Университети в Германия и други държави с немски език 15

• 56 663
  • 782
  •   1
Отговори
# 705
Днес девойката пак говорила със служител от АОК. За сега настояват , че не трябва да се здравноосигурява в Германия при наличие на здравна карта от БГ. Писа и описа казуса до фирмата. Чакаме. Искаше ми се да се осигури там. Thinking

# 706
  • София
Благодаря за разясненията за застраховките!
Chrissy не работи в момента в Германия,не означава въобще не работи. Wink
Но не за това е тази тема.

Последна редакция: сб, 06 мар 2021, 21:14 от Ali97

# 707
Малко трудно проследих историята, но от това, което разбирам - той е подал документи към АОК първоначално за осигуряване, защото е започнал работа. Понеже изискването на формуляра, който показва, че до този момент си бил осигурен другаде вече се поема автоматично от немска страна, те са изпратили запитване до Бг и следователно от дадената дата вече са му спряни осигуровките в родината.

Това, че са му сменили тарифата на студентска, не ме учудва, имайки предвид, че 15.03 е след 1 седмица. За 11 ч/седмица пак му трябва немско осигуряване. Ако иска да не работи вече и да кара с ЕЗОК, предполагам, че трябва да напусне официално АОК и да си пусне отново българските осигуровки.

Това с 200 евро за семестър е недорузомение. Най-вероятно са му пробутали нещо като тип промоционален пакет. Здравното осигуряване за студенти, които не работят или работят до 20ч/седмица, е около 110 евро/месец.

А пък личният лекър няма много общо с касата. Освен, че за прегледа ще му иска здравноосигурителната карта и тя трябва да е активна. В Германия гражданите имат свободен избор на (личен) лекар, т.е. ако първият, при който отиде не му допадне, следващият път може да посети друг. И така докато е доволен. Това важи и за избора на (държавна) здравна каса.

# 708
Грант, има някакъв резон в думите ти. Но в БГ  той е с непрекъснати здравноосигурителни права. Проверих това.  А и защо да му спират застраховките в БГ, и то за перид в който той не работи? Според мен е грешка някаква, като излезе Е104, ще се оправят .

# 709
  • München, Deutschland
Благодаря за разясненията за застраховките!
Chrissy не работи в момента в Германия,не означава въобще не работи. Wink
Но не за това е тази тема.
Али, така е. Останах с впечатлението, че става въпрос за човек, живущ над 183 дни в Германия годишно, който е steuerpflichtig тук, т.е. дължи и застраховките си тук, независимо къде работи или с каква фирма и по какво право е сключен договорът му. Но си напълно права, темата не е за немската данъчна система и осигуряването/застраховането тук.

# 710
По моя информация българските осигуровки трябва да бъдат прекъснати на датата, от която му започва немската, защото двойното осигуряване в ЕС не се допуска официално. Чувала съм, че в НАП  като вземат бележките, че си студент, те регистрират за целия семестър, независимо, че междувременно може да решиш да напуснеш Бг каса. Затова не ме учудва, че той е с все още непрекъснати права там въпреки че има и немска карта.

Възможно е да има някаква вратичка и смяната от ЕЗОК към немска каса само за определения период, в който работи, да става по-бързо и леко, отколкото ако трябва всеки път по официален път да се отписва от едното осигуряване и да се записва в другото, и обратно.

# 711
  • София
Привет, Дами! Честит 8-ми март! Бъдете здрави, вдъхновени и много обичани!

Докладвам, че дъщеря ми се прибра в Германия,  направи си  PSR тест на летището във Франкфурт, платен предварително. Резултатът й излезе след пет часа и след подаване на негативния тест към местната здравна каса, уповавайки се на  посещение при роднини, получи имейл, с който я освобождават от карантината. Благодаря ви!

# 712
  • Бургас
Здравейте, отдавна не сме писали. Разбрах, че от 21.03 България е включена в списък за рискови държави. Моята дъщеря ще лети в четвъртък на 25.03. Ще трябва да си направи тест, който да представи на превозвача и освен това да има 10 дни карантина. Как ще стане като на 29.03 има присъствен изпит. Много съм притеснена. Утре ще четем повече.

# 713
  • София
Аз днес уж търсих информация, но не видях разлики в условията за пристигащи от януари насам. Единствено, че са открити центрове за безплатно тестване на гражданите с бързи тестове. Това, което нито аз, нито синковеца разбрахме е дали са само за немци или и те, като пребиваващи в страната , могат да ги ползват и дали ще свършат работа, ако си си запазил час за деня след пристигане. Става дума за NRW, че моят ще пътува в петък късно вечерта.

# 714
  • Бургас
И аз се вълнувам за НРВ. Информацията е от портала за Ковид.

# 715
Мисля, че последните регулации за Германия са, че трябва да се представи резултат от тест за коронавирус на превозвача- автобус/самолет, направен до 48 часа преди пътуването.
Имам следното питане, ако може някой запознат да ми помогне: ако студент работи през лятото почасово три месеца и плаща осигуровки, след това продължава само обучението си, задължен ли е да плаща осигуровки, когато не работи?

# 716
  • София
Мисля, че последните регулации за Германия са, че трябва да се представи резултат от тест за коронавирус на превозвача- автобус/самолет, направен до 48 часа преди пътуването.
Имам следното питане, ако може някой запознат да ми помогне: ако студент работи през лятото почасово три месеца и плаща осигуровки, след това продължава само обучението си, задължен ли е да плаща осигуровки, когато не работи?

По първата точка още не съм си дала зор да чета, та да съм в час, понеже има още малко време. Едната девойка лети на 02.04 към Айндховен, другата още не си е взела билет, но ще е около същата дата за Франкфурт.

По втората точка - не е длъжен, може да продължи да си плаща по свое желание, макар да няма договор, респективно доходи. Но ако не плаща тези близо 110 евро,  е добре да е осигурен тук, за да не е  висящ при нужда (дано не  се налага) и да го резнат със сериозна сума.. Но пък ту с немска здравна осигуровка, ту с бг става голяма хамалогия откъм документи..  Ако не възнамерява скоро пак да работи, е може би по-добре само с българската.

Последна редакция: пн, 22 мар 2021, 13:13 от пенсионирана русалка

# 717
Здравейте, отдавна не сме писали. Разбрах, че от 21.03 България е включена в списък за рискови държави. Моята дъщеря ще лети в четвъртък на 25.03. Ще трябва да си направи тест, който да представи на превозвача и освен това да има 10 дни карантина. Как ще стане като на 29.03 има присъствен изпит. Много съм притеснена. Утре ще четем повече.

Мисля, че по-назад в темата беше обсъждано, че ако пътуването е при родители или родители са те посетили, няма карантина. Добре е да направи такова запитване до тамошната инспекция, за да се застрахова с ясен отговор.

# 718
  • София
Да, и аз бих питала, малко е рисково това с роднините... Явно на места става, на места - не. Chrissy беше така добра на лични да ми пусне преди време наредбата по въпроса. Ами има го изрично упоменато, да, ама е за 72 часа престой максимум.. Да, знам, че назад  Мимчони сподели, че дъщеря й е успяла, но когато те чака изпит и нямаш сигурността, че ще можеш да отидеш, е друго. Bar BQ, може би мейл до здравната служба с питане  е най-добрият вариант.. Отделно оттогава има разлика,  България вече е в списъка на Роберт Кох като Hochinzidenzgebiet.

Последна редакция: пн, 22 мар 2021, 13:20 от пенсионирана русалка

# 719

Не е задължен. Изпраща с мейл към здравната каса в която има осигуровки писмо за отказ, като цитира срока на договора си. Автоматично би трябвало да му спрат тегленето на месечната премия.

Общи условия

Активация на акаунт