Университети в Германия и други държави с немски език 15

• 56 721
  • 782
  •   1
Отговори
# 630
Изпитите в ТУМ са отложени за април - присъствени. Само математиката ще е онлайн.

# 631
  • Варна
На моя син първия му изпит го преместиха за началото на март и ще е онлайн, втория за април засега присъствен. Очаква информация и за останалите. Става въпрос за ТУМ.

# 632
В ТУМ всички изпити на дъщеря ми ще са онлайн в рамките на редовната сесия  - от февруари до средата на март.

# 633
  • София
Ето , че дори в един университет - напр. ТУМ нещата са различни в различните специалности. При дъщеря ми , пак там, първият изпит, който е тази седмица ще бъде онлайн. За останалите са обявили, че ще бъдат присъствени, като последният живот и здраве е в началото на март.Доколкото знам, до 2 седмици преди самия изпит трябва да са уточнили какво, къде и как.
Знам обаче за нейни познати с отложени за през м.април изпити - с идея да са присъствени.

# 634
Ако бяха присъствени изпитите,това щеше да е основателна причина за дъщеря да замине за Германия Тя е готова да замине ,дори и да са онлайн/има закупен билет,преди да разбере за промяната/,.Но не мисля,че това е много добра идея.Притеснява ме ,че  ще има малко студенти в общежитието  ,климатичните условия до края на месеца,неяснотите около локдауна  Ако възникне и някакъв технически проблем с интернета или нещо друго около изпитите,едва ли ще се намери бърз вариант за реагиране Така че ще си остане тук поне за сесията. А после се надяваме нещата да се развият в  положителна насока Жалко,че първокурсниците не можаха да усетят студентския живот ,към който така се стремяха.....Дано да им се получи в най-скоро време!

# 635
  • München, Deutschland
А.Но не мисля,че това е много добра идея.Притеснява ме ,че  ще има малко студенти в общежитието  ,климатичните условия до края на месеца,неяснотите около локдауна  Ако възникне и някакъв технически проблем с интернета или нещо друго около изпитите,едва ли ще се намери бърз вариант за реагиране Така че ще си остане тук поне за сесията. А после се надяваме нещата да се развият в  положителна насока

Ради12, и тук живеем, споко, добре сме си всички. Simple Smile
Относно времето в Мюнхен, вчера седях по тениска и разкопчан суичер на терасата, докато човърках малко градински неща. Е, в най-топлата част на деня, но все пак за началото на февруари в Мюнхен човек не може да се оплаче. Wink Пък интернетът не спира така от нищото, както спира токът в центъра на София. Май веднъж да ни се е случвало откакто сме в Германия изобщо, за някой и друг час... Локдаунът се очертава да е докъм март поне, но няма проблем да се излиза, пазарува, ходи до различни места. Магазините (освен тези за първа необх. са затворени).

Не ви убеждавам да се връщате, но ако се наложи, бъдете спокойни, изобщо не е толкова зле ситуацията,

Скрит текст:
освен ако не се опитваш от 3 месеца да си купиш нови домашни дрехи, но магазините не работят RageRage Rage, но това е друга тема.

# 636
Момичета, и Стефан, ако чете -  ако синът ми преведе от дойче банк в моя сметка в уникредит сума, ше го таксуват ли ?

# 637
  • München, Deutschland
За Дойче банк точно нз, но от Комерцбанк ме таксуваха мен, последно през 2019 пращах.

Иначе миналия месец пуснахме пари по Револют (захранен от еврова сметка, прехвърлени към сметка в лв) и не ни прибраха нищо, даже и по много хубав курс обърнаха.

# 638
  • Deutschland/HE
Г.Д. ние последно миналата година превеждахме пари от Дойчебанк към България и нямахме никакви такси (всяко лято го правя преди да се прибера). В Дойчебанк бяхме без такси на платежно до 12 000евро. По Европейска директива не могат да го таксуват по-скъпо от платежно нареждане от банка1 към банка2 в Германия.

# 639
Дами, хвърлете един поглед на темата ми  "Нидерлания или Германия". Благодаря Ви!
П.С. Не знам дали е редно да подканвам по този начин. Извинете ме и ме изтрийте ако не е!

# 640
Момичета, и Стефан, ако чете -  ако синът ми преведе от дойче банк в моя сметка в уникредит сума, ше го таксуват ли ?
Да самата Уникредит взима такса , около 1%, но над някаква сума. Преди дъщеря ми си преведе 20Е не и начислиха такса, после 200Е начислиха. Сега сина ми си поръча легло от икеа, пък после реши да го промени. Икеа не прие промяната и му каза,че по добре да откаже поръчката и да си поръча на ново. Когато му върнаха  тези пари, пак му взеха такса .

# 641
  • Варна
Дами, хвърлете един поглед на темата ми  "Нидерлания или Германия". Благодаря Ви!
П.С. Не знам дали е редно да подканвам по този начин. Извинете ме и ме изтрийте ако не е!
Доколкото си спомням тук в темата получихте доста мнения за следването на тези специалности в Германия. В темата за Нидерландия ще получите пък такива за следването там. Едва ли има някой, който е учил или има впечатления за тези специалности в двете държави. Моят съвет е да се пита за съответната държава в конкретната тема и после сами да си направите вашите избори.

# 642
Благодаря на всички отзовали се на питането ми. Синът ми има револют, ще прехвърли през нея.

# 643
Доколкото си спомням тук в темата получихте доста мнения за следването на тези специалности в Германия. В темата за Нидерландия ще получите пък такива за следването там. Едва ли има някой, който е учил или има впечатления за тези специалности в двете държави. Моят съвет е да се пита за съответната държава в конкретната тема и после сами да си направите вашите избори.
Благодаря за съвета! Това е нещо, което вече направих Wink Новата ми тема "сблъсква" в добрия смисъл, мнения по конкретни точки (или поне така си мисля) и би била поле за конструктивен спор и обмяна на опит с примери . И трето, има доста преглеждани, което ми говори, че може би е актуална и интересна за хора извън двете групи по държави.
Благодаря за отговорите в темата Нидерландия или Германия!

# 644
  • Бургас
Аз само да споделя че бойното кръщение на устен изпит мина. Взет е. Интересно преживяване и за студента и да си призная и за мен.
Аз като бях студентка миналия век беше преживяване на изпита да си получиш хартиена та студентска книжка. Понякога преподавателя ти казва взел ли си го и с колко, но имаше други не казваха. И след като излезеш от залата нямаш търпение да отвориш. Сегашните студенти всичко електронно. Но всяко поколение със своите особености.
Между другото пак увеличиха в Германия до 7 март положението. По провинциите допълнително ще се до уточнява за учениците. Слушах, но не можах много да разбера за влизане. Иска ли се да имаш предварително направен ПСР тест, за да влезеш в Германия. Нямам намерение да пътувам ама ми стана интересно.

Общи условия

Активация на акаунт