Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Обсъждане на имотни обяви-17

 • 13 050
 • 411
 •   1
Отговори
# 15
 • Мнения: 3 604
Емма, дори да е с брой спални, пак нищо няма да спира и собственици, и брокери, да пускат класическа гарсониера като 2-стаен, с "перспектива". То и сега е така. А трапезарията пак ще я броят за "стая", защото "може да се преустрои".
Застроена площ е достатъчно, според мен, като филтър, който дава възможност за сравнение между офертите. Но няма как да сложат филтър "коректност на въведените данни".
Помня обява в моя квартал, на която познах сградата - ами там изложението беше сложено едно към гьотере. Не се научиха брокерите, че Витоша (планината) е юг, вижда се от всяка точка в града, оттам нататък изложението е супер лесно да го определиш.

# 16
 • Мнения: 9 207
Емма, дори да е с брой спални, пак нищо няма да спира и собственици, и брокери, да пускат класическа гарсониера като 2-стаен, с "перспектива". То и сега е така. А трапезарията пак ще я броят за "стая", защото "може да се преустрои".

Аз още не съм писала в темата, но съм съгласна Simple Smile
За мен също би било по-смислено да има филтър за брой спални. Но предполагам, че повечето хора предвиждат преустройство, усвояване на балкони и кухни, така че сайтовете се съобразяват с тях, а не с малкото, които търсят брой спални.

# 17
 • Мнения: 3 604
Емма, още съм наполовина на чашата с кафе, това се отразява, естествено Laughing
Ето, това беше отговор на колежката, дето хич даже не се и опитвам да произнеса форумния аватар.

Крайно време е в имотните сайтове да въведат филтър "брой спални ", а не брой стаи.

# 18
 • София
 • Мнения: 863
Помня обява в моя квартал, на която познах сградата - ами там изложението беше сложено едно към гьотере. Не се научиха брокерите, че Витоша (планината) е юг, вижда се от всяка точка в града, оттам нататък изложението е супер лесно да го определиш.
Лесно, лесно... не за всички, уви. То трябва и да знаеш спрямо една посока как да се ориентираш за останалите, а съм срещала брокери, които не могат Grinning Те даже не искат да те лъжат хората, просто не знаят кое къде е Grinning

# 19
 • Мнения: 3 604
Малко офф-топик, ама по повод на ориентацията

Скрит текст:
в Стани богат преди време, някаква натокана девойка трябваше да отговаря на въпроса - Планината Урал кои 2 континента разделя? С дадени 4 отговора, помощ от Ники Кънчев, пак й беше трудно, мисля, че така и не успя да отговори.

Май и с GPS, и с Google maps - пак не се получава.

Аз да помогна със съвет - сутрин слънцето е от изток, на обяд - от юг, а следобяд и привечер - от запад Smirk

# 20
 • София
 • Мнения: 863
Да, или другото полезно в София - изходът по Цариградско към морето е в посока изток Grinning
Тази от шоуто, представяш ли си някой да я пита на кой континент е Русия Grinning

# 21
 • Мнения: 294
Ето, това беше отговор на колежката, дето хич даже не се и опитвам да произнеса форумния аватар.
Аватарът е картинката, тя не се произнася Simple Smile Иначе името не е чак толкова трудно, чете се "Кьолшес Медел" - или поне това е най-близкото, което може да се изрази с нашата азбука Simple Smile

Що се отнася до спалните, аз не разбрах как точно (и защо?) брокерите ще пускат гарсониера за 2-спален (не стаен!) апартамент? По мое разбиране гарсониерата има 0 спални.
Едно време гарсониера беше жилище с кухня/трапезария и още една стая, която играе роля на хол и спалня едновременно. Боксониера беше такова, което няма и отделна кухня, ами кухнята се намира в ъгъл/чупка/бокс на единствената стая.
Откакто почнаха генерално да правят кухнята в хола, за всички апартаменти, на практика гарсониера и боксониера е едно и също. Понятието 1-стаен апартамент  май също се явява синоним на гарсониера.
Както и да го въртим, в нито един от тия варианти няма отделна спалня, камо ли 2.

За разположението на апартаментите наистина Витоша е най-лесно да служи за ориентир, само че може и да е малко коварно, защото планината всъщност не е право на юг, ами върви в посока от северозапад на югоизток. И то не "малко" ами си е баш под 45 градуса ъгъл спрямо посока "право на юг".
Също така, слънцето залязва на запад само на хоризонта, който в града не се вижда така или иначе. На практика ако виждаш слънцето, дори да е пред залез, значи гледаш по-скоро в югозападна посока.

Последна редакция: вт, 22 сеп 2020, 18:06 от Slashy

# 22
 • Мнения: 1 033
Не като 2-спални, а като 2-стайни ги пускат гарсониерите Simple Smile

# 23
 • Мнения: 4 008
Аз пък със си ОК с "н-стаен", т.е. да се упоменава броят на помещенията. Например тристаен човек може да си го направи кеф ти с три спални, кеф ти с три хола.. Мен ме дразни, че не упоменават масово големината на помещенията. И то в обяви без снимка на разпределение, че да си прецениш сам.

# 24
 • Мнения: 294
Не като 2-спални, а като 2-стайни ги пускат гарсониерите Simple Smile
Е ако е нормален 2-стаен, т.е. с достатъчно голяма холокухня, другата стая може да се ползва за спалня, което вече не е гарсониера.

Виж, ако холокухнята е 15 кв.м. това си е де факто само кухня/трапезария, така че си длъжен другата стая да я ползваш за хол и спалня заедно. Което си е класическата гарсониера.

А бяха времена, когато хол и кухня не се брояха за стая,  т.е. 1-стаен беше с една стая повече от гарсониера.

# 25
 • Мнения: 3 604
Слаш, и това сме го нищили не веднъж. Гарсониера е популярното название на 1-стаен (стая и кухня), боксониера е точно това, което описваш - 1 помещение с кухненски бокс в или до него (като боксът е тъмен, без прозорец). Кухнята не е стая, т.нар. хол си е стая. 2-стаен си беше стая, хол (популярно) и кухня, имаше и 2-стаен с кухненски бокс (понякога тъмен, понякога с прозорец), както и 2-стаен с бокс и трапезария. Последните две - най-вече в ЕПК-та. Но са си все 2-стайни - и популярно, и по документи.
И да, 1-стайните (гарсониерите) - и преустроените, и непреустроените, масово ги пускат по обявите и в 1-стайни, и в 2-стайни. Отвори "имот-беге-то" за който и да е преобладаващо панелен комплекс и разгледай обявите в двете категории - ще видиш, че половината се повтарят (за едни и същи имоти са).

# 26
 • Мнения: 294
Мандарин, аз имам спомен, че преди 25-30г. под х-стаен се имаше предвид реално "х спални", т.е. стаите освен кухня и хол (които тогава бяха отделно). Но да речем, че аз съм бил в грешка и 1-стаен е било равно на гарсониера.

По днешните термини обаче хол и кухня вече са заедно (говоря за НС), съответно 1-стаен вече значи боксониера. Гарсониера по тези стандарти вече не знам какво значи, защото ако остане да е с 1 стая повече от боксониера, би трябвало да значи 2-стаен. Но по тая логика 60% от пазара са гарсониери с (формално) по 70-90 кв.м. площ.

# 27
 • Мнения: 3 604
Така си е, холокухня със спалня е вече 2-стаен. Въпреки че по евростандартите (при преброяването), кухнята не е стая, а сервизно помещение, съответно не се брои като стая, и трябва да бъде отделена (с врата, със стена, по някакъв начин) от останалите помещения. Сложили са си (инвеститорите) алинея в ЗУТ, че кухненският бокс/кухнята може да бъде в стая (дневна/хол), да са заедно, и си действат. 
Каквото - такова, няма как ние да повлияем на това, освен ако няма промяна в ЗУТ.

Догодина предстои преброяване (и на населението, и на сградния фонд), то ще си бъде отново по евростандартите (за да има съпоставимост). При предишното правиха разяснения по телевизията, оттогава го помня. Просто като дойдат при вас да ви преброяват (или го направите електронно), обърнете внимание на това. Просто от теоретичен интерес.

# 28
 • Мнения: 1 033
Нищо не значи, просто защото вече не се правят гарсониери. Правят се 2-стайни по 40-50 кв., което си в почти същото. А старите гарсониери са преправени, кухнята е станала на спалня, боксът е в хола и ги продават за двустайни.

На мен един се опита да ми обясни как имотът му по статут си е 3-стаен, нищо че беше усвоил терасата на кухнята и преградил там и спалня, а кухнята в коридора. ЕПК това.

# 29
 • София
 • Мнения: 220
Гарсониера = студио (еднопространствено жилище, единствено банята е отделена).
Боксониера = едностайно жилище (стая, кухня, баня).
Брокерските измишльотини нямат значение.
Самостоятелните трапезарии се считат за жилищни помещения по Наредба 7.

Общи условия

Активация на акаунт