ДЕСЕТИ КЛАС сме вече, ново НВО ни очаква, човече

• 33 401
  • 741
  •   1
Отговори
# 405
  • София
В пролетното ДО на малката имаше “огромни бисери”. Часът по БЕЛ веднъж премина в задимена обстановка. Дъщеря ми ми дава знак да доближа и казва тихо: “Госпожата пафка”! Hushed След малко дочувам протяжно и неспиращо мяукане...Толкова силно, че не се чува какво говори стопанката. Тя пъди котката, но животното си настоява да присъства в кадър и се дере и се връща обратно, а децата се заливат от смях...
В същото време в едно от квадратчетата виждам момиченце, съсредоточено в урока, но с огромен папагал върху главата, който очевидно работи за баланс, защото от време на време разперва криле и после пак ги подвива...
После разбрах, че той си присъства така в повечето часове...
Тази година сме с нова учителка по БЕЛ. Simple Smile))

# 406
  • София
При нас проблеми с ДО и възрастни учители не е имало, проблеми имаха само с двама млади (по един). При малката беше заместник и им е "мерило" вече, а при набора на учителя май не му се занимаваше със синхронни часове и пращаше някакви файлове и задачи, докато не ги заплашиха от МОН (ако не се лъжа въпросният учител бе завършил Мат+Инф)... уж технически грамотни и млади не се справиха.
Сестра на приятелка е учител на възраст и в началото бе притеснена, но бързо свикна, както за някои от нещата децата я бяха научили как се правят - мъници 2-3 клас. Сестра й се шегуваше е е станала по-технически компетентна от нея, а тя е ИТ специалист, живеят заедно та има поглед.
Това което разказва Слънчева за математика не беше проблем при девойката ми - подготвен предварително материал, споделен екран, обяснение, обсъждане, след което им се изпращаше, а те го преписваха в тетрадките, решаваха задачите и изпращаха всичко на г-жата. Часовете им бяха по-кратки и нямаше време за решаване в час.
При малката присъствах на 2 часа по ЧП - споделен екран, отворени учебници, г-жата говореше и ги насочваше къде да гледат, децата записваха, имаше въпроси и отговори. Хванах първите часове на г-жата след болничен (не съм питала как е било след това), ДОто беше старирало по-рано с "мерилото". Получиха им се нещата.

Днес съм си в къщи та видях, т.е. чух, как минават часовете.
Скрит текст:

Излезе изцеден след час по История Simple Smile
По едно време чувам аз говорене като да не е в час, та се наложи да проверявам - оказа се има рисуване, затова си говорил с приятелите.  Angry Аз: "В игра ли си?", "Не", "Как не? Нали те чувам, че говориш на английски." "Не, бе (ух като го чуя това "бе"), мамо, ние така си говорим, не чуваш ли, че сменяме между двата езика."... на косъм му се размина. Накрая доакто слушаше в един час нещо , което разбирал, реши че трябва да си изчисти компютъра с прафосмукачката, защото имало прах. "Ама как докато си в час", "Спокойно, аз слушам, но съм си спрял микрофонам няма да преча"
Последенo имаха ЧК даже се и позадържаха, говорили с г-жата.

За графичните таблети: Моите много ги харесват.
В къщи имаме няколко такива устройства. Първо набора се сдоби с таблет Wacom, за да рисува (таткото го зарадва след един болничен престой, той иначе рисуваше с мишка на PC). След това колега на баща му беше си купил лаптоп с Wacom на старо и като чул, че младежът рисува, казал на мъжо да го вземе за младежа. Много по-удобно било да пишеш по екрана (така казват, няма опит, а стария таблет стои неизползван та съм му хвърлила око). След това и девойката се уреди с подобен за РД, много навреме точно преди ДО.
Общо взето като "момата" (геймърският РС) под възбрана, младежът се сеща се лаптопа за рисуване, напоседък го гледам, че измолва и този на сестра си, че бил по-добър. Тя също разпуска понякога от училище пред устойството Sad

# 407
  • София
Олее, Desem, току-що ми даде идея за щерката! Тя иска Ховърборд, написа писмо до Дядо Коледа и ми го връчи с мазна усмивка. Отдавна ѝ опявам, че няма да го кара, това чудо тежи, не би го замъкнала сама в някой парк, за да се повози 10-15 мин. Момичетата от шестокласната тема ме карат да я разубедя, аз пробвах, а тя ме контрира, че нямала никакви други идеи. А ти току-що даде прекрасна идея. Като ще давам 300лв, поне да са за нещо, което би се използвало.
Колко струва, всъщност, приличен такъв таблет? Модел, нещо жокер да ми дадете? Не държа да дам 300лв, може и за 100 да купя Stuck Out Tongue Winking Eye

# 408
  • София
Мaндаринка, за 100-150 лева може да купиш само тaблет БЕЗ екран. Но и с него човек се научава да пише, рисува, чертае. Просто трябва да му свикне. Пише на плоскостта му, а написаното/нарисуваното/начертаното излиза на екрана на лаптопа. Тези с екран са значително по-скъпи,  най-евтиното, което съм срещала аз поне  и което купихме на едната ми девойка за следването в добавка към лаптопа, е към 900 лева с включена химикалка. Иначе стигат и до близо 2000 лева по-професионалните. Вероятно има и по-евтини, втора ръка.  Но покрай нея се запалих и аз като дете по нова играчка и сега съответно се забавлявам с такъв без екран на Wacom. Simple Smile

Първи бърз опит на девойката с нейния (веднага след отварянето на кутията буквално), с който запали и мен...Не че аз постигнах някакви висоти и след доста повече опити. Който не си го може, това си е. Но пък пиша четливо и наредено на него, а тя не може..Wink
Скрит текст:

Последна редакция: ср, 04 ное 2020, 18:01 от пенсионирана русалка

# 409
  • В светлината на слънцето
Санака, да ти е жив и здрав рожденика!

Наборката искаше миналата година графичен таблет, та доста ги бях проучила. В общи линии читавите са около хилядарка. После обаче се отказа и замени таблета с геймърски лаптоп. Който заля с вода на втората седмица, ама това е една друга история. Спасиха го де и все още работи.

# 410
  • София
Русалке, сърдечо благодаря! Да разбирам ли, че "без екран" означава именно това, което се свързва с лаптопа и ползва някое приложение (като paint, photoshop) - т.е. функциите за писане/рисуване зависят основно от софтуера, който се ползва? (Ако ѝ е тромав пейнт, да учи нещо с повече функции.) А 900лв и нагоре вече е устройство като таблет, с операционна система и вградени приложения, така ли? Пак го включваш към лаптоп, но за да му ползваш по-големия екран и хард? Има ли още нещо, което ми убягва?
Засега 150-левовият вариант ми харесва като идея, стига щерката да реагира въодушевено на предложението. Пък и на черния петък може да изскочи някоя оферта.

# 411
  • София
Paint е доста саката алтернатива за рисуване, според мен, де, но аз не съм мерило, понеже  съм минала и незакачаила покрай рисуваща добре. Ако не Фотошоп, то поне безплатната програма за рисуване Krita можеш да свалиш, има доста повече опции в нея. Иначе тия "безекраннните" са мега лесни за употреба. Инсталираш driver-a, пъхаш USB-то в лаптопа, отваряш Рaint/Photoshop/Krita/друго и си готова за работа.

# 412
  • София
Мандаринке, виж този таблет https://www.amazon.de/Artist-Graphic-Monitor-Distance-Learning/d … Mb2dDbGljaz10cnVl. Купихме го предишната Коледа от Амазон. Разликата с другите е, че виждаш какво рисуваш на самия таблет - той е копие на екрана на компютъра. Има достатъчно висока чувствителност на екрана и е добър компромис за качество и пари.

# 413
  • София
Мога да препоръчам този модел https://plesio.bg/grafichni-tableti-c-69981588/wacom-digitizer-o … -13-p-340266.html
Скъп е, но не е 1000 лева.

# 414
При китайците в Алито има разни такияа таблети дали за същите става въпрос аз се бях навил да купувам на малката имаше някакви около двайсетина лева с химикалка пишеш си на него и после си го триеш но и се размина сега гледам има разни които се свързват към таблет и телефон.
P.S ама това е идея за коледен подарък 😉

# 415
  • София
Санака, жив и здрав да ти е рожденика! Много радост, да ви носи!

# 416
  • София
Санака, да ти е жив и здрав наследника много да ви радва. И да знаеш, че оправданието след РД, е че е деня след РД Joy

Мандаринка, правилно са те ориентирали. Младежът бе 5 клас като му подарихме wacom-таблета, без екран тогава около 350 лв.... но като си спомня през каква "шега" минахме на 01.04 изобщо не мъцнах за парите.
Лаптопът на старо (професионален) бе около 500 лв. - Еленово Joyс включен wacom
На девойката пак е Леново - и двата са с обръщащи се екрани (нов, но разопакован, от човек, който продава такива, мъжо много се кефи от покупката), но беше без wacom лиценз (допълнително го купувахме), ако ти трябва още инфо пиши на ЛС ще питам мъжо.

# 417
  • София
Момичета, страхотно сте! Много ви благодаря! Ориентирах се и започвам деликатно да прокрадвам идеята (че напоследък каквото и да кажа, първо се отрича, без значение колко е разумно).
Ще разглеждам таблети, явно, то и аз се запалих Flushed
ico, това, което описваш не е таблет. Имаме такова "чудо" - то е една черна дъска (LCD екран, всъщност), пишеш по нея с едно, като стилус с писец и изображението става бяло/светлосиво на черен фон. Има едно копче, което изтрива всичко. Пишеш си нещо и го триеш, няма цветове, няма връзка с компютри.

# 418
Санака,да ти е жив и здрав малкият мъж!
  То ще дойде Коледа,докато баба Валя се сети  да честити.
   Нашата кака измъдри подаръка за Коледа на набора-някаква ризница и протектори за атв-то.Помолих изобщо да не ме занимава,да поръчва и да каже накрая на баща си тотала.Моичкият изобщо не се вълнува от ИТ устройства.Ако не е ДО лаптопа ще хване ,и е хващал паяжини.
   Миналата година от часовете при класната вземах идеи за готвене,разбирах един от турските сериали докъде е стигнал и следях развитието на котката й.Иначе на децата беше категорично забранено да има домашни любимци по време на час в стаята.Забранено беше да пият кафе по време на час,въпруки че ,основно първите часове,имаше учителки,чиито чаши се виждаха на екран.Не ги карат да включват камери.
    Вчера наборът е имал случка в час по БЕЛ. Сегашната класна,която аз изключително много харесвам, е задавала въпроси,но нашият имал проблем с микрофона.Оправил се,но тя първо не му повярвала,след това се изяснили.
   Не ги карат да включват камери,учителите също рядко го правят.Повечето ей така си мърморят и си изчитат урока от учебника.По география пък им праща снимани страници на учебника,да си четат.Абе да припаднеш!!!
    Вчера едни зрънца от класа заглушавали микрофона на учителката по немски.И това не се случва за пръв път.Чудя се защо класа ги търпи досега,ама вчера и децата са се издразнили и вече са се наежили слещу хулиганчетата.
   Ама аз тези работи ги научавам от сестра му,тя му е душеприказчик сега.да не мислите,че вечер сяда и си изпява всичко.
      Дълго стана,ама да обобщя- на фона на всички претенции които имат,би било добре някои учители да проявят повече самодисциплина, креативност и упоритост.Както се поставят самите те пред учениците,такова отношение ще получат.Как може при учителката по ФВС никой да не отсъства,не смеят да дишат.А по немски го обръщат на  "кръкан бар".

# 419
Снощи разбирам от набора, че ученици намирали IP-тата на учителите и им прекъсвали интернета. Не съм много IT  грамотна и не мога да го коментирам като възможност, но много ме е яд, че всячески се стремят някои деца да възпрепятстват учебния процес. Защо не оставях който иска да си учи, а те да се скатават и преписват, не да пречат на всички.

Общи условия

Активация на акаунт