Университети в Германия и други държави с немски език 15

• 56 702
  • 782
  •   1
Отговори
# 660
Дами, здравейте,

от известно време следя темата, много полезна информация има, благодаря за което.
Моят син е 11-ти клас и вече започваме да се опитваме да се ориентираме. Вероятно ще опитаме да кандидатстваме за някоя икономическа специалност в Германия или Австрия. Тъй като английският език му е по-силен вероятно ще се насочим директно към специалности на английски. Ще обмислим и варианта да учи 1 г. немски и след това да кандидатства по специалности с немски език.
Все пак си мисля, че сами няма да се справим и бихме искали да се свържем с фирма, която би ни помогнала. Моля, пуснете информация за фирма, от която сте доволни, може и на лични.

Благодаря предварително Simple Smile

# 661
А възможно ли е да кандидатствам и в България за всеки случай? Ако случайно не ме приемат в Германия да се запиша тук? Дали ще успея да спазя сроковете?

# 662
  • София
Разбира се, аз убеждавах едната си девойка това да направи, но тя отказа. Приемат те примерно в СУ или ТУ, плащаш таксата,  за да си гарантираш мястото, чакаш  да видиш как ще се развият нещата с Германия и ако избереш нея, си търсиш просто таксата обратно. Удържат нещо от нея, разбира се. На  моя приятелка детето така направи.

ПП Аз да се похваля, дъщеря ми се мести в общежитие на Щудиренденверк в Аахен. Адски готин беше досегашният наемодател, отзивчив човек просто и дори на мен от разстояние ми е мъчно,  той и сега прояви разбиране и сам й намери наемател за периода на предизвестието за напускане ( за да й спести плащането в рамките на два- три месеца  паралелни два наема).  Предприе девойката тази стъпка заради финансовия елемент най-вече. Когато се съберат суми за наем, отделно ток, отделно доста скъп нет, рундфунк за самостоятелно домакинство, изравнителни сметки за парното в края на годината и нещата стават бая соленички за неработещ човек. Сега ще е в един блок с дете на майка оттук Heart. И е адски ентусиазирана  въпреки предстощия голям изпит след броени дни.

Което ми напомня за бъдещите кандидати да кажа нещо, за Аахен специално. Ако го знаехме преди време, щяхме да се пробваме определено. Намирайте (паралелно с пуснатото заявление, разбира се) познати/приятели, живеещи из общежитията. Те явно  в групи някакви разбират  своевременно кога  се освобождава стая около тях. Могат на комисия от самия етаж да ви препоръчат, особено след като сте със сигурност приети. И ако ви харесат "кандидатурата", провеждат събеседване с вас  онлайн и пращат решението си на Щудиренденверк, който изведнъж много бързо почва да действа. Simple Smile

Последна редакция: вт, 23 фев 2021, 18:15 от пенсионирана русалка

# 663
  • София
Alex310, в момента съученици на сина ми даже учат паралелно и тук и там - с това онлайн обучение е възможно. Колко и докога ще издържат е друг въпрос.
Русалке, така е. Синът ми знае предварително кога се освобождава стая при тях. Имат си група на общежитието обща и отделна само на етажа. Като дори не е на Щудиеренденверк.
Той трябваше да лети за Айндховен днес, но като се разбра, че отлагат изпитите и се отказа. Остава си още малко, а и не бях разбрала за безумното изискване за бърз тест до 4 часа преди полета плюс ПСР. Съвсем откачиха тези хора.
Стискам палци на всички на предстоящите изпити, които и ако се проведат.

# 664
  • София
От доста време е вече това изискаване на Нидерландия с бързия тест, вероятно затова и са по-човешки наглед цените на билетите, понеже с добавката за PCR  и антиген-тест си набъбва сериозно сумата.Точно заради това изискване, доколкото знам, има на Терминала подвижна лаборатория на Рамус..

# 665
  • дядовата ръкавичка
Което ми напомня за бъдещите кандидати да кажа нещо, за Аахен специално. Ако го знаехме преди време, щяхме да се пробваме определено. Намирайте (паралелно с пуснатото заявление, разбира се) познати/приятели, живеещи из общежитията. Те явно  в групи някакви разбират  своевременно кога  се освобождава стая около тях. Могат на комисия от самия етаж да ви препоръчат, особено след като сте със сигурност приети. И ако ви харесат "кандидатурата", провеждат събеседване с вас  онлайн и пращат решението си на Щудиренденверк, който изведнъж много бързо почва да действа. Simple Smile

Ами, аз да вдигна ръка Simple Smile, понеже единственото засега желание на дъщеря ми е Аахен, а единствените ни познати сте вие Simple SmileSimple Smile

Последна редакция: ср, 24 фев 2021, 15:22 от Айяла

# 666
  • София
Значи да си действа девойката всеки месец с потвържденията към Шудиренденверк, а като му дойде времето  (ако има около моята девойка свободна стая, разбира се), ще пише препоръка към тази етажна комисия - така, както написаха и за нея. Но за целта трябва да е упоменала съответното общежитие и кандидат-студентката Wink Няма примерно как тя да е писала Халифакс, а някой да я препоръча за  освобожадавща се стая в Каво 3, което не е в листата й. Случайни подбрах за пример.

# 667
  • Бургас
В някои градове всеки месец получаваш на пощата си линк за потвърждение. Докато някъде след регистрация кандидата сам трябва да влиза всеки месец за потвърждение. В момента не мога да потвърдя точно в кой град беше, но си спомням, че направихме някакъв пропуск и после отново бяхме в началото на опашката.

# 668
  • Под гъбата
Което ми напомня за бъдещите кандидати да кажа нещо, за Аахен специално. Ако го знаехме преди време, щяхме да се пробваме определено. Намирайте (паралелно с пуснатото заявление, разбира се) познати/приятели, живеещи из общежитията. Те явно  в групи някакви разбират  своевременно кога  се освобождава стая около тях. Могат на комисия от самия етаж да ви препоръчат, особено след като сте със сигурност приети. И ако ви харесат "кандидатурата", провеждат събеседване с вас  онлайн и пращат решението си на Щудиренденверк, който изведнъж много бързо почва да действа. Simple Smile

Ами, аз да вдигна ръка Simple Smile, понеже единственото засега желание над дъщеря ми е Аахен, а единствените ни познати сте вие Simple SmileSimple Smile
Живот и здраве и успешно класиране Stuck Out Tongue Winking Eye и дъщеря ми е за Аахен. Доста напред е в класациите за общежитие, да видим какво ще се случи! Момичета, моля ви за препоръка ,ако някой е останал доволен от агенция за легализация на диплома и евентуално съдействие за заверка в посолството?

# 669
  • София
И аз да се похваля с общежитие в Аахен! Все пак едно българче ни подкрепи Simple Smile
За съжаление нямаме късмета на Русалката, хазаинът да ни намери друг квартирант, но ще пуснем обява и се надявам да успее да намери желаещ.
Мнението на Русалката само потвърждава моето отрицателно мнение за начина на приемане на общежитие - за съжаление много прилича на "нашенско"  - става въпрос за градовете, където няма достатъчно общежития.
За легализация на документите използвах Джезабел. Много са коректни и съм доволна.

# 670
  • София
И трите пъти сме ползвали prevodachi.eu.
Доволна съм от коректността им, отделно там превеждам всеки семестър  Immatrikulationsbescheinigung-a на всяка от тях и понеже текстът е еднотипен и има само смяна на семестър/година, ми взимат за преводите половината цена.

Честито, Super Tedi Simple Smile Аз адски харесвам досегашния хаусмайстер, толкова отзивчив човек, извън всякакви нашенски клишета  за студени германци, такъв беше от самия старт. Намери й наемател, отделно щял да говори с него в остатъчните месеци до края на тъпия й договор за интернет да делят таксата от 35 евро, а след изтичането му момчето да си намери вече по-изгодна алтернатива. Хем на нея прави услуга, хем на него, понеже и той не би могъл да намери нет за 17-18 евро, колкото е половината. И ако преди баш на тази ми девойка не й вървеше с настаняването или по-скоро се случи след много мъки, сега нещата са наред, Получила е ключа за стаята и от новия хаусмайстер предварително, макар договорът да е от 01.03. На 26-ти й минава изпитът за сърце и дружно с приятели почват местенето. Стаята е готина, видях снимки, с нова мебелировка, с нов ламиниран паркет, с гледка към двора на общежитието Simple Smile

Лиани, странно ми е, какво значи отлагат изпита... Медицината си имат всичко, макар и не присъствено, с допълнително подсигуряване  за преписване/подсказване. В малки зуум групи се полага изпитът, с наблюдаващи тютори, включена камера на лаптопа и допълнителна на телефона, насочена към писмената работа и ръцете...Laughing Щях да падна от стола от смях като видях клипа-инструкция как  може да бъде задържана стабилно втората камера. Отделно и някакви декларации подписват преди старта на изпита за самостоятелна работа.

Последна редакция: ср, 24 фев 2021, 19:10 от пенсионирана русалка

# 671
Русалке, и при моята дъщеря са отложени всички изпити за началото на април Simple Smile Само един финален тестат имаха и приключиха семестъра, до сесията има един месец...тя е тук от декември още.

# 672
  • София
Русалке, и при моята дъщеря са отложени всички изпити за началото на април Simple Smile Само един финален тестат имаха и приключиха семестъра, до сесията има един месец...тя е тук от декември още.

Е, кога ще са тогава лекциите/после и изпитите за втория семестър, предхождани и от евентуални поправки при някои студенти? На другата ми девойка последният изпит по Numerik e утре, после 3-4 дни почивка и старт на летния семестър.

Последна редакция: ср, 24 фев 2021, 19:12 от пенсионирана русалка

# 673
  • София
При моята девойка минаха 4 изпита , като 2 бяха онлайн и 2присъствени . Присъствените в зали по 30 човека - с QR код, който сканираш преди да влезеш на изпита. Последният също ще е присъствен - но в онези големи палатки-хангари, които тук показвахме миналата година.

# 674

Е, кога ще са тогава лекциите/после и изпитите за втория семестър, предхождани и от евентуални поправки при някои студенти? На другата ми девойка последният изпит по Numerik e утре, после 3-4 дни почивка и старт на летния семестър.

На 12.04 започва летният семестър, ще се съчетае с изпитите от зимния Bowtie

Общи условия

Активация на акаунт