Предстои ми лапароскопия - тема 11

• 56 051
  • 764
  •   1
Отговори
# 360
При кого се оперира ти?

# 361
От Варна съм и тук се оперирах при Д-р. Германов.

# 362
Здравейте, и на мен ми предстои евентуална Лапароскопия заради една киста 5,5 см , при която няма единодушно мнение дали е ендометриозна или дермоидна. Има две контроверсни мнения, че трябва да се оперирам, а другото е, да се опитвам да забременея с нея без операция, тъй като операцията намалявала яйчниковия резерв.. Не съм взела окончателно решение все още, но повече клоня май към операцията, въпреки че съм ужасена и стресната от това, което би ми предстояло - като евентуално премахване на целия яйчник...четох много по темата и знам, че и това е възможно
Тъй като живея в Германия и съм сама с мъжа ми ще ми е от полза, ако някой може да ми отговори на няколко въпроса, защото нямам наблизо приятелка, на която да споделя или попитам...
Първо разбрах, че се слага катетаър, от което направо се ужасявам. При вас след упойката ли ви го сложиха или преди това и ...изпитвахте ли силни болки, и дискомфорт от него? След операцията кога се сваля този катетър...и имахте ли проблеми след това с уринирането? Нещо много съм се разтревожила заради този катетър...
и другото, което ме притеснява е ...след колко време евентуално човек може да се изправи и да ходи нормално...след тази операция? Знам, че е индивидуално, но все пак...ако може да ме ориентирате? 
И за забременяването след това..колко време трябва да се чака? 3 месеца или повече?
Блгодаря на всички, които биха се отзовали.
Здравейте. Преминах лапаро за премахване на дермоидна киста на 4 юни. Аз изпитвах ужас от катетъра ,но са ми го сложили по време на анестезия. Свалянето не е драма ,макар че аз съм лигла относно болката. Изправиха ме на 4 час със дренажа и катетъра ,а на следващата сутрин ми махнаха дренажа и катетъра и ме изписаха след 3 часа. Днес 1 месец по късно се чувствам добре . Успех и не се притеснявайте . Пак казвам аз съм лигла и на мен ми се стори песен.

# 363
Много ви благодаря за отговорите и успокоенията, момичета! Много мило от ваша страна, че толкова много от вас се отзоваха на въпросите ми!
Днес бях на преглед в болницата при хирурга, при когото ще бъде операцията (вероятно през Октомври). Погледна ме, видя кистата и той не успя да определи какъв  вид е (ендометриозна/дермоидна). Това което ме разтревожи е, че лигавицата на матката е много удебелена. Вероятно имам и полип, което е още едно утежнение в цялата поредица от неприятности, така че и това ще трябва да се отстрани. Съвсем се натъжих след прегледа. Някоя от вас имала ли е такъв проблем? Не ми стана съвсем ясно, но мисля, че може по време на лапароскопията да се премахне и полипът. Sad

Последна редакция: пн, 05 юли 2021, 20:21 от AvaDavina

# 364
Обикновено се правят хистероскопия и лапароскопия едновременно. Така с една упойка минават и двете.

Много ви благодаря за отговорите и успокоенията, момичета! Много мило от ваша страна, че толкова много от вас се отзоваха на въпросите ми!
Днес бях на преглед в болницата при хирурга, при когото ще бъде операцията (вероятно през Октомври). Погледна ме, видя кистата и той не успя да определи какъв от двата вида е, но това което ме притесни е, че лигавицата на матката е много удебелена. Вероятно имам и полип, което е още едно утежнение в цялата поредица от неприятности, така че и това ще трябва да се отстрани. Съвсем се натъжих след прегледа. Някоя от вас имала ли е такъв проблем? Не ми стана съвсем ясно, но мисля, че може по време на лапароскопията да се премахне и полипът. Sad

# 365
Обикновено се правят хистероскопия и лапароскопия едновременно. Така с една упойка минават и двете.

Днес бях на преглед в болницата при хирурга, при когото ще бъде операцията (вероятно през Октомври). Погледна ме, видя кистата и той не успя да определи какъв от двата вида е, но това което ме притесни е, че лигавицата на матката е много удебелена. Вероятно имам и полип, което е още едно утежнение в цялата поредица от неприятности, така че и това ще трябва да се отстрани. Съвсем се натъжих след прегледа. Някоя от вас имала ли е такъв проблем? Не ми стана съвсем ясно, но мисля, че може по време на лапароскопията да се премахне и полипът. Sad

Благодаря!

# 366
Здравейте, премина и моята лапароскопия в комбинация с хистероскопия в клиника Щерев. Престоят в болницата е две денонощия. Преди операцията прочистват червата с очистително, което взех вкъщи, и отделно в болницата правят клизма. След операцията престоях една вечер в интензивното. Целта на процедурата беше корекция на истмоцеле (дефект на матката в следствие на раждане със секцио) и проверка на маточни тръби. Въпреки че, цветната снимка показа непроходима дясна тръба, при лапарото се е доказало, че е проходима, без сраствания около нея. Силно се надявам контролният преглед след 3 месеца да покаже, че и матката е зарастнала нормално. Имам 4 дупчици на корема. Най-трудният момент ми беше за около 30 мин след събуждането, много ми беше студено и имах болки. Лошото е, че след такава корекция можем да подновим опитите едва след 5-6 месеца, които ми се струват доста време. Обща цена с включена здравна каса - 2 280 лв. Надявам се да съм ви била полезна.

Последна редакция: чт, 08 юли 2021, 17:41 от sophiaM

# 367
Здравейте, и на мен ми предстои евентуална Лапароскопия заради една киста 5,5 см , при която няма единодушно мнение дали е ендометриозна или дермоидна. Има две контроверсни мнения, че трябва да се оперирам, а другото е, да се опитвам да забременея с нея без операция, тъй като операцията намалявала яйчниковия резерв.. Не съм взела окончателно решение все още, но повече клоня май към операцията, въпреки че съм ужасена и стресната от това, което би ми предстояло - като евентуално премахване на целия яйчник...четох много по темата и знам, че и това е възможно
Тъй като живея в Германия и съм сама с мъжа ми ще ми е от полза, ако някой може да ми отговори на няколко въпроса, защото нямам наблизо приятелка, на която да споделя или попитам...
Първо разбрах, че се слага катетаър, от което направо се ужасявам. При вас след упойката ли ви го сложиха или преди това и ...изпитвахте ли силни болки, и дискомфорт от него? След операцията кога се сваля този катетър...и имахте ли проблеми след това с уринирането? Нещо много съм се разтревожила заради този катетър...
и другото, което ме притеснява е ...след колко време евентуално човек може да се изправи и да ходи нормално...след тази операция? Знам, че е индивидуално, но все пак...ако може да ме ориентирате? 
И за забременяването след това..колко време трябва да се чака? 3 месеца или повече?
Блгодаря на всички, които биха се отзовали.
Мен ме оперираха в Белгия и ми орстраниха десния яйчник заради дерматоидна киста около 5.5 см. Катетър не ми сложиха. 2 часа след като се събудих ми донесоха едно огромно плато с месища , които ометох с охота, защото чувствах глад.
Болницата беше на ниво, но сестрите бяха ужас. Една черна ми вика да се изправям веднага след събуждането, макар че ми беше трудно.
Компликации получих от това,че съм дебеличка и сланините трудно зараснаха. Но ако не си, няма никакви проблеми.

# 368
Здравейте, вчера имах лапароскопия и хистероскопия. Имам два шева и ми казаха, че понеделник вторник трябва да се махнат и че няма нужда да сменям превръзките. Така ли се процедира принципно, понеже съм имала и отворена операция, при която се налагаше да ги сменям. Как стои въпроса с къпането?
И последен въпрос след колко време може да се спортува, леки неща като бягане например.

# 369
  • до най-прекрасния мъж
Ако превръзките ти са водоустойчиви, къпеш се с тях. Ако не са, къпеш се с тях, сваляш, дезинфекцираш раните с поне 70° спирт и слагаш нови. На мен ми препоръчаха да си купя дишащи постоперативни превръзки за лапароскопски операции и да ги сменям всеки ден след къпане. Така раните заздравявали по-бързо. Като ми свалиха конците, ми казаха да не слагам повече. Аз ги поносих още няколко дни и ги махнах, защото имах все още непаднали корички и ме беше страх да не ги закачам.
За спорт, най-добре се посъветвай с лекаря си.

# 370
Обяснили са ви какво да правите, така че явно така процедират. Тук нито знаем с какви конци сте шита за може да ви кажем каквото о да било. Следвайте си указанията от лекаря.
Първите 72 часа превръзка не се сваля! Вземете си от аптеката водоустойчиви лепенки и сложете отгоре ако лепенките ви не са водоустойчиви!

# 371
Здравейте, вчера имах лапароскопия и хистероскопия. Имам два шева и ми казаха, че понеделник вторник трябва да се махнат и че няма нужда да сменям превръзките. Така ли се процедира принципно, понеже съм имала и отворена операция, при която се налагаше да ги сменям. Как стои въпроса с къпането?
И последен въпрос след колко време може да се спортува, леки неща като бягане например.
На мен ми казаха да сваля водоустойчивите лепенки след 7 дни. Ако междувременно се отлепят - да си купя нови и да залепя. Имам 4 разреза и нямах премахване на конци. Къпах се без проблем с лепенките.

# 372
Аз бях една седмица с водоустойчичи лепенки, сменях през ден.
Като ми махнаха конците повече не съм слагала лепенки.

# 373
Здравейте, забравих да попитам лекарката кога да очаквам първия цикъл след операцията. След операцията няколко дни имах кървене (аз бях и с хистероскопия), но предполагам не следва да го броя за цикъл. Най-вероятно цикълът зависи от интервенциите, които са извършвани, но все пак при вас как се стекоха нещата?

# 374
На мен ми закъсня с 3-4 дни, но моят цикъл по принцип не е точен и се случва да закъснее няколко дни.

Здравейте, забравих да попитам лекарката кога да очаквам първия цикъл след операцията. След операцията няколко дни имах кървене (аз бях и с хистероскопия), но предполагам не следва да го броя за цикъл. Най-вероятно цикълът зависи от интервенциите, които са извършвани, но все пак при вас как се стекоха нещата?

Общи условия

Активация на акаунт