Университети в Германия и други държави с немски език 15

• 56 378
  • 782
  •   1
Отговори
# 765
  • София
Моята също летя в неделя на 04.04 с ЛХ за Мюнхен. Полетът беше в 13 часа, теста в петък в 15 часа

# 766
Дъщеря ми летя от Варна за Дортмунд преди 2 седмици.Полетът беше рано сутринта в четвъртък.Направихме PCR тест в лаборатория Лина във вторник на обяд и в сертификата,който получихме на следващия ден,има час на вземане на пробата.Освен сертификата,на летището е показала и  кода от електронната регистрация в сайта за влизане в Германия .Същите ги е представила и на граничния контрол в Германия.

# 767
  • München, Deutschland
Момичета, днес след мен мина една чужденка в Рамус и просто каза на жените да й напишат часа на теста на протокола, защото се изисква. Те се опитаха да й обяснят да гледа часа на бележката, но тя настоя и те просто са дописали с химикалка на ръка. Аз вече влизах за теста тогава, но си говореха, че така ще й напишат.

Дали е било, защото е чужденка и помоли или просто решиха да са услужливи, нз.

След ден-два ще пиша и пресни впечатления за настоящата процедура на летището (ако дотогава се появи друго междинно мнение, че напоследък дори да не е последно мнението ми, не ми дава да постна следващо...)

# 768
Моят син замина вчера с Ryanair за Баден-Баден/Карлсруе с бърз антигенен тест, направен в събота в Рамус в Дружба. Трябваше да бъде готов бързо резултата, но чакахме 1 час и когато ни дойде реда беше минало 18:00 ч. Затвориха входа за резултати и вчера взехме сертификата. На него пише производител на теста, резултат, дата (без час), данни за паспорта. В неговия случай нямаше проблем, тъй като беше от предишния ден. Носеше си и разпечатка на електронната регистрация за Германия.
Доколкото разбираме, трябва да бъде в карантина 10 дни и може на 5-ти ден да направи тест, за да се освободи. Пишете, че за NRW няма каратнина - дали се отнася само за там. Ще бъда благодарна, ако имате инфо за правилата в Баден-Вюртемберг, както и какъв тест трябва да направи, за да се освободи от карантината.

Последна редакция: пн, 12 апр 2021, 14:35 от *Vessy

# 769
  • München, Deutschland
Веси, доколкото четох и в другата тема за Германия, в БаВю е като в Байерн и ако си посещавал роднини, може или да занесеш отрицателен ПСР от Бг, или да си направиш някъде в Германия и да изчакаш около ден в карантина (докато излезе резултатът, около 18-22 часа е било досега). След това се праща негативният резултат на аналога на РЗИ по местоживеене и няма карантина.

Така е в Байерн и доколкото четох, би трябвало и в БаВю да е така.

# 770
chrissy, благодаря! Мисля, че той не попада в групата. Доколкото аз разбирам, това се отнася за хора, които са били по-малко от 10 дни в рискова зона. Освен това, не е отишъл с ПСР тест. Явно ще си търси там някъде да прави теста.
За информация четохме на страницанта на МВнР и линковете от нея.
https://www.mfa.bg/bg/covid19map/Europe/germany
https://www.rki.de/DE/Content/InfAZ/N/Neuartiges_Coronavirus/Tests.html
https://www.bundesregierung.de/breg-de/themen/coronavirus/corona … eslaender-1745198
Обаче след това за Баден-Вюртемберг не открих инфо.

# 771
  • Пловдив
Chrissy, ние направихме, както ти казваш. Изпратихме имейл до нашата здравна служба, обаче нямаме отговор от тях. Моя приятелка ми каза, че били много натоварени и не пращали отговор, но аз се притеснявам. Ноември месец ми отговориха след няколко часа, че съм освободена от карантина, а сега–нищо. Не смея да изляза и ако не получа отговор ще си отидем чак на петия ден за тест.

# 772
  • München, Deutschland
Гейм, говорих и с др хора и не пращат отг, не се притеснявай.

Веси, не, във всички тези сайтове инфото е предпоследно. Нашите министерства не се обновяват толкова често, колкото се сменят разпоредбите, а когато се сменят, отразяват бундес-препоръките, които различните провинции прилагат различно. Затова и не гледайте РКИ, освен за класификацията на държавата - Risiko-, Hochrisiko-, Virusvariantengebiet etc., също и в бундес-сайтовете са препоръките на общо ниво.

Гледайте локални сайтове на провинцията - в Байерн най-добре е здравното министерство на Байерн или на второ място, вътрешното на Байерн. Там са винаги последните решения ЗА ТАЗИ провинция.

# 773
  • София
Както писах по-горе - дъщеря ми пътува на 04.04 в неделя за Мюнхен.
Е, чак днес - на 8-ия ден са отговорили, че я освобождават от карантина 😁

# 774
  • София
Както писах по-горе - дъщеря ми пътува на 04.04 в неделя за Мюнхен.
Е, чак днес - на 8-ия ден са отговорили, че я освобождават от карантина 😁

Добре сте пак Stuck Out Tongue Closed Eyes  Преди няколко месеца баварците "освободиха" дъщеря ми от карантина на 11-ия ден след влизането й в Германия с негативен тест + правен още един тест на шестия ден и пуснат негативен резултат веднага и от него..

Последна редакция: вт, 13 апр 2021, 00:09 от пенсионирана русалка

# 775
  • München, Deutschland
Привет на всички.

Има ли нова тема, защото нещо не откривам линк в тази? Ще напиша тук за пътуванията, а пък ако трябва, ще  копирам и в новата тема, ако съм я пропуснала.

Ъпдейтвам инфото за пътувания от София към Бавария, в случая София-Меминген с Уиз Еър и от Т1. Доколкото разбирам, има някакви дребни разлики с ЛХ и Т2.

Значи, ситуацията към вчера вечерта беше следната.

При влизане в сградата на летището:
 --> показва се само бордна карта за полета (независимо, че всички размахват ПСР тестовете си там)

След влизане в сградата:

--> отива се на чек-ин гише, дори и да си чекиран онлайн и да нямаш багаж за предаване. Там се показват:
- отново бордна карта
- лична карта / паспорт
- негативен тест на макс 48ч (аз бях с ПСР, но доколкото разбирам, май може и с антигенен, защото видяхме и човек с такъв. Летищни власти не можаха  да ми кажат по тел, а на Уиз не звънях.) - без никакъв тест не можеш да излетиш, една жена вдигна скандали, но накрая не излетя.
- digitale Einreiseanmeldung, което на бг незнайно защо наричат "QR-код", какъвто на документа няма

Абсолютно всички документи дотук бяха в дигитална форма, хартии никой не изисква, не са искали и касовата бележка с часа на теста (моят беше направен в деня преди заминаването обаче).

От чек ина се издава ХАРТИЕНА бордна карта на всеки, явно така им е по-лесно да покажат нататък по трасето, че са проверили всички документи. Нататък проверките текат с хартиената бордна карта.

За цялата процедура се чака към поне 20 минути, според опашката, като ние бяхме напред и бяхме единствен полет на целия терминал.

В Германия:
--> след слизане всички биват отведени в една сграда до летището, където се показват отново:
- негативен тест
- лична карта / паспорт

Тази процедура трае под 5 минути.

На излизане от сградата има възможност по желание за безплатен ПСР тест (който няма или по някаква причина му трябва), опашки няма. След това с автобусче те отвеждат до терминала за митническа проверка.

Ами, това е последната процедура. Ако нещо има, питайте, ще допълвам.

П.С. Доколкото разбирам, на Т2 ти издавали май дъми бордна карта, както и отделна хартийка с печат, че имаш тест. Източникът ми обаче не е много сигурен, че принципно все не е разбрал...

# 776
Криси, след като теста в Мюнхен е по желание, значи ли това, че няма катрантина за пристигащите от Бг?

# 777
Много благодаря за подробната информация! И на мен ми се струва, че и антигенен тест се приема, поне така разбирам от указанията на Райън. Студентката има лекции всеки ден и изпити следобед и съответно аз се занимавам с логистиката.

# 778
  • München, Deutschland
Г.Д., по желание е, защото може вече да си отишъл с готов ПСР тест, както бяха повечето. Иначе все си задължен да представиш негативен ПСР до 24 часа след пристигане - къде, как и кога ще го правиш, си е твоя работа.

След като предадеш теста и ако си посещавал роднини в Бг, няма карантина.

Уточнявам, че това е за Бавария, в случай че някой чете само последните мнения.

Елиас, Уиз изпратиха имейл с три вида тест, които се приемат от тях като превозвач, едното беше ПСР, другите две абревиатури ги търсих, но така и не разбрах какви са, не се и задълбочих особено, честно казано. Та има значение с коя компания летите, всяка има право да си слага собствени изисквания при какви условия ще те превози.

# 779
  • Пловдив
Явно има известни разлики и София на двата терминала и в Германия в Мюнхен и в Меминген. Нас в Мюнхен никой не ни провери за тест. А самите тестове, които правят на летището, в брошурата която ни раздадоха пишеше, че са пратени.
Нашият отговор от здравната служба, че сме освободени от карантина все пак дойде. На третия ден Simple Smile.

Общи условия

Активация на акаунт