Гестационен диабет - тема 3

• 40 870
  • 756
  •   1
Отговори
# 120
Първо трябва да разбереш дали има причина да е над 5. Такава би могла да е късна вечеря, или пък самата кз да е висока след вечеря и да няма време да падне. Недоспиване и стрес също са фактори. Колко е след хранене и как се храниш?

Ако въпроса е за мен, да храня се около 20-20:30ч и край. Но КЗ 1 час след вечеря е под 6.5, даже и под 6. Следващото ми ядене е чак на сутринта след 9:30, защото съм сама с малко дете и няма как да ям по 3 основни и 3 междинни. Гледам да ям 3 основни, пък междинните когато мога - малко ядки или 2 -3 с.л кисело мляко. Основните също са ми малки, без хляб - малко филе или риба със зеленчуци. За закуска също спазвам съветите които получих тук. Днес хапнах 2 колелца шунка (не дебели), 2 яйца и 1 домат. На гладно беше 5.7, след закуска 6.4. Сутрин все си е над 5 и това е.
Вече почти седмица съм си направо гладна с тези смешни порции и комбинации които ям, но ме е яд, че просто няма резултат.
Остава ми само да изместя вечерята по-напред, и евентуално, глюкомера да мери по-високо. А пък и по-напред писах за разликите на различните ръце 🤷🏻♀☹

# 121
  • София
Eто някои от моите предложения. Те са по моя вкус и включват неща, които ям аз иначе има и още възможности.

Скрит текст:
Салати:
1. Шопска
2. Овчарска
3. Гръцка
4. Зеле с моркови
5. Моркови с цвекло
6. Бобена салата с червен лук
7. Вариации със зелени салати.
8. Салата с пиле, авокада и царевица
9. Салата с печени червени чушки.

Предстия и основни:
1. Крилца, обикновено ги комбинирам със зелена салата
2. Пържоли със сирена
3. Пържоли с гъби
4. Може и просто пържоли на скара
5. Кюфтета/кебапчета, според мен си пасват супер със салатата от червени печени чушки.
6. Пълнени гъби с крема сирене и бекон
7. Бъркани яйца/омлет
8. Чушки бюрек - със сирене и яйца, не ги панирам
9. Миш-маш
10. Руло Стефани
11. Кюфтета от тиквички ( с тиквички може да има и други идеи - като пълнени или мусака, но аз ги ям само така)
12. Риба със сметана
13. Риба на скара
14. Пиле с прясно зеле
15. Пиле с грах
16. Пиле със сметана, царевица и кисели краставички.
17. Свинско с праз
18. Свинско с кисело зеле
19. Яхния със свинко и лук
20. Пилешка кавърма
21. Пълнено авокадо с яйце и бекон
22. Запеканка с броколи, сметана, сирена, кашкавал
23. Кашкавал пане
24. Леща с печена наденица ( наденицата си я пека отделно)
25. Боб
26. Аз не ям много супи, но има варианти - различни крем супи без картофена, пилешка и т.н
27. Миди, скариди, октопод- ако обичате
28. Печено пиле

# 122
sea.sea, благодаря ти много за идеите, както и на всички момичета, които помогнаха със съветите си. Бъдете здрави! 🍀

# 123
Първо трябва да разбереш дали има причина да е над 5. Такава би могла да е късна вечеря, или пък самата кз да е висока след вечеря и да няма време да падне. Недоспиване и стрес също са фактори. Колко е след хранене и как се храниш?

Ако въпроса е за мен, да храня се около 20-20:30ч и край. Но КЗ 1 час след вечеря е под 6.5, даже и под 6. Следващото ми ядене е чак на сутринта след 9:30, защото съм сама с малко дете и няма как да ям по 3 основни и 3 междинни. Гледам да ям 3 основни, пък междинните когато мога - малко ядки или 2 -3 с.л кисело мляко. Основните също са ми малки, без хляб - малко филе или риба със зеленчуци. За закуска също спазвам съветите които получих тук. Днес хапнах 2 колелца шунка (не дебели), 2 яйца и 1 домат. На гладно беше 5.7, след закуска 6.4. Сутрин все си е над 5 и това е.
Вече почти седмица съм си направо гладна с тези смешни порции и комбинации които ям, но ме е яд, че просто няма резултат.
Остава ми само да изместя вечерята по-напред, и евентуално, глюкомера да мери по-високо. А пък и по-напред писах за разликите на различните ръце 🤷🏻♀☹
А в колко лягаш? Хубаво е да имаш 2-3 часа до лягане. Не са ти нужни междинни закуски, освен ако не си гладна. По-добре хапвай така, че да се заситиш, без да преяждаш, разбира се. Хубаво е да има 4 часа м/у храненията. Движи се повече, ако е възможно.

# 124
Леле Sea, направо паднах като видях твоите предложения - в смисъл, аз буквално съм се обрекла само на няколко зеленчука, ябълка, ядки (сурови орехи и бадем), яйца, млечни (сирене, кашкавал, моцарела, кисело и прясно мляко), пил. филе, риба. Това ми е цялото разнообразие от почти седмица. Готвено не съм близвала от тогава, нито супи, нищо бе, само на сухи храни и пак не става.
Благодаря за съветите, момичета. В крайна сметка след храна съм горе долу ОК. Проблема е сутрин на гладно. Някой знае ли колко трябва да е максимум сутрин на гладно КЗ за малко спокойствие? Ако е все околко 5.1-5.7 на инсулин ли трябва да мина?

# 125
Най-вероятно да.

# 126
  • София
Аз не бих била  категорична, трябва да се следи и в лаборатории. Ако е 5.1 с глюкомер може и дя е под 5 реално. На моят му се е случвало да дава отклонения и в двете посоки.

# 127
  • Сан Франциско
Изрових стар пост, в който бях дала примерно меню от моята диета - беше изготвено от диетолог и съгласувано с доктор. Помня, че в зависимост от стойностите на захарта - увеличаваха / намаляваха грамажа на различните хранителни съставки и групи, без да ги елиминират напълно.

Закуска - трябва да съдържа не повече от 15 гр. въглехидрати, така че приемлив вариант е една филийка черен или ръжен хляб, едно варено яйце и малко козе сирене или половин купичка овесена каша със сирене. Плодове в никакъв случай сутрин.

Междинна закуска предиобед - малка ябълка с фъстъчено масло или половин банан с половин купичка кисело мляко или малко кашкавал с няколко сухара.

Обяд - 45 гр. въглехидрати - половин чашка варен ориз с парче пиле и зеленчуци или една чаша спагети/макарони със доматен сос и кайма/месо.

Следобедна закуска - варианти като предиобедната.

Вечеря - 45 гр. въглехидрати - като обяда - например един малък варен картоф, половин чашка грах, малка свинска пържола.

Т.н. "свободни" (разрешени по всяко време) храни - всички зеленчуци, олио, зехтин, майонеза, оцет, подправки, кафе и чай в умерени количества.

И най-важното - 20-минутна разходка след всяко основно хранене. Веднага след ставане от масата.

# 128
Всяко мнение е от полза, момичета, благодаря.
Ще попитам ендокриноложката ми, но съм притеснена, ако не ми даде инсулин на време. През деня съм горе долу ОК, но сутрин не е. Не искам инсулин, но и с диета и без, КЗ сутрин ми е проблем - все е над 5.1.

# 129
  • Сан Франциско
Dageya, аз днес съм на вълна самоцитиране 😊, но ето още един мой стар пост, който обяснява защо кръвната захар сутрин може да е много висока. Надявам се да ти помогне.

Ще напиша, за който се интересува, защо особено при гестационен диабет е необходимо да се мери захарта веднага след събуждане, така както на мен ми обясниха с прости думички в една от най-добрите болници в Америка. От една страна, тогава е най-точният резултат "след покой" - след часове без храна, без напитки, без резки движения. От друга страна, има няколко процеса в човешкото тяло, които са причина кръвната захар рязко да се покачва през нощта. При хора с диабет това е много опасно и е хубаво да се знае и да се вземат мерки, дори когато по принцип диабетът е добре контролиран през останалото време от денонощието. Единият процес е т.н. "Феномен на Зората" - обикновено между 3 и 8 сутрин. Тялото използва захарта за енергия и затова, в ранните утрешни часове, започва да дърпа от запасите от глюкоза, за да имаш енергия да се събудиш и да се размърдаш с новия ден. При здрави хора това не е проблем, обаче при диабетиците няма много контрол и стойностите могат да изхвърчат до небесата. Вторият процес е т.н. "Ефект на Сомоджи". В първата половина на нощта, когато си в покой, кръвната захар започва да пада, дори при диабетиците. Ако пада бързо, тялото превключва на режим, в който започват да се отделят хормони, които карат черния дроб да започне да отделя глюкоза също толкова бързо, за да компенсира за потенциално опасно-ниски нива на захарта. Както в предния случай, при диабета няма контрол над това отделяне и става лоша работата. И така.

# 130
Благодаря Etereia, ами дори и евентуално при мен да се случва един от двата процеса които обясняваш в поста си, факт е, че КЗ сутрин е висока, ако моите стойности могат да се нарекат високи. Но за бременност явно са 🤷🏻♀. Почвам да си мисля все повече, че без лекарства няма да мога да я спадна сутрин, но какво да правя ако ендокриноложката ми е на друго мнение?
Знам, че най-добре заслушам лекаря, но за съжаление истинският опит на момичета от форум за мен понякога са “по-итински”. От няколко дни от тук научих много повече от всеки друг лекар, и според опита на момичетата тук явно излиза, че моята КЗ не е ОК, и при мен диетата не действа ☹

# 131
Едва ли ще е на друго мнение, лекарите обичат да изписват лекарства. Все пак си слушай лекаря.

# 132
Момичета, на някоя случвало ли и се да има кетони в урината 6+ (силно)?
В деня на обременяването беше 1+. Никой не обърна внимание. На другия ден пак пуснах - нямаше кетони, но преди 3 дни резултатът беше 6+ (силно). Ще говоря и с АГ, но все пак ако някой е имал много, моля споделете. Благодаря

# 133
Dageya, пиеш ли достатъчно вода? Трябват 2,5 литра на ден поне. Не знам какво точно ти е сега храненето, но най-вероятно приемаш много мазнини и много малко въглехидрати. Трябва да се увеличат бавните въглехидрати. Аз съм имала кетони 4+, но на лентичките вкъщи. При което се свързах с ендокринолога веднага и той ми каза, че греша в храненето (приемах много мазнини и недостатъчно въглехидрати). Сега след като промених диетата продължавам да си имам кетони 1+ доста често, но пък иначе захарта много скача..

# 134
Ако се промени хранинето и се намалят въглехидратите, а увеличат протеините, тялото ще разгражда собствени мазнини и това качва кетоните. В първата урина на бременни има кетони от нощната обмяна. Пий 2-3 л.вода и пробвай да изследваш 2ра урина.

Общи условия

Активация на акаунт