Рак на белия дроб - тема 6

• 58 012
  • 774
  •   2
Отговори
# 165
  • София
Моля за съвет! Моята майка остана без лечение - след последната химиотерапия направи сърдечна декомпенсация и кардиолозите считат, че не може да прави повече химии. В същото време онкологът ни каза, че друго не може да предложи...От две седмици се опитвам да запиша час при проф. Щерев в Надежда (да чуя второ мнение), но не успявам. Има ли някой, който се лекува при него, да ми каже как да вляза във връзка с този лекар или да ме насочите към друг? Също така се интересувам от някакви алтернативни методи - не можем да стоим просто така и да си чакаме, още повече, че на последния скенер вече се виждат и разсейки в черния дроб, т.е. процесите си работят, а ние нищо не правим....

# 166
В Надежда, освен за Щерев, може да поискаш час за Мила Петрова или Теодора Караниколова.
Лъчетерапия възможна ли е при вас?
Ще ти пиша на лични.

# 167
  • Пловдив
Нищо от имуностимулантите и имуномодулаторите ,не пречи на имунотерапията. Единствено е противопоказно използването на имуносупресори. Кортикостероидите действат имуносупресивно.
Фани, може би затова са ви спряли дексаметазона .Вече се е понатрупала концентрация антитела от Кейтрудата и е време имунната система да започне да атакува раковите клетки. От друга страна ,преди вливката с пеметрксед би трябвало да и слагат интрамускулно дексаметазон ,и след вливката пак(допустимо е за лечение с PDL1 чекпоинт инхибитори ,прием на не повече от 10мг  еквивалент на метил преднизолон дневно,не е желателно все пак,но ако се налага).Възможно е и
на скенера(ЯМР) на 1-вия месец след РХ да не се наблюдава модъчен оток и/или локален едем около мозъчните лезии , и просто да не ви е необходим повече за спадане на отока. Нали мина 1 месец от РХ?!
Фани,за показателите,сигурни ли сте ,че са наред. Принципно трябва седмица след вливката да пуснате ПКК и биохимия и ако нещо не е в норма ,да започне да приема каквото е необходимо. Иначе може до следващата вливка да не се възстановят в нормите и да и отложат вливката.
Хапчета за повръщане трябва да започват да се пият предварително,защото после има голяма вероятност да ги върне и тях и да трябва инжективна форма.

Последна редакция: чт, 12 ное 2020, 21:03 от whitefang

# 168
Благодаря много ,от Рх мина месец и половина или два..дексаметазона го спряха да го приема вкъщи,досега там си го слагаха венозно.Хапчетата,да,проба-грешка ,явно с натрупването просто не бяхме подготвени .,както със запека след първата вливка,просто досега не е имала никакво гадене.ПКК и правят предишния ден преди вливката и ако не се лъжа след вливката пак.Ще кача резултатите,аз си ги записвам,за да ги проверявам и сверявам.(стрелкичките са за сравнение от миналста ПКК,а отметките дали са в норма)Истината е,че 4 Тата вливка доста зле й се отрази,още трепери ,а минаха 7 дена аз я карам до работа за по няколко часа и главата  много й се нае.Така и не разбрах ролята на дексаметазона..тотално ми гръмна главата хах,на всичкото отгоре сестра ми е с ковид,малкия не ходи на градина ,защото и баща ми е с инсулт и постоянно тези дни ходихме до тях да помагаме .Днес вече друга работата беше ,но пак отказа да шофира ,зле й е още един вид.,но голяма разлика все пак от преди 2-3 дни.Оплаках се ,успех на всички и лека вечер ♥️

# 169
Здравейте ! При последния ЯМР на майка ми в закл. пишеше:Персистират околни глиозни промени.Постоперативна киста-редукция в размерите ,вероятно с наличие на радиационна некроза зоната .За динамично наблюдение.(кистата си я имаше още на първия ямр 2м.след операцията.)
Преди 2 седмици получи същите симптоми ,като преди операцията на главата(имаше 1 метастаза) -обърканост ,световъртеж и цялата трепереше. Ходихме на консултация  с неврохирург и каза ,че може да е получила вторичен тумор от РХ или некроза.(това били късните реакции на РХ).
Декември пак ще прави ЯМР и ще разберем.При някой да са се случвали подобни симптоми и как мислите кое от двете ще е ?

# 170
Здравейте ! При последния ЯМР на майка ми в закл. пишеше:Персистират околни глиозни промени.Постоперативна киста-редукция в размерите ,вероятно с наличие на радиацинна некроза зоната .За динамично наблюдение.(кистата си я имаше още на първия ямр 2м.след операцията.)
Преди 2 седмици получи същите симптоми ,като преди операцията на главата(имаше 1 метастаза) -обърканост ,световъртеж и цялата трепереше. Ходихме на консултация  с неврохирург и каза ,че може да е получила вторичен тумор от РХ или некроза.(това били късните реакции на РХ).
Декември пак ще прави ЯМР и ще разберем.При някой да са се случвали подобни симптоми и как мислите кое от двете ще е ?

Ами точно при нас има нещо такова ,но засега не знам на какво се дължи,може да прочетете постовете по-нагоре

# 171
Чак пък истински вторичен тумор...малко са пресолили манджата ми се струва. Не е като да не се случва, но е рядко явление и не се развива чак толкова мълниеносно (ако помня правилно РХ беше относително скоро, последните няколко месеца).

Възможно е да е некроза от РХ или да е част от предишния метастатичен процес. Изчакайте следващото ЯМР, защото останалото са догатки, и не си мислете най-лошото. Като цяло РХ е доста успешен метод.

# 172
При майка ми РХ беше един месец след операцията -декември 2019.Онколожката днес и казала може да са лезии заради симптомите,които е получила.
(Лятото бяхме на море и я удари една вълна и още в деня получи тежест в главата ,след 2 седмици повръщане и после 2месеца нищо .И преди две седмици тази обърканост ,загуба на ориентация доста ни притесни .На другия ден нищо и нямаше и до сега не и е имало .

# 173
Включвам се набързо, че днес сме на ПЕТ, преглед и вливане.

Онкологът на татко изрично каза да му се сложи противогрипна ваксина. Никога преди не сме слагали такава, но настоя. Говорете с Вашите лекари дали не е хубаво да сложите. На него ще му я сложат днес, докато тече вливането имунотерапия.

Ако/като идваме пак декември, се надява да може да го ваксинира и срещу ковид.

# 174
Hope4C, това е доста интересно, благодаря, че сподели, ще се консултираме и ние с лекуващия онколог тук.

# 175
  • София
Oska, беше на 4 мг. , хапчета.И то съвсем кратко време.

Последна редакция: сб, 14 ное 2020, 09:47 от insane

# 176
Хапчето за повръщане,което е на нас е Зофран .Гледам че ня някои изписват Деган,незнам дали действа ,мисля ,че е слаб ,лично на мен никога не ми е действал ,но не съм се и заглеждала  в какви мг се изписва на тях

# 177
При нас бяха изписали еквивалента на Деган в началото и беше абсолютно достатъчен. Не мога да кажа дали е помогнал със сигурност, защото след едното вливане татко беше забравил да го пие и пак не му беше лошо. Тоест може просто да не му е било лошо и без него.

Знам със сигурност обаче, че след лъчетерапията на гръбнака му се повръщаше доста и Деган реши проблема изцяло.

Тоест може и да помогне без да се налага употребата на по-тежка артилерия като Зофран. Дайте му шанс, ако Ви е изписан.

# 178
А помниш ли колко време след лъчетерапията му се гадеше?
При майка минаха повече от три месеца. Не ми беше хрумнало, че може да е от това, но продължава да казва, че й се гади от повечето храна и кара главно на плодове и зеленчуци. Вчера ми каза, че заради това е свалила 10 кг. и направо се ошашках.

# 179
Благодаря за отговорите ! Деган пие от месеци всеки ден , но така или иначе ту повръща , ту изобщо не преглъща , а в други моменти успява да приеме някаква храна . Време е да пробваме с друг медикамент , като гледам май ще е Зофран , мисля повечето тук приемат точно него .

Смятам при следващото ходене в болницата , пак да попитам за дексаметазон /във връзка със загубата на тегло /.
Oska, беше на 4 мг. , хапчета.И то съвсем кратко време.
Да , някаква такава доза се обмисляше в началото .
В последните дни съм леко озадачена , като чета какви дози дексаметазон изписват на болните /дори на тези на домашно лечение / с ковид . Явно не е имало от какво толкова да се притесняваме , нито аз , нито докторите в началото . Не знам защо , обаче , сега като че ли не са склонни да предпишат дексаметазон между вливките . Но скоро ще имам възможност да ги попитам отново .

Общи условия

Активация на акаунт