ОСМИ клас, 2020/2021 - Звънецът удари за новия час

• 27 896
  • 785
  •   1
Отговори
# 210
Радой Ралин би се харесал на децата като творчество. Изключително лек и забавен, но до болка и срам прав.
Защо ли не са сложили нещо негово в учебниците?

# 211

Дано да е успешен денят на децата днес!
Амандаb], засмя ме със изказването на детето, хубаво ти го е рекнал 🤣
Аманда нейния остроумник да вземе да го публикува в книжле с кратки анекдоти. Sunglasses

# 212
  • София
Еххх, Радой Ралин... Била съм малка, когато вкъщи тихичко се споменаваше името му и го срещах по улиците. Винаги беше странен в детските ми очи - леко отнесен, но с буден поглед, небрежно облечен. Помня го с един бежов шлифер на Раковски, не знам защо точно това.  А колко гениално и съвременно звучи голяма част от написаното от него. Чудя се как изобщо издаваха нещо негово тогава.

Радой Ралин беше доста добре издаван и поставен. Властта си отглеждаше няколко такива като него, защото знаеше, че е по-добре да не ги репресира, за да не увеличава излишно популярността им.
Покрай него и синът му добре си преживяваше, че и не само той.

# 213
  • Между гори и планини
Люба, директорката извика всички налични психолози след мое обаждане. Ситуацията беше много сериозна, а името на учителката добре познато , заради години лошо отношение. Но е малкият град, хората, или са роднини, или работят заедно и само аз имах топки да пусна писмена жалба. Моя син беше 3 дена с повръщане и главоболие след последното из развихряне, а аз яхнах метлата 😈

# 214
  • софия
Радой Ралин беше доста добре издаван и поставен. Властта си отглеждаше няколко такива като него, защото знаеше, че е по-добре да не ги репресира, за да не увеличава излишно популярността им.
Покрай него и синът му добре си преживяваше, че и не само той.
Това ясно, но хем го издаваха, хем не беше особено прилично и приемливо да бъде споменаван на висок глас. Типичното обществено-партийно лицемерие.

Говорихме за зодиите

# 215
  • В къщата на здравето, любовта и красотата!
О, във връзка с двойката  - любимият ми Ерих Кестнер беше писал по темата, само че във версия за преписване. Как в крайна сметка наказали отличника, а не преписващия. Като илюстрация на принципа, че животът е несправедлив и децата трябва да се научат да поемат и такива удари, за да придобият житейски опит.
Въобще аз не знам друг човек, от който да черпя толкова мъдрости, като от този мой настолен детски писател. 😊
Red имам личен опит с маркетинг в 4 курс икономически техникум. Бях пълна отличничка, подсказала на неловък преписвач. Признах си сама.
Бях заплашена от учителката, че ще ме остави на изпит, писа ми 1ца. (не знаех как да кажа на нашите, че има вероятност да не завърша)...Бях изпратена при директорката да обясня защо съм му подсказала. Директорката беше мъдра жена и ми каза доста истини, които живота доказа. Аз после правех всеки час контролно за да си поправям единицата, не за незнание Simple Smile, а въпросния ученик влизаше по средата на часа без да бъде изпитван, тормозен...от нея.
Завърших и продължих напред. Но думите на директорката се сбъднаха. Въпросният двойкаджия е собственик на големи бизнеси. Аз съм експерт в областта си, но не мога да го стигна Simple Smile и да искам.
Разликата-той имаше мама, която беше име. Мързеше го и беше нагъл.
Аз-прилежна и отговорна, трудеща се и целеустремена. Сама се доказвах.
Чувството за справедливост и до ден днешен е бутончето, което като ми натиснат иии става страшно.
Изводът е, че децата ни трябва да знаят, че живота не предлага справедливост и понякога трябва някак гъвкаво да се измъкнем в ситуацията, колкото и да е трудно.

Rail78 съжалявам за ситуацията. Разговаряй с девойката по темата, обяснявай различните гледни точки и не я оставяй да се обезкуражава. Ако трябва разговаряй с този млад господин. Може би и той някога е бил в подобна ситуация и сега компенсира ненавистта си към мързела. За съжаление подсъзнанието движи голяма част от действията ни ежедневно и понякога не си даваме сметка за тях. Може би е нужно някой да му даде обратна връзка, че по този начин не преподава урок по екипно сътрудничество, а срива детска психика и демотивира отговорността на едно съзряващо дете!

Последна редакция: ср, 30 сеп 2020, 09:10 от BlueSky7

# 216
  • София
Аманда,аз доколкото разбрах учителят по физическо ще отсъства и тази с розовата коса го замества.За входното по математика можело и да не е днес а в петък.Днес пробно...Не че в петък положението ще е по-розово...

# 217
И кое е странно в поведението на учителя - поставил е групова задача, нищо не е направено по нея от групичката.  Пише оценки на всички групички, ако на нищоправещите им се размине 2ката, то следващия път ще има много нищоправещи!
Когато задачата е групова няма как да пише 2-ки на другите деца и по-висока или никаква оценка на едно дете, което започнало да разказва урока в опит да покаже колко знае.
Когато задавам групови задачи имам два подхода за оценяване
- с изпитване на всеки какво е направил и как го е направил. Тогава оценките варират с една единица
- без изпитване на всеки в групата, с обща защита, като отделните точки ги представят различни хора. Тогава оценката е една и съща за всички. Така се научават да си подбират групичката много внимателно и да разкарват търтеите!

# 218
  • софия
Аз леко се притеснявам от тези групови проекти. Не за друго, а защото, когато ти не си избрал кой да е в групата и той се падне от търтеите, не знам как можеш да се справиш с него.
Вариант 1 - изпокарвате се, свършва криво-ляво нещо и получавате ниска оценка. Хем имаш кофти оценка, хем сте се скарали.
Вариант 2 - свършваш и неговата работа, но той получава незаслужена оценка. Пак несправедливост - свършил си двойна работа.
Вариант 3 - ?

Като работеща и работила в екип, винаги има един наглец, който успява да обясни как няма време да си свърши работата или това не е неговата работа и винаги има кой да му я свърши, защото в крайна сметка работата трябва да се свърши, но някои теглят двойно.

# 219
  • София
И кое е странно в поведението на учителя - поставил е групова задача, нищо не е направено по нея от групичката.  Пише оценки на всички групички, ако на нищоправещите им се размине 2ката, то следващия път ще има много нищоправещи!
Когато задачата е групова няма как да пише 2-ки на другите деца и по-висока или никаква оценка на едно дете, което започнало да разказва урока в опит да покаже колко знае.
Когато задавам групови задачи имам два подхода за оценяване
- с изпитване на всеки какво е направил и как го е направил. Тогава оценките варират с една единица
- без изпитване на всеки в групата, с обща защита, като отделните точки ги представят различни хора. Тогава оценката е една и съща за всички. Така се научават да си подбират групичката много внимателно и да разкарват търтеите!
Подобен подход имаше в старото училище на девойката, по география и работеше много добре. Като периодично се разменяха членовете на отделните екипи. Самите деца не позволяваха на по-мързеливите да бездействат.

# 220
  • София
Ами то така е и в живота. Рядко избираш другите в отбора (колегите). Когото ти сложат и трябва да се справите заедно.

# 221
Доня Дафина Червшова,
Абсолютно права си! Детето ще намрази този час. По-интересното е, че е господин. Млад и съвременен, а не някоя СОЦ учителка. Вчера са имали IT за пръв път в новото училище и за “разкош” получава двойка заради чуждо нехайство.
Сега не мога да я убедя, че тя трябва да си прави заданията независимо от всичко. Но срещам отпор и коментар-другите от екипа няма да правят нищо за този проект. Т.е. правя или не нещо пак ще имам 2.

raly78, този подход се използва точно от младите учители за да могат да покажат на децата с каква реална среда биха могли да се сбълскат като започнат работа, както и да ги приучат още в тази ранна възраст на навици за работа в екип.

Учителят на сина ми, който им води дисциплина, сходна с ИТ и който е с дългогодишна практика мениджър в ИТ компания им е казал, че ще им дава да разработват проекти по екипи. Екипите не подлежат на избор - каквито посочи той, такива се сформират и си разработват проектите. И ако имат затруднения помежду си да ги разрешават сами. Ако някой не работи и не се интересува от резултата на проекта - ще издъни цялата група. Ако някой от групата вижда, че проекта отива към нищото е свободен да го направи целия на собствен гръб. Но след това спокойно може да му каже: "Еди-кой-си нищо не направи по проекта, аз свърших цялата работа и повече с него не желая да съм в екип."

Въпросът е да ги научат да са отговорни към работата си, да приключват успешно в срок, независимо от личностните разминавания. Оттам нататък е работа на мениджъра за следващия проект за се справи успешно при избора на екип.

Надявам се детето ти да разбере по този начин естеството на проблема, да не намрази нито учителя, нито часовете си, а да има предвид, че ще бъде по-добре подготвено за живия живот, дето се вика Simple Smile

# 222
Странно е поведението на учителя, защото не е шеф на фирма, загубил пари от неизпълнения проект. Да им отреже парите и да си знаят за другия път.
Учителят е там не само да възлага. Вместо да дава урок на Рали на детето, че животът не е справедлив (нещо дето ще е научи и без него), можеше да даде урок на скатавките, че може и от хитруването да пострадаш. Те затова на работа като отидат пак так я карат, щото виждат че работи.

# 223
  • София
Скаридка, може би не съм прочела внимателно случката, но стана ли ясно дали децата сами са формирали екипите? Често идеята е учителят да формира групите.
Не мисля, че на групово задание в училище всички трябва да понасят солидарно последствията, независимо от причините, довели до даден неуспех.
В 9 клас имаха учителка от Канада, но с китайски произход /пиша го, защото това е моето обяснение за нейната прецизност и задълбоченост в конкретната случка/. Изключително много държеше на точността и коректността. При голямо, с отделни етапи, групово задание, в което бяха 4 деца в екип, изведнъж, точно в момента на предаването му, тя изисква всеки един от екипа да напише кратка оценка и резюме както на своя принос, така и на приноса на останалите - как е била разпределна работата, кой какво и как е свършил. В този момент един юнак, който нищо не е пипнал, се усеща, че е в беда, става и заявява: ами те ме изключиха, защото всичко направиха преди мен и сами. Те обаче са му писали за разпределението, питали дали е съгласен, до последно подканвали да се заеме със своята част, и на финала вече нямат избор и завършват всичко без него. Тогава учителката преглежда цялата история на документа, изисква изпратените мейли с напомняне до него /той казва, че не ги е прочел, те се позовават на правилника, според който мейлите задължително се четат ежедневно/, изисква всеки един поотделно да й изпрати на мейл своята гледна точка и разказ, установи как са се случили събитията, реши как да постъпи с ученика - даде му сам да направи подобен проект в кратки стокове, а това е доста голямо задание с проучване, опсание на експеримент, изготвяне на схеми и с голяма тежест в общия успех за срока, и пита останалите от екипа дали да съгласни с това решение. Това е пример не само за адекватна реакция на учител, но и с действително много уроци как може се действа в подобни ситуации. Иначе на всички ни е ясно, че животът е несправедлив, но целта не е ли да не се примиряваме, а да търсим начини да го направим по-справдлив?

Последна редакция: ср, 30 сеп 2020, 11:37 от Prizma

# 224
  • Между гори и планини
Хубаво искат да ги научи на нещата от живота и работа в екип, но е там да ги учи на ИТ, за другото си има родители, самият живот също . Не за "Добър ден" - двойка. Още не са се опознали, нищо. Не е честно. И когато учих мениджмънт едно време играехме отборни игри, тип потъващ кораб и др. За да видят какви решения взимаме, но това е друго.

Общи условия

Активация на акаунт