ОСМИ клас - Времето е вече с есенни одежди, а децата думи пишат и превеждат!

• 28 899
  • 739
  •   1
Отговори
# 630
  • Между гори и планини
Честно казано, щастлива съм че в момента съм обикновена домакиня и не ходя на работа - градски транспорт, клиенти, работа с пари (те по принцип са си мръсни). Дори и това че съм в малък град, дори извън него и мога да се капсулован у дома. Март месец , няколко дни преди да обявят "новият световен ред" и да затворят всичко, бяхме напазарували толкова храна, че до края на май месец не отидох до магазин.
При нас - учителите с шлемове, децата с маски в коридорите. Моя до скоро и в часовете стоеше с маска, но се прибираше с главоболие. Всяко междучасие в което може е вън на двора, но тая година имат междучасие и по 5 минути, реално като имат само английски и няма нужда да се ходи по кабинети. Другото което си мислех - защо трябва цели класове с деца да се местят от стая в стая, а не учителите? По химия например , и да прави учителката опит, отдалеч не всички виждат.
В Елена примерно и прост грип като влезе е опасно, защото е в ниското между хълмове, вятър почти няма и влезе ли вирус, няма излизане. А населението е застаряващо. Мен си ме е страх, но аз съм джермофоб, гнуслива съм, имам си разни мании и дезинфектирам всичко от години, а сега просто от пролетта полудявам да лъскам и пера.

# 631
  • софия
Швеция.
Колко хора преболедуваха и пострадаха от свински грип?
След цялата ковид истерия вече нормална болест няма да има. Всичко ще е яко край.

# 632
След цялата ковид истерия вече нормална болест няма да има. Всичко ще е яко край.
Не вярвам. Съдейки по поведението на голяма част от хората, хич и не са се трогнали... ММ се чудеше колко труден ще е преходът от локдауна към нормалния живот и хич не ми вярваше, че такъв няма да има. Ама нагледно видя, че съм права още в края на май месец като всички се юрнаха по заведения, дискотеки и мачове...

# 633
Да, аз също се дразня на необходимостта от бележки. Вече изгърмяхме един ден по семейни причини, после се наложи да вися в поликлиниката с малкия.

# 634
  • София
За мен има и друг момент - вече не е детската градина, за зачервено гърло ще стоим вкъщи. Все едно да не отида на работа заради това. Смехотворно е просто. Не говорим за болен човек. Тогава нито му се работи на човек, нито му се учи, нито му се гледа, нито му се стои прав.

# 635
Не е точно така. Години наред с моята най- близка приятелка в работата караме едни и същи вируси - почват и при двете със зачервено гърло. Разликата е, че при нея се развиват в сериозна кашлица, вдига висока температура и пие понякога по два антибиотика и не може да се оправи. При мен гърлото минава на втория- третия ден. А тя даже се и ваксинира срещу сезонните грипове.
Много е индивидуално всичко.

# 636
Малко новини от нашето училище във връзка с отсъствията поради леки неразположения. Писала съм, че при нас във всеки час работи и ВКС, учителят е с микрофон и има камера, насочена към дъската, за да може този, който си е вкъщи да присъства виртуално в клас. Миналата седмица директорката е издала заповед на децата, които не са в училище, но са се мигнали във ВКС да не им се пишат отсъствия, т.е. няма нужда от бележка от лекар. Какво се получило обаче на практика. Част от гимназистите видели във всичко това един доста удобен начин да не присъстват на живо в част от часовете, тези които не са им приятни или по които очакват изпитване, а вместо това да се изнасят някъде по близкия парк и да се логват от там. В резултат тази заповед е вече отменена. Жалко, беше добър вариант за отсъствие при леко неразположение без да правим опашка пред лекарския кабинет. Ама заради шепа тарикати, ще страдаме всички.

# 637
  • София
Точно в началото на тази година заради една контактна бележка, която ми трябваше за ДГ, дъщеря ми се разболя от скарлатина. ЛЛ не беше на работа по празниците (с нея нямам проблем да ми ги издава, аз само да минавам да ги взимам), трябваше да взема прословутата бележка от дежурен лекар в МЦ Лора. Отидох първа сама, но ми казаха, че без да прегледат детето няма да ми дадат пустия документ. Заведох я и трябваше да чакаме в едно малко фоайе с две кашлящи деца. След два дни беше болна.

# 638
  • Между гори и планини
О, аз очаквам от големите гимназисти големи хитрости. Усещам, как рязко ще има грипозни, кашлящи и кихащи симулации. Миналата зима така едвам тримата, аз детето и мъжа ми стояхме едва, едва пред лекарския кабинет. Толкова бяхме зле, а тумба ученици викаха до нас. Чакаха за преглед и надежда, че ще минат за болни и освободени. Ама не им мина номера.

# 639
  • София
От години взимаме бележките за дребни боледувания без да водим дъщеря ни.
Преди тази работа много често я вършеха баба ѝ и дядо ѝ. Сега естествено не бихме посмели да ги изпратим и за 5 излишни минути в поликлиниката.
Аз както се бях засилила да сменям педиатър, може и да се откажа до декември. Май не е моментът да разбутваме нещо, което работи.
Иначе естествено, че веднага някои ще се възползват в своя изгода от разни въведени правила. Да се сещате за случай, в който не се получава така? 😃

# 640
  • София
Момичета, знаете ли някоя добра програма, за автоматичен превод от руски? Племенницата ми готови дипломна работа и има материали от руски, та иска да си помогне, за груб превод. Като отсее, мъжът ми ще помогне, но няма как да чете много страници, а и не е специалист в нейната област Simple Smile

Пробвайте и този сайт. Не знам дали е добър, но е различно от всичко предложено.
https://www.webtran.ru/translate/bulgarian/

# 641
Luss,  много благодаря!

При нас, само 2-3 преподаватели са без маска. Всички други през часа са с маски и младежа казва, че нищо не им се разбира. Голяма мъка. Добре, че децата в час не са с маски, а само в междучасията.
Голяма част от мерките са недомислица.
В училището с маски - на улицата след училище, без.
Мерят температура в училището, а преди това си дошъл с градски транспорт. Там кой мери температура?
В магазина с маски, в ресторанта - без маска.
Думи нямам. (Скоро по Дарик радио имаше много добър анализ. )

На който му е интересно:
https://youtu.be/cfALbYUAbu8

Последна редакция: вт, 13 окт 2020, 02:27 от citron

# 642
Сега гледах по Нова една лекарка разказваше как се е излекувала от коронавируса. Та тя каза, че и при най-леки болки в гърлото или стомашни неразположения трябва да се търси лекар. Аз не я водих девойката на лекар, но я оставих вкъщи с гърлобол. Бележка дори ми взе една приятелка, за да не ходя и аз да вися пред кабинета. Не знам кое е правилното.

# 643
Нашата лл няма добра организация и никак не ми се ходи при нея с леки неразположения. Ето, днес трябва да ида за лекарства по каса... вероятно повече от час ще чакам с болни...

# 644
Просто главата не ми го побира защо неща, които могат да се правят електронно не се правят?
Защо бележка за училище да не може да е електронна, направлението да е електронно,  тези здравни книжки също, ние имаме едни хвърчащи листчета, които ни ги дават като си платим членския внос за инж. просто да ни отбелязват в онлайн регистър и всеки да направи справка?
С ендокриноложката на Ния ползвам едно приложение, в което пращам всички изследвания и пиша ако нещо искам да кажа. Тя ги преглежда и до един час пише електронна рецепта. Не чакам в чакалня, не излизам от работа, не губя никакво време. Ходя само за ехограф или ако лекарката прецени, че иска нещо да я прегледа.
Вчера с един телефонен разговор промених абонаментния план на Ния към А1. Днес куриер безплатно ще ми донесе договора, ще го подпиша и имам 14 дни гратис ако реша, че не ми харесва нещо по този договор и мога да се откажа. Толкова просто.

Общи условия

Активация на акаунт