Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 32

• 34 600
  • 752
  •   1
Отговори
# 360
10к крачки на ден плюс и колелото не е точно най-заседналият човек, ако и да не е атлет. 1200 ми звучи като глад в такъв случай, освен ако не си много, ама много дребна жена.
Аз не спортувам активно макар и да не съм седнала по цял ден и по разни калкулатори ми изкарва базов метаболизъм нещо между 1400 и 1500. Базов, не общ разход. Само ходенето ако мога да вярвам на приложението на фитнес гривната добавя още трицифрено число, а правя по-малко крачки от теб в повечето дни.
Донякъде това ме спира за някакви редовни фастове, хич не съм убедена че в кратък период ще се храня достатъчно, хем не страдам от липса на апетит изобщо. Колкото пъти съм пробвала по-дълъг период без храна, съм си яла нормални количества на едно хранене, а не количество дето да "навакса" за пропуснатото. А пък насила не смятам нито да ям, нито да гладувам.

# 361
  • Paris, France
Деси, не са малко 1200 калории по принцип. Проблемът с Птиче Е, че има много наднормено тегло, спортува и ходи, яде по 1000-1200 калории и за година е отслабнала с 1 кило. Писах за нейния случай. При тебе положението е коренно различно, защото нямаш наднормено тегло и не целиш отслабване. Ако някой, който тежи 50 или 60кг яде по 1200 калории и не слабее, то това е нормално. Ако някой, който тежи 120кг яде по толкова и не слабее има проблем.

На човек с излишна мазнина би трябвало да му трябват повече калории за да съществува, но често не е така и даже е обратното. Мазнината ни предпазва от загуба на топлина и ни пази енергията. При затлъстяване TEF (thermic effect of food), топлинния ефект от храната е по-нисък.

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Specific_dynamic_action

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9449148/

Ядене на люто като лют червен пипер, целина изисква повече енергия, отколкото тялото губи задна ги преработи и затова ги препоръчваме. МСТ oil също, но не знам какво е и не мисля да го ям..

натка, много голямо благодаря  💐💐💐💐💐💐💐💐💐💐💐💐💐💐за информацията за транс мазнините във фъстъченото масло. Сутринта се зачетох в етикетите в супера. Уууууууужас. Нямаше нито едно такова.масло без добавени мазнини  Най-малко имаше в едно арабско, 5%. То беше единственото без захар. Във всички други, около 5-6 вида и марки имаше захар, даже там, където пише, че не е сладко. А дъщеря ми обожава тези масла. И в тахъна ли е така?❤❤❤❤❤❤

Твоят метаболизъм е бърз, защото си младичка, а ние с Миоки сме с по-различно ЕГН, особено аз 😎🥳. Възрастта е от значение. ...... за жалост за мене.

# 362
Щях да пиша за външните кетони. Слешах една лекция и стана въпрос за тях. Причината за против беше, че щом тялото не произвежда достатъчно, значи има причина и внасянето им отвън може да влоши вместо да подобри положението. За съжаление не помня подробности, но беше в този дух, та ако нямате опит, по-добре не.
MCT oil е medium-chain triglycerides извлечени от кокосово масло използва се като външен източник на кетони.

# 363
  • Paris, France
Миоки, в случая на ИР причината за непроизводство на кетони е висок инсулин. Захарта пада, но за да се произведат кетони трябва инсулинът да падне, а той седи висок. Когато инсулинът е нисък кетони се произвеждат и в условия на висока захар, като в диабетична кетоацидоза.

А ядене на сух кокос или кокосово масло дали ще има ефект? Или трябва да е изрично МСТ?

# 364
Да, точно това беше обяснението, благодаря!

Може и кокосово масло, ако не се изисква поради някаква конкретна причина висока концентрация на тези специфични мастни киселини като при примерно симптоми на деменция или някакви други конкретни проблеми.

На повечето места го рекламират като средство за по-бързо отслабване, но не мисля, че е толкова ефективно или пък има такъв отчетлив ефект, че да си заслужава цената. Истинското му предназначение ми се струва, че е с лечебни цели, но трябва човек да знае какво прави иначе е като с добавките - може и да не навреди, но надали ще помогне особено, ако не се прилага правилно.

# 365
Скрит текст:
Деси, не са малко 1200 калории по принцип. Проблемът с Птиче Е, че има много наднормено тегло, спортува и ходи, яде по 1000-1200 калории и за година е отслабнала с 1 кило. Писах за нейния случай. При тебе положението е коренно различно, защото нямаш наднормено тегло и не целиш отслабване. Ако някой, който тежи 50 или 60кг яде по 1200 калории и не слабее, то това е нормално. Ако някой, който тежи 120кг яде по толкова и не слабее има проблем.

На човек с излишна мазнина би трябвало да му трябват повече калории за да съществува, но често не е така и даже е обратното. Мазнината ни предпазва от загуба на топлина и ни пази енергията. При затлъстяване TEF (thermic effect of food), топлинния ефект от храната е по-нисък.

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Specific_dynamic_action

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9449148/

Ядене на люто като лют червен пипер, целина изисква повече енергия, отколкото тялото губи задна ги преработи и затова ги препоръчваме. МСТ oil също, но не знам какво е и не мисля да го ям..
натка, много голямо благодаря  💐💐💐💐💐💐💐💐💐💐💐💐💐💐за информацията за транс мазнините във фъстъченото масло. Сутринта се зачетох в етикетите в супера. Уууууууужас. Нямаше нито едно такова.масло без добавени мазнини  Най-малко имаше в едно арабско, 5%. То беше единственото без захар. Във всички други, около 5-6 вида и марки имаше захар, даже там, където пише, че не е сладко. А дъщеря ми обожава тези масла. И в тахъна ли е така?❤❤❤❤❤❤

Твоят метаболизъм е бърз, защото си младичка, а ние с Миоки сме с по-различно ЕГН, особено аз 😎🥳. Възрастта е от значение. ...... за жалост за мене.
Нещо ми се губи да е ставало дума скоро за фъстъчено масло, но по принцип да, слагат боклучави неща в него. Това ако не ме бъркаш с някого де, наистина не помня скоро да съм го дискутирала с някого.
Сигурно има и читави, но масовите и по-евтините фъстъчени масла са с извлечена мазнината на фъстъците... дето май е най-полезното в тях, после сложени евтини гадни мазнини че да е мазно пак. И често със захар, по американски тертип. (Тия американци имат ли нещо дето не му слагат захар изобщо? Че и си хранят децата с това нещо намазано на филии бял хляб плюс още нещо сладко, ужас просто.) Ама то пък и като не е с неговата си мазнина, сигурно ще е безвкусно без нея. Аз и на чистото слагам мъъничко сол да му развие вкуса.
Таханите не са така, освен ако няма и от тях разни фалшиви. Там си е само ядки или сусам, запечени леко да се засушат и после смлени до фина паста. Правила съм си и вкъщи когато ми се занимава, същото става на вкус.

Това за бързия метаболизъм ако беше към мен - по-скоро сега ми е по-добър от преди 10 години, а аз и тогава не съм била 20 годишна. Ако не бяхме в тая тема, да черпя с бонбони че ме пращаш при младичките Grinning Вярно че не съм към менопауза, но гоня 39 - може да не ми личат но си казват думата и те.

# 366
Фъстъчено масло за пръв път опитах още като ученичка у една приятелка и беше сладко. Вкъщи никога не се е купувало такова и даже бях забравила че съществува до преди няколко години, когато реших да си взема, след като го видях в магазина. Обаче се оказа нищо като вкуса който помнех. Беше си солено и честно казано, не ми хареса изобщо. Вкусът беше на нищо, само малко дъх на фъстъци имаше. Така си отстоя в шкафа и накрая го изхвърлих. В началото на режима, няколко пъти си взимах бадемомо басло, то беше вкусно, но после като почетох повече за ядките изобщо и че изобщо не е добре да се консумилат в големи количества, спрях да взимам всякакви такива продукти.
Тия тахани без мазнина имат вкус и консистенция на тебешир, така че няма как без нея.

# 367
  • Paris, France
Това масло може, обаче да се приема само когато сме опразнени от глюкоза. В условия на висока глюкоза то предизвиква деменция или поне предразполага към нея. Нещо такова запомних.

Миоки, в първия пост има видима графика със зависимостите при  падане на кръвна захар и произведени кетони при различните групи хора - нормални, ИР, преддиабет и диабет. Иди я виж пак, нищо че си я гледала, защото е впечатляващо. Препоръчвам на всички да си я отпечатат и закачат някъде в началото. Успокоява. Човек разбира, че не е луд като трепери и му е лошо и му се яде нещо веднага. Нормалния произвежда много кетони като му падне КЗ с малко, преддиабетикът малко, а диабетикът никакви. Става дума за диабет 2, разбира се.

Трябва да сляза в мазето да потърся защо не ми препоръчаха такова масло, а само кетони евентуално. Понеже е минало много време съм забравила след като не ме касае.

# 368
Дребна съм доста - 158 см, в момента съм 57 кг, непосредствено след кюртажа бях около 62 кг. Така че за месец и половина с режима, движението и борбата да държа ниска к съм свалила чисто около 3 кг. (другото мисля е било задържана кръв, течности и т.н и не ги броя). Нямам против, никой няма нужда от мазно коремче, започнах да си влизам в дрехите.
Иначе преди до към 30 г възраст винаги съм била 45-48 кг, имам доста фина структура, после качих малко килца, после доста тренирах и понаправих мускули. Честно казано рядко съм се мерила. Към настоящия момент си мисля, че оптималните ми кг биха били към 50 кг. Кантарът ми изчислява базов метаболизъм към 1150 калории... На ядене бая солидно хапвам, точно уж с цел да не си мисли тялото, че гладува. А и за да съм сита след това.

Аз обичам много фъстъчено масло, но натурално - то е само от фъстъци. Не го ям върху хляб де - бляк. Въглехидратите са му само 9г на 100 г - не е от супермаркет. Тези в супермаркета имат палмово масло и въглехидрат по 30-40 г. На 100 г - всеки може да сметне колко фъстъци има реално в това. Гледах лекция на д-р Бърг, където от този тип масла каза, че фъстъченото било най-добре от към мазнини -въглехидрати и омега 6 (стига да си е чисто от фъстъци). В моето фъстъчено има и много протеини (23 г), но приложението не ми ги отчита реално, защото явно в САЩ няма ни едно читаво фъстъчено масло, а то е за американския пазар. Аз реално не виждам проблем и с другите тахани (сусамов, Лешников и т.н) стига да са чисти, качествени. След като ми обърнахте внимание на омега 6 мазнините, обаче сега ги консумирам много по-рядко. Един вид като храна за глезене Simple Smile

# 369
Ще погледна. Аз не бих приемала нищо, освен ако няма доказана нужда. За това взимам само вит.Д и рибено масло профилактично заради липсата наслънчева светлина, нищо друго.
За пръв път чувам MCT да предизвиква деменции, точно обратното е, ползват го за забавяне на симптомите, зщото за момента са нелечими.

Фъстъците не се препоръчват при НВ ВМХ, а защо имаше едно видео та д-р. Екберг (https://www.youtube.com/watch?v=tdP9E9zkuXA) за ядките. Освен това фъстъците съдържат лектини които са анти-хранителни вещества, тоест възпрепятстват усвояването на някои елементи, също като в боба.

Последна редакция: чт, 15 окт 2020, 19:28 от Миоки

# 370
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
момичета, някой беше писал за олиото от гроздови семена, че има неподходящо съотношение омега 3-омега 6 мазнини.
може ли да ме насочите къде да прочета повече за маслата?

и да помогнете с оформянето на диетата?
Скрит текст:
в началото:
протеини - по три до пет грама на килограм;
повече зеленолистни салати, без моркови, кореноплодни и домати; без млечни.
без ядки, без плодове.
подразбира се, че ще е без ориз, картофи, боб, леща.

забравям ли нещо?

# 371
Съветвам те да се придържаш към зехтин и студено пресовани масла, ако ще консумираш растителни олиа.

# 372
имаме зехтин, но за подобряване на перисталтиката ни бяха препоръчали масло от черен трън и още някакво от анасон и нещо друго. чудех се дали да ги ползваме.

# 373
Ако не си сигурна, че са съвсем пресни и не ги съхраняваш в хладилника, аз не бих. Проблемът на такива олиа е, че много лесно се окисляват, дори да се съхраняват правилно, особено ако са с голям процент полиненаситени мастни киселини.

# 374
благодаря.
значи забравям всичко и започваме със скрития текст в предишния пост.
започваме и тримата Simple Smile ще се подкрепяме един друг.

да се оплача и тук - две детски ендокриноложки независимо една от друга веднага изписаха лекарства и препоръчаха диета.
едната ще го лекува с ориз, картофи, боб, леща, плодове и зеленчуци, а другата със същото, но и с добавка 7 филии на ден. Sad

Общи условия

Активация на акаунт