Третиноин/Ретин-А/Ретиноидна киселина, Ретинол, Ретиноиди - 7

• 54 163
  • 798
  •   2
Отговори
# 720
Койъо го е страх от мечки не ходи в гората!:)
Ако си притеснена просто не мажи лекарството

Аааа, не така Simple Smile "Трай, бабо, за хубост" си казвам Simple Smile

Притеснението за рак се основава на това, че УВ лъчите могат да увредят днк-то и са причина за меланома (рак на кожата). Трет прави кожата много фоточувствителна, затова и е задължително да се ползва със слънцезащита.

Естествено, сигурно има и други фактори, които оказват влияние и не е 100% сигурно, че ако не се носи слънцезащита, ще се развие меланома. Просто леки притеснения или чуденки по-скоро по темата, затова се допитвам...

# 721
Въобще не са по темата и не е хубаво в нея да се пишат страховити неща, които нямат връзка с нищо.

# 722
Нали третиноин е една стъпка по-силен от ретинала. Ретинала го нанасяме като количество както нормалния си ежедневен крем, кой повече, кой по-малко, никъде не съм чела, че трябва количеството да се огричава, както е при третиноин. Можем само да гадаем какво  количеството от активната съставка нанасяме на едно намазване. Третиноина, който нанасяме е нещо като концентрирано веществои и затова се ограничава примерно до грахово зърно на едно намазване. С две думи мисля, че активните вещества които поемаме в двата варианта през кожата са долу-горе сходни. Относно ретинолите никой не споменава дори за рак и подобни. Разсъждавайки по темата мислите ли, че най-силния ретиноид може да доведе до това или до някакъв сериозен проблем. Според мен не може. Просто ретинол и ретинал са вложени в кремове, с две думи разредена активна съставка, а мехлема третиноин, който ние ползваме е концентрат /и ползваме съвсем малко от него, вероятно толкова, колокто ще намажем с бялата козметика с ретиноиди в нея/.

# 723
  • пустинята Гоби
Според мен притесненията са от изтъняването на кожата, не от самия крем. Лично аз вероятно няма да мажа третиноин лятото, освен ако не видя наистина уау ефект и реша, че не искам да прецакам резултатите. Но моите страхове са свързани с пигментиране, проблем който и в момента имам.

# 724
Просто ретинол и ретинал са вложени в кремове, с две думи разредена активна съставка, а мехлема третиноин, който ние ползваме е концентрат /и ползваме съвсем малко от него, вероятно толкова, колокто ще намажем с бялата козметика с ретиноиди в нея/.

Активната съставка е ретинолова киселина. Само тя влияе пряко върху клетките и намаля признаците на стареене. В третиноина тя е в малки концентрации. 0.025, 0.5 или 0.1. Разликата не е в концентрацията, а съвсем другаде. При ретинолите няма ретинолова киселина. Те самите първо трябва да бъдат превърнати от специални ензими в такава. Третиноинът е ретинолова киселина и това преобразуване не е необходимо. Иначе концентрацията му в кремове те, които ползваме е малка.

# 725
Въобще не са по темата и не е хубаво в нея да се пишат страховити неща, които нямат връзка с нищо.

Е, добре де, отговорих, защото ти попита на какво се основават, сега не било по темата Simple Smile

А връзка все пак има - трет прави кожата много фоточувствителна - фоточувствителността може да бъде опасна, ако не се вземат необходимите мерки.

Освен това във всяка тема се обсъждат и неща, които не са съвсем според заглавието на темата, но няма как без тях - на предните страници обсъждахме хидратиращи кремове, нямащи общо с трет, обсъждали сме и слънцезащити и никой не ни препрати към темите за друга козметика. Всеки, който ползва трет се интересува и от тези неща...

# 726
Мен ако питате малко предобрихте последните страници.

# 727
Не знам, обаче аз белята си я правя с 1% ретинол в сквалан на The Ordinary. Миналата година ползвах гранактив ретиноид 2% и бях доволна, сега сякаш не е толкова силен ефектът. Имах един момент, след като ми се обели кожата, в който беше много добре, но ползвах и други серуми на ТО. Сега,  с това подуване под очите и засушаване, имам чувството че ми се вкопаха съвсем фините линии въпреки обилната хидратация. Май ще почна да си ползвам отново ретиноида 5 дни седмично и 1 или 2 ще слагам ретинола.
Иначе миналата година лятото не ползвах ретиноид, защото се притеснявам от пигментация.

# 728
Не знам, обаче аз белята си я правя с 1% ретинол в сквалан на The Ordinary. Миналата година ползвах гранактив ретиноид 2% и бях доволна, сега сякаш не е толкова силен ефектът. Имах един момент, след като ми се обели кожата, в който беше много добре, но ползвах и други серуми на ТО. Сега,  с това подуване под очите и засушаване, имам чувството че ми се вкопаха съвсем фините линии въпреки обилната хидратация. Май ще почна да си ползвам отново ретиноида 5 дни седмично и 1 или 2 ще слагам ретинола.
Иначе миналата година лятото не ползвах ретиноид, защото се притеснявам от пигментация.

аз ли нещо не можах да разбера....как така ретиноид ще ползвате 5 дни, а ретинол само 1-2 дни. Нали все са ретиноиди...

# 729
Ретинолът е по-силен от ретиноида, затова. Ако не ви понася ретинол, по-добре с ретиноид.

# 730
Вероятността да си докара човек пигментни петна при ползване на третиноин и не спазва основните правила за употребата му е реална, докато тази за развитие на рак на кожата е както казах по-напред, клоняща към нула.
Да трет изтънява кожата, но само и единствено най-горния рогов слой. В същото време стимулира кожата да образува нови и по-качествени клетки по-бързо. 

kati_v, ти последно какво точно ползваш и от кой продукт ти се случи тази реакция?
Понякога става голяма обърквация кой какво точно ползва, защото много от хората смесват наименованията. За това, моля цитирайте точния продукт който ползвате с търговското му име.

# 731
Миналата година ползвах гранактив ретиноид 2% до пролетта. Тази зима ползвам 1% ретинол в сквалан.
Първото е с ниска степен на дразнене и средна степен сила, второто - с висока степен на дразнене и висока на сила.
Реакцията ми е от ретинола. Първо се обелих, после нещата бяха ок за известно време и после се случи това с мехурите. Първо го помислих за алергия, спрях за около 2 седмици всички серуми и се оправи, после почнах и след второто наказване се подух. Тогава се усетих за ретиноловото изгаряне. В момента кожата ми е точно като изгорена - набръчкана и груба в два участъка. Миналата година нямах абсолютно никакви проблеми.

# 732
Много силна реакция за сравнително слаб продукт правиш. Може да е от конкретния продукт, може да е от силата на ретиноида. За съжаление е невъзможно да се прецени.

# 733
Ами и аз на това се чудя. Вярно, че мажа доста количество, но пък го нанасям като последна стъпка след серуми и крем. Но реално мазах всеки ден около 3 седмици преди първото раздразнение.

# 734
Хм... три седмици не е малко, макар алергична реакция да може да се получи по всяко време, акж е такава. Прегледай си останалата козметика и стъпките. Да не се окаже нещо съвсем друго причината.

Общи условия

Активация на акаунт