Седмокласници 2020/2021 - Тема 3

• 31 800
  • 742
  •   1
Отговори
# 480
Както вече писах, тази година се фокусирам върху български и математика
По всички останали предмети му казах , че е негова работа дали ще учи или не
Подхвърлих небрежно , че ако завърши с пълно 6 догодина ще взима 50лв стипендия и аз ще добавям още толкова на месец,  да видим
По математика единствено прави домашните от училище, засега мисля, че е достатъчно
По български освен домашните в училище, които изобщо не са много, ходи на школа , но и там няма много домашни /един тест на седмица/ и в неделя правим преразказ
Засега я караме лежерно, може би до първия ПИ, тогава ще се отрезвим и двамата Laughing

Само да не бъдете разочаровани за стипендията, като нас с големия Simple Smile Първо гледат резултата от НВО. И второ трябва да имаш над 390т. като сумираш 3 пъти НВО мат +1 път НВО БЕЛ. ( Тоест бала му е трябвало да е над 490т. при две 6 от училище)

Да уточня, че не всички училища гледат НВО, някой гледат и успеха от миналата година. Всяко училище само си преценява какви да са критериите за стипендия.

# 481
Аз направо съм го подвела
Сега видях, че в нашето училище стипендията за пълна шестица е 25лв
Не знам защо си мислех , че е 50лв, 25 лева едва ли ще го стимулират
Сега ще се надявам да не е пълен отличник , че солено ще ми излезе Laughing

# 482
Добре завърнала се, Пролетно ухание!
На мен лично, това което си писала за подготовката ми се струва супеееер много Simple Smile 2 до 4 теста седмично, че и допълнително от теб още от сега...Чудесно щом се справя детето, само да не прегрее Simple Smile

Чеснто казано, ние леко още се размотаваме. Ходи си на школите и по двете и си пише домашните. Нищо друго допълнително. Аз чакам да започнат пробните изпити и дано да се качват активно в фейсбук групата ни.
Уф, поуспокои ме. Ми според мен е малко, но се притеснявам дали не съм прекалено взискателна към детето и наистина да прегрее. Защото в четвърти клас така направих ... И затова си сеерявам с вас часовника. Благодаря много!

# 483
И моята освен домашните за училище и за школата, нищо друго не й давам. И така е претоварена според мен. Но тя почна и уроци по рисуване в неделя - по пет часа като при изпита и съвсем за нищо не остава време.

# 484
  • Русе
И ние я караме лежерно. Утре е първият пробен изпит по математика. Не ходи на школи и учители за сега, изкарва 6 в у-ще. Ако се наложи по-нататък ще търсим учител за подготовка за матурата. Относно това по колко време учи на ден - връща се от у-ще към 14,30, обядва, сяда веднага да учи и до 17,30 всичко е научено. После по-често чете от колкото да стои на телефона. Така я запалват любовните фентъзи романи, че предпочита тях пред компютъра. В събота и неделя учи само, ако има някой проект или нещо изостанало от у-ще като например 15 ненаписани страници от учебната тетрадка по англ. Ходи и на тренировки два пъти седмично.

Последна редакция: пт, 23 окт 2020, 11:50 от vesssrusss

# 485
  • Варна
За сверяване на часовника отчитам как е при нас, с уговорка, че сме във Варна и все пак има разлика със София. Школа по БЕЛ и математика, веднъж седмично през уикенда по 3 уч.часа. Домашните дадени на школата ги пише още същия следобед. Не са никак големи засега: тест + 2 тези или един преразказ или упражнения, но никога не й е отнемало повече от 2 часа, за да ги направи. По математика - по 20ина задачи, но още са на "сметкаджийски", та не отделя повече от 2часа там също. Толкова за НВО. В училище си учи стандартно както досега. Набляга на предметите, които са й интересни - химия, физика, география. Допълнително по свое желание ходи на химия и испански и на тренировки по 2 пъти седмично. Не съм поставяла ограничения за ТВ и телефон, засега не ми прави впечатление да прекалява. Когато го прави, една забележка е достатъчна (поне засега!).
Като цяло не мисля, че е преуморена или че няма време за нищо извън ученето... Отделя време за любимото готвене, за правенене на колажи с разни програмки (обикновено за картички за РД или проекти), мотае се след училище с приятелки. Ще видим нататък как ще е, но не дава вид на мъченица за момента Simple Smile

# 486
За сверяване на часовника отчитам как е при нас, с уговорка, че сме във Варна и все пак има разлика със София.

Интересно мнение. Ние също сме във Варна и не знам дали си права в това, но аз не виждам логика. НВО е еднакво както за София, така и за Варна, така и за навсякъде в БГ. И подготовката е различна за различните школи, защото преподавателите са различни, а не защото е София. Така мисля аз, но ми се иска да прочета и други мнения по въпроса. (Dive, поздравявам те за идеята за тема...дори и да е случайно).

Последна редакция: пт, 23 окт 2020, 12:39 от MollyBy

# 487
  • Варна
О, не съм имала идея да разпалвам дискусии на тема "София - провинция". От четеното във форума съм останала с впечатлението, че там конкуренцията е по-жестока, но лично не съм правила сравнения и реално нямам обективна информация по въпроса. Може би в още няколко големи града ситуацията е сходна с тази в София, но примерно в Търново съм свидетел как с оценки по 60-70т се влиза е Езиковата гимназия, а те са постижими и без уроци (струва ми се).

# 488
Не, не не искам дискусия София- провинция, а мнения дали подготовката в школите е различна. Аз мисля, че всички се целят в максимален бал и няма как някой да знае колко ще изкара, за да спре подготовката до там.

За мен е интересно да има дискусии. Не спорове, а различни мнения Simple Smile

Конкуренцията в училищата в София няма как да не е голяма, поради големия брой деца там, съответен и на големината на града. Подготовката не зависи от това, мисля!

Последна редакция: пт, 23 окт 2020, 13:01 от MollyBy

# 489
НВО е еднакво в цяла България, но балът за прием е различен
Може би това имаше предвид Dive
В София конкуренцията за топ училищата е убийствена и трябва да се полага много повече труд

# 490
Във Варна миналата година в МГ, паралелката с математика и немски е с бал над 490т. Доста паралелки ще намеря в София с по-нисък бал Simple Smile

# 491
Във Варна миналата година в МГ, паралелката с математика и немски е с бал над 490т. Доста паралелки ще намеря в София с по-нисък бал Simple Smile
За минимален бал ли говорим
То ако е така е по-висок от София
За Пловдив са доста по-различни баловете
Сравнявам еднакви училища в Пловдив и София-математически гимназии
Минимален бал момчета Пловдив-420
Минимален бал София СМГ -490, дали не беше и по-висок

# 492
Моли, навсякъде за най-желаните училища и паралелки има конкуренция, но доколкото помня за Сф миналата година за Немската гимназия, момичета, не само за една паралелка, а изцяло за училището бала беше над 490. Изобщо за всички набедени за елитни е така.
Иначе то обективно погледнато и квотите не ми се виждат справедливи, след като изпитът е един за момичета и за момчета, на моя колежка едвам й стигна на момичето бала за една от добрите гимназии, а в същия клас - сина на друга без проблеми е приет с повече от 50 точки по-малко.

# 493
Да за минимален на първо класиране говоря, на второ май падна до 489,5 Simple Smile
Сега погледнах в НЕГ на първо класиране ИИНЕ (то там има ли друго?) минимален бал е бил 475т.за девойки.
В СМГ е по-висок бала за НЕ 492,75 минимален Simple Smile
Изобщо не става дума за приема. Ясно е, че има училища, където традиционно се влиза с висок бал, но такива има в повечето големи градове. В школите не питат къде искаш да влезеш и да те подготвят за там, нали?

Последна редакция: пт, 23 окт 2020, 14:45 от MollyBy

# 494
Аз също бях против квотите, но сега съм най-големият им привърженик
Няма по-балансирани паралелки от 50 на 50
В МГ Пловдив има квоти и след 4 клас, като под чертата останаха момчета с висок бал, и влезнаха момичета с доста по-нисък
Но искам да ви кажа, че точно тези момичета дърпат класа напред, справят се отлично по всичко и учат много , амбициозни са
Момчетата са доста мързеливи и я карат много лежерно

Общи условия

Активация на акаунт