетя каква драма беше в 5ти клас и как сега нещата като че ли се случват много бързо. Но ходи с удоволствие на училище и се чувства като че ли горд, че учи в тази гимназия. Уикенда не можах да му видя очите. По цял ден беше със старите приятели. Междудругото имаме болен ученик от 12 клас и доста се чудих дали да му кажа, но дали аз, дали някой друг все тая. Спече се като разбра, но той е от децата, които се притесняват от вируса. Да се надяваме да няма други заразени ученици и учители, но ми се струва, че няма да изкарат много присъствено. Дано не съм права, защото тъкмо започват да се опознават децата и да се напасват.

П.П. Много ми става мъчно за тийновете, които не се чувстват добре в новите си училища. Време трябва. Знам какво ви е момичета, изживяла съм го и искрено пожелавам по-бързо да премине този период.

# 67
  • у дома...
Вчера трябваше да предаде първото си домашно по испански. Има само четири грешки, две от които са на букви с ударение. Но според мен това е по-скоро от това, че още не е свикнала с испанската клавиатура. А и все пак езикът е съвсем нов за нея. Доволна е и от двете учителки по испански - българката и испанката. С втората нещата са почти комични - тя не говори български, дорабират се на английски. Но ги е предупредила, че от тази седмица ще си говорят само на испански.

# 68
Като стана въпрос за клавиатура: Ния свали френска клавиатура, но тя е тотално различна (примерно като натиснеш А се изписва Z). Има ли някаква клавиатура, в която основните букви са си на същите места и само тези с ударенията са с клавишна комбинация или на мястото на Ю, Щ и подобни?

# 69
  • София, Дружба 2
Днес направихме опит да подадем документи за лична карта. Опитът беше неуспешен. Имаше 50 човека в двора, а в сградата не ми се мисли още колко, защото паспортната служба е на 3 или 4 етаж. Ей, много ме е яд, когато те принуждават за правиш нещо задължително и не ти осигуряват нормални условия да го направиш. Ако бяхме останали да чакаме със сигурност щеше да пропусне първите часове.Imp

# 70
Като стана въпрос за клавиатура: Ния свали френска клавиатура, но тя е тотално различна (примерно като натиснеш А се изписва Z). Има ли някаква клавиатура, в която основните букви са си на същите места и само тези с ударенията са с клавишна комбинация или на мястото на Ю, Щ и подобни?
Има. French Canadian. Буквите са на същите места като QWERTY, т.е. английската клавиатура. Препинателните знаци са на различни места, но това се преживява.
Разпечатайте си на едно листче клавиатурата, за да свиква с местата на особените букви с ударенията.

# 71
Благодаря!

# 72
  • о`майна лунна нощ е
...Междудругото имаме болен ученик от 12 клас и доста се чудих дали да му кажа, но дали аз, дали някой друг все тая....

Я, и при нас сега обявиха.
Болна майка на ученик от 12-ти клас, друг със симптоми.
https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Klas-ot-Humanitarnata-gi … karantina-1002436

Защо ли си мислех, че ще се разминем .....

Последна редакция: пн, 21 сеп 2020, 13:47 от `ТуиГ

# 73
  • София

Защо ли си мислех, че ще се разминем .....

И аз така си мислех, но реалността явно ще е друга.

# 74
  • София
107мо днес директно цялото училище е затворено за дезинфекция. Още трима учители са дали положителни проби.

Общи условия

Активация на акаунт