Аз-едно голямо НИЩО.

• 19 168
  • 329
  •   1
Отговори
# 270
  • София
Те какво общо имат? Щом чалгарките имат диплома, значи тя(дипломата) не е от значение, така ли? Странна логика.
Просто това е един от доводите против образованието (и дипломата като негов завършек) на всяка цена.
Не че го приемам напълно, но факт ли е - факт е.
За хората, които си пробиват път с лакти и бутане, не е особен проблем да изкарат диплома, и то истинска.
Скрит текст:
Преди много години работех в една финансова къща и доста от хората там в момента учеха финанси или нещо подобно, а работеха там годии преди това.

# 271
  • София
Именно, щом някой... Изкарва, при това е посредствен, е още по,-тъпо да не изкара.

# 272
  • Пловдив
С дипломата е като в рекламата - някои неща е по-добре да ги имаш.
Такива философски разговори с моите деца не съм ги водила. За тях дипломата е по подразбиране.
И пак зависи за каква длъжност се касае. В моята област без диплома за техническа грамотност не приемат на работа. Наемали са ме в няколко фирми в България и в чужбина, където задължителното им изискване е било за диплома по специалността (особено в чужбина). Достатъчно е било да покажа какво умея на практика и веднага са правели изключение за мен.
 А в творческите професии дипломата съвсем губи своята тежест, тъй като там всичко зависи от развитата дарба за танцуване, пеене, свирене, рисуване, съставяне на рими, измисляне на увлекателни разкази и т.н.

# 273
  • София
Сори, ама това са алабализми, които си ги говорехме преди 30 години, когато ни мързеше да си вземаме изпитите и разсъждавахме как ако нещата се прецакат да се самобаламосаме как дипломата не е важна.  В творческите професии също е важна дипломата, защото и там се учи четири години, включително теория, практика. Идеята за самородните таланти, които са се самонаправили е много хубава, но е за 13-годишни. Амбициозните млади хора са много наясно, че творчеството си е творчество, но е друго да си учил това творчество с всичките досадни "стари майстори". Сега се сещам за авторите на най-известните реклами, проекти за лого на компании, продукти - с редки изключения всички са учили в художествени училища и в художествена академия. Сега ще кажеш за Епъл и Майкрософт - те може да не са се дипломирали, но са прекарали достатъчно време в топ-университети, за да научат достатъчно и да задвижат бизнеса си. Единият на стари години не отказа да стане все пак от университетските среди.  А знаем и за един, който на стари години се дипломира физика.
И с любимите програмисти е така - старите може да са от относително самоуките, но в един момент слагат и диплома я от ТУ, я по бизнес.

# 274
  • София
Като ви чете човек, остава с впечатление, че изпълнителски кадри на средно ниво или свободни професии, за които не са направили още университети, че да им дадат дипломи за "ВишУ", няма.
Това- фризьори, шофьори и монтьори, шивачи, продавачи, работници в производството.........си искат тапия, но не и университетска.
И ако детето е кадърно, му е достатъчно профилираното средно, за да покаже какво може и да бъде оценено.

За съжаление, много родители не могат да се примирят, че отрочето няма да има завършено висше- ей, така, за престиж.

# 275
  • София
Твоите деца университетска диплома имат ли? дай да започнем от тази точка. Защото ако имат, то явно за твоите не работи принципът за средното профилирано. Всеки родител има някакви очаквания за децата си - на едни е диплома от университет, а на други средно е достатъчно със шофьорската книжка. Няма лошо. но родител да вижда, че детето му има потенциал, той самията да е с висше образование, и да се примири със средно специално тип фризьор и шофьор, досега не съм видяла. В най-добрия случай се примирява с творческа професия, но и там звучи повече на талант, не на занаят, освен ако този занаят носи доста пари. Но дори така за внуците вече искат да има диплома. Така са устроени хората, винаги искат следващото поколение да запази или да повдигне нивото на семейството - дали по-учено, дали по-заможно, дали и двете.

Последна редакция: ср, 23 дек 2020, 20:42 от Andariel

# 276
Андариел, аз познавам.
Родителите инженери, детето и то с диплома за икономист, но работи като фризьор. .... при това доста успешен.
Важното е децата ни да са здрави и щастливи.

# 277
  • София
Хубаво, но има диплома вече, а след това ако иска и зарзават на пазара да продава. Говорим за обратното - изобщо да няма диплома, дори да не е помирисвал университет (да речеш да е влязъл, пък да се е отказал, защото не е неговата специалност). В университет не се ходи само за диплома, а и заради средата.

# 278
А, разбрах те - важна е дипломата, ако и да не я ползваш.
Остарях и помъдрях и знам, че е важно човек да е щастлив, с това което прави.

# 279
  • София
Едното не пречи на другото. Никого насила не влачат в университета, ако не е за него, значи няма нужда да се мъчи. Но в повечето случаи им узряват главите в един момент, защото пак си търсят добрата среда.

# 280
# 281
  • София
Хубаво, но има диплома вече, а след това ако иска и зарзават на пазара да продава. Говорим за обратното - изобщо да няма диплома, дори да не е помирисвал университет (да речеш да е влязъл, пък да се е отказал, защото не е неговата специалност). В университет не се ходи само за диплома, а и заради средата.

За мен, да чакаш детето ти да влезе в университет, за да намери "среда" е нещо като да чакаш друг да му "предаде" първите 7 години.

# 282
  • София
Не, не чакаме детето да влезе, за да намери среда. По-скоро вече е имало среда и посоката е да запази или да вдигне нивото. Обичайният пример е детето да завърши добро училище, в което да е с хубава диплома и свястна среда, и после да продължи в университет, защото повечето младежи от добрите училища с хубав успех отиват в университет. Така всичко ни върви съвсем логично и плавно. А за някои младежи важи и сценарият, който описваш - избутват го родителите му в университет, за да "се измеша с хората" и да попие малко от тамошната среда. Имаме го като примери и исторически - занаятчията праща сина да учи в странство и като се върне синът вече се държи по друг начин, говори по друг начин.

И все пак, твоите деца дипломи имат ли? А внуците студенти ли са или ще станат като пораснат?

# 283
Андариел,  някаква прекалена вманиеченост имаш на тема добра гимназия, среда и дипломи.

# 284
  • София

И все пак, твоите деца дипломи имат ли? А внуците студенти ли са или ще станат като пораснат?

И все пак, писала съм какво имат децата ми, и не виждам защо дълбаеш упорито.
Да, имат и не- нито един, с внука барабар, не работят по специалността си.

Ако ти вляза в тона, бих могла да отбележа, че много родители, които не са постигнали заветното "вишу", водят пунически войни с децата си, само и само да могат да се похвалят със заветната тапия.

Общи условия

Активация на акаунт