Седмокласници 2020/2021 - Тема 3

• 31 820
  • 742
  •   1
Отговори
# 465
Здравейте, във връзка с  пробните изпити за външни,  за школите /учебните центрове  в София, ученици, информацията, която получих по телефона е следната:
- Междучасие ще правят ПИ само за техни ученици;
- Регалия ще обявят информацията на сайта след Нова година, като по всяка вероятност ще бъдат отворени и за външни за школата деца, но не се знае дали ще може да са присъствени или ще бъдат онлайн. Зависи от епидемиологичната обстановка.
За подготовката на нашето дете разчитаме на училището и школите в училище. Много се надявам да оправдаят очакванията ни и да сме преценили реално подготовката и възможностите на детето.
Вчера ми се наложи да обясня част от материала по химия и се опитах да си го преговоря с учебника. Ако сега трябваше да уча по такъв учебник, с тези обяснения, вероятно нямаше нито да разбера, нито да науча, нещо. Не знам кой ги пише и одобрява тези учебници, но някой трябва сериозно да се замисли.

# 466
Учебниците наистина са написани ужасно. То на мен не ми е интересно...а принципно обичам да чета!
Изумена съм от количеството непознати за мен думи по БЕЛ от рода на хорей, ямб, синекдохи, които се предполага, че децата знаят..

# 467
Не съм се включвала по БЕЛ, но ако се наложи, моля да ми обясните предварително, за да не се излагам, какво означават :"хорей, ямб, синекдохи"🤨🙄. Нямам думи.

# 468
И аз се изумявам от тези подробности по БЕЛ. Направо са ми като пъзел Joy
Но пък явно има хора, които ги намират за полезни.
Вероятно аз нямам достатъчно обща култура Grin
По литература при разни въпроси по пътя на някаква математическа логика стигам до някакви отговори, след което детето казва, че ще го приеме не защото е убедена и разбира обяснението, а защото трябва да напише задачата.
Иначе обича да пише, не е като да не й върви БЕЛ.

# 469
Брех, хорей, ямб и дитирамб учехме с "Илиада" и "Одисея" в гимназията. Anguished

# 470
  • България, София
Брех, хорей, ямб и дитирамб учехме с "Илиада" и "Одисея" в гимназията. Anguished

И аз имам такива спомени.

# 471
А синекдоха по мое време изобщо не се учеше 😂

# 472
  • София
Silan, за съжаление пишещите учебниците се съобразяват с заложено от МОН, една от големите глупости е, че в 6 клас не ползват химични знаци, а думи. Как да си обяснят реакцията, ако не виждат елементите?!
Преди 2 вечери спорихме с баткото, че той не бил учил нещо по химия в 7 клас - някакви изчислителни задачи. Трябва да му изровя учебниците, нямам спомени да сее променяла там програмата... но съм изтощена нещо наследък от всичко... сили не остават вече.
Разглеждаше учебника на сестра си докато й правихме диктовка по Химия.
Ако правилно помня (или съм си извадил изводи от някой пост), детето е в ЧУ и си  имате школи за НВО. Поне на приятелка детето ходеше преди 2 г. Започваха удърно от началото на септември. Има школа и за външни деца, а ПИ бяха общи за външните и техните деца (на друга приятелка ходеше там на курс).

И аз съм малко скарана с понятията по БЕЛ, но в нета има хубави обяснения.

Последна редакция: чт, 22 окт 2020, 21:33 от Desem

# 473
  • Варна
Май и аз съм от времето на Тити Simple Smile Имам чувство, че тези термини никога не съм ги срещала. Определено не са ми трябвали...

# 474
  • София
Тези термини по литература не са задължителни за седмокласниците и не разбирам защо някои учители се престарават толкова, при положение че има много други дупки за запълване. Confused

# 475
Desem, благодаря за информацията. Явно сегашният учебен материал е следствие на учебния план за 6- ти клас, в който е заложено да се учи химия, но не съвсем. Направо ме е страх да отворя другите учебници Simple Smile.

# 476
  • София
Silan, Аз се радвам, че промениха материала по История и География - различен е от преди 3 г. сега е по-добре. Географията е като по мое време, а Историята в 6 клас преди беше много сложна за възрастта - България след Освобождението - войни, N-правителства и толкова N*N имена на управляващи Confused, сега май е тази година, но пък с наборката не ми се налага да помагам по тези предмети, особено по История и не следя Joy

Sise-to, преди ги имаше някои термини из тестовете... Аз от там разбрах за синедохията Blush Joy

# 477
Здравейте, отдавна не съм писала, но нали съм вече с 3 и покрай бебето е лудница. А каката вече е в седми клас. Та въпроса ми е как учите вие? Ние в събота сме на курс във Веди там и давам сравнително малко домашно м/у 2 и 4 теста за седмица по всяко БЕЛ и МАТ(което незнам дали е достатъчно) В понеделник има ФУЧ по БЕЛ, вторник ФУЧ МАТ и урок по МАТ и от толкова разкъсване на деня няма време да учи допълнително за матурата през седмицата. Само събота след курса и неделя? Вие по колко учите? Всеки ден ли? По какви помагала се подготвяте? Колко време(горе долу) имат на ден за телвфон, телевизор.... До колко часа учат вечер. Ние сме първа смяна. Благодаря на всички, които ще пишат.

# 478
Добре завърнала се, Пролетно ухание!
На мен лично, това което си писала за подготовката ми се струва супеееер много Simple Smile 2 до 4 теста седмично, че и допълнително от теб още от сега...Чудесно щом се справя детето, само да не прегрее Simple Smile

Честно казано, ние леко още се размотаваме. Ходи си на школите и по двете и си пише домашните. Нищо друго допълнително. Аз чакам да започнат пробните изпити и дано да се качват активно в фейсбук групата ни.

Последна редакция: пт, 23 окт 2020, 11:02 от MollyBy

# 479
Както вече писах, тази година се фокусирам върху български и математика
По всички останали предмети му казах , че е негова работа дали ще учи или не
Подхвърлих небрежно , че ако завърши с пълно 6 догодина ще взима 50лв стипендия и аз ще добавям още толкова на месец,  да видим
По математика единствено прави домашните от училище, засега мисля, че е достатъчно
По български освен домашните в училище, които изобщо не са много, ходи на школа , но и там няма много домашни /един тест на седмица/ и в неделя правим преразказ
Засега я караме лежерно, може би до първия ПИ, тогава ще се отрезвим и двамата Laughing

Общи условия

Активация на акаунт