Любители на рози 2

• 53 777
  • 740
  •   1
Отговори
# 195
Дъждец, наистина много странно измръзване... Шеста година карат най-старите ми рози и не съм виждала до сега такова нещо... По някои групи прочетох предположения, че не било измръзване, а вредител, но не съм съгласна. Виждам, че хората масово се оплакват от едни и същи симптоми - почерняване на върховете. А и при мен бяха засегнати абсолютно всичките ми около 50 рози. Чисто измръзване си е и аз си го обяснявам с една друга информация, която прочетох пак по групите - през зимата розите "спят" и в стеблата им няма движение на сокове, което именно ги предпазва от измръзване. Хубавото време ги събуди, започнаха да се разлистват и като падна студ - измръзнаха. При мен бяха попарени всички новички мънички листенца - изсъхнаха напълно и след това започнаха да вадят други.

В крайна сметка рязах втори път. Изрязах уж всичко почерняло до здраво.
На този етап изглеждат добре.
Тази година ми прави впечатление, че по-късно се развиват - отново поради дългите студове.
Но вече имам пъпки!!!

На въпроса за катерачите - за съжаление нямам арка, всичките са ми по оградите. Знам, че някои сортове цяфтят на стари, други на нови клонки... Обаче кои кои са... Аз по-маналата година реших да оформям единия ми катерач и изрязах сумати нови клони, защото беше ги пуснат по два метра към небето и не ми хареса как изглежда. В резултат миналато година почти не цъфтя. Затова не го пипах повече, особено пазех новите клони и сега гледам, че май ще ме зарадва с добър цъфтеж.

За клематисите нищо не мога да кажа - имам два и ги гледам без особено внимание. Разочароваха ме, че няколко години подред ми изглеждаха умрели напролет, с едни сухи пръчки. Докато ги разбера, че са живи, все ги режех и те не цъфтяха. Последните 2-3 години съм ги оставила без да ги пипам и сякаш са все по-добре. Гледам, че са напъпили.

Последна редакция: вт, 11 май 2021, 11:24 от utro77

# 196
Благодаря, Утро!
Успях да изчета цялата тема. Много полезни съвети има!
За рязането видях, че сте писали, че еднократно цъфтящите не се режат почти, а при останалите се режат старите клони. Бях гледала разни клипове, в които оставяха само по 3-4 излизащи отдолу стъбла  при катерачите. При мен излизат доста повече и винаги се чудя трябва ли да ги махам, за да не се разпилява силата нагоре. Но пък горе става една рехава корона при единия.

Тази година закъснях с всичко. Първо, рязах розите едва предната седмица.  Имам форзиция в двора, но като не бях ходила, не знам кога и дали е цъфтяла. Две рози са с малки пъпки. Останалите нямат още. Торих също предната седмица.
С бордо след рязане не съм пръскала. Обаче пръсках с Дитан и дано да е свършил работа. Освен измръзването по много от младите стъбла видях точки. Оприличавам го на гъбичното, което прави петна по листата  и част от тях на някои рози окапват, но това е чак лятото след прецъфтяване. За пръв път го виждам още от пролетта . По листата няма все още, само по стъблата. За съжаление не снимах. Сега се замислям дали пък не трябваше съвсем до дъно да ги изрежа тези стъбла?

# 197
Дъждец, сега те разбрах какво питаш за катерещите рози. До сорта е. Някои сортове "оголват краката" и правят само корона, други цъфтят и растат по цялата си дължина.

Ето ги тези моите на оградата как са оголили краката.

А ето и друга, която цъфти от долу до горе. Тя е такава - пуска от долу много клончета.

По-лесно е, ако им знаеш имената и потърсиш в гугъл как би трябвало да изглеждат, за да знаеш да не сбъркаш някъде.

# 198
  • гр. София
Utro77, коя е тази розова красавица? Heart Eyes

# 199
Здравейте,
Нищо почти не разбирам от цветя.
Имам няколко рози в двора на свободно отглеждане-не съм ги пръскала с никакви препарати до сега, растат си както намерят за добре. Ще прочета по обстойно темата, но исках да попитам с какво мога да ги пръскам против охлюви и листни въшки? Виждам, че нещо им яде листата и цветовете понякога също. Ако няма решение от типа на сапун/оцет и подобни подръчни вещества, препоръчайте прз.
Благодаря много.

# 200
Ibl, много е красив клематисът Heart Eyes
От вида на цветовете ми прилича на хибриден сорт. Те цъфтят два пъти и летния цвят може да изглежда различно от пролетния. Това е втора група. Опитай да го режеш така:
След като прецъфти през май или юни, изрязваш само прецъфтелите връхчета, включително и първите две листа под тях. Ако цъфне пак през август-септември, значи си на прав път! Тогава през януари или февруари подрязваш всички клонки. Режеш горе-долу половината от дължината, ако е станал прекалено висок, може да подрежеш на около метър височина. Не по-ниско, защото няма да цъфне.
Кога точно да режеш, зависи от климата при теб, най-големите студове трябва да са преминали, но задължително преди да започне да се затопля. Иначе рискуваш да изрежеш бъдещите цветоноси. Ако зимата при теб е по-мека, е по-добре да режеш още през ноември-декември, по същия начин.

И моите градински рози измръзнаха след като се бяха разлистили, сега рязах черни и изсъхнали клонки. И листата са петносани още от сега. А саксийните, нали бяха завити и на завет, нямат измръзнали клони. Отгоре на всичко си засадих в градината две много миризливи рози, които обаче са податливи на гъбични заболявания, ще видим дали няма да съжалявам за това решение.

Амарето, листни въшки се изтребват лесно с воден разтвор на веро и олио. Но за охлювите няма спасение, аз съм се предала вече. Само косовете са ефикасни убийци, но не смогват Confused Има разни гранулки, които се поръсват около растенията, но те действат до първия дъжд. Всички цветя са ми на дупки, примирила съм се.

# 201
Струва ми се, че по розите не са охлюви, а гъсеници. Поне при мен от тях е имало изгризани млади листа. Охлюви да се катерят толкова нависоко не съм виждала, но може и да има.

Утро, розовата ти роза е един път! Винаги ми остават очите в нея!

# 202
Днес премахнах 1 охлюв, който не само беше ял, ами и изпаднал в летаргия по средата на стъблото 😤 Много охлюви има в градината ми.
Възможно е и друго да ги яде. Имам и божури, които скоро ще цъфнат и целите са нападнати от мравки. Не знам какво търсят там.

# 203
Мравките не пречат. Божурът отделя сладък сок, мравките го обичат много. Даже е добре че го събират, иначе листенцата може да залепнат и да не се разтворят.

Дъждец, радвай се, че нямаш от тези екстри. При мен има едни голи охлювчета, 5-6мм са дълги, намирам лигавите им следи и над метър височина по храстите. И в кашпите се катерят, навсякъде.

# 204
Leila, розовата роза е Розариум Утерсен.

Аз тази година успях да ги напръскам превантивно против насекоми. Че друг път като чакам да се появят, няма спасение. Ние сме до нива и до гора. Такива скакалци ни нападат... Rage

Последна редакция: ср, 12 май 2021, 11:05 от utro77

# 205
Ibl, много е красив клематисът Heart Eyes
От вида на цветовете ми прилича на хибриден сорт. Те цъфтят два пъти и летния цвят може да изглежда различно от пролетния. Това е втора група. Опитай да го режеш така:
След като прецъфти през май или юни, изрязваш само прецъфтелите връхчета, включително и първите две листа под тях. Ако цъфне пак през август-септември, значи си на прав път! Тогава през януари или февруари подрязваш всички клонки. Режеш горе-долу половината от дължината, ако е станал прекалено висок, може да подрежеш на около метър височина. Не по-ниско, защото няма да цъфне.
Кога точно да режеш, зависи от климата при теб, най-големите студове трябва да са преминали, но задължително преди да започне да се затопля. Иначе рискуваш да изрежеш бъдещите цветоноси. Ако зимата при теб е по-мека, е по-добре да режеш още през ноември-декември, по същия начин.

И моите градински рози измръзнаха след като се бяха разлистили, сега рязах черни и изсъхнали клонки. И листата са петносани още от сега. А саксийните, нали бяха завити и на завет, нямат измръзнали клони. Отгоре на всичко си засадих в градината две много миризливи рози, които обаче са податливи на гъбични заболявания, ще видим дали няма да съжалявам за това решение.

Амарето, листни въшки се изтребват лесно с воден разтвор на веро и олио. Но за охлювите няма спасение, аз съм се предала вече. Само косовете са ефикасни убийци, но не смогват Confused Има разни гранулки, които се поръсват около растенията, но те действат до първия дъжд. Всички цветя са ми на дупки, примирила съм се.
Благодаря за съвета.Най -вероятно есента няма да го пипам изобщо.Снощи го снимах стария ,на височина много израстна, но засега ми изглежда че всичко ще бъде листа.Може и да греша.

# 206
  • Варна
Leila, розовата роза е Роэзариум Утерсен.

Аз тази година успях да ги напръскам превантивно против насекоми. Че друг път като чакам да се появят, няма спасение. Ние сме до нива и до гора. Такива скакалци ни нападат... Rage
А с какво ги пръскате? Моите рози биват изяждани от скакалци и едни майски бръмбари - дребни, черни на бели точки са едните, а другите са с цветни крила, доста едри и са направо на орляци около цветовете Sad
Гризат всичко - направо в чудо се виждаме, но освен механично, друг начин не знам. А е ясно, че механично летящи не се изтребват...

# 207
Миналата година и тази пръскам с Вазтак нов. Така ми препоръчаха от една група за рози във ФБ.
Иначе съм пръскала и с Моспилан.

Не съм правила експерименти с домашни средства. Не ми се иска да се заносат всичките ми 50-60 рози, ако не проработи. Защото при нас се явяват толкова много вредители, че всеки ден е от значение.

# 208
  • София
Бихте ли казали пропорцията на разтвора с веро и олио?Вчера забелязах по катерливата ми роза въжки.Ще пръскам наред.Тази година с бордолезов разтвор и акарзин третирах веднъж.Шаикнсъм в отглеждането на рози от не зная дали трябва отново  да ръся с нещо такова

# 209
  • Бургас
Бордолезовият разтвор не се използва срещу гадинки. / Макар, че е замислен срещу крадци/

Общи условия

Активация на акаунт