Любители на рози 2

• 52 744
  • 740
  •   1
Отговори
# 600
pipelot, доста... несъвместими с розите изисквания...
Че кое цвете не привлича пчелите? Аз не знам такова.
Катерливата роза, за да е красива, най-добре да е отрупана с цвят. Със сигурност ще има пчели.

Дългоцъфтящи рози - известно е, че розите правят две вълни на цъфтеж, като първата е по-обилна, а между двете вълни има почивка от месец. Има даже и сортове, които цъфтят само веднъж. На практика няма роза, която да цъфти нон-стоп прец цялото лято.

Нередовно поливане  - не е проблем. Щом е в планината мястото, едва ли ще има големи жеги. Въпреки че в началото е добре да има по-често поливане, поне веднъж седмично /ако няма дъжд/.

5-6 часа слънце - това ми се вижда недостатъчно... Но зависи по кое време на деня са все пак тези 5-6 часа слънце. Проблемът е, че при недостатъчно слънце розите не достигат потенциала си - пак ще растат, но по-измъчено и по-бедно ще цъфтят. Така или иначе розата трябва да се разположи на най-най-слънчевото място.

Така или иначе нищо не пречи да пробвате и каквото стане!!!

Като най-издръжливи на болести и вредители аз препоръчвам розите на Кордес. В моята градина те са ми направили впечатление като такива.

Ето тази е абсолютния ми фаворит. Дано не ставам досадна да я показвам. Но дори снимките трудно могат да пресъздадат великолепието й. Тя е огромна, розова стена.

Rosarium Uetersen на Кордес

В оранжево на Кордес имам Westerland. Също е здрава и безпроблемна, но не е така отрупана като другата.
Тук ми е малка още.

# 601
  • addicted
Rozarium-a на Утро никога няма да ми омръзне да го гледам Simple Smile

Аз също щях да препоръчам Westerland, особено след като pipelot предпочита оранжево. Желязна роза.

По принцип я има на много добра цена при бритрозако, но в момента не е налична.

Последна редакция: ср, 16 мар 2022, 16:29 от CoffeeCat

# 602
И аз мисля, че в периода на цъфтеж ще е пълно с пчели. Даже и цветята, които нямат полен и реално не са храна за пчелите, те редовно си ги "проверяват". По-добре е нещо нецъфтящо, ако има реална опасност за някого.
От друга страна, и алергичните хора не живеят под похлупак, пчела винаги може да долети и от цъфналите плевели зад оградата.
Само ти препоръчвам да не вземаш простоцветни рози, техните тичинки са открити и пчелите най-много им налитат.

# 603
Благодаря ви за съветите! Поразцъках още малко в интернет. Доколкото разбирам, ако търся устойчиви и непретенциозни сортове /това е най-важното изискване за момента!/ е добре да се насоча към тези на Кордес или такива от категория ADR. Само че на повечето места подобна информация липсва. И да избягвам флорибунда.

Westerland открих само тук https://www.razsadnikat.com, като е уточнено, че розите са присадени. Не знам дали това е от значение, но е единственото място с това пояснение. 

При Britrosaco има 2 катерливи сорта на Кордес - Aloxa /по цвят доста ми прилича на Westerland/ и Antika - там "структурата" на цвета ми харесва повече - по-събран, като пъпка.
 Symphatie на Кордес се предлага от superplants.bg. Там окото ми се закачи и на America climber и Rhonda climber.
В "Сортови семена" предлагат контейнер с Rosarium utersen, но не знам дали си струва да се изхвърлям с 28 лв като за пръв опит.
Ще се радвам да коментирате, ако имате опит с тези сортове. Уточнявам, че НЕ предпочитам сортове с обилен ранен цъфтеж /май, юни/, т.к. ползваме къщата предимно през късното лято.

Какво ви е мнението за Бриколаж, Баухауз и др. подобни магазини като източник на посадъчен материал?

Последно /засега Wink/ - предполагам, че когато дават широчина имат предвид разпростирането на храста в горната му част, а не в корена. Какво е минималното отстояние на корена от бетонова площадка, ако искам да засадя розата на границата бетон/трева, а след това да се катери по ограда и в двете посоки?

# 604
Брей, така ли са изчерпани тези сортове?

Какво ви е мнението за Бриколаж, Баухауз и др. подобни магазини като източник на посадъчен материал?

Не препоръчвам.
Слаби са им растенията. /слаби корени, залежала стока/
Аз едни чаени хибриди още ги чакам да стане роза от тях.

Последно /засега Wink/ - предполагам, че когато дават широчина имат предвид разпростирането на храста в горната му част, а не в корена. Какво е минималното отстояние на корена от бетонова площадка, ако искам да засадя розата на границата бетон/трева, а след това да се катери по ограда и в двете посоки?

Напротив. Точно в основата и в централната част се има предвид ширината на храста. То горе, ако е катерлива, може да достигне и до 3-4 метра.

Другия въпрос не го разбрах - как да засадиш розата на градинаца бетон-трева? Между бетона и тревата ли?
Според мен 50 см. отстояние от бетона ще свършат работа.

Ще видя по сайтовете за сортовете, които коментирахме и ще ти пиша!

# 605
  • На морето!
И аз ще се радвам ако споделите провелени онлайн разсадници.

# 606
Проверените ми са Оакплантс, Бритрозако.
Виждам, че и в сайта на Градина Роза има добър избор и изглежда качествени растения, но все още не съм купувала от там.

В градината си имам много хубави рози и от Ивайло Флоров.
Сайтът му е този :

https://www.florov.com/produkt/%d1%80%d0%be%d0%b7%d0%b0-32/

# 607
Благодаря, utro! Продължавам да търся и да се ориентирам. Предполагам, че ако са от саксия - вадя и слагам както са си, без да оголвам корените.

# 608
Пипелот, присадените рози са на корен от шипка. Той е по-здрав и розата се развива по-бързо на него. Има опасност от корена шипка да изкара някой израстък, но те се различават много от розата, ще го познаеш и трябва да се премахне.
Да, саксията може да се пресади без да разбутваш пръстта. Аз правя така, не съм имала проблеми досега. Други момичета махат пръстта, както прецениш.

# 609
Момичета, помощ!
При мен форзицията цъфна и от петък започнах да режа рози. Не че са толкова много, но нямам представа какво да правя и всеки ден режа по малко. Вижте каква я свърших до тук, правилно ли съм ги орязала?

Тези двете са чаени хибриди, растат много високи и изправени. Най-тънките клончета ги отрязах директно от стъблото, другите ги скъсих с 1/3, това остана.

А тези са по-дребни и почти не рязах от тях, не знам какво да отрежа....

# 610
Здравейте, не съм цветарка, но ми се иска да понашаря двора на една селска къща с 2 катерливи рози - мястото им ще бъде до ограда. Къщата е на около 500+ м надморска височина, но в планина. Ето защо дворът се огрява пряко за 5-6 часа през лятото. Не живеем там постоянно т.е. поливането е нередовно.
Търся лесни за отглеждане и поддържане сортове /в частност, устойчиви на вредители - вечно се борим с разни гадинки по другите растения/, бързорастящи и дългоцъфтящи, по възможност - да не привличат пчелите, т.к. ще трябва да съжителстват с малки деца, някои от които- склонни към алергии. Цветът ми е последна грижа, но ако имам избор - оранжево, жълто.
Доколкото разбирам, вече е подходящо да ги засаждам. Приемам всякакви съвети, включително и откъде да ги купя.
Нито едно декоративно растение, вкл. и рози няма да оцелее без вода. Първо си направете поливна система, която да се включва сама за поливане и едва тогава мислете за декоративни растения. Розите без поливане няма да оцелеят до късно лято за да им се радвате. Розите , независимо от вида и сорта искат постоянни грижи - пръскане , подхранване , поливане, подрязване.
Не разбрах защо решихте, че трябва да избягвате вида флорибунда, след като те са най-цъфтежните рози?! Не всички простоцветни сортове са флорибунда.
Phloxx, още имаш да режеш , особено ЧХ. Сега нямам време, но по-късно ще ти пусна снимки къде още да подрежеш.

# 611
Мъжът ми прескача през около 2 седмици за 1-2 дни, за да коси и полива, а прекарваме там повече време през август. За флорибунда прочетох някъде, че са по-капризни т.е. едва ли са за начинаещи.

# 612
Аз на твое място бих се ориентирала към храсти и цветя, които цъфтят през август и не искат много грижа. Будлея, хибискус, карипотерис, хиперикум, перовския, лятна спирея, рудбекия. Никога не ги поливам, само се подрязват напролет и издържат на силно слънце и суша.

# 613
Градински хибискус и рудбекия /май???/ имам. Както и едни "железни" хортензии.  Търся нещо "самоотглеждащо се", цветно и катерливо - да скрия една грозна стена и 3-4 м телена ограда. Не искаме повече ниски храсти - пречат при косенето. Мислех си за клематис, но  цъфти рано, а и иска обилно поливане.

# 614
Ох, аз не издържах на изкушението и поръчах rosarium uetersen,
като дойде тогава ще и търся място.
Показвала съм ви снимки на моите, ще се впише чудесно.
Направо от сега си я представям цъфнала.
Ще махна едно храстче декоративно и ще сложа нея там.

Общи условия

Активация на акаунт