Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Какво ще се случи с остаряващите жилищни сгради в България

 • 3 543
 • 65
 •   1
Отговори
# 15
 • Мнения: 310
Това със "има сгради на по толкова стотин години" е както винаги сравнение на ябълки и круши. Всичко зависи как е направена една сграда, в какви условия, и как се ползва. Пирамидите ги има от 3000г. и не са паднали, ама са в стабилна форма (широка основа, намаляваща нагоре), и "само" ги пече слънце, няма дъжд, няма лед, няма сняг. И Нотр Дам се води от нам си кой си век, ама колко пъти е строена, само тя си знае. След 100 години пак ще казват, че е от същия век, ама реално горната й половина ще е от 21 век. Така че всичко е до "поддръжка", като поддръжка понякога значи изграждане наново.
Не мисля, че някой би наливал пари за съхранението на панелките, все едно са паметници на културата, особено пък в състояние на етажна собственост, където моето е мое, пък чуждото е общо (и общото е чуждо).
Иначе и аз мисля, че няма конкретна давност от технически съображения, тия 50 години не знам откъде идват. Всяка сграда си е индивидуална. Но определено има икономическа давност, т.е. момент от който нататък вече не е рентабилно да се съхранява сграда (не само панелна).

# 16
 • Мнения: 41 376
...особено пък в състояние на етажна собственост, където моето е мое, пък чуждото е общо (и общото е чуждо)...
Аз живея в панел нямам забележка към поддръжката. Сменихме цялата ВиК инсталация, дограмата на общите части, покривът се поддръжа регулярно, мазетата са винаги сухи, имаме си фирма за асансьора, която извършва всички проверки и т.н.
Такива са ми наблюденията и в/у съседните входове и в/у 99% от имотите, в които имам поглед служебно.
Тъжно ми е, че впечатленията на хората, които не живеят в панели са такива. Във всеки вход, независимо от строителството си има проблемни хора, но като цяло са задружни и отговорни.

# 17
 • Варна
 • Мнения: 25 540
На мен пък ми писна благоговеенето пред тухлените строежи сами щото са тухлени. Ако ще всичко останало да е о@рано, купуваме го щото е тухла.

И аз живея в панел, при това на калкан и не си го давам за някаква кутийка, която не вижда слънце обаче била тухлено ново строителство. Нагледах се на такива дупки покрай роднини и приятели.

# 18
 • Мнения: 4
Специалистите съветват, че при сдобиването ни с панелен апартамент, трябва да отделим необходимото време за разкриване и саниране (презаваряване, грундиране, боядисване) на заварките и замонолитване на междупанелните фуги. Във всички случаи обаче трябва предварително да потърсим авторитетното мнение на експерти в съответната област.,,

Слаби места са междупанелните фуги.

Асансьорите,инсталациите....

Тия специалисти сигурно са виждали панел само на картинка. Ако бяха специалисти без меркантилни намерения, щяха да обяснят, че тези прословути заварки са само монтажен елемент при изграждането на блока. Като легнат панелите един върху друг и се завърши конструкцията, ако някой има излишно време и мерак, може спокойно да ги махне, те вече не са нужни. И още някои неща щяха да обяснят за прословутия живот на панелките - няма друг строителен материал като бетона, чиято якост е правопропорционална на времето, т.е с минаването на годините бетонът придобива по-голяма якост, а не се разпада. Та такива работи със специалистите. Още са живи доста хора, строили панелни блокове и те доста неща могат да разкажат на "специалистите" дето обичат да плашат хората Simple Smile

# 19
 • Мнения: 15 659
Е, малко крайно изказване. От статична гледна точка може би е така. Но при земетресение, когато възникват силни хоризонтални усилия, заварките са това, което пази "легото" да не се размести, а да се люлее.

И за бетона е така - 100 години засилва якостта си, но ако е подложен на неблагоприятни въздействия като вода с последващо замръзване вече може и да се руши.

# 20
 • Мнения: 4
Е, малко крайно изказване. От статична гледна точка може би е така. Но при земетресение, когато възникват силни хоризонтални усилия, заварките са това, което пази "легото" да не се размести, а да се люлее.

И за бетона е така - 100 години засилва якостта си, но ако е подложен на неблагоприятни въздействия като вода с последващо замръзване вече може и да се руши.
Тогава във Варна половината панели трябва да са изпопадали, че при варненския вятър се наблюдават доста силни хоризонтални усилия Simple Smile Заварките не трябва да се бъркат със стоманенобетонните съединения, които осигуряват взаимодействието с панелите. Имаше доста статии във връзка с голямото земетресение в Армения преди 20-30 години, та там панелните блокове устояли доста повече
за разлика от други видове строителство. За бетона съм съгласна, то за това, ако панелните блокове се поддържат като хората, ще надживеят доста по-нови сгради.

Последна редакция: ср, 07 окт 2020, 18:03 от Safiren

# 21
 • Мнения: 15 659
Хайде, хайде, едва ли този вятър може да се сравни с ускоренията от земетръсните вибрации. Това е универсална статика. Защо в дървените конструкции се слагат железни елементи? Не за да носят тежестта на конструкцията ( в повечето случаи), а за да придържат носещите греди в правилно положение една спрямо друга.  И с панелите е същото.

https://www.nortop.com/wp-content/uploads/2013/01/elements.jpg

# 22
 • Мнения: 41 376
Пернишкото земетресение беше една добра проверка за устойчивостта на сдрадите в района като цяло, не само на панелите (които по принцип имат добри показатели в това отношение и мисля до доказаха категорично).

# 23
 • Мнения: 15 659
Да, ама то първо не беше кой знае колко силно и второ, заварките на блоковете като цяло не са компрометирани. А и блоковете са преоразмерени та и една - две заварки да не са наред, другите компенсират. Но ако се направи блок без никакви заварки той ще падне  от първото по-сериозно раздрусване.

# 24
 • Мнения: 41 376
Но ако се направи блок без никакви заварки той ще падне  от първото по-сериозно раздрусване.
Имах предвид наличните панели Hands Plus1
5.8 за района си е силно. Имаше много поражения в/у тухлените сгради, ЕПК също.
При много силно каквато и да е сградата...

# 25
 • Мнения: 15 659
Като каза за тухлени сгради, гледала ли си репортажи от разрушителни земетресения?  Показват маса сгради, превърнати в куп строителен материал. Но след внимателен поглед се вижда, че това е купчина тухли и парчета от етажни плочи, но липсват колони. И точно, понеже тухлените стени носят добре в статика, но ги няма в динамика, такива къщи без стоманобетонен скелет се срутват първи.

# 26
 • Мнения: 55
Ето какво става със старите жилищни сгради:
https://m.imot.bg/details/1b160136548421033

# 27
 • Мнения: 41 376
trastika, вътрешният ремонт е най-малкият проблем. Въпросът беше дали самата конструкция ще е ок след години.

# 28
 • Мнения: 55
Ще цитирам от обявата:
"...Цената на жилещето е тази, защото блока подлежи на пълно реновиране и укрепване. След извършено конструктивно облседване от представители на община 'Красна Поляна' е взето решение да се даде възможност, изпълнител да извърши  укрепване на целият блок, от основите до покрива, включително.  В момента блокът не е населен, предстои стартиране на цялата процедура, която ще струва на всяко семейство приблизително 30 000 лв. Срокът за извършване, който се планиран, е до края на 2021 г...."

# 29
 • Мнения: 39

И за бетона е така - 100 години засилва якостта си, но ако е подложен на неблагоприятни въздействия като вода с последващо замръзване вече може и да се руши.

Правете разлика между бетон и СТОМАНОбетон. Стоманобетона като конструкция се ползва по- масово в сгради от малко повече от 100 год. Не можем да кажем точно колко "века" ще издържи една СТОМАНОбетонова страда. Като комбинация мисля че има легенда преди 2-3 век-а (някакъв френски градинар сложил тел, мрежа в големите саксии за да не се пука бетона,). Официално - спонтанна гениалност Simple Smile на тогавашните строители (средата на 19 век). Незащитена арматурата в бетона, губи бързо изчислената си носимоспособност. Нагледал съм се на цели полета оголена долна арматура и то в жилищни блокове под мокри помещения. Около самите канализационни тръби, огромни отвори. За изкривени корозирали, оголени вертикални арматури в колони, да не говорим. Драмата на всички жил. сгради, особено наследени препродадени на няколко поколения, е че важи теорията на "счупения прозорец" (ако не я знаете, може да си я потърсете). Зрънце по зрънце, камъче по камъче, дребни неуредици и несъгласия, сградата се разрушава. Неминуемо е. Изрязване на огромни отвори за цяла врата, до огромен портал в носещите вертикални панели ... колкото щеш в панелните. В тухлените е същото отношението. И това, че живеете/познавате 0,01% от жил. фонда като поддържан, не значи че като се срине доверието в някой вид строителство, или конкретен компрометиран блок (и сега има доста известни дори и по телевизията), прави имотите в или непродаваеми в момента или сринати, като стойност в бъдеще. Въпреки мантрата на брокерите - локация - локация - локация. Даже не си струва идеалната 1/50 част от имота под сградата закупена с жилището,

Общи условия

Активация на акаунт