Февруарчето расте не спира, мама скоро РД парти ще планира

• 40 893
  • 748
  •   1
Отговори
# 135
Тази година за Коледа май се отказах от големите подаръци. Но имам идея да направя нещо като адвент календар с книжки/пъзели/дребни играчки/нещо сладко. Всеки ден от 1 до 24 декември да получава по едно малко подаръче. Обича много книги и вече сме затрупани, но чете с удоволствие и нови. Същото е и с пъзелите. Те са от основните неща, с които се занимава. И евентуално 1-2 шоколадови дядо коледовци. Рядко давам сладко/шоколад, но за Коледа тази година ще направя малко изключение. Вече съм купила половината книжки и пъзели. Така си помагам с бюджета по празниците. Има чудни книжки за по 4-5 лв. Има и няколко по-скъпи. Пъзели купих по разни намаления на цени 4-20лв. И харесах няколко коледни книжки със стикери. Мога и да комплектовам сама някакви коледни занимания през тези 4 седмици. А на роднините оставям тази година свободата да купуват играчки каквито и колкото искат. На първи декември ще украсим елхата заедно и евентуално през месеца ще добавяме някоя украса/играчка. Тази година няма да пътуваме никъде, но ще се радвам да си останем тримата заедно вкъщи и да сме здрави.
И аз малко съм от предпазливите покрай ситуацията. Не ходихме на почивка (живеем на морето), почивахме на селото на баба ми на вилата. На ресторанти ходихме само на открито и вече край. Дори онзи ден на един детски рожден ден отказах да го заведа Sad . Разказвала съм ви как лежахме два пъти с пневмония като беше на 2 седмици. А преди година и мъжът ми лежа с пневмония. Затова съм предпазлива.

# 136
Честно казано тези адвент календари хич не са добра идея от гледна точка на това, че детето свиква всеки ден да има подарък макар и дребен и точно на 25ти някак се губи изненадата . Ще дойде 26 и ще чака и иска още. Аз лично не бих му "причинила " такъв тип ежедневни изненади . Всичко бих сложила под елхата да знае,че дядо Коледа ги е оставил пък после ще ги отваряме поетапно подаръците, така съм процедирала до сега. Но всеки си решава какво да прави 🤗

# 137
Аз съм почитател на адвент календарите за деца, но тези тип задача/приключение за всеки ден до Коледа - да направим бисквити за дядо Коледа, да подготвим украсата и т.н. Но са малки тази година още. Може би догодина ще поработя за такъв Simple Smile
До скоро се борих с навика, който създадохме без да искаме, всеки ден да получава по нещо, и за това ще прескоча Коледноте адвенти.

# 138
Ох, аз нещо съм много активна тези дни, ама пак да ви питам нещо. Вашите дечица гледат ли телевизия, по колко на ден им давате? От няколко дни малката само това иска да прави. С нищо не мога да й привлека вниманието, седя да играя с нея, четем книжки, оцветяваме, но са един час примерно и после пак иска да гледа. Не знам как да се справя.

# 139
  • София
Лили, всичко, което прави кака й: телевизия, телефон, реже с ножица, рисува с бои, не иска моливи, защото са за бебета.
Онзи ден със съучениците я учиха да казва г.з, ду.е, ти си ла.но....

# 140
  • Down Under
Лили, пробвай да й кажеш, че тв-то не работи, махни батериите от дистанционното. Измисли някаква история и може да се върже. Аз моят младеж така го залъгвам, все нещо не работи и е счупено 🤭 Той хич не проявява интерес към телевизора, но пък е голям фен на телефона. Аз понеже имам 3 и си има “негов” с игри различни. Пуска си ютюб и гледа клипчета как деца играят с различни играчки. На ден може би му се събират към час, час и нещо (най-често в колата). Аз не съм от майките, които се втеляват и не разрешават електроника. Виждам го, че много неща научава и съм супер ОК да си гледа (в рамките на разумното)

# 141
  • София
По принцип по-добре да гледат на голям екран като телевизор. При таблети и телефони очния мускул не се включва.

# 142
Аз съм от майките  цербери,  често стигащи до крайност.  ТВ максимум до половин час седмично и то откакто денят стана по-къс и захладня.  По време на изолацията давах два пъти седмично до 30-40 мин и толкова (онлайн куклен театър) .  Телефоните ни са табу.  Подават ми се за да вдигна,  ако звъни или ако поискам да ми го донесат.  Е щерката прави опити за ровене,  но обикновено я болят пръстчета след това (пощипвам ги и обяснявам че това е мое и не е играчка,  а тя няма  работа да ми го пипа без позволение). Таблети нямаме.  Компютър знаят че се ползва за малко от възрастен,  за да си проверя поща,  за да намеря нещо интересно за игра или да прочета актуално.  ТВ цяло лято не са гледали,  сега в събота вечер  до половин час успяват да си откраднат от Маскирания певец и то щерката,  по-точно,  защото танцуваме с нея,  а и майка ми гледа и следи.  Сутрин  понякога гледаме новини и времето и после синът ми сам изключва тв. Дъщерята голям рев удря... Но т'ва е положението.  На площадките ако ме видят да ровя в телефона,  а те се нуждаят от вниманието ми ми се заявява -  мамо/тате остави телефона. Случвало се е да ми го взенат от ръцете и да го сложат в джоба ми.... Stuck Out Tongue Winking Eye
Забраната за ползване на телефони в присъствието им,  на вечеря,  на площадката важи и за мен и за баща им.  ТВ е забранено  у дома и у бабите,  по възможност и ако ходим на гости (напоследък рядкост) .  Но се случват изключения.  Нося книги,  магнитни дъски, моливи,  листи,  пъзели....
Така съм си решила, така процедирам.  Слава богу мъж ми ме подкрепя.  Виждам ги как зомбясват от едни реклами... Ни приема - ни предава.  Песни на диск или изключен екран.
Свеки ги лъже,  че тв е счупен или няма ток,  но те ѝ казват че не е вярно и мама не дава 😂😂😂.
Има време да се зомбират.  Ще се случи и това.  Същата съм и по въпроса за сладкото и шоколада.... Само за повод - рд,  скоро и за Коледа ще е....

# 143
  • пловдив
Аз разрешавам ,но гледам да не се прекалява  .Пускам по телевизора,но и на таблет се ползва.Тези дни малката е вкъщи с хрема и кашлица и излизаме само за малко на разходка или където няма деца.
Вкъщи и каката гледа ,но налагам ограничение ,макар не всеки път да се получава.Честно казано така успявам да си свърша някаква работа .Забелязвам ,че и това им омръзва и в един момент се насищат и не се сещат ,а само си играят помежду си.

# 144
И аз много се тормозих с това тв, но в крайна сметка гледа до около час на ден, а и мм както казва, не можем съвсем да ги откъснем от света, в който са се родили.

# 145
Моят син е от тези, които могат цял ден да гледат телевизия и не можеш с нищо дя го излъжеш. Да преди да стане на 2 и аз бях крайна за екрянното време. После той си счупи крака, а по същата време и баща му беше в болница. И сутринт пусках за 20-30 мин, за да си доспя. Остана му навик и си търсе детското. На телефон не пипва, но е драма, ако не позволя. Аз опитвах всякакви тактики. Трудно контролирам и баби и дядовци, които го гледат 3 дни в седмицата, за да работя. И това, което работи при нас е 3 пъти по 20мин. на ден. Товя е общо 1 час. Не е малко, но поне е ограничено. Само че обясних внимателно: 3 пъти на ден по 20 мин. И сложих на една стара играчка низанка три топчета. Като иска детско, дава едно топче. Кято свършят топчетата, знае, че няма повече. Иначе не разбира от "няма". Докато свикне понякога искаше наведнъж и 2 и 3 да гледа. Но вече свикна. Не знам малко ли е много ли е 1 час, но... с Пес патрул си пия кафето, с Пес патрул приготвям обяда.

# 146
Моят сигурно е единствения дето не се впечатлява ни от тв,ни от телефон.До към 2 години тв работеше само на музика или радио,после почнах и разни неща аз да гледам,той никакъв интерес.Детско съм го пробвала,не се впечатлява грам.На някоя реклама по скоро от звука се заглежда за 10-20 секунди и това е.Телефона знае че е за говорене,има си детски такъв и само бърбори и звъни по него.Таблетът му давам,когато понякога иска да гледа снимки,къде сме ходили,с кой сме играли и такива.Песнички слуша на колонката понякога и това му е досега с техниката.Не го влече и се радвам честно казано.Шоколад яде понякога,предимно киндер или по някоя бисквита/шоколад или ако сготвя нещо.Наскоро правих домашна торта с нутела,той изяде само перлите украса отгоре 🤣.На кого се е метнал не знам,вкъщи шоколадите са на почит 😋

# 147
Аз не съм давала сладко и ще опитам да отложа максимално. Аз самата съм направо зависима от сладко и ми е много трудно да изкореня този вреден навик Grinning и таткото обича сладко, но за разлика от мен хапва от разни веган протеинови и 90% какао. При мен здравословните не важАт. Ох как се размечтах за любимите ми шоко бонбони Heart Eyes

# 148
  • София
На кака чак на 2 години дойдох шоколад. Сега не мога да я спра. Влудява ме това нейно желание за сладко. Малката започна към 1.6 да яде. При нея ограниченията изобщо не се получават.

# 149
Аз каквото и да планувам за продължителност на гледане на тв или ядене на шоколад, винаги се намесват едни мили баби и нищо не се получава. Не съм привърженик на гледането на тв, телефони или таблети за игри. До година и половина не знаеше какво е тв. Но сега не ми се получава ограничението, защото това е времето да изчистя, сготвя и други неща от домакинството. Таблет спрях да й давам от лятото, когато се зомбира по едни игри и с рев я измъквах навън. Падна му батерията завинаги. Телевизор до 10ч, след това навън, а на обяд вече всички лягат да спят даже и героите от филмчетата. Свалях предпазителя да няма ток и така я обедих. Но гледа много. Когато не е на ясла сигурно се събират 2-3 часа на ден. Шоколад не съм давала. Но от седмици ме моли да й купя шоколадов бонбон с оранжеви линии и син от едната страна. Такива бонбони имало в на баба стаята, по нейни думи, та това са последици от последното ни гостуване.

Общи условия

Активация на акаунт