Аз-едно голямо НИЩО.

• 19 163
  • 329
  •   1
Отговори
# 285
  • София
Тц, за мен по-скоро това са естествени неща. Дори като бях дете не съм се замисляла къде ще уча - знаех, че ще уча в най-доброто училище в града. Дори не подлежеше на умуване, някакви размисли и страсти, знаех си го от шести клас още.
Средата и дипломите са улеснение в живота определят доста неща. Но това са неща, които си ги знаем, но свенливо някои не искат да ги признаят. Дипломата и средата са привилегия, която не всеки може да си позволи. Дори по време на соца, когато уж бяхме равни.

Абсурт, може да си писала, но понеже не помня дали си писала, затова попитах. Та, значи все пак, имат дипломи, не е като да са останали със средно професионално. А нататък дали ще работят или няма да работят по специалността си е тяхна работа, те вече са попили от средата за четири години.
Ех, как така се оказва, че за нашите сме от предпочитащите дипломи, но иначе говорим, че дипломите не били важни! А за родителите, които нямат и драпат за децата си - поне имат акъл дотолкова, че да искат децата им да се придвижат напред, явно оценяват важността на дипломата, дори да е от едното кичене и пъчене как имат висшисти. По-добре да се пъчат с диплома, отколкото с нов телефон, струващ таксите за една година в държавен вуз.

# 286
  • София
Да, за жителите на малките градчета, е разбираемо- меракът да се махнеш от там, където всички те познават и трябва да пазиш приличие, особено през соца, с жителството, минаваше през най- доброто училище и после- университета.
За да можеш да останеш в столицата.

# 287
Андариел, продължавай да си вярваш в тези глупости.
Най-доброто училище в провинцията на малка България.......
Нищо не определят дипломите, ако не ги  ползваме. А и дори да ги ползваме пак не са гаранция за успех и щастие.....

# 288
  • София
И в големите градове се бутат в добрите училища, дори повече. И без жителство, пак се бутатха самите софиянци. И приличието, и всичко. Въпросът е, че никой не бяга от хубавото, престижното и перспективното, колкото и широкоскроен да се прави.

Динчо, защо противопоставяш щастието? Който ще да учи, то си е негова работа.
Със сигурност ако бях родена в София, пак щях да искам да съм в най-доброто училище. Просто щях да ходя на уроци, предполагам, едва ли щеше да стане самостоятелно.

# 289
  • соросоиден либераст и умнокрасива евроатлантическа подлога
Напълно подкрепям за академичната среда. Няма по- готино нещо от това. Да си в общество на умни, начетени хора, които те вдъхновяваш да се развиваш и които ти вдъхновяваш. И това е единствения начинда надскочиш оная социална среда, от която произхождаш и да се почувстваш равен сред равни. Бих искала да се върна в университета

# 290
  • Пловдив
Академичната среда и животът в общежитие е също така и извор на множество открития. А и както ти спомена, събира накуп хора с еднакви умствени възможности. Ето едно класическо академично откритие на група студенти, изпитващи в истински условия свойствата на материалите и влияещите им физични закони:
Скрит текст:

# 291
Е кой не е чупил кенеф в студ.град по един или друг начин 😀 Помня как ходихме до складовете на Сточна гара и купихме най-евтиния трето качество, и продавачът ни пита "за общежитието ли". Много се харчели 😂 Крайно време е вместо фаянсови да почнат в общежитията да слагат метални, като във влак 😀

# 292
  • София
По-скоро като в американски затвор - цял блок от неръждавейка или каквото там използват - мивка и тоалетна. Wink

# 293
Simple Smile Точно в големия град конкуренцията за добро училище е най-голяма.

# 294
  • София
Не разбираш - стреличката е от софиянци към провинциалистки като мен. С две думи, провинциалистите много драпат за престижност на топ-гимназия и диплома, защото са еснафи. А софиянци са едни аристократи, които смятат, че им се полага по подразбиране, а наглите провинциалисти са твърде амбициозни и им мътят водата.
В действителност нещата са доста по-логични - във всеки град има едно количество амбициозни родители и амбициозни деца и едно-две училища, в които се концентрират тези амбиции. Интересното е, че децата на партийните функционери и директорите, разни шефове, не учеха в посредствени училища, а директно получаваха писта в най-доброто училище, включително най-добрата гимназия - дали езикова или математическа. Що ли?

# 295
  • соросоиден либераст и умнокрасива евроатлантическа подлога
Няма какво да се правим на много възвишени. Повечето от нас съдят по дипломата.
Помислете за хората от малцинствата, например- ако чуеш, че този циганин има висше образование, ще погледнеш на него по друг начин, нали ?

Аз самата нямам такава- три висши учих, но никое не завърших по различни причини, една от които е, че нямам акъл за 5 стотинки Simple Smile
Но и дипломата не ми е била самоцел, по- скоро ученето и сега уча непрекъснато, само че се оказа, че дипломата е много важна за работодателя Simple Smile

# 296
В България аристокрация никога не е съществувала (освен Денди).

# 297
  • София
Най-добрите гимназии са МГ Simple Smile
И изобщо не мога да кажа "провинциални" = слаби.
Има някои примери с много силни провинциални МГ-та, хеле преди 20-30г, като провинцията беше пълна с млади хора.
Simple Smile
За някои може да е "болна амбиция". За други е абсолютен минимум. Хората са различни. Никой не е казал, че е лъжица за всички.

# 298
Simple Smile Защото без образование стъкленият покрив е много нисък, така да се изразя. Перспективите са други.

# 299
Диплома от университет е стъпало най-долу, в подножието, стъпваш и градиш нагоре. Застинеш ли в университетските години, без реализация и най-престижната диплома е лист хартия.И нямам предвид всички да сме известни учени, откриватели и мениджъри, а да си премериш знания и умения в работна среда, сред себеподобни.
Признавам си, че се е случвало да “завиждам” на приятелки , които нямат и един работен ден, ама когато ми е било супер натоварено, после ми минава😄 Вече от позицията на години и жизнен опит се чудя, как пък не са имали желание да работят нещо, то хубаво ще си отгледаш децата до университет и като се огледаш единственото ти постижение е диплома отпреди 25-30 г.

Общи условия

Активация на акаунт