Рак на белия дроб - тема 6

• 58 120
  • 774
  •   1
Отговори
# 255
Браво, Bojuri, прекрасна новина! Дай Боже да изчезнат изцяло!

# 256
Bojuri, много хубава новина предколедно! Пожелавам ви да запазите това темпо и болестта да изчезне изцяло. Simple Smile

# 257
Bojuri , чудесни новини,на какво лечение остава?

# 258
Предстои тази седмица да говорим с онколога, мисля, че предпочитат да направи и четеъртия курс с химиотерапия и после да остане само на имуно.

# 259
Здравейте, предварително се извинявам, че така нахлувам в темата. Четох доста неща от предходните теми, но сякаш още повече се обърках. Преди месец, докато работеше баща ми припадна и оттам в болницата при скенер казаха, че се съмняват за тумор на белия дроб. В рамките на този месец му направиха 3 неуспешни бронхоскопии (от трима различни гръдни хирурзи)и в момента се чувстваме в пълна безизходица, защото без такова изследване не може да се назначи лечение, а времето си тече. Категорични са, че има тумор, но не знаят какъв е видът му. Хирургът каза, че вариантът е отворена биопсия. Някой имал ли е опит с такава? Много съм притеснена и напълно объркана, не знам какво да мисля и как да действам адекватно.

# 260
C7didi, къде се развива действието?

Преди да се започне лечението задължително трябва да се изследва материал от тумора. За да се излседва, логично първо трябва да се вземе някак. Ако не става с бронхоскопия - може с операция или по метода VATS. VATS обаче се практикува на малко места в България. Относително по-щадящ е от отворена операция, но пак си е операция.

Пишете къде се намирате, можете ли да пътувате. Да знаем как да Ви насочим. Първата стъпка със сигурност ще е някаква инвазивна процедура, за да стане ясно какъв точно е проблемът и как може да се лекува.

# 261
Благодаря за отговора Hope4C. От провинцията сме, след първата бронхоскопия, действието се пренесе в Пловдив. Знам, че няма как да се назначи лечение без материал, но просто се побърквам от факта, че вече един месец стоим на едно място. За всяка от тези бронхоскопии чакахме резултат по седмица и ето мина вече месец. Не съм сигурна каква ще е точно, но лекарят каза операция. Утре ще имам повече информация, след като се видим лично с него.

# 262
Ако не е VATS и не Ви е проблем пътуването - обърнете се към проф. Данаил Петров, проф. Деян Йорданов или доц. Цветан Минчев. И тримата са в София.

Отворената операция е свързана с няколко седмици възстановяване. Ако само това е вариант, обаче, изобщо не отлагайте. Трябва да се мине през взимане на материал задължително. Иначе няма как да започне лечението.

Един месец не е много чакане. Проблем е, ако не се прави нищо. Ако лекарите си вършат работата, е съвсем нормално. Ние започнахме лечение 3 месеца след като знаехме, че е с метастатичен процес от бял дроб. Онкологът винаги ни повтаря, че онкологичното лечение не е спринт, а маратон и в началото е важно да се спазят всички стъпки. В противен случай може да се стигне до грешно лечение с...лош резултат. Не бързайте, знам колко е трудно чакането, но се налага за добро.

# 263
При нас също всичко се разви много бавно,две бронхоскопия и двете показващи уж фиброзна тъкан,накрая поне се видя в цитологията на течността от плевралния излива.Накрая Минчев си взе проба и си показа всичко,нз точно по кой метод ,лапароскопски ,има две дупчици.После чакане в Токуда да излезнат генетичните,на после те не правили такива(разказвала съм го),та и ние минахме през много време и все онколозите казваха,изчаквайте,по-добре закъсняло лечение,от колкото грешно . Пожелавам успех!

# 264
Здравейте! От много време не съм се включвала, влизам от време на време да следя, но покрай други неща и за това не ми остава много време.
Споделям с вас какво ново се случва с майка. Може би някои помнят, но с две думи бори се с аденокарцином в 4-ти стадий от пролетта. След много ходене по мъките започна имунотерапия с Кейтруда, която й повлия много добре, вдигна се на крака, наддаде 10 кг (беше загубила 13-14 кг) и започна да ходи на работа.
Този месец направихме втори ПЕТ скенер, който ни даде много надежда. Спрямо предишния скенер, разсейките силно са се свили, някои от тях напълно изчезнали. Няма нови разсейки в другите органи, а процесът в белия дроб засега е "стопиран". Онкологът й е много доволен и е казал, че продължават с имунотерапията, а в бъдеще може да се помисли и за лъчетерапия. Засега това е при нас.
Пожелавам на всички такива добри резултати и съвестни доктори! Светли празници и се пазете!

# 265
Чудесно, buldoka! Все така добри новини ви пожелавам занапред!

# 266
Buldoka, страхотни новини! Спомням си добре първите ти мнения, после трудностите с изготвяне на ИХХ и лутането в началото. Много, много се радвам, че точното лечение е довело до такива хубави резултати и пожелавам още по-хубави занапред.

Чел съм всичките 6 теми няколко пъти. В последните 2 теми има толкова много надежда - whitefang е добре, мъжът на Таня също, майката на buldoka и бащата на Bojuri бележат успехи, татко също е добре. Може пък Дамоклиевият меч НДБК наистина вече да се превръща в една хронична (страх ме е да я определя като лечима) болест. Дано.

Хубави празници и здраве на всички!

# 267
Hope4C, и аз си мисля същото от няколко дни. За радост има повече хора с добри новини. Чудя се какво следва, като цяло Кейтруда няма толкова дълга история и може би още няма достатъчно представителна статистика за ефекта върху пациентите в по-дълъг срок, честота и повлияване на рецидивите и т.н. Но да не бързаме...

# 268
  • Пловдив
При мен сякаш боксуват нещата. Ужасно бавно се случва всичко,или поне в сравнение с това което се случи от началото на Януари до края на Октомври 2019( Основния се смали от 28/25 мм до 10м, 2 разсейки в същия лоб по сантиметър и малко изчезнаха, в десния надбъбрек 44мм изчезна ,в левия от 38мм се сви до 13/11)
В сряда  бях на скенер няма особена разлика от предишния в края на юли. Основния този Януари беше 5.5мм ,Май - "около 5мм" ,на предишниния скенер-края на Юли-2.8мм,сега- "около" 3мм.(различни скенери,оператори и диагностици).Поне в левия надбъбрек,който от края на Октомври 2019 не беше мръднал от 13/11 ,е цитирам "10/8 мм с мултипленни калциеви фокуси",т.е над 25% свиване и калцификация. В мозъка "няма динамика" - тези не мерят плътност а и е раздробен на няколко прекалено малки да ги отличат от калцификати,та си пишат "калцификати с лек околен едем".
На 15-ти съм на нова онко-комисия, продължавам с ИТ(на 22 следваща вливка) ,може би ще отида  на комисията(може и само по документи) ,да настоявам за РХ на мозъчната мета,ако е възможно,че тази има 2 пъти ,като 2-рия не са я уцелили ,защото РХ беше 1 месец след скенера за планиране и е била нарастнала поне с 50% спрямо скенера/планирането(затова е и раздробена).На ЯМР нямаше динамика август спрямо февруари.На скенера я виждам сякаш с едно топче по-малко спрямо предишния(около 4мм ),но дали е така. 

Поздравления за добрите резултати при Bojuri и
buldoka1 и  дай боже всеки да я пребори тази гад.

Последна редакция: пн, 14 дек 2020, 00:52 от whitefang

# 269
Здравейте! Постарах се да прочета всичко до сега и въпреки всички отицателни прогнози за болестта, много се радвам, че има хора, които се възстанвяват, което е лъч надежда за много болни.
През август месец диагностицираха майка ми (45г.) с недребноклетъчен рак на белия дроб. Лекува се в Софиямед и до сега премина 4 химиотерапии, а сега ще продължи с лъчетерапия. Препоръчаха ни д-р Румен Лазаров, но в мрежата не откривам много мнения и коментари свързани с него. Някои има ли преки наблюдения върху него и работата му?

Общи условия

Активация на акаунт