Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 32

• 34 410
  • 752
  •   1
Отговори
# 150
Здравейте.За пръв път пиша в темата.Имам дъщеря на 20 г с множество увреждания.Почти не се движи.Последните няколко месеца много напълня.В четвъртък ходихме на ендокринолог и й пусна някой изследвания.Резултатите ме разтревожиха.НОМА 3.25.  ТS H 4.130.  Кр з 4.82  и инсулин15.2.Мисля си че освен всичко останало сме си прикачили и инсулинова резултатност.При нея ще бъде сложно с диетата и почти невъзможно с движението.Някой по вещ да ми разясни малко резултатите че и хормоните май не са в ред.

# 151
  • Paris, France
Скрит текст:
Теодора, няма смисъл да пускаш Т3. TSH, T4 и Т3 се изследват едновременно. Аз бих изчакала 6 месеца и диетата.

Към прекрасното обяснение на Миоки да добавя, че хипогликемията е нормална докато сме в кетоза и че, сама по себе си не предизвиква никакви негативни чувства като глад, изпотяване итн. Повечето от нас усещаме само рязкото падане на КЗ. Ако от 10 падне за час до 3.9 имам симптоми, но ако измеря 2 докато съм в кетоза нямам и се чувствам добре.

Като спреш ВХ ще имаш хипогликемии, често за дълги периоди, но ако произвеждаш достатъчно кетони няма да се чувстваш зле, защото хранят мозъка. При ИР се произвеждат малко кетони при падане на КЗ. Има графика в първия пост, показваща зависимостите на нива на КЗ при диабет, преддиабет, ИР и норма.

В резюме - като влезеш в кетоза няма да има скоци на КЗ. Поради ИР може в началото да не произвеждаш достатъчно кетони, но с времето тялото ти се научава и неприятните симптоми спират.

Трябва нивата на:

КЗ + кетони или мастни киселини да са константа. Като се намали КЗ да се увеличават пероните, като намалеят пероните да се увеличи КЗ.

Откакто влязат в стабилна кетоза преди 6 години и отмазних дроба не съм имала никакво прегладняване, премаляване, мигрена и подобни. В кетоза седях около месец и половина. Оттогава и на нормално хранене ми е добре, като симптомите изчезнаха много преди да вкарам инсулин в норма.
Благодаря много за изчерпателния отговор,макар,че се стреснах,от кетоза и другите термини.А да попитам понеже трябва да пазя черен дроб(носител съм на австралийски антиген)за мен е вредно да го омазнявам.Как да съчетая тогава това хранене?Как се произвеждат кетони? И трябва ли да смята за сега че имам хипотиреоидизъм или да не го мисля

С австралийския антиген трябваше да започнеш. На лекарства за него ли си?

Не съм запозната, но ми се върти нещо, че в такъв случай трябва да се внимава с мазнините.

Лошата новина - и въглехидрати и мазнини могат да оюазнят черен дроб. Това се случва, когато надебелеем без спорт, имаме недостиг на витамини, инфекции, ядем в повече. Ако ядем малко калории черният дроб се отмазнява.

Моят беше мазен и го отмазних за цифром и словом 10 дена. Чак не ми се вярваше.  Ниски калории, ниски мазнини, ниски ВХ и много зелени листа. Преди това бях вече в кетоза, обаче.  Зелените листа в храната и горчивият вкус пазят от омазняване.

Предвид това, че австралийският антиген намалява нивата на Д3 трябва да ги изследваш. Ако не ти достига Д3 никаква диета няма да ти помогне особено.

Има особености при мазен дроб - не се ядат наситени мазнини като масло, мазно сирене, кокос, не се яде фруктоза, дори от плодове и не се ядат ВХ. Другото са разни витамини и минерали и омега 3.

Чела съм, че кетогенната диета увеличава тромбоцитите, май беше при хепатит, подобрява холестерола, май увеличава антителата, но не зная дали трепе вируса, по-скоро не.

Магданоз, спанак, лапад, коприва няма да ти Има сняг дроба, така че можеш спокойно да ги увеличиш значително 

Остави щитовидните хормони, които и без това ще отидат към хипо с намаляване на ВХ и взаимния сезон! Виж си Б12, фолат и Д3.

Деси, нещо казахме за променящите се нива на КЗ 🤩. Няколко пъти 🥳😻🤐. КЗ вече е стабилно под 6, а сутрин и под 5 и това с торта. Не е малко.

Мисля, че инозитолът и фолатът са свалили инсулина сутринта, понеже не си яла и като паднал инсулина се качила КЗ.. Не е кой знае колко много, че да е притеснително. Нормално е. Допреди 2 месеца ставаше с КЗ над 6, така че тялото ти свиква с ниска. Това похапвайки тортичка 😻. Долче те успокои, ама нали умря циганката, та да я заместя 😻😚.

румка73, сложен случай е вашия. Проблем е невъзможността да се движи. Оттам и ИР и високото TSH. Ако можеш да я сложиш на режим и така да се намалят калориите. Мазнината и ВХ трябва да се изгаря с движение. На сауна, някакви масажи може ли да я водите или е неподвижна? Ако яде всичко повече салата ще я засища и така ще яде по-малко ВХ и мас.

# 152
Не е неподвижна,ходи но много се изморява.Живеем на 5 етаж успява да се качи но с големи усилия.Сауна не става че има епилепсия.Ще се мъчим с диета.Тя месо  яде само смляно .Кайми салами наденици,но знам че не е желателно.Пък и има лека умствена недостатъчност и прави каквото си реши.Трудно може да бъде убедена.Ще се мъчим някак.И аз съм с наднормено тегло.Бях спазвал този режим .Свалих 10 кг и като го ударих през просото сега съм с 12 отгоре.Ще се храним двете.Пък колкото успеем.Дано успеем да минем докторката тази седмица.

# 153
Румка, ако е удобно, какво точно значи с множество увреждания? В смисъл, водеща е неподвижността или има и други състояния които могат да окажат влияние и да водят до ИР? Има ИР, да (инсулин 15 е висок за на гладно). Бих погледнала по-подробно и щитовидните- аз при подобно ТСХ (+ ниски Т3 и Т4 се чувствах ужасно и без много въглехидрати и калории).
Аrwen, сравни съставът на обикновено с безлактозно прясно мляко. Grinning Гарантирам ти, че в безлактозното има повече вгх и захари на 100 грама Wink Та абсолютно си е по-сладко от обикновеното.
Теодора, честно, има много "наплашени" хора които си мислят, че кетоза и кетоацидоза са едно и също и, че кетозата застрашава живота! Simple Smile Четат (а има и статии в нета които твърдят, че кетозата е суперопасно състояние и подвеждат), плашат се и не правят разликата...А тя е огромна.
П. С. Румка, с епилепсията трябваше да почнеш. В такъв случай е добре да намали вгх, дори кето препоръчват. Кайми, наденици- може, но с изчистен състав и смляно вкъщи най-добре.

Последна редакция: нд, 11 окт 2020, 16:43 от dolce miele

# 154
Добре формулирана кетогенна диета от десетки години се използва за лечение на деца с епилепсия. Дори да не излекува, доказано облекчава значително симптомите.
Мляно месо и наденици може както каза dolce miele, но от качествено месо, не готовите боклюци от супермаркета.
Майка ми купува месо и ѝ го мелят на място за кайма. Отдавна не купува от готовите.

# 155
  • Paris, France
румка, да, с епилепсията трябваше да започнеш. Някои видове епилепсия се повлияват много добре от кетогенна диета. Тя е формулирана  в началото точно за деца с епилепсия. На предишна страница разказах за майка на съученик на дъщеря ми, дебела, с епилепсия от дете, син епилептик и още едно от 5те и деца с нещо подобно. Епилепсията на сина и беше такава, че беше изнасян с хеликоптер и слагам в кома за да спрат гърчовете. Сложиха я на диета заради това, че разви диабет 2 и на 40г махна и лекарствата за епилепсия и се отърва и от диабета. Няма да ти лазвам колко и говорих за диетата, а не искаше и да чуе. Като ми разказа за успехите си и напомних. "А, ама много тежка ми се видя, а и не бях диабетично още". Нямаше и да стане ако се беше взела в ръце.

Някои епилепсия са хипогликемии, в които тялото не произвежда кетони и за мозъка няма гориво, така да се каже. Графиката е в първия пост.

Е, че щом качва стълби, бива .

Изчети първия пост. Кетогенната диета е тежка за бъбреците, може да направи камъни даже и трябва да даваш цитрат. На деца май е по-голяма дозата, но не съм сигурна.

А дъщеря ти се изморява, защото като няма ВХ не влиза в кетоза заради високия инсулин.

Ако не е лакома можеш да я храниш по-рядко, с по-малко храна. Ако яде всичко да и правиш салати. Можеш да даваш крем-супи от гъби, от броколи, от зеле ако яде трудно.

Провери няма ли някой център, в който да прилагат кетогенна диета за деца с епилепсия. Във Франция е в болницата Necker.  Там им дават картони през устата и така ги подпомагат, а и с външните картони могат да ядат малко повече ВХ.

Дават и цитрат, витамини.

Миоки, някои епилептици се излекуват напълно, не само подобряват. В смисъл махат лекарства и нямат гърчове, липси или каквото са имали.

# 156
Скрит текст:
Момичета , имам питане. Напоследък меря по- често Кз сутрин.
днешната 4.7 на гладно, цял ден по задачи,дълъг фаст ми се получи на едно кафе с малко сметана.Не изпитвам глад все още, но  усещам онова специфично треперене вътрешно, реших че правя хипогликимия , резултат 5.7.
 Неприятно ме изненада.  Да почивам ли, да направя лека аеробна се чудя.

Абсолютно нормално е при ИР. Причината е, че когато инсулинът почне да пада се качват други хормони като норадреналин и хормон на растежа, които имат покачващо КЗ действие.

Това (почти) не се случва ако депата на глюкоза са празни (В кетоза сме). Ако в черния дроб и мускулите няма глюкоза, тя просто няма откъде да дойде в такива количества 😎🤐.

Препоръките на Д-р Джейсън Фънг за подобни случаи са да се храним още по НВ и да постим. С времето такива епизоди намаляват.

Горенаписаното е преразказ на отговор на лекар на първия въпрос в:

https://www.dietdoctor.com/why-does-blood-sugar-increase-during-a-fast

Това за да не помисли някой, че съм крайна и последна инстанция 😎

Да, ходенето ще свали захарта, но що се качва с цяла единица при пост гледай да не допускаш напълване на депата с глюкоза. Не е добре да се изморяваш по време на фаст. Ако ти се разхожда, походи! Ако се чувстваш отпаднала - КЗ не е чак толкова висока и може да вземеш гореща вана, примерно и даже да не правиш нищо.

Сметана аз не бих пила при фаст, но с времето ще стане възможно.

Поздравления за поста.

Благодаря, Невена. Мисля да продължа с еднодневното хранене, днес засякох 4.3 КЗ след почти 24 часов фаст, вкл.  2  кафета + плюс ходене из крайградските чукари ,леко и ненатоварващо.  Вечеря преди малко -3 яйца, извара , 1/2 домат ,краставица.
Сметаната при мен е по- скоро в хомеопатични дози, супена лъжица макс. За толкова години не се научих да го пия чисто и това е. Сложила съм го в графата глезотии.
Подозирам че движението е ключовия фактор при мен.

# 157
Скрит текст:
Теодора, няма смисъл да пускаш Т3. TSH, T4 и Т3 се изследват едновременно. Аз бих изчакала 6 месеца и диетата.

Към прекрасното обяснение на Миоки да добавя, че хипогликемията е нормална докато сме в кетоза и че, сама по себе си не предизвиква никакви негативни чувства като глад, изпотяване итн. Повечето от нас усещаме само рязкото падане на КЗ. Ако от 10 падне за час до 3.9 имам симптоми, но ако измеря 2 докато съм в кетоза нямам и се чувствам добре.

Като спреш ВХ ще имаш хипогликемии, често за дълги периоди, но ако произвеждаш достатъчно кетони няма да се чувстваш зле, защото хранят мозъка. При ИР се произвеждат малко кетони при падане на КЗ. Има графика в първия пост, показваща зависимостите на нива на КЗ при диабет, преддиабет, ИР и норма.

В резюме - като влезеш в кетоза няма да има скоци на КЗ. Поради ИР може в началото да не произвеждаш достатъчно кетони, но с времето тялото ти се научава и неприятните симптоми спират.

Трябва нивата на:

КЗ + кетони или мастни киселини да са константа. Като се намали КЗ да се увеличават пероните, като намалеят пероните да се увеличи КЗ.

Откакто влязат в стабилна кетоза преди 6 години и отмазних дроба не съм имала никакво прегладняване, премаляване, мигрена и подобни. В кетоза седях около месец и половина. Оттогава и на нормално хранене ми е добре, като симптомите изчезнаха много преди да вкарам инсулин в норма.
Благодаря много за изчерпателния отговор,макар,че се стреснах,от кетоза и другите термини.А да попитам понеже трябва да пазя черен дроб(носител съм на австралийски антиген)за мен е вредно да го омазнявам.Как да съчетая тогава това хранене?Как се произвеждат кетони? И трябва ли да смята за сега че имам хипотиреоидизъм или да не го мисля

С австралийския антиген трябваше да започнеш. На лекарства за него ли си?

Не съм запозната, но ми се върти нещо, че в такъв случай трябва да се внимава с мазнините.

Лошата новина - и въглехидрати и мазнини могат да оюазнят черен дроб. Това се случва, когато надебелеем без спорт, имаме недостиг на витамини, инфекции, ядем в повече. Ако ядем малко калории черният дроб се отмазнява.

Моят беше мазен и го отмазних за цифром и словом 10 дена. Чак не ми се вярваше.  Ниски калории, ниски мазнини, ниски ВХ и много зелени листа. Преди това бях вече в кетоза, обаче.  Зелените листа в храната и горчивият вкус пазят от омазняване.

Предвид това, че австралийският антиген намалява нивата на Д3 трябва да ги изследваш. Ако не ти достига Д3 никаква диета няма да ти помогне особено.

Има особености при мазен дроб - не се ядат наситени мазнини като масло, мазно сирене, кокос, не се яде фруктоза, дори от плодове и не се ядат ВХ. Другото са разни витамини и минерали и омега 3.

Чела съм, че кетогенната диета увеличава тромбоцитите, май беше при хепатит, подобрява холестерола, май увеличава антителата, но не зная дали трепе вируса, по-скоро не.

Магданоз, спанак, лапад, коприва няма да ти Има сняг дроба, така че можеш спокойно да ги увеличиш значително 

Остави щитовидните хормони, които и без това ще отидат към хипо с намаляване на ВХ и взаимния сезон! Виж си Б12, фолат и Д3.

Деси, нещо казахме за променящите се нива на КЗ 🤩. Няколко пъти 🥳😻🤐. КЗ вече е стабилно под 6, а сутрин и под 5 и това с торта. Не е малко.

Мисля, че инозитолът и фолатът са свалили инсулина сутринта, понеже не си яла и като паднал инсулина се качила КЗ.. Не е кой знае колко много, че да е притеснително. Нормално е. Допреди 2 месеца ставаше с КЗ над 6, така че тялото ти свиква с ниска. Това похапвайки тортичка 😻. Долче те успокои, ама нали умря циганката, та да я заместя 😻😚.

румка73, сложен случай е вашия. Проблем е невъзможността да се движи. Оттам и ИР и високото TSH. Ако можеш да я сложиш на режим и така да се намалят калориите. Мазнината и ВХ трябва да се изгаря с движение. На сауна, някакви масажи може ли да я водите или е неподвижна? Ако яде всичко повече салата ще я засища и така ще яде по-малко ВХ и мас.
Нямам проблем с черния дроб,не е омазнен,не е уголемен,Асат и Алат са в норма,следя се на 6 месеца.Просто един доктор ни каза така:Както всеки човек със или без австралийски антиген трябва да си пази дроба,т.е. алкохола вреди,хапчетата вредят,мазното вреди,така,че го пазиш и гледаш да не го товариш.Аз съм само носител за сега(да пази господ от по сериозно)откриха ми го при първата бременност преди 12 години и казаха,че не се знае кога и как съм заразена,възможно е и така да съм родена

# 158
  • Paris, France
Теодора, кетогенната диета, ако е с повече протеин и по-малко мазнини не омазнява дроба, а ако не е, но калориите са ниски също не го омазнява.

# 159
Теодора, кетогенната диета, ако е с повече протеин и по-малко мазнини не омазнява дроба, а ако не е, но калориите са ниски също не го омазнява.
Да,Невена и аз така мисля.Не се храня с мазни меса и не употребявам допълнитена мазнина.
Холестерола ми не е завишен,аз съм слаба и се чудя до къде ще свалям😉

# 160
Дъщеря ми е с хромозомна болест.Траслукация  13  18.
Има костна дисплазия  (от малките хора е).Това много усложнява нещата.Висока е един метър,петдесет килограма стана.За кетогенната диета абсурд.Тя е много строга.Няма да мога да се преборя с нея.Ще видим и докторката какво ще каже.Въобще много сложно.

# 161
Здравейте. Утре дъщеря ми ще прави обременяване с глюкоза, но тъй като лабораторията в Дианабад е в една стая с параван, едва ли ще и разрешат да изчака 2 часа там. Как процедирате в такъв случай? Не е редно да се разкарва да се прибира, но къде да чака?
Току- що приятелка на дъщеря ми е писала, че е контактна на положителен на корона вирус и утре ще си прави  тест. В университета са били заедно на упражнения на близки разстояния и дъщеря ми  е мн притеснена. Та въпросът ми е, ако момичето се окаже позитивно, и дъщеря ми е контактна, дали е редно да прави утре обременяването с глюкоза, все пак това натоварва организма, какво ще ме посъветвате?

# 162
Да си направи обременяването, надали се е заразила.

# 163
При мен нещо нещата не вървят на добре, или не ги правя добре.... Днес (От известно време, но днес по-осезаемо) не се чувствах добре, ако съм е кетоза, доколкото разбирам не трябва да ми е прималяло, замаяно, "треперещо (все едно усещам кръвта как се движи)", сърцебиене и май, започвам да усещам, че изпадам в паника..... На какво може да се дължи, утре ще отида до личната и да казва, какво ще трябва да направя.....може би, да започна Глюкофажа или незнам...

# 164
Солиш ли си щедро храната? Солта е много важна, ако не достигат електролити, нищо чудно да се чувстваш зле.

Общи условия

Активация на акаунт