Аз-едно голямо НИЩО.

• 19 245
  • 329
  •   1
Отговори
# 195
  • София
Жребче, много черногледо ...
Дамите са прави, с една забележка.
Все се говори как жената била и домакиня, и детегледачка и готвачка и ходела на работа.
Не знам къде ги намирате тия мъже, дето нищо не правят.
На където и да се обърна, познатите ми мъже са интелигентни, които се стараят и те да работят в домакинската работа. Развозват децата, водят ги по лекари, вършат домакинска работа, печелят 2-3-5 пъти повече от жената, съответно с доста повече стрес и труд и тн.

А ако ще се плаща заплата, тя трябва да е 1/2, защото половината деца са и на жената. Това чисто теоретично, де.
Ясно е, че ако един не работи, другия трябва осигурява парите за цялото семейство. Няма да е само за него.

# 196
Винаги ми е било много интересно някой като каже как мъжът изкарвал намколко пъти повече от жената. В смисъл - като разликата е в пъти, жената защо работи? Едва ли всички жени в такива семейства гонят кариера и развитие, особено с ниско заплащане.

# 197
  • София
Ами различно. Аз имам колега изкарва към 10к. Жена му е добра счетоводителка. Работеше в някаква фирма за около 2к. Но системно я тормозели колежките, върши им цялата работа, интриги, разправии, натоварване. Изкара 2г, сега напусна. И сега не работи. После пак може да поработи по някое време в друга фирма. Не е наложително, но ако ѝ се работи, понякога работи. И в Канада имах такъв приятел. Жена му поработваше по няколко месеца за разнообразие, после имаше периоди да не работи.
При финансите важи, колкото повече, толкова повече.
Едно е да имаш едни 4-5к, от които отиват за наем, ипотека, здравни, частно училище, дрехи, храна, отопление.
И като имаш едни 1.5-2к отгоре, те отиват за непредвидени обстоятелства, спестяване, по-ранно пенсиониране, екзотични екскурзии и тн.
Принципът е, че като имаш една "мазнинка" над стандартните си месечни приходи и разходи, след данъци, тя е сравнително ценна. И не може да се сравни със същата сума, която ти е насъщна и я харчиш за базови неща всеки месец.
Точно на същия принцип се отрекох от данъчното облагане в Канада. Защото тя ти взима точно тая мазнинка от 20ина % по-висок данък, която иначе би спестил и за която си се трепал, и я раздава на бедните и безработните.

# 198
По принцип подкрепям това 'колкото повече, толкова повече', когато става дума за пари. Мисълта ми беше друга. Натъртва се върху размера на доходите на мъжа, все едно е някакъв фактор, но това, за мен лично, губи тежест, ако жената работи. Няма значение, че той вкарва в домакинството 5цифрен доход, ако жената също работи за много по-малко пари - и то редова служба с работно време (и допълнителни часове), а не проекти, изкуство или поне дребен собствен бизнес.
Познавам жени, които работят за удоволствие и да се срещат с хора, а мъжете им издържат семействата. На жените доходът изобщо не влиза в семейния бюджет, а отива за някой парцал или за децата. Говорим за разлика +10000:800. Тия 800 лв дето с тях, там и без тях. Детето има пет блузи повече. Мъжете обаче не броят колко повече от жена си печелят.

# 199
  • Пловдив
Скрит текст:
Е, много жени - ако са хубавелки - могат да си позволят да не работят до към 35-40-годишна възраст, защото има предостатъчно мъже, които са склонни да ги издържат (поне докато са вървежни като външен вид). А има и много жени, които просто трябва да родят и да се омъжат, за да си гарантират търсената от тях професия "домакиня" за идните поне 15 години. След като имат такава възможност, съвсем естествено е някои от тях да изберат този път в живота, вместо да учат и работят наравно като другите жени.
Първото твърдение не е вярно. Тези неработещи жени са доста малко на фона на общия брой.
Второто твърдение също не е вярно, особено ако четеш СО. По-голяма е вероятността жената хем да работи за заплата наравно с мъжа, хем да си върши сама домакинската работа, хем и детето/децата да гледа. Тоест работи много повече от мъжа. И дори да се раздели с мъжа, децата остават обичайно при нея, та пак върши повече от бившия си.
Няма нищо лошо жената да не работи на заплата, когато има да оправя къща и деца, ако всички са ок с това. Избор, поне в белите страни, има.
С второто си изречение опровергаваш първото си такова. Иначе си права, че хубавелките са малко на фона на общия брой жени, като този процент все повече намалява с наближаване на 30-те.

Дали и кой вършел повече работа вкъщи, кой плащал и кой възпитавал децата - това е различно във всяко семейство. Не зная къде ги гледате тези мъже, които не участват във възпитанието на децата си и не се включват в домакинството. Неколкоцина теми в този раздел на жалващи се жени не са показател. Те са десетки хиляди пъти по-малко от красивите жени в България, които могат да си позволят да не работят до към 35-40-годишна възраст.
 Обикновено след раздяла с неподходящо избран от жената мъж, тя се връща при мама и тате и там те ѝ помагат с покрива над главата, прехраната и времето за отглеждане и възпитание на детето. Ако жената е била умна да работи преди забременяването, получава и две години майчински. А мъжът обикновено плаща издръжка и си живее в неговото жилище или си плаща за квартира. Тамън три подобни самотни майки има във входа, където живея, и преди малко отворих входната врата на една от тях и сина ѝ, връщащи се от училище.
 Би трябвало и да си наясно, че яслите, детските градини и училищата имат такова работно време, което обикновено позволява на майката да ходи на работа с редовна смяна. Моя близка приятелка прави именно така.

С част от горното отговарям и на потребителката от цитата по-долу.
то и второто не е вярно. Писала съм го сто пъти - нека някой да се занимава петнайсет години с децата си да ги води насам-натам, да гледа цялата къща и да сметне колко заплати трябва да даде на някого, за да върши и двете неща - една заплата за бавачка (а на две деца няма отстъпка, защото е повече работа), а да речем, че останалото е за майката, която И да ходи на работа. Както и да го смятаме, плащането на чужди хора винаги излиза доста по-скъпо, а и не си сигурен как ще свършат работата, защото това не са личните им деца, а чуждите. Едва ли някой иска бавачката да знае за децата му и да общува повече с тях, с учителите и всичко повече, отколкото той самият.  Защото точно така се получава - който е с децата, той знае повече за тях и има влияние върху тях, защото те с него си говорят, на него се оплакват, първо на него казват хубавите неща. Бавачката дори мирогледа и езиковата си култура предава на децата, защото прекарва с тях доста повече време, отколкото родителите.
Нека не изпадаме в крайности, защото същото важи и ако тръгнеш да смяташ колко струва да си поръчаш някой да ти премести мебел, да смени бушона, да пробие дупка в бетонната стена за окачване на картина, да ти напазарува, да ти свали нещо от гардероба, да настрои отхлабената панта на кухненския шкаф, да пребоядиса стената, да ти изхвърли боклука, да пристегне водопроодните ти тръби с гаечен ключ, да смени уплътнението на чешмата, да смени механизма на казанчето на тоалетната чиния или нещо друго. Само за да дойде човек, извършващ професионално такива услуги, без да върши нищо, ще трябва да приготвиш 20 лева. Ако пък и сметнеш колко трябва да плащаш на някого, за да ходи на работа и да издържа семейство... И пак да не забравяме, че в нормалните семейства не само майката възпитава детето, не само тя върши всичко у дома и не само тя пазарува.

Трябва да отбележиш, че в предишното ми мнение писах за личния избор на жената как да постъпи. Естествено, че когато една жена избере да ходи на работа, през това време нейното дете обикновено е или на ясли, или на детска градина, или на училище. Докато детето е там сред възпитателките или учителите, майката не е пряко заета да го възпитава или наглежда. В краен случай може да се плати на детегледачка да вземе детето от училище, например - 10 лева струва в Пловдив. Зная го, защото моя приятелка си търсеше такава услуга наскоро.

# 200
Как точно го опровергавам, като и в двата абзаца пиша, че жените работят? Неколцината теми са почти целият раздел. Издръжката е малко, майчинските втората година са малко. Ако случайно е здраво семейство, кой гледа болното дете? Аз досега за мъж да го прави това не съм чула. Освен в СО някоя да се похвали с мъжа си. Самите мъже тук поне половината сте неженени, необвързани, без деца и хвалбите ви са за някаква връзка, кой знае защо вечно минала и прекратена.
Яслите и градините не са с подходящо работно време. Ако повече общуваше с майки, щеше да знаеш. Последното двайсе, което чух от колежка, беше, че покрай короната има точен час за приемане и изпращане на дете на стъпки от 15 или 20 мин, примерно 7.40, 8.00, 8.20. Ако отидеш в 8.12, чакаш.

ако тръгнеш да смяташ колко струва да си поръчаш някой да ти премести мебел, да смени бушона, да пробие дупка в бетонната стена за окачване на картина, да ти напазарува, да ти свали нещо от гардероба, да настрои отхлабената панта на кухненския шкаф, да пребоядиса стената, да ти изхвърли боклука, да пристегне водопроодните ти тръби с гаечен ключ, да смени уплътнението на чешмата, да смени механизма на казанчето на тоалетната чиния или нещо друго. Само за да дойде човек, извършващ професионално такива услуги, без да върши нищо, ще трябва да приготвиш 20 лева.
В интерес на истината, познавам и много жени, на които мъжете им са с ръце в гъ*а и жените правят И изброеното от теб. Освен че работят и домакинстват.

10 лв са страшно много пари. Не за услугата да се погрижат за детето ти, а да ги даваш редовно.

# 201
  • Пловдив
Скрит текст:
Как точно го опровергавам, като и в двата абзаца пиша, че жените работят? Неколцината теми са почти целият раздел. Издръжката е малко, майчинските втората година са малко. Ако случайно е здраво семейство, кой гледа болното дете? Аз досега за мъж да го прави това не съм чула. Освен в СО някоя да се похвали с мъжа си. Самите мъже тук поне половината сте неженени, необвързани, без деца и хвалбите ви са за някаква връзка, кой знае защо вечно минала и прекратена.
Яслите и градините не са с подходящо работно време. Ако повече общуваше с майки, щеше да знаеш. Последното двайсе, което чух от колежка, беше, че покрай короната има точен час за приемане и изпращане на дете на стъпки от 15 или 20 мин, примерно 7.40, 8.00, 8.20. Ако отидеш в 8.12, чакаш.

ако тръгнеш да смяташ колко струва да си поръчаш някой да ти премести мебел, да смени бушона, да пробие дупка в бетонната стена за окачване на картина, да ти напазарува, да ти свали нещо от гардероба, да настрои отхлабената панта на кухненския шкаф, да пребоядиса стената, да ти изхвърли боклука, да пристегне водопроодните ти тръби с гаечен ключ, да смени уплътнението на чешмата, да смени механизма на казанчето на тоалетната чиния или нещо друго. Само за да дойде човек, извършващ професионално такива услуги, без да върши нищо, ще трябва да приготвиш 20 лева.
В интерес на истината, познавам и много жени, на които мъжете им са с ръце в гъ*а и жените правят И изброеното от теб. Освен че работят и домакинстват.

10 лв са страшно много пари. Не за услугата да се погрижат за детето ти, а да ги даваш редовно.
Детето обикновено е гледано от този, който предпочита да не ходи на работа, а да си стои вкъщи. А кой точно е това - както се разберат двамата. При някои семейства мъжът остава вкъщи, при други това е жената.

За вземането на децата от училище съм наясно, че вече са с час. Именно това бе причината моя приятелка да си потърси срещу заплащане кой да взема детето ѝ. Тя е избрала да работи, взема хубави пари и плаща. На жените, които изберат да си остават вкъщи и да не ходят на работа, сега покрай новите правила не им се налага да плащат по 250 лева месечно за детегледачка-детевземачка.

На тези "много жени", които познаваш, кой им е избирал съпрузите "с ръцете в... каквото написа ти"? Други хора или те самите? Пак казвам, че всичко е личен избор: кой, какво, кого и защо.

За 10-те лева си права. Много са, ако ги даваш ти. Нищо не са, ако ги дава друг (мъжът ти), а не ти. Нямам предвид теб, а така е думата. В по-горни мнения две потребителки омаловажиха именно приноса на работещия мъж в семейството. Ти много удачно се включи с тези 10 лева.

# 202
Детето обикновено е гледано от този, който предпочита да не ходи на работа, а да си стои вкъщи.
Аз лично говорех за семейства, в които работят и двамата родители. Ти пак броиш някоя имагинерна булка как се е облажила. Пас съм.

# 203
  • Пловдив
Детето обикновено е гледано от този, който предпочита да не ходи на работа, а да си стои вкъщи.
Аз лично говорех за семейства, в които работят и двамата родители. Ти пак броиш някоя имагинерна булка как се е облажила. Пас съм.
Защо да се е облажила? Това са твои думи.
 Ти самата писа "Ако случайно е здраво семейство, кой гледа болното дете? Аз досега за мъж да го прави това не съм чула.", на което аз ти отговорих с "Детето обикновено е гледано от този, който предпочита да не ходи на работа, а да си стои вкъщи.". А щом работят и двамата, или единият ще стои вкъщи (пак е общо взето решение), или ще плащат на болногледач(ка). Има начини. Въпрос на избор.

# 204
  • София
По принцип подкрепям това 'колкото повече, толкова повече', когато става дума за пари. Мисълта ми беше друга. Натъртва се върху размера на доходите на мъжа, все едно е някакъв фактор, но това, за мен лично, губи тежест, ако жената работи. Няма значение, че той вкарва в домакинството 5цифрен доход, ако жената също работи за много по-малко пари - и то редова служба с работно време (и допълнителни часове), а не проекти, изкуство или поне дребен собствен бизнес.
Ами то ако някой ти плаща 5 и 10к той иска и работа за тия пари. Не е само да се появиш на работа. Иска да му се решават трудни проблеми, иска да може да разчита на теб, ако се наложи и събота и неделя.
Работата за 10к няма нищо общо с работата за 2к.
Аз ако ида някъде за 2к ще ми е като на екскурзия. Ден да мине, друг да дойде. Още 100 фирми чакат да ме вземат за тия пари.
Отделно, не само на момента даваш повече, но си и давал повече 5-10-15 години назад. Образование, квалификация, подготовка, подготовка за интервюта, езици и тн и тн.
Абсолютно не е възможно да има знак за равенство между усилията и отдадеността в една работа за 5к и друга за 1к, или работа за 10к и друга, за 2к.

Преди писах, някоя счетоводителка лела заформи някоя интрижка, и вече "не ми се работи".
При тоя, който вади 5-10к и е гръбнака на семейството, няма тън-мън. Няма тоя колега ме погледнал на криво. Шефът не знам какво казал. Стискаш зъби, търпиш стреса, и натискаш до ДУПКА.
Не че няма да се старя в домакинството, и ще си броя колко ми е заплатата, че щом е 5 пъти повече, то жена ми тогава 5 пъти повече да вози децата. Това не знам на кой може да му хрумне такова безумие. Ясно е, че всеки трябва да се старае. И ако не резултатите, поне приблизително старанието да е сходно.

# 205
  • София
не е вярно, че имало разлика в работата за 10 и за 2. Всичко е пазар. Знаем всички за какво става въпрос. Айде, всички голяма работа се извъдиха! Като сте толкова големи защо не изкарвате същите пари като колегите ви в чужбините? Знаем защо, нали - пазар!

# 206
  • София
Аз вадя повече пари от всичките си приятели в чужбина ...
Също и вадя повече пари, отколкото аз вадех в чужбина.
Всичко било пазар .. и за 2 к и за 10к усилията и стреса преди и по време на работа били същите. Да, и един мармот... Simple Smile

# 207
  • София
Хубаво, и колко пари вадиш на месец?
Какво, ако ти платят по-малко ще си по-лош специалист ли? Или ако ти платят повече изведнъж ще станеш по-добър специалист? По-мотивиран или по-немотивиран - може би. Но няма как да станеш по-добър или по-лош, защото ти си това, което си като ниво.

# 208
  • София
Към 18к вадя чисто. Другите работи не са верни, но не ми се коментира едно и също за 3ти път вече.

# 209
  • София
Браво!
Смятам, че човек като специалист има професионално достойнство, независимо дали работи за 2 или за 20 лева. Който си е добър, си е добър, той няма да си плюе на авторитета и да работи като некадърник. А дори да работи за малко пари, в един момент му писва и си тръгва. Ако си програмист, счетоводител, лекар или строител, едва ли ще започнеш да пишеш бъгави програми, ще умориш хората, ще объркаш отчетите или ще направиш крива къща, защото ти плащат малко или повече, ако ти плащат много. Човек прави толкова, колкото му е нивото - затова му се казва професионализъм.

Общи условия

Активация на акаунт