Любители на рози 2

• 53 776
  • 740
  •   1
Отговори
# 180
Торенето на розите започва с почвени торове при повишаване температурата на почвата, а не на въздуха!!! Видите ли, че вече набъбват първите пъпки за листата, започвайте да торите в корените - NPK, разни специализираи торове по ваш избор. При поява на листата минавате към листна тор на всеки 14 дни. Розите в градината са само на листна тор до прецъфтяване на първата вълна на цъфтеж. До миналата година слагах конска прегоряла тор, но по много причини се отказах, независимо ще е панацея за розите. Контейнерите се торят на всеки 14 дни, веднъж в корените, следващия път листно.
Тази година торих с NPK още при първото затопляне.

# 181
  • гр. София
Аз обаче този година се забавих с торенето- направих го тези дни с Яра Мила комплекс 12-12-17. На вилата са още мънички повечето рози, по-старите не са тръгнали много. В планината е и е по-хладно. Рязан и премръзнали клончета, тъй като там правих пролетното подрязване на 03.03., а след това имаше студове. Хубавото е, че всички засадени есента рози на гол корен са се хванали и успешно са започнали да се разлистват.
Тук, в София, са по-големички. Даже някои и въшки имат вече. Ще трябва да ги пръскам с нещо.
Какъв е листният тор за подхранване на розите?

# 182
Значи аз съм много закъсняла с торенето, моите се разлистват вече здраво. Особено контейнерните, които зимуваха на завет. Тези в градината са на много открито място, избрах най-слънчевото, но постоянно ги духа студеният вятър, и листата им не се развиват много добре.
И аз вчера рязах за втори път, само изсъхналите клонки от пролетния студ. Имаше и разлистени, които впоследствие изсъхнаха.
Въшките се появиха преди месец на една роза, напръсках със сапунения разтвор два пъти, и оттогава не са се появявали. Студено им е още, щом се затопли и ще плъзнат.

Градина Роза, благодаря за полезната информация за торенето. На контейнерните им е втора година, бяха засадени в наторена почва и не съм ги торила допълнително, само добавях компост като се слягаше пръстта в контейнера, но тази година вече е задължително да ги подхранвам. Ще потърся и листен тор за рози, не се бях сетила за това. Ползвам листен при орхидеите и наистина видимо са по-доволни!

# 183
Leila, листният тор, който използвам е професионален и не го купувам в БГ, но за домашна употреба в малки разфасовки със сигурност ще намериш подходящ на пазара.
По моите снимки виждам, че градинските рози съм рязала около 12-14 март и веднага след това са торени. Така изглеждаше Agnes Scilliger при рязането, както и всички останали.

До 90% от рязаните имаше забити пръчки, за да ми напомнят, че там има рози Simple Smile
Сега изглежда по този начин и останалите също

Основно рязане е необходимо дори без причини. Идеално е подновен целият храст.

# 184
Anguished Аз отскоро гледам рози, и ги подрязвам само отгоре, за оформяне на короната. Такова пълно рестартиране не знаех, че може да се прави. Благодаря за снимката!

# 185
  • София
Anguished Аз отскоро гледам рози, и ги подрязвам само отгоре, за оформяне на короната. Такова пълно рестартиране не знаех, че може да се прави. Благодаря за снимката!
При мен 90 процента от розите също бяха рестартирани по този начин и забивах клечки да знам къде са, а в момента храстчетата са с подобни размери на посочените по-горе. Това пълно изрязване обаче, не беше по мой избор, а заради масовото измръзване тази пролет.
Дотук съм ги торила само с течна био тор веднъж, ще видя тези дни и с нещо листно да ги подхраня, макар че тя става и за листно. Някои от розичките имат вече цветни пъпки, но са ниски и много нагъсто ми се струва, покрай многото новоизникнали клони.
Миналата година въшките ги оправих с масло от нийм, ще видим тази година дали ще имат, засега нямат.
Имам въпрос за клематисите. Оцелели са два корена от миналата година и доста дръпнаха, както и новонасадения. В момента са в близост до мрежата със съседите, която е метална с дупки и единият клематис постоянно се захваща за нея, това не ми пречи, но клончетата минават от страната на съседите. Аз ги издърпвам, но това постоянно се повтаря. Какво мога да направя по въпроса, да сложа нещо между мрежата и клематиса? Изобщо каква конструкция е най-подходяща за тях. Не знам какъв сорт са, купувани са от Лидл миналата година.

# 186
Те винаги ще се протягат към слънцето. Единствено можеш да опънеш по мрежата нещо, тип геотекстил, или мулч фолио, за да ги спреш. При мен е абсолютно същото положение, моите клематиси ще цъфтят към съседите, но нищо, аз пък от терасата се радвам на тяхната градина Grinning

Има три вида клематиси, които се подрязват различно. Можеш и сама да разбереш какви са,  забележи тази година дали цъфтят на нови клонки, на стари, или и двете. Ако знаеш как да ги подрежеш правилно, ще ти цъфтят по-обилно.

Как разреждаш маслото от нийм? Аз също имам, взех го за стайните цветя, но още не съм го ползвала.

# 187
Мои познати тук също рестартират розите до дъно, някои независимо от климатичните условия и вида рози.

В една от руските републики, където си има зима, гледах роза във форма на арка, беше зазимена и подрязана от есента до определена височина, стори ми се странно предвид  студа, но може би и пролет да се оформят отново.

# 188
  • София
Цитат
Прилага се в концентрация 0,5-1%. (5-10 мл/1 л вода)
Нужното ни количество масло се загрява до втечняване (около 40°С) на водна баня или на слънце и се разбърква в равно на него количество препарат за съдове, аз ползвам кастилски сапун. Разрежда се с топла вода и се разклаща до хомогенизиране на разтвора.
Действа контактно, тоест трябва да попадне на гадината, която искаш да премахнеш. Аз миналата година пръсках само розите и колорадският бръмбър. За картофите не помогна хем два пъти пръсках, но гадинките доста добре се крият.

# 189
Айла, благодаря! Колорадският бръмбар е много здрава гад, там си трябва тежка артилерия. Или събиране на ръка, ако местенцето е съвсем малко.

# 190
Те винаги ще се протягат към слънцето. Единствено можеш да опънеш по мрежата нещо, тип геотекстил, или мулч фолио, за да ги спреш. При мен е абсолютно същото положение, моите клематиси ще цъфтят към съседите, но нищо, аз пък от терасата се радвам на тяхната градина Grinning

Има три вида клематиси, които се подрязват различно. Можеш и сама да разбереш какви са,  забележи тази година дали цъфтят на нови клонки, на стари, или и двете. Ако знаеш как да ги подрежеш правилно, ще ти цъфтят по-обилно.

Как разреждаш маслото от нийм? Аз също имам, взех го за стайните цветя, но още не съм го ползвала.
Здравейте ! Да Ви попитам и аз нещо за моя клематис. Имам го от 3 год. , не му знам името и коя група е . Първата година цъфтя в бяло, втората леко розаво, а тази изобщо няма цветове. Интересното е , че от него си захванах друго храстче и си преместих на друго място, и в момента цъфти обилно в бяло. Дали стария храст не съм го подрязала много ниско есента и затова сега иска да навакса височина и не прави пъпки? Хич не мога да се ориентирам за тези групи . Имам и един друг шарен- мисля че беше Пилу , който е рязан пак есента и на 50 см. от земята и е пълен с пъпки.

# 191
  • Бургас
Нищо конкретно не казваш за клематиса. Направи една снимка на цъфтящия, може да се ориентират момичетата за вида му. Но старият клематис трудно би умрял. Щом от него си направила отвод и, новият вече цъфти, значи старият е доста стар и има яки корени.

# 192
И аз бих искала да видя снимки, най-добре в цъфнало състояние.

Пилу е хибрид,  ако се подреже правилно цъфти два пъти годишно. Това е група 2. Цъфтят сега на стари клони, веднага след това леко се подрязват, и по-късно цъфти на тазгодишните клонки.

Другият, щом цъфти сега, може да е от група 1. Те се подрязват по мъничко и само при нужда, и то веднага след цъфтежа. Щом си го рязала есента, нищо чудно че не цъфти, орязала си му всички заложени пъпки. Остави го на мира и догодина ще цъфне.

Само група 3 се реже наесен, задължително.

# 193

Това е малкия , който цъфти за първа година. Снимала съм го отблизо. Имам и още една снимка в по-дълечин план, обаче от телефона не ми позволява да прикача снимката. На стария нямам снимка сега , като отида почивните дни ще снимам.
На първата снимка е стария , но сниман миналата година.

Последна редакция: вт, 11 май 2021, 11:26 от lbl

# 194
Записвам се да ви следя. Прочетох малко назад и споделям, че такова измръзване на розите като тази година никога не е имало при мен. Някои бяха почернели на 2/3.
Искам да попитам при катерачите колко клона оставяте отдолу и стари или нови клони се оставят,  за да се оформи хубава арка?

Общи условия

Активация на акаунт