Университети в Германия и други държави с немски език 15

• 56 671
  • 782
  •   1
Отговори
# 690
Здравейте, мами! Чета и се уча от вас. До сега не се налагало да питам- винаги е имало отговори на моите чуденки. Та, моята щерка е в Кьолн 3 семесър вече. Имаме предложение за работа като студент по специалността в фирма. Въпросът ми е, как се осигуряват работещите студенти? Днес звъня в АОК и от там са и отговорили , че няма нужда да се осигурява защото е осигурена до 26 години от БГ.

Последна редакция: чт, 04 мар 2021, 17:44 от bori33

# 691
  • София
Здравейте, мами! Чета и се уча от вас. До сега не се налагало да питам- винаги е имало отговори на моите чуденки. Та, моята щерка е в Кьолн 3 семесър вече. Имаме предложение за работа като студент по специалността в фирма. Въпросът ми е, как се осигуряват работещите студенти? Днес звъня в АОК и от там са и отговорили , че няма нужда да се осигурява защото е осигурена до 26 години от БГ.

Ах, уж са информирана и прецизна нация, а собствените си закони не знаят..После се сещат обаче, че има все пак един такъв закон, според който работещите, било и за малко пари, трябва да са с немски здравни..Не че няма и такива без,  които обясняват, че при доходи до 400 Евро няма проблем, но в даден момент може някой да ги подгони да плащат със стара дата..

# 692
  • Варна
Русалке браво на студентката! Все така да е успешна.

bori33 Щом работи там, трябва да се осигурява в немска ЗК.

# 693
Русалке браво на студентката! Все така да е успешна.

bori33 Щом работи там, трябва да се осигурява в немска ЗК.
Благодаря! Радвам се на всички дечица, защото знам колко труден и дълъг път са изминали до тук. Аз също си мисля, че трябва да се осигури там. Служителка /ненемкиня/ от АОК я взела присърце и казала, че ще попита в горни инстанции, слад това звъннала и казала, че няма нужда.

# 694
  • София
Дъщеря ми също работи на 20 часа седмично и от фирмата свършиха тази работа със здравните осигуровки, след като тя ги помоли.

# 695
Синът ми работи  на 30 часа седмично. От АОК,  поглеждайки договорът му, заявиха, че няма как да сключат студентска застраховка, да се обърне към работодателя. Сега във фиша му се вижда сумата която той дава за здравна застраховка, , другата част е от работодатреля. След 15,03 ще мине на 11 часа седмично. Следователно ще има нов договор. Ще го предостави на АОК, от където ще му пуснат студентска застраховка. Според документите с които го засипват, тя ще е 200 евро на семестър (той е избрал варианта да плаща на семестър).Към днешна дата той има здравноосигурителна карта от АОК, и е здравно осигурен с полица според  трудовия си договор. До тук добре, и ние спокойни, и немската държава и тя. Но какво беше учудването ми вчера да разбера, че моето мисирче е получило писмо от АОК,  че му отварят струдентска застраховка ( въпреки че той има работническа такава). и са го подканили да плати 200 евро премия за семестъра. И той, изпълнителния, ги платил. Обяснявам му аз, че явно двама независими служителя са се заели да му изготвят полица, и в момента той е и с работническа, и със студенстска застраховка.  Още повече, че те нямат основание да му отварят студентска застраховка - за сключване на такава се изсква трудов договор. Той такъв не е представил все още, защото планува такъв да сключи след 15,03, когато ще започне училище и има намерение да отделя не повече от ден два да поработва. Те един вид са се явили ясновидци..?  Честно, не мога да разбера... Бъдете много внимателни с тези застраховки. Изобщо не разбирам каква е тая опция за 200 евро на семестър здравна застраховка... без да се позоват на трудов договор, пък бил той и на  миниджоб.  Та нали ако не работи, може да си ползва ЕЗОК. Кой реши и на какво основание да го застрахова като студент ?
Работното му място е в съседство с офис на САОК, ако имат вариант за посещение в офис, днес смята да отиде и да разбере какво се случва . Ао не, ще звъни по телефона.

# 696
  • München, Deutschland
G.D., аз не съм сигурна, че те разбрах. Тези 200 евро на семестър студентска застраховка нали все ги дължи този семестър? Т.е. няма проблем, че вече ги е платил? Ако те разбирам, той започва самото обучение на 15.03., но може би в рамките на университета, семестърът вече си тече (нз, може би от 01.03.?) и затова е бил контактиран от АОК?

А тук не знам какво искаш да кажеш, но не мисля, че за студентска застр. ти трябва трудов договор?! Все пак не всички студенти работят или пък са длъжни да го правят.

Още повече, че те нямат основание да му отварят студентска застраховка - за сключване на такава се изсква трудов договор.

# 697
Ами Криси, аз го разбирам така - правиш застраховка, ако работиш. Нали?  Статутът на студент не е условие, за да сключиш здравна застраховка заради това. Студентите които не работят, се осигуряват с ЕЗОК.   Има ли в темата дете студент, който не работи и плаща немска здравна застраховка? При условие че е здравно осигурен в БГ.
Ако студентът реши да работи, намери работа, сключи договор, следва да отвори застраховка. Тя е различна в зависимост от договора .  Нали така.  Ако е над едиколко си часа, работодателя сключва застраховката от името на работника, и премията по полицата е делима между двамата. Ако е под едиколко си часа, застраховката е тип студентска.Плаюа си я сутдента.  Правилно ли разсъждавам?  
В конкретния случай моя син има и двете. Това е.
Да се допиша с още малко обяснения - той неколкократно проведе и срещи, и мейлинг, и телефонни разговори с АОК.  Предполагам, че в един момент те така са се активизирали, че сега е двойно осигурен. Ъ, не, тройно, ако броим и ЕЗОК. Както и да е, той ще се оправи с това. Аз само исках да кажа, че материята е объркваща и за двете страни.

Последна редакция: пт, 05 мар 2021, 13:10 от G..D..

# 698
  • München, Deutschland
Статутът на студент не е условие, за да сключиш здравна застраховка заради това. Студентите които не работят, се осигуряват с ЕЗОК.   Има ли в темата дете студент, който не работи и плаща немска здравна застраховка? При условие че е здравно осигурен в БГ.

Нека кажат и другите, но мисля, че това не е вярно, Осигуряването на студенти с ЕЗОК от България мисля, че отпадна като опция, и то не съвсем скоро. Имам приятелка, която учеше допреди 2 и нещо години, дори тогава тя вече си плащаше немска застраховка, която е около 100 евро месечно. Сигурна съм, че има минаващи м/у капките с ЕЗОК, защото и тя го прави дълго време, но попринцип правилото е да си имаш немска застраховка.

По втория ти абзац, да не слагам пак цитат: попринцип застраховките са си работа на работника. Това, че много работодатели помагат, не означава, че са длъжни. Ако работникът не им каже къде е застрахован, то, да, тогава работодателят сам избира някаква здравна каса, обикновено това е Betriebskrankenkasse-то на фирмата, но това е само защото/когато работникът не е представил експлицитно избор. Аз, примерно, сама си избрах здравната каса, сключих си договор с нея и казах номера на работодателя. Всичкото това около месец-2 преди да започна работа. Но не мисля, че има закон, според който работодателят да е длъжен да се грижи за моята застраховка (освен за частта, която той плаща на здравната каса), или поне аз не знам. Simple Smile

За разпределение на здравната застраховка и кой колко % поема при различен доход не съм проучвала вече, но това също няма отражение в/у избора на застраховка, защото %-то разпределение все ще е същото.

# 699
  • София
Не е отпаднала опцията за ЕЗОК.  Две от трите ми деца са с ЕЗОК. АКО студентът не работи и само учи, може да си ползва спокойно ЕЗОК или, съвсем доброволно, да се осигурява в немска каса. Но ако работи, без значение за колко пари на месец и с  каква продължителност, е длъжен по закон да има немска здравна осигуровка. Така е поне на хартия. На практика много студенти все още работят без немска осигуровка, но  си остава рискът един ден да ги подгонят като длъжници със стара дата. Проблемът е, че има и неинформирани служители в самите здравни каси, както и че някои работодатели също не знаят за това изискване, че да подканят студентът да действа вместо да му изготвят безпроблемно договор  на база представена ЕЗОК. И той, студентът, да си мисли, че всичко е на 6.
ПП При студентски работи в унито (библиотеки, mediapool, езикови центрове и т.н), при които между семестрите няма договори, здравната каса НЕ тегли пари за периода. Почва пак след представяне на новия договор. Вариантите са или човек да си плати по своя воля за тези два-три месеца дупка, или да си поддържа ЕЗОК паралелно, което обаче е малко не съвсем законно, защото се получава на практика двойно осигуряване..

Последна редакция: пт, 05 мар 2021, 13:42 от пенсионирана русалка

# 700
  • София
Русалке поздравления за твоята девойка!Все така оправна да е на всички фронтове! Heart

За мен е новост,че осигуряването на студенти с ЕЗОК е отпаднало и едва ли не нейното наличие като застраховка е минаване между капките.Моят син и до момента е с такава карта.При положение,че не работи в момента в Германия,необходима ли му е немска застраховка?
Или аз нещо не разбирам правилно...

# 701
  • Deutschland/HE
Али97, щом не работи и не е работил в Германия, няма никакъв проблем да е с ЕЗОК.

# 702
  • София
Не е отпаднала, Али, спокойно Simple Smile

# 703
  • München, Deutschland
Не споря, понеже така или иначе всички, които аз персонално познавам, работеха, поне към университета, поне да се самоиздържат (частично), за да не натоварват родителите си. На мен ми беше супер тъпо дори, че на тези години взех за началните разходи пари от нашите и исках да им ги върна след 1/2 година... Затова и признавам, че опцията на 20+ години изобщо да не работиш, ни най-малко не ми хрумна. Simple Smile

Има го и въпросът какво става ако се наложат някакви прегледи не по спешност като е счупена ръка или зъб, например. Но знам, че някъде и това минава. Wink

# 704
... и отговорът на АОК -  при тях пристигнала информация, че лицето от 19,12,2020 е със спрени здравноосигурителни права в родината си. И те автоматично му направили немска студентсска застраховка( защото са разполагали с актуален бешайд), която е около 100 евро на месец. След предоставяне на актуален трудов договор от 15,02 застраховката му се е трансформирала, което е логично.  Разбира се, синът ми не е бил със спрени здравноосигурителни права в този период. Служителката е подала искане към нашата ЗК, вероятно за прословутия формуляр Е незнамсиколко, и след като се увери, че той  е бил под българска застраховка, е обещала веднага да пристъпи към възстановяване на сумата. Добре , кажете ми, как тези хора  правят Мерцедес?
Тълкуването на " двеста евро на семестър" най вероятно е грешка на синът ми, моля да не се подвеждате по това. Стандартната най ниска студентска застраховка е малко над 100 евро на месец.  Или не е дочел, или се е подвел изчитайки полицата с всичките й клаузи и покрития.  За куриоз, той все още няма личен лекар.  И това предстои.

Общи условия

Активация на акаунт