Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 32

• 34 696
  • 752
  •   1
Отговори
# 540
Нел, за млечните са ти казали. И за другите неща. Аз ще обърна внимание на други неща. Имаш ли наднормено тегло? Как се чувстваш? Аз лично бих ти препоръчала да си вземеш един глюкомер и да мериш КЗ на гладно, на 60 и на 120 мин след хранене. Така доста бързо ще си дадеш сметка кои храни ти влияят по-зле на КЗ и за известно време поне ще е добре да ги избягваш. Специално за КЗ при мен това което даде най-голям ефект бяха фастовете- и по-специално първият фаст от около 36 ч. Не казвам, че трябва задължително да правиш фастове или пък да е често, но ако се чувстваш ок с идеята, можеш да пробваш как ти се отразява някой по-кратък фаст (нещо между 16 и 20 или 24 часа- ако ти понася добре, естествено- идеята не е да се мъчиш или да гладуваш!). Важно е да ти е поносимо за изпълнение, не да припадаш от глад...Принципно, към фастове е добре да се подхожда внимателно и постепенно да се привиква. Добре ще е да имаш глюкомер, за да мериш КЗ и да прецениш как ти се движи КЗ, дали след определен период без храна КЗ не започва да се покачва (това е доста възможно да се случи), след това спада ли до нормални нива или пък спада твърде много...На практика, възможно е и само след 1 или 2 фаста да забележиш положителна промяна в нивата на КЗ или поне да видиш каква е тенденцията. Тоест, би могла понякога да пробваш да стесниш прозорецът на хранене- дори не и ежедневно. Примерно, веднъж седмично можеш да изтеглиш вечерята малко по-рано като внимаваш да се храниш добре преди това, до засищане и без умишлено да намаляваш калориите (но не и да се тъпчеш). След това да видиш каква ще ти е КЗ на другия ден. Въобще, в случаи с проблемна КЗ препоръчвам глюкомера с 2 ръце Simple Smile
Колко често се храниш?
По отношение на инсулина- майка ми е с КЗ около 4,2 и инсулин малко над 2 (под 2,5 беше със сигурност), холестерол ок, чернодробните ензими са и малко по-нагоре в нормата, но от много години е на лекарства заради сърдечна недостатъчност и вследствие на това приема и лекарства за високо кръвно. Преди 3 г имаше и операция за смяна на клапа (при нея всичките сърдечни проблеми са следствие от прекарано заболяване когато е била малка). Има малко брич и целулит около бедрата и ханша, но с дрехи изобщо не личи и си е слаба иначе. Щитовидните и показатели също са екстра (идеални направо като за възрастта и), само и двете имаме...не помня как точно се казваше, но някакво уголемяване на ЩЗ. Което като чета в масовия случай се причинява от недостатъчно йод (аз увеличих солта от 2 години, иначе и двете винаги сме се хранили доста безсолно). Та в случая на майка ми как са тези КЗ и инсулин (във връзка с остеопорозата питам)? Тя не се храни ВМ-НВХ.

Последна редакция: сб, 24 окт 2020, 16:07 от dolce miele

# 541
  • София
Скрит текст:
Нел, за млечните са ти казали. И за другите неща. Аз ще обърна внимание на други неща. Имаш ли наднормено тегло? Как се чувстваш? Аз лично бих ти препоръчала да си вземеш един глюкомер и да мериш КЗ на гладно, на 60 и на 120 мин след хранене. Така доста бързо ще си дадеш сметка кои храни ти влияят по-зле на КЗ и за известно време поне ще е добре да ги избягваш. Специално за КЗ при мен това което даде най-голям ефект бяха фастовете- и по-специално първият фаст от около 36 ч. Не казвам, че трябва задължително да правиш фастове или пък да е често, но ако се чувстваш ок с идеята, можеш да пробваш как ти се отразява някой по-кратък фаст (нещо между 16 и 20 или 24 часа- ако ти понася добре, естествено- идеята не е да се мъчиш или да гладуваш!). Важно е да ти е поносимо за изпълнение, не да припадаш от глад...Принципно, към фастове е добре да се подхожда внимателно и постепенно да се привиква. Добре ще е да имаш глюкомер, за да мериш КЗ и да прецениш как ти се движи КЗ, дали след определен период без храна КЗ не започва да се покачва (това е доста възможно да се случи), след това спада ли до нормални нива или пък спада твърде много...На практика, възможно е и само след 1 или 2 фаста да забележиш положителна промяна в нивата на КЗ или поне да видиш каква е тенденцията. Тоест, би могла понякога да пробваш да стесниш прозорецът на хранене- дори не и ежедневно. Примерно, веднъж седмично можеш да изтеглиш вечерята малко по-рано като внимаваш да се храниш добре преди това, до засищане и без умишлено да намаляваш калориите (но не и да се тъпчеш). След това да видиш каква ще ти е КЗ на другия ден. Въобще, в случаи с проблемна КЗ препоръчвам глюкомера с 2 ръце Simple Smile
Колко често се храниш?
dolce miele Преди седем години рязко напълнях, от 55 кг. стигнах до 80. Преди това бях в болница с тежка бронхопневмония. Според ендокринолога това е довело до Хашимото. След високата доза хормон който ми изписаха, много бързо свалих TSH и от 39 при диагностицирането спадна на 0,66. Изцяло се доверявах на ендокриноложката, не съм се съмнявала в професионализма й та да поискам второ мнение от друг. Дълго време килограмите си стояха стабилно, независимо от диетата която се опитвах на правя. Според лекарката диета не е нужна, хормонът ще си свърши работата. Доста неприятни неща ми се случиха. Преди три години изгубих много близки за мен хора и изпаднах в тежка депресия. Sad
Сама започнах да ровя из нета, открих за ИР, която всички ендокринолози отричат за болест и започнах да се храня по нов начин. Моята лекарка ми изписа сиофор 3х500, а след седмица 3х850. Един ден се строполих на улицата и изхвърлих лекарствата. Загубих всякакво доверие в ендото си. Тя никога не коментира с мен какви са стойностите на КЗ. Чак, когато аз си купих глюкомер и сама започнах да си правя изследванията, за мен всичко стана ясно. Представям си, как 6 години загубих и съм си била с КЗ на 6 и инсулин около 20.
Преди година, ако не се лъжа ви открих и за мен темата стана настолна книга. Четях ви и спазвах стриктно всичко.
Сега на въпросите - не мисля, че съм с наднормено тегло, но до 55 кг. ми остават още 5 т.е. висока съм 163 и тежа 60 кг. Имам глюкомер, ще започна да меря КЗ по-често. Днес на гладно беше 5.4, като снощи изядох само една салата. Днес след стабилна разходка около 7 км - изненадааа, КЗ беше 5.7. Бях изяла на закуска само една зелена чушка, едно яйце и резен филе. След обяда, който беше супа гъби не посмях да меря КЗ. Дано ме разбирате. Храня се 3 пъти на ден, като само вечер прекалявах пред ТВ-то с кашкавал. Стана много дълго, извинявам се, дано не съм ви отегчила.
Момичета, благодаря ви за всичко. Много ми помагате. Flowers RoseFlowers RoseFlowers Rose

# 542
Нел, не разбрах, КЗ ти е била 6 или над 6? А също и как се чувстваш като цяло? Те Хашимото/проблеми с ЩЗ и ИР доста често си "вървят" заедно. Не е чудно, че инсулинът и КЗ са ти били така. Все пак, добре е, че си намалила инсулина, а КЗ може и да отнеме повече време докато се оправи. Разбирам те много добре, аз след месеци в които поддържах КЗ все около 6 (въпреки режима на хранене) се предадох и започнах Глюкофаж. С него+ режим успях да смъкна донякъде КЗ. Но ето- имам още 7-8 хапчета Глюкофаж и после го спирам напълно. А КЗ свалих още с помощта на режим+ фастове; затова реших, че вече нямам нужда от хапчетата. Може да отнеме време намаляването на КЗ, но важното е да върви надолу. Измервай как се движи, така ще знаеш кои храни са ок и кои да ограничиш на този етап. Simple Smile

# 543
  • Перник
Моята КЗ, измерена вкъщи обикновено е около 5-5.30, падне ли на 4 и нещо не се чувствам изобщо добре. Идея нямам защо е така, може би си е до организъм. Проблем ли е КЗ да е над 5 системно? Понеже имам и ПР и ПА при кри скача и над 6

# 544
Мисля, че се чувстваш зле при КЗ под 5, защото обичайната ти КЗ не е такава...Т.е. усещаш самото падане до по-ниска граница отколкото е обикновено. Ако постепенно я смъкнеш до под 5 мисля, че няма да се чувстваш така. А ако пиеш някакви лекарства, може и те да ти влияят някак на КЗ? Как разбираш, че при КЗ под 5 се чувстваш зле, мериш я тогава или...? Забелязала ли си кога пада под 5, определено време след някоя храна ли се случва?

# 545
  • Paris, France
Моята КЗ, измерена вкъщи обикновено е около 5-5.30, падне ли на 4 и нещо не се чувствам изобщо добре. Идея нямам защо е така, може би си е до организъм. Проблем ли е КЗ да е над 5 системно? Понеже имам и ПР и ПА при кри скача и над 6

Препоръчвам ти да изчетеш първия пост. Към края му има една видима графика, озаглавена "Графика на зависимости между ниво на КЗ и ниво на кетони" Погледни я и ще забележиш, че при ИР има ниско производство на кетони. Когато КЗ на нормален човек леко падне, тялото му произвежда много кетони, които заменят глюкозата като храна за мозъка, мускулите, органите. При ИР не се произвеждат достатъчно кетони, защото, за да се произведат инсулинът трябва да падне, а той седи висок. За да си винаги във форма трябва:

Глюкоза + кетони > 100

Когато глюкозата е 120, 150 или 100 си си ОК. При нормален човек като падне глюкозата на 50, кетоните се вдигат до 55, примерно, а при тебе не се вдигат изобщо или се вдигат недостатъчно за да компенсират липсата на глюкоза. Липсва енергия за мозъка.

Това образно обяснено, разбира се и в измислени мерни единици.

ИР и диабетици с висок инсулин трябва да си припомним как се влиза в кетоза. Това става с описаното в първия пост.

Почваш добавките в първия пост, бавно махаш алкохол, ВХ, преработени храни до влизане в кетоза, държиш се там 5, 6 месеца за да свикнеш, пиеш си цитратите за да не правиш камъни в бъбреците, почваш да ходиш, да спортуваш и ще ти изчезнат ПА, ПР и всички останали разстройства  Ако имаш излишно тегло, отслабваш през това време.

Алкохол пиеш ли? На какъв режим си? Магнезий? Д3, Б12, селен, фолат как са? Мутации?

# 546
  • Перник
Алкохол чат пат някоя бира, селен да, жлезата е проблем хипо и Хашимото. Магнезий също вземам. Режима-НВ, но не напълно ограничени въглехидрати. Сладко изобщо не.

# 547
  • Перник
Мисля, че се чувстваш зле при КЗ под 5, защото обичайната ти КЗ не е такава...Т.е. усещаш самото падане до по-ниска граница отколкото е обикновено. Ако постепенно я смъкнеш до под 5 мисля, че няма да се чувстваш така. А ако пиеш някакви лекарства, може и те да ти влияят някак на КЗ? Как разбираш, че при КЗ под 5 се чувстваш зле, мериш я тогава или...? Забелязала ли си кога пада под 5, определено време след някоя храна ли се случва?
Вечер обикновено пада. Пия доста неща. Тертензиф за отводняване, ксанакс, деанксит, л тироксин. Добавки, селен, магнезий, вичерна иглика, пектин и за черния дроб хепабаланс. Също и бетаблокер за пулса. Разбирам, че ми става зле, прималяване и меря вкъщи с глюкомер.

# 548
  • София
Бетаблокерите повишават инсулина. Ксанакс и деанксит същи помагат на напълняването.

# 549
  • Paris, France
Алкохол чат пат някоя бира, селен да, жлезата е проблем хипо и Хашимото. Магнезий също вземам. Режима-НВ, но не напълно ограничени въглехидрати. Сладко изобщо не.

Смисълът от НВ режим е да се влезе в кетоза, а ти не успяваш.

Алкохолът трябва да се намали и спре за известно време. Без тази стъпка всичко останало е почти безсмислено. Алкохолът вдига инсулина и пречи на черен дроб да функционира, плюс че го омазнява. Имах мазен дроб. Първото, което юе питаха като го видяха на ехографа беше дали съм алкохоличка. Не близвах алкохол, ама. .......

Алкохолът предизвиква ПР и ПА и усилва симптомите.

Пробвай да замениш бирата с оцет и вода  Имах един съсед пияндур и все ми искаше уиски с портокалов сок (В Англия беше скъпо). По съвет ма колежка взех да му сипвам оцет вместо алкохол. Изпиваше го и се радваше даже. Сега си сипвам оцет и вода вместо алкохол като имам гости и така никой не пита що не пия. Трик от друг форум.

Диетата  не е достатъчно НВ с такава захар.  Няма да е зле да се опразниш от ВХ  и да поседиш на строго кетогенна известно време. Не пречи на Хашимото. С такава КЗ и ядене на мазнини + алкохол ще си прецакаш черния дроб, ако вече не си.

Кардио след ядене ще ти помогне да сваляш КЗ, но и за ПР. Треперенето и учестения пулс може да са опит да се закара повече глюкоза към мозъка когато няма в кръвта.

Отводняването концентрира кръвта и не винаги е добра идея. Като влезеш в кетоза се случва естествено.

Каква ти е pH на урината?

Бетаблокерите повишават инсулина. Ксанакс и деанксит същи помагат на напълняването.

От видяно - те май само това правят. Шапка свалям на Савина 33, че успя да ги спре всичките.

# 550
  • USA
Здравейте момичета,
Аз само ви шпионирам, и не мисля, че имам ИР, но понеже стана въпрос за кетоза, искам да попитам какво означава, ако много лесно влизам в кетоза?
Например ям си тестяно, дори торта, но ако само ден изкарам на 5-6 яйца или мазно месо, то на другата сутрин съм в дълбока кетоза, почти последния маркер по цвят на лентичката.
За първи път пробвах ВМ-НВХ преди 12-13 г. Оттогава мога да кажа, че 1/3 от времето го правя почти стриктно, а 2/3 го давам през просото, обожавам тестени, просто Relaxed
Това с мигновената кетоза става абсолютно всеки път, като реша да съм стриктна. Замислих се да не е нещо лошо.

Последна редакция: нд, 25 окт 2020, 17:34 от SkyBlue

# 551
Не е лошо, но лентичките не са точни.
Те показват кетони в урината, а това са неизползвани, които тялото изхвърля, а не употребява, което значи че не си в дълбока кетоза и не получаваш ползите от кетогенното състояние, а само показва, че произвеждаш кетони.
Ако искаш да разбереш дали си в кетоза и ползваш кетони за енергия, вземи си апаратче за мерене на кетони. Само така ще знаеш дали си в дълбока или каквато и да била кетоза. Някои хора усещат, но се иска опит и пак е невъзможно да се знае степента, освен ако не се измери.

# 552
Скай, според мен не е притеснително, а най-вероятно значи, че си адаптирана да гориш мазнини. Wink Предвид откога имаш опит с режима. Съгласна съм с Миоки, че не е задължително да си в дълбока кетоза само защото цветът на лентичките е тъмен. Но очевидно започваш да произвеждаш бързо кетони което не е лошо. А според мен, най-вероятно си от тази категория хора които толерират по-високи нива на въглехидрати в сравнение с други.
Аз превключвам доста бързо към горене на мазнини, усещам го.

Последна редакция: нд, 25 окт 2020, 17:33 от dolce miele

# 553
  • София
За известно време ви изпуснах, но вече ще следя.
2 месеца съм на НВ хранене, без захар, тестени, картофи и ориз, и никаква бира. Преди пот ми избиваше на челото около 3 часа след ядене, може би хипогликемии, тогава пиех Глюкофаж. Ами вече вълните ги няма, без лекарства и само с ограничаване на въглехидратите.
Така и не се спогодих с Глюкофаж, пих и обикновен, и ХР, обаче гастритният ми стомах ми не го понася и го зарязах.
Изобщо не съм умряла за сладко, с това се разделих без проблеми. Снощи правих козунак за останалите от семейството (нека станат по 100 кила като мен Grin ) и чупнах само за проба  - въобще не ми липсва. Виж, млечните засега трудно ограничавам.
Имам един въпрос, за чийто отговор съм почти сигурна, но да си сверя часовника:
Нали всякакви подсладители са инсулиногенни? Следя няколко ФБ групи за НВ хранене и там употребяват еритритол.

Последна редакция: пн, 26 окт 2020, 11:41 от Cuckoo

# 554
Да, подсладителите не са ок. Еритритолът уж не влияел на инсулина (и аз си бях купила еритритол), но как са го установили и доколко е така- кой знае? То и вкусът му не е чак толкова сладък, по-малко сладни от захар и придава един такъв охлаждащ вкус...Но на теб нали не ти липсва сладкото? За какво ти е еритритол?
Аз днес пак "по неволя" пия нес кафето чисто. Свърши ми сметаната пак. Ами, започва доста да ми харесва така... никак не е зле Grinning

Последна редакция: пн, 26 окт 2020, 13:14 от dolce miele

Общи условия

Активация на акаунт