Седмокласници 2020/2021 - Тема 3

• 31 802
  • 742
  •   1
Отговори
# 600
Просто ще се гръмна какви глупости учат по литература. Цитат от  помагало на Регалия:
Стихосложение, повлияно от връзката между текста и музиката
Тази връзка влияе върху подбора на ямба като двусрична ритмична стъпка, характерна за силаботоническото стихосложение. Двустъпният ритъм на словото отговаря на двумерния размер на мелодиката.

Двусричната стъпка на хорея, типична за силабическото стихосложение, е съобразена ритмично с двумерния ритъм на маршовата музика на творбата.
И това е нещо съвсем елементарно - проста песен от рода на Вятър ечи Балкан стене. Обаче така представено ме  кара да си налея.
(Казано съвсем лаишки - броиш на 2, раз-два, силна-слаба и биеш крак)

# 601
За НВО никой няма да им иска да се изразяват толкова сложно. Моите изводи за тезата са, че изразяване по детски, така както си го разбират децата е най-правилната стратегия.
Но който, както му харесва. Няма да им намалят точките и ако го напишат всичко това. Просто не е задължително.
А това аз не го разбирам, какво остава за детето!

# 602
Не става въпрос за тезата. В помагалото има въпроси, свързани с тази теория. Аз лично не разбирам нито въпросите, нито обясненията, които постнах.
По-скоро питанката тук е хорей, ямб, силабото нещо си включва ли се в НВО?
Аз като не пия, ще трябва да си успокоявам нервите с шоколад Joy

# 603
  • София
...
По-скоро питанката тук е хорей, ямб, силабото нещо си включва ли се в НВО?
...
Не, не се включва.

# 604
Не мисля, че се включват...Къде ли могат да се включат...?До колкото знам изразни средства не са нужни да се пишат, но до толкова не разбирам какво е това, че не знам изразни средства ли са или нещо друго Simple Smile
Но аз не съм никакъв специалист. Миналата година големия не е учил такива неща. Изкара си НВО без тях Simple Smile
Дано някой специалист се включи с подробни обяснения.

Ами Дъждец, струва ми се че трябва да пробваш (алкохола) Simple Smile
Аз днес съм на червено...но не съм доволна и мрънках цяла вечер, че трябва да купим бяло или поне розе Simple Smile))

Последна редакция: пн, 26 окт 2020, 20:22 от MollyBy

# 605

За здравето на имениците с чаша бяло вино.Черпя,че и аз празнувам днес. Yum

И сега както съм в настроение искам съвет от вас! Как да постъпя,като днес са казали,че до края на годината /учебната/ няма да имат постоянни учители по БЕЛ и М. При това 7 клас.Не са обяснили защо учителите липсват и ще се изреждат заместници.По седмица,две и т.н.Няма да се назначава постоянен заместник.Как ще се оформят оценки - срочни,годишни и от кого най-вече.Кой как ще преподава - също не е ясно,защото всеки учител си е индивидуалност и си има стил на работа.Аз съм била тази,дето споменава само отрицателните страни,а сега ми кажете как да постъпя??? При това у-щето е с претенции. От директора ли да тръгна или направо от РУО? Не се отнася само за нашето дете.Ние вече сме с частни учители и смятахме,че те ще запълват пропуските,а сега се оказва,че ще трябва направо да си преподават всичко.И детето се притеснява,защото в момента положението е плачевно.Пита го учителката взехте ли еди какво си и отговор - не.Не знам какво да правя и към кого да се обърна.И не смятам,че ДО ще реши проблема.

# 606
  • София
Честито на всички именици Gift Heart. Бъдете живи и здрави, както и обичани и уважавани от хората, на които държите!
Didia, за съжаление, имам опит със заместници - за мен вариантът е и до директор, и до РИО едновременно. Да знаеш обаче, че отговорът им ще се "влачи", може и НВО да дойде дотогава. Синът ми също разчита на частните уроци по математика  - вместо да надграждат наученото, госпожата преподава урок. Тъжно, но факт. Въпросната заместтничка успя да напише три(!) двойки на едно дете за една седмица, като нито една от тях не е за изпитване (помня само причината за първата  - детето си забравило учебника и тетрадката вкъщи).
Да се допълня - въпросната госпожа дори не е преподавала, това не било нейна работа - помолили я, дошла, 'щото кадри нямало (Из обясненията на "Една госпожа в час по математика") Stuck Out Tongue Winking Eye

# 607
  • София
Отговорът:
Ямб е слабо първо и силно второ време (в музикалните стилове - използва се в джаза). Или - първо неударена сричка, после ударена.
Хорей е нормален маршов ритъм - силно първо и слабо второ време. Или - ударена сричка първо и после неударена.
Това прави ритъм на мерената реч, както при музиката.
Има го на много стъпки (т.е. повтаря се ритъма в строфата).

Пример за ямб (аз ги намерих в уикипедия, не той Wink):
На страшен съд
вървят
тълпи,
не спи,
кипи
градът.

Пример за хорей:

Преко поле,
преко долье,
ний летиме –
дни честити
именитии
станенину,
господину.

Наименованието силаботоническо стихосложение идва от силабус (сричка) и тон т.е. подреждане на сричките по ритмични тонове в стиха (сложение е може би от старобългарски).
Това го учиха някъде точно по ритмика в началните класове в МУ, мисля (не съм сигурна, може и по солфеж или по пиано да е било).

# 608
beb4o_fb,точно това ме плаши - липсата на учители.Явно ще увеличаваме часовете при частните уроци и ние ще решаваме задачи и ще пишем теми.Само да са здрави.

# 609
rally, твоето обяснение ми звучи също толкова неразбираемо. Може би, човек навътре в матереията да му е супер елементарно, но 90% от хората няма как да го разберат.
Didia, това със замесниците е някакъв кошмар! Но срещу директора и мафията МОН всички са безсилни. Те колят и бесят, а мнението на родители и общесво е глас в пустиня. В много случаи и мнението на учителите. Много от тях виждат пропуските в системата, но са безсилни.

# 610
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
чета, чета... и се чудя колко ще вдигнат цената на бейлиса тази зима.
Горинич трябва да пише теза по "На прощаване".
по този повод е в група с няколко деца от класа и си играят.
Sad

# 611
Didia, ситуацията ви е направо "шах и мат" в най-неподходящия момент. Според мен обаче, помислете за нещо организирано от името на всички родители. Мисля, че ще има по-голям ефект.

# 612
Didia, ситуацията ви е направо "шах и мат" в най-неподходящия момент. Според мен обаче, помислете за нещо организирано от името на всички родители. Мисля, че ще има по-голям ефект.
                  Добра идея,но първо ще отида да разбера причините за това положение.Малко се поуспокоих та вече мисля по-трезво.В първия момент направо подивях и загубих и ума и дума.Само това ни липсваше в тази ситуация.

# 613
Вече има някаква зелена светлина за онлайн обучение. Да видим какво ще се решава.

# 614
Вече има някаква зелена светлина за онлайн обучение. Да видим какво ще се решава.
                   Ако Стаматов е зелената светлина здраве му кажи ! Yum

Общи условия

Активация на акаунт