ОСМИ клас 2020/2021 - В осми клас е интересно, всички ще се справят лесно!

• 30 198
  • 780
  •   1
Отговори
# 45
Честит празник, Хера! Много успехи!

# 46
На набора най-накрая са му дали домашна за уикенда, 85 думи по 30 пъти. И той вчера писа 4 часа, днес 3 и не е свършил, беше на гости, ние закъсняхме с прибирането и сега по нощите, разбира се, бучи.
На нашите им бяха дали доста изрази, отделни думи малко. Два глагола да спрягат. Моят разправя, че с това писане на думи се чувствал като във втори клас. Тръгна с някакъв страх към езика - невъзможен бил, а в същото време, когато му правя диктовка на изразите - казвам ги на български, той  да ги пише на френски, не прави грешки. Срамува се да говори, мисли, че му е кофти произношението. Даже питал учителката с тройка дали може да мине в следващ клас, защото преди време му бях казала, че се е правел изпит в подготвителен клас и трябва поне четворка да изкара. Надява се да им дават по-често контролни, защото писмено щял да се оправи, но се срамува да говори. И ми разправя, че трябва да си намерел някаква система да го научи сам този език, че в клас се разсейвал... Баща му го пита защо тогава изобщо ходи на училище...Осмокласникът започна да развива някакви теории, че хубавото е, че училището е близо до метрото, пътува с приятели и т.н Пък и чакал да разбере" рамката на езика", после ще си намери начин да го научи. Засега не откривал логика.
Питах го за СИП какво ще избере, предлагат ли ... Каза ми, че иска математика:flushed: Това не знам как дойде...
Rеd, Хера, да са ви живи и здрави децата! Много щастие!
Любче, благодаря.

Последна редакция: пн, 21 сеп 2020, 08:18 от Amanda.D

# 47
  • София
Аманда,госпожата е казала че често ще ги препитва.Малките контролни -без предупреждение.Нормално е това с притеснението да говорят.Има я и психологическатс бариера и леко странното усещане за звученето на този език.И на мен ми се стори малко преподаденото и домашното, но като се замисля  май е по-добре да не ги плаши допълнително.С усмивка реагирах на чат,в който се опитват да вкарат думи и изрази на френски Simple Smile
Честит рожден ден на Слави!

# 48
  • София
При моят син нещата се случват както се опасявах.Основната учителка по език му е скучна-присмиват и се децата,че половин час не можела да се справи с техниката в час,не давала да се доближават,защото се страхувала от вируса.Просто тя е възрастна и изхабена,според мен...думите,които им давала били за пример,не трябвало още да ги учат🙄...та първата седмица е научил само за ударенията в исп.език.Иначе си направи речник,преписа думита там,но не ги учи...останалите учители били готини. По БЕЛ е едно младо момиче,което ги е впечатлило с по-различният начин на преподаване.Общо взето няма забележки за учителите по другите предмети.И децата в класа му харесват-само 4 момчета са.При момичетата имало и от двата вида-"кифли"с много фон дьо тен и по-скромни девойки.
Голямата ми тревога е,че не виждам да му се учи испанския....няма кой да запали пламъка там...😔

Последна редакция: пн, 21 сеп 2020, 08:22 от perunika77

# 49
Испанския е лесен поне. Един колега слушаше онлайн испански радио, а у дома си гледаше сапунки заради езика Simple Smile Ходеше и на салса или нещо подобно. Трябва и ти да го запалиш, щом учителката не умее. Въоръжи се с филми, музика, книги, рецепти....не всичко изведнъж и накуп де Simple Smile Деликатно.

# 50
  • София
Как да говорят след 4 дни училище, за какво произношение изобщо можем да мислим?! Това и след 5 години ще бъде трудно дори. Когато отидат в матерна среда и се оправят сами, тогава ще си говорим пак. Както казва един колега - когато отиде в Англия да мие чинии и го разбират местните и той тях ги разбира, тогава може да дойде да ми се похвали, че знае езика. 😂

# 51
Не съм съгласна, че е лесен испанският. Може би е по-лек от френския или немския, но чак лесен... Сестра ми говори английски, френски, испански и турски и твърди, че тази слава на лесен език въобще не знае откъде идва.

# 52
  • Пловдив
Момичета, като казахте филми, моля, препоръчате някой филм съвременен на френски за тийна. Че аз се сещам само за филми на Луи дьо Финес и пр. 🤣, на детето ще му се видят като от динозавърската ера.
А за другото, не мисля, че може да се притесняваме от седмица 1 дали ще се напънат или не толкова да учат. Една година само да седят и слушат език, пак ще го научат някак си.
Аманда, при вас много сериозно, браво! Аз нямам време изобщо да диктувам и изпитвам и дано не стане фал, отначало е много важно как ще Тръгнат. Имам повече притеснения за най-малката дъщеря, която е 2 клас и явно има някакви трудности, не ги споделя, но е единственото дете, което реве за щяло и не щяло в час. Учителката е строга, беше голяма грешка да я избера и детето не я харесва никак. Ходи с притеснение, срам го е да попита, ако нещо не разбира и не знам. Нямам навик да се занимавам изобщо, а с нея явно ще трябва. И се чудя какво да я правя. Страх ме е, че ще закъса, прави супер тъпи грешки, сестра й е със СОП, а е по-грамотна. 😥
Аз също мисля, че испанския е на едно ниво по трудност с френския. Италианския е лесен, учила съм го, там имам наблюдения, но другите...

# 53
  • София
Ау, сещам се веднага за един супер любим мой филм - Les intouchables. 😊
Вижте му синопсиса някъде, мисля, че става за тийнове.
А, и Такси-тата разбира се.

# 54
Ния се затруднява с правописа, но не се отказва. Днес им е първото контролно по ФЕ. В събота до обяд учи и излезе с приятелки с идеята, че си е научила думите (близо 200 са вече). В неделя й направих диктовка и към 40 бяха грешни. И се спече яко. После приятелка й звънна, че те не са взели неравенства и успоредници м.г. и Ния през вайбър предава неравенства. Много ми хареса как обяснява, и примери решава. Едни 2 часа изкараха и много им се зарадвах и на двете деца как не претупват, а изчистват всичко, което не е ясно на детето. Утре ще й преподава успоредниците. С думите по ФЕ откара до девет вечерта. Днес ще разберем справила ли се е Simple Smile.

# 55
  • София
Като граматика от западните езици за мен най-труден е немският, после френският и испанският са ми на едно ниво. Но като правила на писане и произношение - френският ми се струва няколко нива по-труден от испанския. А от всички тези - най-лесен по всички параграфи ми струва английският. Не мога да коментирам италианския, защото не съм го учила.

# 56
"Невероятна съдба на Амели Пулен".

# 57
  • София
Хубавите френски филми са милиони вероятно. 😁
То аз на първо четене не се сещам за лош френски филм.

# 58
Малко закъсняло (нещо се сбърквам от работа и изпускам много неща) и не зная дали вече е нужно на мама Блонд, но все пак свободните места в София към 17.09, 18 часа:
http://ruo-sofia-grad.com/%d1%81%d0%b2%d0%be%d0%b1%d0%be%d0%b4%d … 0%bf%d0%bb%d0%b0/

# 59
  • София
И при нас днес ще правят контролно на думи (около 250 до тук). Ентусиазиран е, но и с тези родове е доста трудно. Времето за игра рязко намаля Stuck Out Tongue Winking Eye. Още се нагажда към учебния ритъм. И по математика имат голямо домашно, което ще пише утре явно.

Общи условия

Активация на акаунт