Университети в Германия и други държави с немски език 15

• 56 663
  • 782
  •   1
Отговори
# 720
  • София
Карантина май няма да има при влизане в Германия ?

Последна редакция: вт, 23 мар 2021, 13:14 от danien

# 721
  • Пловдив
За съжаление, не. Изключението е за Майорка. По–добре е да се информирате от немската преса, а още по–добре е да се следи за федералните правила.

# 722
  • София
По–добре е да се информирате от немската преса, а още по–добре е да се следи за федералните правила.
Така е. Съгласна съм. Затова и вметнах ,, май''. Толкова ми се щеше да я няма тази пуста карантина

# 723
  • София
Дъщеря ми летя на 17 и си направи тест в Аахен, след като пристигна. Отрицателен и нямаше карантина.

# 724
  • Deutschland/HE
Супер Теди, от 21.03 България е вече Hochinzidenzgebiete, а не само рискова зона. Та това с тест на пети ден вече май не важи, а се седи в десет дневна карантина. А и СеверенРейнВестфалия имат други правила за карантина.
Да ни е честито, че ще са затворени всички магазини от 01.04 до 05.04 вкл., евентуално на 03.04 може да работят хранителните магазини само.

# 725
  • София
colibri, аз не открих разлика в условията при двете. Доколкото успях да разбера има разлика само при държавите с вирусни варианти.
Синът ми писа и на здравната служба, но няма отговор вече няколко дни, за тези безплатни тестови центрове дали могат да се възползват студентите живеещи там и нямащи немска здравна осигуровка. Иначе може да си направи тест и до 24ч. след пристигането, не е задължително да тръгне с тест от тук.( поне толкова успях да разбера с помощта на гугъл преводач)

# 726
  • Бургас
Проблем с теста е че не качват на самолета без тест. Говорих с няколко човека, по летища и авио компании. Презастраховат се. Тук ще се прави тест решихме и със сертификат, заедно с декларация и бордна карта се отива на гишето за чекиране, дори и да си само с ръчен. Слагат червен печат върху бордна та карта и така продължава през останалото. Като мине четвъртък ще пиша как е било.

# 727
  • София
Все пак на 17 нямаше нужда от тест от тук, въпреки че в самолета повечето хора са имали. Трябва да се четат изискванията на летището и външно министерство. За съжаление, постоянно.

# 728
# 729
  • München, Deutschland
Бих се ориентирала по данните на провинцията, защото те с различна скорост и строгост прилагат съотв. решения на бундесниво.

Пример от сайта на баварското здравно министерство от току-що:

Цитат
Die EQV gilt derzeit bis 28. März 2021 und wird – soweit erforderlich – verlängert.
https://www.stmgp.bayern.de/coronavirus/haeufig-gestellte-fragen/

След 28.03, няма удължаване на въпросния ферорднунг засега. Вероятно ще бъде, де.

Отделно пише, че влизайки с негативен тест, си освободен от карантина, а ако нямаш такъв - ще ти направят на влизане:

Цитат
Wollen Sie sich länger als 72 Stunden zu den vorgenannten Zwecken in einem Risikogebiet aufhalten, müssen Sie über ein schriftliches oder elektronisches negatives Testergebnis in Bezug auf eine Infektion mit dem Coronavirus in deutscher, englischer oder französischer Sprache verfügen, um nach der (Wieder-) Einreise von der Quarantänepflicht befreit zu sein. Die zu Grunde liegende Testung darf dabei höchstens 48 Stunden vor der Einreise vorgenommen worden sein oder muss bei der Einreise in die Bundesrepublik Deutschland vorgenommen werden. Der zu Grunde liegende Test muss die jeweils geltenden Anforderungen des Robert Koch-Instituts erfüllen. Sollte das Ergebnis des Tests bei Einreise noch nicht vorliegen, muss sich die betroffene Person in Quarantäne begeben bis ihr das Testergebnis vorliegt.
https://www.stmgp.bayern.de/coronavirus/haeufig-gestellte-fragen/

С други думи, за Бавария това, че Бг е Hochrisikogebiet не се отразява по никакъв начин, няма разлика с предишните ферорднунги, разлика има само за Virusvariantengebiet, като Ю. Африка и подобни. Също така, ако влезеш с негативен тест на макс 72ч след посещението на роднини в Бг, НЯМА карантина, или, ако нямаш тест (и не ти се плащат залудо пари), се тестваш на летището на влизане и си в карантина, докато не излезе негативният резултат (по моя вече многократен опит за Бавария - под 24 часа).

Отделно е въпросът, че самата авиокомпания може да ти поиска тест, както Барбекю писа по-горе.
Знам от приятели, че ЛХ вече им иска такъв на връщане от Бг. Аз пък имам билети за Уиз за идните седмици и такова изискване не е дошло, така че това са вече частни изиквания на компанията-превозвач.

И последно, това означава, че Бавария, поне към сегашния момент НЕ е въвела новите решения, които взеха вчера/онзиден и които доуточняват днес, т.е. инфото от сайта на МВнР по-горе, по-конкретно т. 2 от него, НЕ важи за Бавария.

# 730
  • Бургас
Да ви споделя как мина заминаването вчера за Германия.
Направихме ПСР тест предния ден сутринта до 10 часа, т.е. пробата да излезе в същият ден. Така ни посъветваха, защото ако е след 11 мож де излезе на другия ден. След обяд излезе резултата. Взехме на хартия резултата на български с подпис и печат, а също и на английски със съответните реквизити.
Като отидохме на летището още на входа един служител пита имаме ли ПСР тест и декларацията, която предварително се регистрира пътуващия за Германия. Нямаш ли ги не те допускат. След това задължително се отива на гишетата за чекиране без значение дали си само с ръчен багаж. Там ти проверяват всичко, слагат печат и лента за ръчния багаж. Тук правят изключения на някои пътуващи, това го видяхме после да отиват на информация да направят декларацията за Германия. И тук разбрахме, че всъщност връщат тези, които нямат тест.
Следващият момент е в Германия. На паспортната проверка искат съответно паспорт, ПСР тест и декларацията. Поглеждат и те пускат. Като специално казах на моето дете да погледне и тя ми каза, че около нея и на другите опашки всички са имали тези документи. Няма карантина.
Да не стане объркване да уточня. Полета беше от Варна и така се процедираше. Кацна в Дортмунд а това е НРВ.
Това е от мен. Дано съм полезна на някой. Малко дълго стана.

# 731
Това с липсата на карантина специфично за НРВ ли е?

# 732
  • София
Под карантина си докато излезе резултатът от теста

# 733
  • Бургас
Това с липсата на карантина специфично за НРВ ли е?
Да, само в тази провинция.

# 734
  • София
Сега излезе съобщение, че от неделя вечер е задължителен PCR тест преди качване на самолет за Германия, т.е. до сега не е бил

Общи условия

Активация на акаунт