Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 32

• 33 646
  • 752
  •   1
Отговори
# 90
  • Paris, France
въпроса ми е какво без ОГТТ?(изрично ми е казано без него)

Нищо. Обясненията са в първия пост.

HOMA индексът ми излизаше перфектен когато на първи час имах КЗ 8 и инсулин 80.

Гликираният ми хемоглобин беше завиден дори, когато не можех да стана от леглото, защото, макар, че вдигах КЗ , правех и хипогликемии, които компенсираха.

В първия пост има примери с Шарки, мъжа и и тяхна роднина. Всичките са ИР, но при само един това се вижда на гладно.

А защо без ОГТТ? Мене ме пращаха, но отказвах, че нали гликирания е добре, боцкала съм се и беше ОК докато играта не загрубя. Сега съжалявам.

# 91

Гликираният ми хемоглобин беше завиден дори, когато не можех да стана от леглото, защото, макар, че вдигах КЗ , правех и хипогликемии, които компенсираха.

В първия пост има примери с Шарки, мъжа и и тяхна роднина. Всичките са ИР, но при само един това се вижда на гладно.

А защо без ОГТТ? Мене ме пращаха, но отказвах, че нали гликирания е добре, боцкала съм се и беше ОК докато играта не загрубя. Сега съжалявам.

Нямам представа защо без ОГТТ.В момента все едно ми говориш на китайски ,а не е като да не прегледах отгоре първата страница,но явно ще трябва да отделя повече време.Историята на мен и детето е доста дълга.От диагноза на детето ДЦП,заради замятане на дясното краче стигнахме до дефицит на Б12,а в последствие и проблем със щитотовидната жлеза.Година след откриването на нейния дефицит,открих и моя,а няколко месеца след нейния проблем с щитовидната при мен се появи същия.Доктора обясни,че и при 2те хипофизата не разпознава ,че има проблем (ТSH ,TAT и МАТ са в норма,но при едната FT 3 е под норма,при другата е FT4 и би трябвало TSH да падне,за да се вдигнат показателите в норма,но не се случва).При мен според доктора причината може да е поликистозни яйчници или инсулинова резистентност.Първото е отхвърлено,остава второто.Както и горе написах изрично ми се каза без ОГТТ.От там ми дойдоха и въпросите.Детето е на 3.4г ,тъй като повечето неща ,който са постигнати при нея до този момент са на база много четене от моя страна и самоназначаване на изследвания, искам да пусна и на нея

# 92
Ако не се прави натоварване с глюкоза, остават гликиран хемогболин и трикратната глюкоза. Може да си пуснеш и инсулин трикратно - така и така ще те бодат. Други изследвания не са пряко свързани с ИР и отклонения може да се дължати  на други проблеми.
А сетих се, изследвай и хемоглобин, ако не си скоро, защото ако там има нарушения, гликирания може да се разчете погрешно.

# 93
Ако не се прави натоварване с глюкоза, остават гликиран хемогболин и трикратната глюкоза. Може да си пуснеш и инсулин трикратно - така и така ще те бодат. Други изследвания не са пряко свързани с ИР и отклонения може да се дължати  на други проблеми.
А сетих се, изследвай и хемоглобин, ако не си скоро, защото ако там има нарушения, гликирания може да се разчете погрешно.
Благодаря.Ще се пусне задължително.Макар той при нас да се държи доста странно(с ниско желязо сме и 2 те,но с перфектен хемоглобин,поне до сега е било така при всички контроли)
За мен ще се замисля,може и да си направя на своя глава обременяване,но просто с детето се чудя как да го  направя.На всеки 3 месеца имаме контрола,вече лабораториите ги познава само като минем покрай тях и изпада в истерия.Мисия невъзможно ще е трикратно боцкане.

# 94
"Изследването е неприятно заради консумацията на глюкозата. Затова ако искате да го избегнете, може да изследвате инсулин и КЗ след едно по-обилно въглехидратно хранене и това смятам също ще даде представа как протича лечението."

Това е цитат от първата страница. Нали постоянно се казва да се чете първа страница. Значи може вместо глюкоза да се изяде нещо въглехидратни и пак да се вземе кръв на първия и втория час.

Последна редакция: сб, 10 окт 2020, 05:08 от maq-mi

# 95
За натоварването има протокол, така че тези експерименти с въглехидратите няма да са достоверни, според мен.  Въглехидратите не са чиста глюкоза. За "домашно" експериментиране става, но рецзултатите трябва да се вземат с доза скепитцизъм.

# 96
А и за натоварването има определено количество въглехидрат, което се приема. При толкова въглехидрат се очаква еди какъв си резултат. А като изядеш едно парче торта какъв резултат да очакваш? 🤨 Лекаря освен да хвърли един боб 😄

# 97
Не е само че е премерено количество колко въглехидрат при обременяването, а и се знае че е чиста глюкоза в точно това количество. В храната не вярвам че някой да може да каже точно какво и колко и за колко време ще постъпи в кръвта във вид на глюкоза и как и колко останалото в тая храна трябва да се отрази на инсулина.
И след това вярно и боб няма да помогне, ще има там някакви числа дето човек няма с какво да ги сравнява. Голяма работа че на мен инсулинът ми стигнал примерно 30 след парче торта, пък на Пенка станал 45 след баничка, а пък на Минка след бира с картофки примерно 50, пък еди коя си изяла цяла пица и имала инсулин да речем 60 след нея... и какво от това? Пиша гьотере някакви числа, ама предполагам че стана ясно какво имам предвид. Изследвано е какви са нормалните стойности след 75г глюкоза и са станали еталон да се съди по тях. Дори имаше мисля изискване глюкозата да се изпие в рамките на няколко минути, да се знае за и за колко време постъпва. За след някой конкретен вид храна не знам да има референтни стойности, така че и информацията не би била много.

# 98
Бебешок, възможно ли е да имате таласемия или някакъв друг вид анемия?

# 99
  • Paris, France
"Изследването е неприятно заради консумацията на глюкозата. Затова ако искате да го избегнете, може да изследвате инсулин и КЗ след едно по-обилно въглехидратно хранене и това смятам също ще даде представа как протича лечението."

Това е цитат от първата страница. Нали постоянно се казва да се чете първа страница. Значи може вместо глюкоза да се изяде нещо въглехидратни и пак да се вземе кръв на първия и втория час. Дъщеря ми в понеделник смята да направи така , вместо да пие глюкоза.

Според мене и лекуващите ме лекари не е правилно, поради причините, които Миоки и natka обясниха. Не зная кой го е посъветвал в първия пост, а и става дума за междинна проверка за да се даде представа как протича лечението. Това е за човек, който вече има диагноза и стандартно ОГТТ и иска да види какви са му захарта и инсулина при обичайното му хранене, ВМ-НВХ, примерно.

При ИР и диабет, освен liver dump (изхвърляне на глюкоза от черен дроб) има и stomach dump и  различна реакция към твърда храна в различен час.

Аз също исках да ям някакъв грамаж хляб, примерно, но там има протеин, който забавя и намалява реакцията, мазнина евентуално, която пречи на инсулина. 

Не зная кой е дал съвета, но при много хора такова тестване нищо не показва.

В България тестовете на инсулин не се покриват от здравната каса и ако ще се кубични седнал 2 паса в лаборатория е по-смислено да се глътне глюкоза .

бебешок, при анемия гликирания хемоглобин не отразява реалните нива на КЗ. На твое място бих се обадила и бих попитала защо не искат ОГТТ с трикратен инсулин. И бих си го направила за всеки случай.

Съчувствам ти за детенцето, горкото. Моите пък обичаха инжекции.

Като съм в България го плащам сама, 38 лева беше пакета в Цибалаб, трябва да им се каже за трикратен инсулин и да се наблегне на това. Храниш се "нормално" и с 200гр ВХ дневно поне 7-10 дена.

Поне ми е мирна главата.

# 100
Бебешок, възможно ли е да имате таласемия или някакъв друг вид анемия?
Тя няма.Изследвали сме 250 гена до този момент.Има един паталогичен,който не е причина за състоянието и,по скоро би повлиял за бъдещи поколения.Както казах резултатите,който тя има,аз ги имам в много близка степен до нейните,но със закъснение.Докторите при нея на този етап отказват да правим още генетични,защото последните месеци има само положителни резултати от общите ни усилия.Тя милата е много изтотормозена от всичко и аз внимавам на какво я подлагам.В следващия момент си мисля,че щом доктора кара мен да изследвам ИР има някаква вероятност и при нея да има такова нещо,въпреки възрастта и,но как се кара дете на 3 да пие глюкоза или боде 3 пъти днес,като първото бодене за деня ще е от вената и то не малко количесто?!!(трябва да пуснем ПКК,ЖСК,Ретикулацити,Вит.д,вит.Б12,фолиева,,хомоцистеинTSH,FT3,FT4).Както казах,за себе си ще я изпия.От коментарите ви виждам,че това е най-точния начин,но за нея трябва да измисля нещо хем без много тормоз,хем да отчете ,ако има проблем,а от там при разчитането от доктора той да ни насочи за допълнителни изследвания.
Ако се обадя на доктора той най-вероятно ще каже абсурд,няма основание да подлагаш детето на такова нещо,няма основание/симптоми,но аз вътрешно усещам,че трябва да го направя.Иначе тя има изследване на КЗ до сега поне 3-4 пъти,сутрин на гладно,била е в норма.
П.П Казвам,че няма анемия ,на базата на генетичните,който сме изледвали в тях се включва гени за таласамия,фокиевата киселина и Б 12,но реално тя е с деф.на Б 12,което пак е анемия,аз съм освен с нея и на вит.Д,а тъй като при дълъг прием на Б12 пада желязо и фолоева имаме ниски нива и на тях,макар и в граница.

Последна редакция: сб, 10 окт 2020, 00:31 от bebeshok0326

# 101
Звучи ми много малко вероятно дете на тази възраст да е с ИР, освен ако не е било хранено с адаптирано мляко и захранвано с купешки пюрета. А дори и в този случай пак е малко вероятно ИР се придобива с години и то десетилетия. Дори и да Ина проблем, в което се съмнявам, то с едно качествено хранене най-вече на естествена храна и ограничаване на захарта (вкл. скрита в разни зърнени закуски, сокове, сосове, овкусени кисели млека и т.н.) + оптимално движение съобразено със състоянието му и детето ще си е добре. Дори и временно да му разбърникан метаболизма, при толкова малко дете лесно ще се коригира. Не знам дали ИР е причина за дефицит на б-витамини, струва ми се малко вероятно. Реално милиони хора с такъв дефицит с или без ИР. Та не бих си подлагала детето на това издевателство огтт на тази крехка възраст. Огтт е истински шок за тялото - на възрастните им взимат 3 пъти кръв венизно, но това е най-малкия проблем. Ударното приемане на глюкоза на гладно, стоенето гладен 2 часа и почти неподвижен - това за малко дете... и накрая често се получава дори хипогликемия, с токова малко дете не бих рискувала. Също така ИР и диабет тип 2 не са “наследствени”. Има някои мутации, които ги свързват с предразположеност (напр. Pai 4g/4g, която има значение за съвсем различни неща), но основното си е култура на хранене и начин на живот.
Иначе за витамините - казваш, че си изследвала над 250 гена, това ми звучи ужасно много, но дали сред тях са били mthfr и mtrr - те се включват в пакетите на жени със спонтанни аборти, но реално отговарят най-вече за усвояването на витамини от б-групата. Ако имате такава мутация - то нито ти, нито детето можете да усвоявате обикновени неметилирани форми на б витамини. Нещо повече, ако приемате неподходящи форми, те ви тровят и блокират възможността да усвоявате и б-витамини от храната. Бих огледала и всички етикети на пакетирана храна в къщи дали нямат добавени подобни витамини (зърнени закуски, млека, хранителна Мая, дори хляб и т.н, особено ако живея в САЩ, защото там блъскането на фолиева в храната  е държавна политика. Пак не бих изследвала детето - по-скоро себе си и таткото- ако дори един има един мутирал ген от тези , при никакви обстоятелства не бих му давала витамини, в които б-тата не са метилирани.  По принцип е най-добре човек да си набавя витамините от храната и само при реален дефицит или специфични нужди да приема допълнително.
Последно за сваляне на хомоцистеин и подобряване на нивата б12 аз приемам и б6, но не бих си го предписвала сама. Казват че ако б12 е нисък и б6 е нисък, има някаква синергия.

Последна редакция: сб, 10 окт 2020, 09:34 от Desii_123

# 102
  • В.Търново
Здравейте!Преди две години ми откриха висок инсулин. Докторката каза след 1-2 години да ида на преглед.За края на месеца имам час. Най-вероятно отново ще ми пусне изследването с глюкозата, но не искам да го пия. Преди две години толкова сладко беше, стана ми много лошо, имах чувството, че ще ми стане нещо, много зле ми беше. Има ли друг начин да се изследва инсулина без да се пие глюкозата?

# 103
Скрит текст:

Нямам представа защо без ОГТТ.В момента все едно ми говориш на китайски ,а не е като да не прегледах отгоре първата страница,но явно ще трябва да отделя повече време.Историята на мен и детето е доста дълга.От диагноза на детето ДЦП,заради замятане на дясното краче стигнахме до дефицит на Б12,а в последствие и проблем със щитотовидната жлеза.Година след откриването на нейния дефицит,открих и моя,а няколко месеца след нейния проблем с щитовидната при мен се появи същия.Доктора обясни,че и при 2те хипофизата не разпознава ,че има проблем (ТSH ,TAT и МАТ са в норма,но при едната FT 3 е под норма,при другата е FT4 и би трябвало TSH да падне,за да се вдигнат показателите в норма,но не се случва).При мен според доктора причината може да е поликистозни яйчници или инсулинова резистентност.Първото е отхвърлено,остава второто.Както и горе написах изрично ми се каза без ОГТТ.От там ми дойдоха и въпросите.Детето е на 3.4г ,тъй като повечето неща ,който са постигнати при нея до този момент са на база много четене от моя страна и самоназначаване на изследвания, искам да пусна и на нея

Ако правилно съм разбрала, една от причините за лош отговор от хипофизата е ИР?

Питам, защото при мен е същото положение. ТСХ е идеално, не съм го виждала над 1, 1.5.
Но т3 и т4 са ниски, което би трябвало да доведе до висок ТСХ, но не.

И за обременяването на детето - тези 75 гр глюкоза предполагам са за възрастен индивид. За толкова малки деца надали са такива стандартите.

# 104
  • Paris, France
Скрит текст:
Здравейте!Преди две години ми откриха висок инсулин. Докторката каза след 1-2 години да ида на преглед.За края на месеца имам час. Най-вероятно отново ще ми пусне изследването с глюкозата, но не искам да го пия. Преди две години толкова сладко беше, стана ми много лошо, имах чувството, че ще ми стане нещо, много зле ми беше. Има ли друг начин да се изследва инсулина без да се пие глюкозата?

Само на тази страница Миоки и натка са обяснили  кога и защо се прави теста ОГТТ. Аз съм го повторила като папагал и съм доуточнявала.

От първото ОГТТ са минали цели 2 години, в които вероятно си променила храненето, отслабнала и намалила нива на инсулин и КЗ. Едва ли след 2 години усилия ще ти прилошее.. И на мене ми прилоша първия път, но след 6 месеца си бях добре, въпреки че резултатите КЗ 8 на първи час и 4 на втори и инсулин 80 на 1 час и 60 на втори бяха лоши. Лоши бяха, но доста по-добри от първите (190 и 100 инсулин ма 1 и 2 час и КЗ11 на първи и 3 на втори) Оттогава не ми е прилошавало никога. С много от нас е същото.

Не гарантирам, че няма да ти прилошее, но изследването е важно.

Желая хубав резултат.

Деси, много хубав пост. Ще помоля, ако имаш време по-нататък, да напишеш един пост за важността на MTHFR и други подобни мутации, как и къде се изследват, особености и как влияят на ИР и всичко останало и какво да правим ако имаме такава мутация. Това, защото човек с такава мутация никога няма да се подобри значително само със съветите от първия пост и даже може да си навреди.

А Б6 е опасен и трябва да се внимава. Накои хора толерират пиридоксин по-добре от пиридоксал фосфати. Пиридоксамин е формата за диабет и ИР, която помага за бъбреци и даже ги лекува.

Хомоцистеин се сваля и с триметилглицин ако метилкобаламин не действа.

Тези мутации могат да се изследват всичките в пакет в някой генетичен сайт. 23andme имаха такъв за около 250$ и изследването е със слюнка. После резултатите се качват в друг сайт за обяснения.

бебешок, няма да товариш детето, особено като и липсва Б12. Дозите и референтните стойности за деца са други. Ти се натовари и виж какво ще излезе.Много деца имат недостиг на Б12, дори без мутация. Дъщеря ми имаше. По едно време почна да не чува. Сложи слухов апарат. Почна Б12 заради друго и....... Почна да чува и махна апарата. А ми казваха, че от нищо нямало да се оправи.

Общи условия

Активация на акаунт