Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Страсти – градините в София, кампания 2020/2021 - тема 2

 • 4 483
 • 151
 •   1
Отговори
# 105
 • Мнения: 151
В случая няма измама. Препоръките на Министерство на здравеопазването са детето да остане вкъщи по възможност. Никой не мами и не лъже. А в момента цял свят го е страх от вируси, само неукротимата бг мама е безстрашна. За нея е важно нахалните приети деца да си ползват местата и точка. То за това вече станаха по 1000 болни на ден.

# 106
 • Sofia
 • Мнения: 2 567
Вирусът ще върлува още година, може би две. Така че някои хора ще работят през това време.

Приключвам темата, само си мисля как ли ще се чувства детето вкъщи, с двама възрастни онкоболни, вместо на градина с връстниците си?
И как ли тези възрастни онкоболни ще бъдат изолирани още месеци наред, при условие, че животът продължава и Вие най-вероятно ще ходите на работа, а те, освен болестта си, ще бъдат ангажирани и с едно малко дете. Интересни решения.
По цял свят децата преди годинка дори тръгват на ясла, само българската майка е готова на всичко, за да не ходи.

# 107
 • Мнения: 10 089
То и препоръките на лелките от ясла/дг са да си гледаме децата по цяло лято, за да няма сборни групи да си почиват 2/3 месеца....

Ясно е, че вирусът скоро няма да отмине, ще видим като станат първолаци дали ще си ги обучавате вкъщи, защото министерството препоръчва.

Всъщност,  четейки все повече, явно усилията освен към строеж на нови дг/сдя, трябва да се насочи и към ограничаване на посещаващите само на хартия. От практиката идват най-добрите идеи и описани в становища, може пък и някой да ги вземе предвид.

# 108
 • Мнения: 151
Ако бях безотговорен родител, вече да съм се върнала на работа 100 пъти. Ненавиждам майчинството, обичам да съм сред хора и да си работя, а не да стоя по цял ден вкъщи, да готвя и да чистя.
Обаче я се замислете какво ще се случи с децата ви, ако двамата с мъжа ви влезете в болница с ковид. Кой точно ще ги гледа при положение, че са заразни. Наши много близки лежаха 2 седмици лятото и имаха късмет, че децата са им на по 12 и 14 години и стояха сами в апартамента без да излизат.
Няма смисъл да коментирам повече, ясно е че вируса ще го има и още 10 години сигурно. Но аз ако мога да спестя и един рисков ден на детето ми ще го направя. И да, друг е въпросът, че можеш да се заразиш на всякъде, но умният човек се опитва да избягва поне директната заплаха. Явно и много хора мислят като мен, защото в момента яслата, в която сме приети я посещават по 5-6 деца на ден.

# 109
 • Sofia
 • Мнения: 2 567
Чудесно, просто освободете мястото и бъдете отговорна и към другите, освен към детето си.

# 110
 • Мнения: 1 686
Когато нещо е не само позволено, но и се призовава към него, как то е нередно? В интерес и на децата, на които се налага да ходят е, тези, които могат да останат вкъщи, да го направят. Става дума за пандемия. Това не са нормални условия.

# 111
 • До една малка принцеса...и татко ѝ:)
 • Мнения: 4 394
А сега са им дали някакви указания на детските градини, според мен, че да намалят колкото се може групите.
На мен миналата седмица ми разсипаха нервите - имал сопол сутрин, който после изчезвал. Вкъщи нищо му няма. Искат да си го оставя, защото знаят, че работя от вкъщи. Само че, аз наистина работя, а не е само проформа, че да оставя здравото си дете, за да им угодя просто. И без това, от опита ми през миналата година, очаквам и тази да боледува доста, та ще е вкъщи, то е ясно. Но да го оставя вкъщи и когато е здрав, няма да стане!

# 112
 • Sofia
 • Мнения: 2 567
На нас ни предстоят изследвания и тръгване края на този месец. Доколкото чувам си е въпрос на госпожи. Групата на дъщеря ми се пръска по шевовете от 15.09. Много честа е практиката да се взима на обяд първите няколко седмици..как може да се адаптира детето не знам.

# 113
 • Мнения: 10 089
Ама те цяло лято се цупеха, че децата посещават ясла. Въпреки забраните за събиране на групи си имаше сборни. А пък септември направиха една за цялата ясла и директно си казваха на родителите, че ще са много деца (25) и е желателно тяхното да не ходи Flushed
Безумно е трудно, страшна отговорност носят сестрите и възпитателите. Не смятам, че те са виновни, а директорите и общината, която ги притиска да правят такива безумия. Не мога да си представя в работата си да кажа на някой клиент, бе не идвай две седмици, че ми е натоварено.

# 114
 • Мнения: 1 916
Ако бях безотговорен родител, вече да съм се върнала на работа 100 пъти. Ненавиждам майчинството, обичам да съм сред хора и да си работя, а не да стоя по цял ден вкъщи, да готвя и да чистя...
Ами чудесно, че можете да си го позволите. Защото за много хора не е въпрос на избор, а въпрос на оцеляване да работят и двамата родители. Те безотговорни ли са?
И да, мен също ми е минавал през ума сценария с болницата, но това е положението. Детето на градина, ние на работа.

# 115
 • Мнения: 706
Проблемът е липсата на места и всяко разсейване  от това е добре дошло за тези, които са позволили да се случи.
Защото много хора тези година може би нямаше да си запишат децата ако знаеха, че догодина могат да разчитат на място. Както е в момента - без точка от ясла да нямаш шанс, а ако си първа група и откажеш записване  -съвсем, разбирам ги хората.  Когато приемат детето ти първа група не е въпросът дали можеш да го гледаш сега, а в следващите 4 години, защото втори шанс да влезе вероятно няма да има. Никой не "пази място"от добро.

Казвам го от позицията на човек, чието дете не е прието и плаща за частна ясла.

Последна редакция: нд, 18 окт 2020, 13:52 от Alyssa

# 116
 • Мнения: 151
Ако бях безотговорен родител, вече да съм се върнала на работа 100 пъти. Ненавиждам майчинството, обичам да съм сред хора и да си работя, а не да стоя по цял ден вкъщи, да готвя и да чистя...
Ами чудесно, че можете да си го позволите. Защото за много хора не е въпрос на избор, а въпрос на оцеляване да работят и двамата родители. Те безотговорни ли са?
И да, мен също ми е минавал през ума сценария с болницата, но това е положението. Детето на градина, ние на работа.

О, да, под безотговорен родител имам впредвид само и единствено  себе си в ситуацията, в която се намирам. Смятам, че би било прищявка от моя страна да се върна на работа при положение, че имам възможност да не го правя.
Естествено, че понякога обстоятелствата налагат друго и много хора нямат този избор. Ще дойде момент,  в който и аз няма да мога да го направя.

# 117
 • Мнения: 1 900
Здравейте, до сега не съм писала в темата. През пролетта ми предстои кандидатстване с второто ми дете. Чета коментарите, че искали ако е възможно децата да не ходят заради вируса, ами преди години, когато големия ми син беше на градина имаше същите коментари от лелките, за летните месеци пък да не говорим. Преди всяко лято децата бяха настройвани, че през лятото ще са само сборни групи и отново беше добре да не ходят. Така, че със и без вирус те тая песен си я пеят от години.

# 118
 • Мнения: 1 686
Не от лелките идва призива, а от министерството.

# 119
 • До една малка принцеса...и татко ѝ:)
 • Мнения: 4 394
Винаги са предпочитали, ако може, по-малко деца да ходят реално, но ако може записаните да са повече, заради делегираните бюджети.
Просто сега, си го признават без да се срамуват, заради ковид.

Общи условия

Активация на акаунт