Страсти – градините в София, кампания 2020/2021 - тема 2

• 40 362
  • 761
  •   1
Отговори
# 735
  • СОФИЯ
ЗАКОН за гражданската регистрация
Чл. 90. (В сила от 1.01.2000 г.; доп. - ДВ, бр. 39 от 2011 г., в сила от 20.05.2011 г.)  (1) (Доп. - ДВ, бр. 39 от 2011 г., в сила от 20.05.2011 г.) Всяко лице, подлежащо на гражданска регистрация по този закон, е задължено да заяви писмено своя постоянен и настоящ адрес, който трябва да съответства на адрес по чл. 89, ал. 5.
 (2) Постоянният и настоящият адрес на новороденото дете съвпадат със съответните адреси на родителите му. Когато родителите имат различни постоянни адреси, те избират един от тях за детето си. Когато родителите имат различни настоящи адреси, настоящият адрес на майката е настоящ адрес и за детето.

Има разбира се и разпоредби как се променя постоянен и настоящ адрес.

# 736
Има си закон и в него ясно е написано на кой адрес отива детето - чл.90 от Закона за гражданската регистрация. Та, както казах, да отиде детето на моя постоянен адрес, и да го сложат същият и за настоящ, а аз да съм с различен настоящ адрес, е грешка на администрацията.

Само че тази грешка на някой може да му излезе през носа. Затова и предупреждавам - ако някой е с различни адреси, постоянен и настоящ, след раждането да си направи труда да провери къде се води детето, за да не остане неприятно изненадан за първи клас.

Ален Мак, влязох в Системата за сигурно електронно връчване на ДАЕУ, Заяви услуга, от едно прозорче избираш “Услуги, предоставяни от общинските администрации, прехвърля те в друг прозорец, избираш същото - услуги от общинските администрации и там избираш услугата за издаване на удостоверение за настоящ адрес. После системата те води. Ще трябва да платиш и таксата от 2.50 и да им пратиш доказателство. Аз мислех, че е безплатно и любезно ме уведомиха, че не е и на коя сметка трябва да в преведа.

Последна редакция: вт, 11 май 2021, 09:48 от wild poppy

# 737
Благодаря ви! При нас настоящият и постоянният адрес са един и същи, т.е.би трябвало всичко да е ок.

# 738
  • София
schofito, melinda1990, искате да кажете, че вие сте на един настоящ адрес, а детето на друг? И само постоянните ви съвпадат?

# 739
Родих в МД в София. Постоянен адрес гр. А., настоящия ми адрес в София. Живеем в София. Исках да запишем детето в София. Носих и удостоверението за настоящия адрес. Служителят ми каза, че не може да го запише детето на настоящия ми адрес. Записаха го на постоянния адрес. Актът за раждане го взехме от община Триадица.
След 1 месец си смених постоянния адрес. В общината ме питаха за детето. Смених и моя и на детето.

# 740
Мелинда, и при теб някой служител си е разтълкувал закона, както му е по-лесно. Грешчица, ама със задна дата не се оправя.

Лаленце, вероятно децата или нямат настоящ адрес или са го цъкнали същия като постоянния. При мен беше второто.

# 741
Може и така да е. Питах няколко пъти, но не се съгласиха. В този момент(след тежко раждане) не ми е било до четене на закона. В други обстоятелства нямаше да оставя нещата така. 🤗
Мелинда, и при теб някой служител си е разтълкувал закона, както му е по-лесно. Грешчица, ама със задна дата не се оправя.

Лаленце, вероятно децата или нямат настоящ адрес или са го цъкнали същия като постоянния. При мен беше второто.

# 742
Важно, когато се роди детето да има постоянен и настоящ. Затова са ви отказали, понеже няма как да вземат предвид единствено настоящия. В случая от по-голяма важност е постоянният, тъй като на базата на него се издава и акт за раждане.
От район Триадица се взимат актовете, които не са по постоянен адрес в София, но са родени тук.

Последна редакция: вт, 11 май 2021, 11:17 от schofito

# 743
Имам удостоверение за настоящ адрес отпреди 3г., когато за пръв път кандидатствахме за детска, да разбирам ли, че то важи и за сегашното класиране, не трябва отново сега да вадя? Благодаря.

# 744
  • София
Ако е актуално би трябвало да важи.

# 745
Ако е актуално би трябвало да важи.
Да, актуално е.

# 746
По закон, при раждането детето се записва по постоянен адрес на майката, а не по настоящ.

Това не е вярно, записват детето по настоящ адрес на майката.

Преди година родих за втори път и детето беше записано по постоянния ми адрес, а не по настоящия, който е различен. Съответно и акта за раждане беше издаден от района по постоянен адрес.
при мен пък се случи точно обратното Simple Smile детето беше записано по настоящ адрес

# 747
  • СОФИЯ
А за какво ви е удостоверение за адрес? Нали ОК 1 и 2 ще се проверяват служебно.

Проверка на заявени критерии и подготовка на първото класиране за прием от месец септември 2021 в общински СДЯ, ДГ и ПГУ - 05.05.2021

Уважаеми родители,

Във връзка с предстоящите класирания за прием от м. септември 2021 година в общински самостоятелни детски ясли, детски градини и подготвителни групи в училищата, Ви информираме, че в периода от 18:00 ч. на 07.05.2021 г. (след заключването на системата) до 12 ч. на 14.05.2021 г. преди извършване на първото класиране за учебната 2021/2022 г. под граждански контрол, ще бъдат извършени служебни проверки за коректността на следните критерии, заявени в профилите на кандидатстващите деца:

•Общ критерий 1 „Постоянен или настоящ адрес на един от родителите/настойниците (важи за прием на деца за яслени групи в самостоятелни детски ясли и детски градини и първа градинска група в детска градина), на детето (важи за прием на деца от втора до четвърта градински групи в детски градини и в подготвителни групи в училищата) на територията на Столична община, който не е променян през последните над 3 години/през последните от 1 до 3 години/през последната 1 година“;
•Общ критерий 2 „Постоянен или настоящ адрес на един от родителите/настойниците, който упражнява родителските права (важи за прием на деца за яслени групи в СДЯ и ДГ и първа градинска група в ДГ), на детето (важи за прием на деца от втора до четвърта градински групи в ДГ и в ПГУ) на територията на административния район на СДЯ, ДГ и училището.“

# 748
А за какво ви е удостоверение за адрес? Нали ОК 1 и 2 ще се проверяват служебно.
Точно това и аз щях да питам, нали системата в момента е заключена, за да проверят служебно адресите - надявам се това да означава, че няма да искат документи за адрес, само за работата на родителите.

# 749
Стана въпрос за адресите и го споменах заради уседналостта за училище, за която се гледа адреса на детето. Не е точно във връзка с градините, но предвид че за първа група за дадено училище се гледа адрес 3 години назад, децата от 3-4 годишни трябва да се водят на него. Та тези, които сега се интересуват от градини, сега ще трябва да оправят адреса и за кандидатстване в първи клас (ако е объркан).

Общи условия

Активация на акаунт