Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Висше образование в САЩ

 • 1 461
 • 7
 •   1
Отговори
 • Мнения: 17
Здравейте!
Сравнително скоро ми предстои да кандидатствам след гимназията. Колкото повече наближава този момент, толкова повече се чудя какво би ми доставяло удоволствие да работя, а не след десет години да съжалявам за решението си. Все повече достигам до извода, че може би изкуствата или по-специалто рисуването е нещото,  което ми харесва най-много. Но след дълги разговори с родителите ми разбрахме, че за жалост в  България нямам голям шанс за професионално развитие в тази сфера и може би единственият ми шанс да правя това, което харесвам без да работя на десет други места едновременно е да отида, завърша висшето си и работя в Америка. Като засега съм се насочила към университети като Принстън, Харвард, Йел и Джорджтаун.

Моля за обективни мнения и съвети!

# 1
 • Niagara Falls, NY
 • Мнения: 2 083
Таксите са много високи, ще са Ви необходими доста средства за начало.
Подготвяйте се и със Сат1.

# 2
 • Сан Франциско
 • Мнения: 723
Ти си наредила най-престижните университети в Бръшляновата Лига. Работя с изброените и имам преки наблюдения - скъпи са и трудно се влиза в тях. Не, че не може, постижимо е, има българи студенти, но не е лесно. Ориентировъчно, само финансовата част - Yale ти струва $78 000 на година (такси, учебници, общежитие), Harvard - $69 000 на година, Georgetown - $70 000 на година и т.н. Отделно, трябват ти не само отлични резултати на SAT, но се пишат и специфични есета, има и други изисквания. От друга страна, дават стипендии на международни студенти, но трябва да им скриеш шапката по всички точки. Също така, след първата година, по така наречените work-study програми можеш да работиш и учиш и да си покриваш част от разходите. Често работата е в самия университет - в библиотеката, в кафетата/столовата, в офиси на професори. Моят съвет е да седнеш и да почнеш да четеш сайтовете на университетите, които си си избрала - всичко е много добре обяснено за всяко индивидуално училище.

# 3
 • София
 • Мнения: 26 844
И то да учи там рисуване, забележете.
Да беше споменала Pratt поне, ако знаеш какво е.
А интервютата ще минеш ли?

# 4
 • Мнения: 19 079
Аз не съм чувала за страна, в която художниците ги замерят с пачки. Навсякъде е трудно, малцина успяват да станат известни и да продават скъпо картините си, докато са живи.
Вземи прочети няколко биографии на прочути художници и ще ти се проясни картината... Simple Smile
Ако искаш да рисуваш и да не умреш от глад, завърши у нас нещо по специалността, стани един учител по рисуване, за да имаш някакъв сигурен доход, а в свободното си време твори колкото си щеш. И продавай, ако можеш.
А може да се окаже, че си добра в дизайна – там също има възможности за кариера и добри доходи.

# 5
 • София
 • Мнения: 26 844
Аз имам...5 приятелки, които рисуват. За 4 от тях е хоби, но продават онлайн по 100-200 лв. Не е зле.

# 6
 • Мнения: 2 007
Джорджтаун изобщо няма добра програма точно по изобразителни изкуства, изненадвам се, че натам си се насочила. Освен че е йезуитски университет с много специфична атмосфера, е и в един от скъпите градове в САЩ и следването ще ти излезе златно, без да имаш почти никакви възможности за реализация след това. Хубаво е да се мечтае, но е добре да се проучват и практичните страни. Оставането в САЩ след завършване по принцип е трудна работа, но с диплома по рисуване е просто безнадеждна и името на университета по никакъв начин няма да ти помогне. Има достатъчно практични специалности, за които талант в изобразителното изкуство е важен, и които предлагат стабилни доходи и професионална реализация, например графичен дизайн.

Ето класацията на най-добрите програми по изобразително изкуство в САЩ. Както виждаш, само Йейл от твоите изброени е там, на другите не им е това силата.

Изкуствата като цяло не са на почит и не са добре финансирани в САЩ. Дори бих предположила, че в България имаш по-големи шансове да си изкарваш хляба с изобразително изкуство, отколкото тук. Не искам съвсем да те отказвам, разбира се - непременно пробвай, ако получиш стипендия за университет и можеш да учиш безплатно тук, това във всеки случай ще ти бъде полезен опит. Но силно препоръчвам да не се целиш само в най-най университетите. В САЩ има над 5000 акредитирани висши учебни заведения, топ-10 изобщо не изчерпват възможностите за учене, а шансовете за добра стипендия от малък и по-неизвестен колеж са значително по-големи, отколкото от Йейл или Харвард.

# 7
 • Мнения: 2 405
Когато кандидатстваш в дадена държава, трябва да си дадеш ясна представа, защо точно там.
Опитайте се, ако трябва да си напишете, какви са плюсовете и минусите. Набавете си информация за специалността и възможностите, които дава след завършване.
Представете си колко са завършващите всяка година гимназия и голям процент от тях биха желали пълна стипендия в най-добрите университети. Дайте си сметка защо университета би избрал вас.
Релаизацията на вашата специалност след бакалавър, магистър и натам.
Отивате със студентска виза. С нея имате право да работите на територията на университета или стажове по специалността. Но приемете, че ако имате стипендия , то това е ок.
Когато завършите, имате следните опции за оставане там:
-продължавате в следващо образователно ниво. Например магистър, но тук нещата със стипендиите седят по малко по различен начин. Не са невъзможни, но американците считат, че трябва да си натрупал и практически опит преди да продължиш с образованието, а ако си натрупал допълнителен опит, трябва да си си събрал и пари за ученето. Ако си много, много добър има ш шанс за стипендия за магистратура и/или да те поканят за асистент.
- намиране на работа. В страната на големите възможности това не би трябвало да е трудно, но тук идва въпроса със визовия сататут за българи. След завършване на всяка от образователните степени за висше имаш 1 година за хуманитарна специалност и 2 години за специалностите - науки, за да започнеш работа легално. Имаш легален статут и визата ти позволява да работиш. Но в този кратък период не само трябва да си си намерил фирма, която да те наеме , а и тази фирма да кандидатства за теб за работна виза. След което тази кандидатура за работна виза, отива на лотария, тъй като желаещите са повече от работните визи, отпускани за чужденци. Два пъти в годината се одобряват документи и около 25% от кандидатствалите със степен бакалавър , получават работна виза. Ако нямаш легален статут, не можеш да работиш
- ако не се получат нещата с работната виза. Опциите са две. Или си отиваш, или трябва да работиш в много голяма фирма и тя да те има за изключително ценен кадър. Защото трябва да задейства процедура за придобиване на зелена карта - за важен експерт. Скъпа , трудна процедура и изискваща да се докаже колко си ценен в областта си.

Общи условия

Активация на акаунт