Страсти – градините в София, кампания 2020/2021 - тема 2

• 41 163
  • 761
  •   1
Отговори
# 195
Изобщо не преувеличавам. Не от лежането много ясно, а от тормоза покрай това лежане. Все едно за пръв път чувате, че децата ги натискат да спят без да им дават да шукнат. Ако вие можете да лежите всеки ден по 2 часа без да ви се спи, за децата, които не спят, е мъка.

Иначе в училище не учат по цял ден, заниманията минават, както в ДГ - ситуации по 30 мин., които се редуват с игри и излизане навън. В нашето у-ще, за разлика от ДГ, почти не пропускаха излизането навън. Следобедите бяха за тихи игри и занимания.

# 196
Благодаря на всички отзовали се. Конкретно ме интересува район Искър/Дружба 2. Видях, че има няколко у-ща в района с полудневна ПГ (като цяло изглежда малко у-ща предлагат целодневна такава). Ако някой има наблюдения/мнение/информация за дг, у-ща/частни градини в района ще съм много благодарна.

# 197
  • Sofia
Изобщо не преувеличавам. Не от лежането много ясно, а от тормоза покрай това лежане. Все едно за пръв път чувате, че децата ги натискат да спят без да им дават да шукнат. Ако вие можете да лежите всеки ден по 2 часа без да ви се спи, за децата, които не спят, е мъка.

Иначе в училище не учат по цял ден, заниманията минават, както в ДГ - ситуации по 30 мин., които се редуват с игри и излизане навън. В нашето у-ще, за разлика от ДГ, почти не пропускаха излизането навън. Следобедите бяха за тихи игри и занимания.
Явно отново е въпрос на учител. Моите деца не спяха, но не е било проблем за учителките , докато в училище нямаше такова положение като почивка - свършиш ли си едното упражнение, започваш следващото. Като прибавиш , че са по 30 деца...

# 198
Дъщеря ми е първа група и отсега съм адски раздвоена как да постъпя като дойде ред за предучилищна. Тя отсега започва да не иска да спи, и учителките да изтъкват като минус в поведението й че трудно заспивала. Ми да като ги слагат в 12:30 до 15ч деца на по 3+ години все едно са ясленчета. Тя е станала в 7 как да й се спи в 12:30. А като заспи в 2 и едвам я будят в 3. И им говорят кофти неща ако не спят тип няма да те дам на майка ти да те вземе. И им се карат баш да не шукнат....
Но пък по цял ден на чин на 6г без игри не знам и аз. Дано ми просветне как да постъпя след 2 години...

# 199
Първи клас и предучилищна в училище не е едно и също. Сигурна съм, че зависи и от учителя, разбира се, но определено е по-‘ла̀баво. Нито уроците, нито заниманията са били строго фиксирани, учителката проявяваше гъвкавост и се водеше по децата. Нещо средно беше между градина и училище, заради което на децата им беше много по-лесно да свикнат с училищния режим в първи клас.

Последният ми спомен от ДГ е как се моля на родителите ми да ме пуснат на 6г. на у-ще, за да не спя повече. Joy Отклонихме се сериозно от темата де.

Evora, влез в системата и виж къде има в момента свободни места за 4 група и общо взето ще се ориентираш.

# 200
Здравейте,

тъй като тази година предстои записване на детето в ясла, не съм наясно с част от критериите за прием и реших да попитам тук. Благодаря предварително Simple Smile

Детето е на 1 и 9 месеца и преди 2 месеца успях да я запиша в самостоятелна детска ясла, но заради обстановката с covid реших да не я пускам още. Има заповед на министъра и тн., предполагам сте по-наясно.
Сега, въпросите:

1. При записването в яслата, я поставих като първо желание и за това я приеха. Имам ли право сега пак да кандидатствам и да поставям друго учебно заведение, като първо желание?
2. При положение, че е записана в яската, но реално не я посещава, 6 месеца след записването ще вземе ли бонус точката за посещаване на СДЯ, или тя се дава само при посещаване (не при записване)?

Идеалния вариант би бил да приемат детето в ЦДГ с 2-ра яслена група (https://kg.sofia.bg/isodz/dz/123), която се намира на 2 мин от вкъщи. Доколкото се ориентирах, през м. Март ще отворят класирането за набор 2019 и през м. Май ще обявят първите резултати.  Като цяло ме интересува кой е най-лесния начин да успея да прехвърля детето да посещава въпросната детска градина.
Благодаря!

# 201
Здравейте, Bisz, вашето дете е набор 2019 и бонус точка по К5 ще получи когато кандидатства за първа градинска група. Ако искате март месец можете да кандидатствате за желаната от вас градина, но без тази точка и ако имате късмет ще го преместите. Предвид ситуацията с Ковид не би трябвало да има значение, че е записано, но реално не посещава градината.

# 202
Здравейте! За адрес на детето кой адрес се води - този на майката или трябва отделно да се регистрира някъде? Аз имам постоянен и отделно настоящ адрес, където живеем, какви са адресите на детето в моя случай? Същите като моите ли?

# 203
  • София
Здравейте! За адрес на детето кой адрес се води - този на майката или трябва отделно да се регистрира някъде? Аз имам постоянен и отделно настоящ адрес, където живеем, какви са адресите на детето в моя случай? Същите като моите ли?

От кога си с този настоящ адрес? Ако си го сменила след раждането значи детето не е с теб. Ако си била на него когато се е родило и детето значи и то се води там. За постоянен на детето нямам идея как е.

# 204
  • София
След раждането си сменях постоянния и настоящия адрес. Седмица след това ходихме за друго и стана ясно, че детето е останало на стария. Трябва да се попълват документи за преместване и за детето, но и с условието, че таткото трябва да я подпише.

# 205
И двата са от преди да родя. Значи да разбирам, че и детето се води на същите адреси, а ако отсега нататък сменям нещо за мен, ще трябва и за нея.

# 206
Когато малката се роди преди година и половина им казах да я пишат на адреса на баща й, тъй като живеем заедно. В общината обаче ми казаха, че няма такова нещо, където е майката, там е и детето. Тогава ми се наложи да си сменям адреса, а с него и на детето. Спомням си, че ги сменях заедно, защото платих такса и за двете. Не се прехвърля автоматично детето, когато си смениш местоживеенето.
П.с. бащата не е идвал с мен и не е подписвал нищо, обаче ние сме женени, може би заради това.

# 207
Четох новите промени за прием в ясла, имате ли идея какво значи адресът не е променян последните 3г, имам адрес в София от над 10г, но го смених скоро в друг квартал, ако промяната е София-София, пак ли получаваме по-малко от 4 точки??

# 208
Преди години мъжът ми си смени постоянния и настоящия адрес. Тогава не знам защо от общината решили да сменят и на големият ми син адреса. Преди да забременея с вторият ми син аз си смених постоянния. След като родих си смених и настоящия. Тогава разбрах, че аз съм на един адрес, големият на друг, а малкия на старият ми настоящ. Голяма каша. Така, че ако някой се съмнява по-добре да отиде и да провери.

# 209
Четох новите промени за прием в ясла, имате ли идея какво значи адресът не е променян последните 3г, имам адрес в София от над 10г, но го смених скоро в друг квартал, ако промяната е София-София, пак ли получаваме по-малко от 4 точки??
В наредбата пише постоянен адрес на територията на Столична община, така че не би трябвало местене София-София да ви носи по-малко точки.

Общи условия

Активация на акаунт