Аз-едно голямо НИЩО.

• 19 241
  • 329
  •   1
Отговори
# 180

Без образование в наши дни човек е пълна нула - освен ако не е решил да си изкарва хляба по втория начин или не е наследник на милиони

Пълни глупости

# 181
Трудно ще работи, учи и гледа бебе. Аз лично бих предпочела да плащам университет, за да може дъщеря ми да е конкурентна и образована, отколкото да тропна с крак и да я пратя да изкарва (малко) пари с (нискоквалифициран) труд.

Това при положение, че покаже мотивация, отношение към избраната специалност и амбиция.

Психологa авторката е написала, че плаща сама с получени от наследство пари.

# 182
Значи родителите изваждат пари за университет и психолог и гледат детето й, докато ги посещава. Блазе им!
Аха, представяш ли си! Вместо да направят една романтична околосветска ексурзия, защото дъщеря им е пораснала и са я отбили....
Трябва тепърва да дундуркат чуждо бебе, да плащат за нещо, за което нямат вина, а и да са доволни отгоре на това!
Жал ми е за тези хора!
Ама то това в България, май си е в реда на нещата. Да казваш "детето" на някой застаряващ чичо или леля, докато му подаваш биберона.

# 183

Това при положение, че покаже мотивация, отношение към избраната специалност и амбиция.

Това, ако го има, нямаше да има тема
И е различно от предния ти  пост

# 184
  • София
Трудно ще работи, учи и гледа бебе. Аз лично бих предпочела да плащам университет, за да може дъщеря ми да е конкурентна и образована, отколкото да тропна с крак и да я пратя да изкарва (малко) пари с (нискоквалифициран) труд.

Без висше, може да си квалифициран в дадена професия и да те търсят, и да правиш добри пари.
Да плащаш университет не е решение, при положение, че имаш внуче на 2г. и ходиш на работа.
Ще имаш ли толкова пари, че и гледачка да наемеш за времето, в което се налага?

# 185
Може пък да е осъзнала нуждата от образование. Авторката като цяло показва такова желание или поне това впечатление оставя у мен.
Съвсем ясно съм написала, че е хубаво да си избере нещо, което на нея и допада и желае да прави - тогава се допуска, че и мотивацията е висока и целите се гонят. Има и задочни форми, които нито изискват толкова присъствие, нито са толкова скъпи.

Ако не иска да е университетско образование, може някакъв занаят да изучи, просто човек трябва да го бива в нещо и да му се бачка.

# 186
След два фалстарта аз бих казала на чедото си, че трети опит в университета ще прави със собствени пари.

# 187
Според мен така или иначе таксата за университета не е основният проблем на авторката.

# 188
Тя изчезна авторката, като се оплете с парите за майчинство.
Може и да няма дете изобщо и да си е сама.
А и тази изръжка 200 лв., че и 100 за първата година пак нещо ме съмнява.

# 189
  • София

Психологa авторката е написала, че плаща сама с получени от наследство пари.

Само че пропускаш една малка подробност - дъщерята обвинява родителите си. Хем яде кюфтетата, хем недоволна. Че и детето да гледат, за да може тя да се изживява като волна студентка на терапия. Е, хайде, вече идва съвсем разлгезена история. И за какво ще ходи на терапия, за да се оплаква на воля от родителите си, докато те й гледат детето и й помагат финансово, че и образование да плащат? Принцеса ли отглеждат, какво?

# 190
  • Пловдив

Без образование в наши дни човек е пълна нула - освен ако не е решил да си изкарва хляба по втория начин или не е наследник на милиони

Пълни глупости
+1

# 191
Аз друго се чудя - как докато е работила 12 часа на каса не й е дошло желание да поучи малко и да се се нареди по-добре в живота. Лично виждаш какъв зор е без образование, но това не те мотивира да не останеш цял живот касиерка, макар че вашите предлагат да те подкрепят да учиш. Не ми е логично някак.
Тя няма как да види какъв зор е без образование, защото друг я издържа.
А и понякога не опира само до желание. Теодора е писала:
просто човек трябва да го бива в нещо и да му се бачка.
И без диплома за висше човек може да работи добре платена работа, примери бол, но трябва да умее нещо. Тя няма никаква мотивация да учи и изобщо да положи усилия в каквато и да е сфера (квалификация, работа, нещо), защото си знае, че винаги има кой да я издърпва, когато реши, ще поредната й авантюра не е за нея.
Иначе хората учат нежелани специалности, само и само да учат, вместо да работят, авторката е намерила още по-лесен вариант. После родителите били виновни. Море....

# 192
  • Пловдив
Иначе хората учат нежелани специалности, само и само да учат, вместо да работят, авторката е намерила още по-лесен вариант. После родителите били виновни. Море....
Е, много жени - ако са хубавелки - могат да си позволят да не работят до към 35-40-годишна възраст, защото има предостатъчно мъже, които са склонни да ги издържат (поне докато са вървежни като външен вид). А има и много жени, които просто трябва да родят и да се омъжат, за да си гарантират търсената от тях професия "домакиня" за идните поне 15 години. След като имат такава възможност, съвсем естествено е някои от тях да изберат този път в живота, вместо да учат и работят наравно като другите жени.

# 193
Е, много жени - ако са хубавелки - могат да си позволят да не работят до към 35-40-годишна възраст, защото има предостатъчно мъже, които са склонни да ги издържат (поне докато са вървежни като външен вид). А има и много жени, които просто трябва да родят и да се омъжат, за да си гарантират търсената от тях професия "домакиня" за идните поне 15 години. След като имат такава възможност, съвсем естествено е някои от тях да изберат този път в живота, вместо да учат и работят наравно като другите жени.
Първото твърдение не е вярно. Тези неработещи жени са доста малко на фона на общия брой.
Второто твърдение също не е вярно, особено ако четеш СО. По-голяма е вероятността жената хем да работи за заплата наравно с мъжа, хем да си върши сама домакинската работа, хем и детето/децата да гледа. Тоест работи много повече от мъжа. И дори да се раздели с мъжа, децата остават обичайно при нея, та пак върши повече от бившия си.
Няма нищо лошо жената да не работи на заплата, когато има да оправя къща и деца, ако всички са ок с това. Избор, поне в белите страни, има.

# 194
  • София
то и второто не е вярно. Писала съм го сто пъти - нека някой да се занимава петнайсет години с децата си да ги води насам-натам, да гледа цялата къща и да сметне колко заплати трябва да даде на някого, за да върши и двете неща - една заплата за бавачка (а на две деца няма отстъпка, защото е повече работа), а да речем, че останалото е за майката, която И да ходи на работа. Както и да го смятаме, плащането на чужди хора винаги излиза доста по-скъпо, а и не си сигурен как ще свършат работата, защото това не са личните им деца, а чуждите. Едва ли някой иска бавачката да знае за децата му и да общува повече с тях, с учителите и всичко повече, отколкото той самият.  Защото точно така се получава - който е с децата, той знае повече за тях и има влияние върху тях, защото те с него си говорят, на него се оплакват, първо на него казват хубавите неща. Бавачката дори мирогледа и езиковата си култура предава на децата, защото прекарва с тях доста повече време, отколкото родителите.

Общи условия

Активация на акаунт