ОСМИ клас - Времето е вече с есенни одежди, а децата думи пишат и превеждат!

• 28 899
  • 739
  •   1
Отговори
# 645
  • София
Просто главата не ми го побира защо неща, които могат да се правят електронно не се правят?
Защо бележка за училище да не може да е електронна, направлението да е електронно,  тези здравни книжки също, ние имаме едни хвърчащи листчета, които ни ги дават като си платим членския внос за инж. просто да ни отбелязват в онлайн регистър и всеки да направи справка?
И аз това не разбирам. Не може ли електронно да се праща тази бележка.
Единственото ми обяснение е, че лекарите носят отговорност за здравето на пациентите си и ако издадат бележка без да са прегледали пациента, а после се окаже нещо сериозно, може да се окажат в неприятна ситуация.

# 646
  • Пловдив
Защото електронният начин е враг на бюрокрацията. А бюрокрацията храни и избира правителствата. За това. Още преди 10 години дойдоха с лозунга за електронни услуги навсякъде в помощ на гражданите. И все още сме до никъде. Защото просто не е изгодно, твърде прозрачно и пречи на корупцията. Аз лично вече не знам за какво да ми е тежко от положението на държавата. 30 години работим и чакаме. И не се случва нищо хубаво.
Набора вчера пак са правили контролна по френски, аз точно гледах датите и видях, че на 3 дни е ново изпитване и бях сигурна, че ще има. Той ОТНОВО не се е справил. Не знаели, че трябвало с родовете да пишат, госпожата късно казала, имало превод от български на френски, което естествено е по-трудно и така. И сега щял да взрма участие, белкем изкара някаква хубава оценка поне от това, че да оправя успеха. Лудост.

# 647
Извинителната бележка не е рецепта, та с нея не носят отговорност за здравето на детето, тя не лекува. Просто декларират, че детето е болно и затова отсъства от училище.

# 648
  • София
Опасявам се, че няма как извинителните бележки за училище да станат официално електронни и дистанционно издавани. Светкавично ще започнат злоупотреби с това. Гимназисти, за да пропуснат тест, малцинства... Няма как да стане.
Ние винаги мерим със собствен аршин, обаче освен хората, които честно спазват правилата, има и друга група, доста по-малобройна, но все пак значителна.

# 649
  • Между гори и планини
Видях входното ниво по математика на моя - тъпи и елементарни грешки - минус вместо плюс, една нула вместо две, за едната много лесна задача не му стигнало времето. Май ще правя както едно време - през ден тест с хронометър - 30 минути. Тогава решаваше много бързо задачи, много им даваха за домашно. Тук се отпусна .
Тази година в Школо нямам дати на контролни и класни, само НВО и ДЗИ и началото на ваканции.

# 650
  • София
Опасявам се, че няма как извинителните бележки за училище да станат официално електронни и дистанционно издавани. Светкавично ще започнат злоупотреби с това. Гимназисти, за да пропуснат тест, малцинства... Няма как да стане.
Ние винаги мерим със собствен аршин, обаче освен хората, които честно спазват правилата, има и друга група, доста по-малобройна, но все пак значителна.
Не си права, Ред, има как, а е и всъщност много лесно. ЛЛ издава, поне нашият, бележката електронно, тъй или иначе. Вместо да ми я принтира, какво пречи да я изпрати на мейла на класната ни, примерно, или на моя мейл, а аз да си я препратя? Времето е едно и също. Едно време при баткото ни в ТУЕС, изв. бележка приемаха само след мейл от родител, или след телефонен разговор. Това е за избягване точно на възползване от младежите.  Има начин, стига да има желание.

# 651
  • София
Te, държавните институции, точно с т.нар. "възползващи се" винаги се оправдават. Вместо да измислят адекватен механизъм за контрол, всички под ножа с абсурдни правила... Навремето т.нар. "възползващи се" бяха една от причините да променят методиката за изплащане на болнични - като гледам фалшивите болнични хич не са намалели...

# 652
При нас има нов ученик. Идва от МГ, като до седми клас е бил в настоящето училище. Една от учителките голям разпит му е дръпнала, от което детето се е почувствало много неудобно.

Електронното издаване на рецепти и бележки би спестило мното време и нерви на всички. Ако се упражнява реален контрол, злоупотреби няма как да се случват- без значение как са издадени документите.

# 653
  • софия
Точно. В момента уж е ИП, а изискванията към извиненията от родител са същите. Нали обстоятелствата са различни, защо не промениха и това? Който иска да клинчи, го прави и ще го прави винаги. Нормалните хора не правят неща, които са в ущърб на собствените си деца.

Да намерят начин да осъществяват ефективен контрол. Не им се разправя, освен това отговорността става по-голяма, а така - чиста работа. Все родителите/хората виновни. Но правят това, което им е най-лесно и после другите да са виновни. Те са отчели дейност.
Защо спряха да коментират ситуацията в Швеция? Защото не им пасва на картинката. Иначе много негативно обсъждаха, когато там имаше повече случаи без да се спира животът и да се налага психически тормоз на хората, внушавайки им апокалипсис.

# 654
Ама то възползващи се има и сега. Лекарят винаги може да откаже да издаде бележка без преглед. Не виждам смисъл от тромавост на системата, защото ще има шмекери. Ми така никога няма да вървим напред.

# 655
  • у дома...
Като човек, работещ в община, бих била много щастлива, ако наистина тръгне пустото електронно правителство. На практика проблема е донякъде в нежелание на самата държава да реши проблема. Или в невъзможност поради неграмотност. Няма как, при калпава база данни или основа, да се опитваш да въведеш електронно заявяване и получаване на услуги. Прословутия електронен обмен между институциите - пратено писмо от мен на 29.09., без индикации за технически проблем и рипорт, че не е доставено, преди два дни ми звънят "Ми то не е получено...". Пращам на мейл и звъня да видя всичко ли е наред, отсреща чувам чакайте така да проверя и се звъни по вътрешен телефон на друга колежка, която да отвори мейла и да види, аджеба, всичко ли е наред... Или в разговор с дама от една от областните дирекции, я моля да ми даде мейл да изпратя бързо документи. Отговора "Чакайте да влезна да си го видя, че не го знам"... Един тъп служебен мейл на една служба!

В наше село има две ЛЛ. Ако отидеш със зачервено гърло и температура от вратата диагнозата е КОВИД. Без преглед. Гърлото се преглежда от два метра разстояние. Нали, дистанция спазваме... Поне бележки раздават без проблем, щото си ги плащаме.

# 656
  • София
Спомняте ли си как в края на март гръмнаха медиите с едни заглавия: IT фирми давяват 15 000 човекочаса труд, за да тръгне електронното здравеопазване. А да сте чули, че в крайна сметка държавата ги е отказала тези 15 000 човекочаса? Много интересен отговор даде или по-скоро се опита да изклинчи в Панорама здравния министър, когато Христо Иванов го попита защо са отказали. Въртя, сука нещо около личните данни... То понеже НАП не беше хакната и не ни изтекоха на всички личните данни.

Последна редакция: вт, 13 окт 2020, 11:15 от green_dawn

# 657
  • sofia
Аз не знам вече какви са симптомите на ковид- познавам трима човека с доказан ковид с PCR,  първият го кара без температура и жестока кашлица, вторият само с главоболие и отпадналост, третият с пневмония. Говоря за хора над 45 години.

# 658
В нашето училище от години към извинителната бележка, издадена от лекар, искат допълнително и една, подписана от родител, с която да се удостоверява, че родителят знае, че детето му отсъства поради заболяване.
По образец са от правилника на училището - при болест, при участия в състезания и подобни, където също не е достатъчна само бележка от клуба.

# 659
При нас изискват на гърба на изв.бележка от ЛЛ, родителят да напише имената си, да се подпише и да се обади лично на кл.ръководител .

Общи условия

Активация на акаунт