Истанбул [тема 53]

• 67 965
  • 738
  •   1
Отговори
# 90
Била съм в Ортакьой два пъти преди и около обяд - беше си отворена извън часовете за молитва. Много я харесвам - лека, светла, филигранна, а и е до Босфора, което е голям плюс към колорита.
Скрит текст:
Гледка през прозореца Simple Smile
Първия път, като влязох, се учудих колко е спокойно вътре - имаше студенти, които си четяха някакви лекции, а един спеше на скришно място.

И квартала харесвам много. Компирите - не особено. Но сме яли късна-закуска-по-скоро-обяд тук – менемем, гьозлеме, обичайните неща. В неделя късна сутрин закусваха предимно местни – големи фамилии. Тя неделната закуска е важно явление за тях – доста време и внимание ѝ отделят. Хубава традиция.

# 91
М да това заведение бяхме и ние, вечерта имам снимка, но немога да я намаля и съответно да кача. За Ортакьой споменах че не съм наясно дали може да се види отвътре и няма как да дам оценка за нея. Мое мнение за Чамлъджъ,не държа всички да я харесват, но мащаба и всичко в нея е много различно от останали които посетих

# 92
  • София
Маслинке, възможно е да не съм запомнила правилно. Когато съм влизала, не съм се съобразявала с часове. Нямаше никой. Бяхме сами с мъжа ми. Но така съм запомнила от темата. За съжаление търсачката на форума така я оср..ха, че не мога да намеря нищо.

Компирите ги има на много други места на много по-приемливи цени от Ортакьой.

# 93
  • Някъде в Европа...
Сега открих, че има нова тема..Благодаря!
Пожелавам си скоро пак да видя любимия град...

# 94
  • Варна

Да се пробват веднъж компирите  по скоро като атракция и ново явление е нормално , но това да се превърне в заместител на огромната по разнообразие турска кухня е необяснимо.Пълнени печени компири имаме вече дори в увеселителния комплекс Морска Гара Варна и  печката за печене е турска и може да  я видите и по Истиклял. Simple SmileРазбира се Пълнени печени компири  може си правим много често в къщи Simple Smile и от опит да кажа че сорта картофи е много важен за вкуса  Simple Smile
Иначе винаги се изумявам като вляза в голяма турска пекарна и видя 200 - 300 тестени изделия от които 2/3 не съм виждал у нас. Същото е и по ресторантите  - доста неща ги нямаме и си заслужава да пробваме вместо тривиалните неща които си имаме и в БГ Simple Smile

# 95
Благодаря за коментарите, а може ли препоръки какво да пробваме задължително или къде да хапнем? Хапвали сме в Сапфир - kofteci usuf, balik ekmek на Босфора, дюнери по Истикляр, пълнени миди и общо взето това е от миналата година.. За предните пъти не помня, но пак е било "на крак" и нещо познато..

# 96
Здравейте, искам да наема рент-а-кар с цел да стигна от Истанбул до Одрин.
Някой може ли да препоръча агенция, защото аз не намирам нито един вариант за Истанбул-Одрин.

# 97
  • Варна и...духом на Босфора
Marble beach,Ами каквото ви душа иска!
Риба,кебап,Сю бюреи,пататесли бюрек,гюл бюрек и още..и още..

# 98
  • Бургас / UK
Здравейте, искам да наема рент-а-кар с цел да стигна от Истанбул до Одрин.
Някой може ли да препоръча агенция, защото аз не намирам нито един вариант за Истанбул-Одрин.

Не е коментирано в темата (или поне аз не помня) . Като вариант ,сигурно има редовна автобусна линия,ако не ви е проблем.

# 99
Ако идеята е да се остави колата в Одрин, надали ще има много варианти.
Инак автобусните линии в Турция са безброй, а за Одрин сигурно ще има през час. Автогарата Байрампаша е най-голямата в Европа и е с безброй сектори (на Метро е №122 и не е последен Simple Smile)
Пътувала съм с междуградски автобуси и понеже няма едно голямо табло с разписание по автогарите, шофьорите или представители на автобусните фирми си ходят около автобусите и си викат посоката, реклама един вид. Simple Smile
В някои автобуси (примерно Анталия-Алания) сме плащали билета на кондуктор в средата на пътя, а местните си плащат на слизане. Понеже сега по морето се возихме и в долмуши в не много натоварени райони, ми направи впечатление, че не е проблем някоя баба от маршрутката да помоли шофьора да й спре на магазин да си купи хляб и после да продължи нататък или младеж да слезе за цигари за пет минути и да го изчака цялата маршрутка. В тази ситуация никой не роптае, всичко си е в реда на нещата – спокойни хора. Simple Smile Нали знаете тук какво би се случило?

# 100
Аз пак досаждам с въпрос 🙋... Понеже попаднах на противоречива информация - има ли вход в Hagia Sofia след като вече е и джамия и музей... Т.е може ли да влезем да разгледаме безплатно?

# 101
  • Част от тайното общество на К.О.Т.К.И.-те
Да, Света София вече е безплатна, но трябва да съобразите часа на посещение с часовете на молитва.

По този повод, да спомена че кулата Галата отново е отворена след реставрацията. Входа е 30 лири.

Но пък Цистерната на Теодосии, която беше безплатна, вече е платена - вход 20 лири.

# 102
Да, Света София вече е безплатна, но трябва да съобразите часа на посещение с часовете на молитва.

По този повод, да спомена че кулата Галата отново е отворена след реставрацията. Входа е 30 лири.

Но пък Цистерната на Теодосии, която беше безплатна, вече е платена - вход 20 лири.

Благодаря, аз тъкмо мислех да посетим и двете цистерни, но май ще трябва да изберем Йерабатан, като по- голяма .. Иначе в другата мисля че щяха да станат по - красиви снимки
А къде мога да открия часовете за молитва ?
И джамиите денонощни ли са ? Защото за  Чамладжъ джамията в гоогле пише че е отворена 24 часа

# 103
  • Част от тайното общество на К.О.Т.К.И.-те
Ако сте с хубави камери да, щяха да са супер в Цистерната на Теодосий. Моя телефон не успя почти нищо да снима, хем е светло, хем не достатъчно и докато стабилизира картината и...имам някакви, но не са като в нета.

Принципно не би трябвало да са денонощни, но явно някои са такива. Сюлеймание също е посочена като 24 часа отворена. На мен ми е интересна Йени джамъ, но тя е посещавана от доста ортодоксални вярващи и не пускат дори мъже с къси панталони. Ние уцелихме молитва и дори на площадката не ни пуснаха. На Чамлъджа бяхме по време на вечерната молитва, но нямаше проблем. Огромна е, има и голяма тераса с гледка и не сме се чувствали нежелани.

За Света София ще се самоцитирам, това е инфото от нета -  молитвите се проверяват на този сайт, за всеки ден са различни часовете: Цък. На теория час преди това и час след това не е ок. Джулияна ходи сега, бяха уцелили молитва. Пуснали са ги, но не е било приятно.

Последна редакция: пт, 09 окт 2020, 10:53 от Шебек

# 104
  • София
Цистерната на Теодосий е много добре осветена и снимките дори с телефон са идеални.
От безплатния период е моята. Relaxed

Общи условия

Активация на акаунт