Рак на белия дроб - тема 6

• 58 039
  • 774
  •   1
Отговори
# 180
  • Пловдив
Oska Кортикостероидите не са за апетит и не е желателно да се приемат при имунотерапия. Действат имуно-супресивно. Ако има друга причина - мозъчен оток, алергични реакции, автоимунни реакции ,е допустимо до 10 мг дневно .Но не е желателно. И няма значение дали са преди,след ,между вливките. Многократно сме писали по напред ,как действа имунотерапията.

# 181
  • Варна
Tania tan  личната каза, че единствено седалгин Нео може да изпише със зелена рецепта... не знам какво да кажа, толкова ми е трудно, той ме е отгледал, как се справяте, не искам да се мъчи и не искам да го боли! Съжалявам че натоварвам и вас но просто търся отговори на много въпроси, които просто явно нямат отговор..... благодаря Таня
Личната може да изпише Трамадол или Трамалгин със зелена рецепта. Баба ми с метазтаза в гръбнака, само с него й се повлияваха болките. После леля с рак на гърдата на 95г.,не дадоха да й се прави биопсия и пак от личната. Без епикриза мисля нямате шанс за комисия.

# 182
А помниш ли колко време след лъчетерапията му се гадеше?
При майка минаха повече от три месеца. Не ми беше хрумнало, че може да е от това, но продължава да казва, че й се гади от повечето храна и кара главно на плодове и зеленчуци. Вчера ми каза, че заради това е свалила 10 кг. и направо се ошашках.

Zigi, терапията на гръбнака - IMRT или линеен ускорител - се прави малко по-различно от другите. Въпреки че не е радиохирургия, се прави само в 4 дена и с по-високи дози (за сравнение, знам, че гърда например се облъчва често над 20 дена).

Та татко пи Деган от първия ден на лъчетерапията до края на седмицата след нея. Две седмици общо. Ако лъчелечението е в близост до корема, е по-вероятно да има проблеми с гадене и повръщане.

# 183
ОФ, като кажете гадене, повръщане и невъзможност за преглъщане, ми става кофти. При мама това бяха симтомите на напредналата болест. Ако зофран на хапчета не помага - има го като инжекционен разтвор. Казвала съм и преди - на нас ни изписаха Еменд - пие се по схема около вливането. Няма го в България и е около сто лева. На майка ми помагаше.

Ако Зофран не помага, консултирайте се с онколога!

# 184
Някой имал ли е проблем с очите като резултат от ХТ ,вече два месеца парене ,текат ,два вида капки не помогнаха

# 185
Oska Кортикостероидите не са за апетит и не е желателно да се приемат при имунотерапия. Действат имуно-супресивно. Ако има друга причина - мозъчен оток, алергични реакции, автоимунни реакции ,е допустимо до 10 мг дневно .Но не е желателно. И няма значение дали са преди,след ,между вливките. Многократно сме писали по напред ,как действа имунотерапията.
Благодаря ! Разбирам , но при вливки така или иначе си имаше всеки път по 20мг , а вечерта преди вливката по 2мг инжективно Дексаметазон . И двамата онколози в началото препоръчаха доза , по спомен -2 мг. сутрин и вечер и строга схема за спиране . Но аз се поуплаших и не го направихме . После имаше изписан преднизолон - пак по схема . Купихме го и преди да го започнем още , казаха стоп- да не го пие . Разбира се , тогава нещата бяха различни - той беше на комбинация - Карбоплатина , Пеметрескед и Кейтруда .
Никога не бих посмяла да предприема нещо , ако лекарите не са го предписали . Просто питането ми беше с цел , споделяне на опит , защото до сега това ,което опитваме ние не дава резултат . Не мислех ,че е възможно чак толкова да отслабне .

# 186
  • Пловдив

Fani0101 Проблема с очите може да е в следствие на повишено интракраниално наляга(вътречерепно налягане) .Възможно е и ако се е появило след РХ и преди това го е нямало  да е ранна лъчева реакция.

# 187
Здравейте от мен,току що се върнахме от Панагюрище,правихме ПЕТ скенер днес.По пътя де обадиха от пет скенера да попитат правили ли сме лъчетерапия на белия дроб.Казахме,че не сме и попитахме как стоят нещата .Отговориха ,че картинката е малко по-добре и има тенденция за подобряване.,но че ще иска още.Не знам какво значи това , понеделник с доктора вече,ще говорим,човекът беше доста обран в думите ,незнам дали има право той да обсъжда по телефона и т.н ,но това каза.Попитах за имунотерапията ,каза,че на този момент никой не може да каже дали резултатът е  от ХТ или от ИТ.Много ми се иска да не я спираме още,а и не съм наясно кога се вижда,че не работи ,имайки предвид ,че тези,скоито съм говорила и са останали само на ИТ са имали доста подобрение на скенера.До колкото разбрах ще има още ХТ ,но.ще видим каква.Знам ,че сигурно не е супер резултат,но аз бях с нагласата за лоши новини и по начина по който и мама се поотпусна и поразведри,мисля ,че и тя това очакваше .Давам си почивка до понеделник и тогава пак ще гледаме какво ще се случва.

# 188
Фани, до кой цикъл ХТ стигнахте? Какво вливаха освен платината? Колко вливания ИТ са правени?

Защо се притеснявате да не спрат ИТ? При положителен ПДЛ1 е стандартна практика ИТ да продължи след ХТ като монотерапия.

Принципно резултатите от ИТ рядко са светкавични. Дори в началото често може да се стигне до псевдопрогресия. След това постепенно започва свиването и понякога продължава до 20-30ти цикъл (тоест над година).

Като цяло, не мисля, че има нещо притеснително в ПЕТ от описаното. Напротив. За лъчетерапията е важно да преценят момента правилно, защото бял дроб може да се облъчи само веднъж през живота на човека.

# 189
Норе4с ,до сега има 4 вливки Ит плюс пеметрексед и цисплатин .Не разбрах точно за Кейтруда от прочетеното ,кога се разбира,че не действа ,т.е ,някак си останах с впечатлението,от баща ти (ако може на ти)и от други двама човека,с които съм си кореспондирала,че още на първия контролен скенер,се вижда голяма разлика..което се разбира ,че е от ИТ,защото няма как такава голяма разлика само от ХТ..Описанието го четох уж няколко пъти но не схванах
нещо, нз,може пак да не съм разбрала нещо .Кръстева още на последната ХТ й е казала ,че почти със сигурност няма ХТ да са само 4.Очаквахме лоши резултати,защото последните две вливки,особено последната я прие доста тежко,на самата вливка и двата пъти получи нещо като спазъм , недостиг на въздух и кашлица,дори последния път са й били Урбазон ,и тя все си мислеше ,че има прогресия,а й след 4 вливка ,трудно се възстанови ,повече от 10дена нямаше сили Понеделник ще видим какво ще каже Кръстева,според Вас как би трябвало да продължи лечението? Pdl1 беше от 1-49 процента,от пет скенера де обадиха просто да ни попитат дали е правено лъчетерапия на белия дроб и че от тук нататък с лекуващия лекар ще обсъждаме лечението.Има и положителна мутация Her2

# 190
В България (позволявам си това обобщение, защото съм виждал протоколите) много обичат да наливат платина до безкрай и следват един спорен протокол, според който тя трябва да се продължи между 4 и 6 пъти.

Онкологът на татко казва, че това са остарели разбирания и вече не е така. Той почти никога не прави повече от 4 вливания платина. При хората на пеметрексед, платина и пембролизумаб, обикновено спира платината между 2рото и 4тото вливане и ги оставя само на пеметрексед и пембролизумаб. При хората на платина, паклитаксел и пембролизумаб прави максимум 4 вливания ХТ и после ги оставя на имунотерапия само.

Причината затова е, че както си забелязала и с майка ти, страничните ефекти от платината се натрупват и с всяко следващо вливане стават по-изразени. След четвъртото вливане платина рискът от сериозна хематологична токсичност става осезаемо по-висок с всяко следващо и надвишава каквато и да е полза. Освен това, според него според последните изследвания в онкологията няма абсолютно никаква разлика в дългосрочен план между хората правили 6 ХТ+ИТ и тези правили 4 ХТ+ИТ. Тоест първите не живеят повече от вторите, но страничните ефекти и качеството на живот са негативно повлияни.

Когато ние стигнахме до 4тото вливане платина, аз много исках да продъжлим с още две, защото при нас имаше резултат. Чисто емоционално като виждаш, че нещо работи, те е страх да го спреш. Онкологът на татко отказа, съответно аз се обърнах независимо към други двама с този въпрос (единият е огромно светило в торакалната онкология в САЩ).

Директно ми завви следното: “Колегата е абсолютно прав да НЕ иска да продължи ХТ над 4 цикъла. Това правя и аз, и го подкрепям. Рискът надвишава ползата. Освен това, ако има нещо, което ще даде години живот на баща Ви, това е ИТ. ХТ може да спечели няколко допълнителни месеца, но нищо повече.”

Това за ХТ и броя цикли.

За ИТ - в много редки случаи се наблюдава светкавична реакция. В по-голямата част от случаите, ИТ започва да действа бавно и постепенно като процесът на туморна регресия може да трае месеци или години. Това в никакъв случай не значи, че крайният резултат ще е по-лош. Просто може да отнеме повече време.

Рядко се случва ИТ да даде видими резултати на 2-3то вливане. Случва се, но е много по-редкият случай.

# 191
Много изчерпателен отговор, благодаря много!Аз си мислех ,че страничните ефекти са от пеметрекседа...Ако може да поискам още един съвет,как да подходим относно обсъждането на лечението..В понеделник има  звливка,която никой не знае каква ще е,мисля да остана с нея и да изчакаме до кабинета,за да го обсъдим ,едва ли ще е удобно предварително да се звъни през уикенда,

# 192
Ама как така ще вливат нещо без да са го обсъдили с вас и да кажат какво е? Не се ли срещате с лекуващия лекар преди всяко вливане да погледне кръвни изследвания, да обсъдите общо състояние, да разясни следващи стъпки в терапията?

Най-малкото има определени кръвни показатели, при които ХТ не може да се одобри, а също и определени ензими, които трябва да са в норма, за да се влее ИТ.

Аз бих използвал подобна среща за разговор. Ако няма такава планирана, бих се строил пред кабинета на лекаря преди да се слага каквото и да е, за да попитам какво и защо ще правят.

# 193
Да,да,всеки път ,просто днес беше пет скенер , понеделник се пада 21 ден след последната вливка и трябва да сме там ,винаги първо се минава. През кабинета ,по скоро се притеснявам сега за тази платина ,но нека не избързвам,може би и те ще кажат същото ,страшно благодаря за съветите 💚

# 194
Не бих се опитвал да споря с лекаря за платината. В най-добрия случай ще Ви обясни, че е възможно да я спре, но предпочита да не я. В по-лошия случай ще се засегне.

Принципно дилемите за платината малко или много са континентални. В американската практика се ползва повече карбоплатина и рядко надвишават 4 цикъла при НДБК. В европейската практика ползват повече цисплатина и често стигат до 6 цикъла.

Общи условия

Активация на акаунт