Как да разпознаем фалшиво богати хора

• 34 871
  • 1 349
  •   1
Отговори
# 930
  • France
В по бедните квартали е по мръсно и по грозно. Затова може на бедните чистотата да им е критерий. От друга страна, те са тези, които цапат. Едно е сигурно, в по богатите квартали и къщи всичко е по конец. Странна ми е тази статистика.

Аз, с времето, започнах да си купувам по народни марки. Точно заради погледа на другите. На мен не ми пука, но да, има хора, които гледат и съдят по това. Тъпо, но факт

Джуди, в българския език има едно правило, че при група от 10 момичета и едно момче, се използва мъжки род. Така че е нормално когато генерализираме да използваме мъжкия род.

# 931
...
Чистотата е ценност на конкретния човек и отново не винаги е признак на богатство.
Имаше едно изследване за ценностите относно възпитанието на децата при отделните социални прослойки на населението в САЩ, при което е установено точно обратното - за по-бедните чистотата е на едно от предните места в ценностната скала. Там при тях беше и послушанието, редът и казано по друг начин - подчинението.
За горните социални слоеве на обществото чистотата не присъства в челната десятка. Не че не е важна, не че за богатите е ценност липсата на хигиена, но специално чистотата не е от първостепенно значение. Такова значение във възпитанието имаха предоставяне на възможност за изследване, възпитание, образование, самостоятелност, инициативност, креативност - други предпочитания има тази прослойка.
...
Богатите явно са свикнали някой друг да им чисти. Аз наблюдавам даже средната класа тук, че си наемат чистачки за вкъщи. Не че в Бг го няма, но по-рядко се среща.

Каквито и да са причините, аз коментирам резултатите от проучване. Laughing
У нас не е скъпо човек да си наеме чистачка също - за веднъж в седмицата ми е 40.00 лв. цялостно почистване. Не съм богата, както вече заявих. Обаче и чистотата не ми е точно сред ценностите № 1.

Цитат
Едно е сигурно, в по богатите квартали и къщи всичко е по конец.
И това е обобщение, направено прекалено наедро. Затова и неправилно. Била съм в домове на наистина богати хора - далеч не всичко е "по конец". Просто това не за всеки е важно. Някои са всъщност доста хаотични поотношение на подредбата в домовете си.
За кварталите на богатите хора е по-различно - те се поддържат от фирми, на които за това се плаща.
В дома си човек не винаги държи така, както му е изчистила и подредила домашната помощница.
Може да е изненадващо за хора без голям и разнообразен опит, но доста богати хора - собственици на фабрики, например, са така и в бизнеса си. Често решават в крачка, бързо, но са склонни, което съм забелязала при тях, да обмислят разнообразни варианти, да сменят вариант, да обърнат посока. Полезното им качество най-често е пластичност, подвижност и широк поглед.

Не мисля, че въпросът за чистотата е толкова буквален. Разликата е по-скоро във вглеждането в дреболии - в главите, в които се въртят големи идеи, няма място за подробности и ненужно усъвършенстване на дреболии. Маловажните неща се поддържат на необходимия минимум. Капацитетът се разпределя различно просто, много е характерно за успелите или успяващите да си държат известна част от ресурса... свободен, за да има размах и пространство за нови идеи.
Това сега е условно, разбира се, не казвам, че арт-авите (художници и пр.) са най-интелигентните или най-богатите хора на планетата. Нито че най-големите мърльовци са най-умни. И също правя уговорката, че между богат и богат има разлика.

Именно. Да излезем от буквалността.
Ако има някаква по-обобщена характеристика, въз основа на дадените примерни резултати от проучването, то за мен тя е, че богатият човек вижда гората и пътищата из нея /пак да се разбира малко по-алегорично/, бедният - единичните дървета, при богатия е ценна креативността, способността да се мисли извън рамките, активността, идеята, че животът зависи повече от теб /вътрешен локус на контрола/, а при бедния - ред, подчинение на чужд авторитет, възприемане на чужди изводи като свои, непоклатимост в убежденията и веднъж приетите стандарти и убеденост в това, че животът не зависи от теб /външен локус на контрола/. Бедният е повече склонен да се оглежда и да се ангажира с идеята какво впечатление прави на околните. За богатия това не е от първостепенна важност въобще.
По темата съм по-склонна да расъждавам за този тип характеристики при бедните и богатите, а не по външни спорадични единични и случайни белези.

Последна редакция: чт, 15 окт 2020, 12:32 от Judy

# 932
  • Mediterraneo
А, това ми напомня за едни съседи, парадират с някакви адидаски и найкове, а са се навряли 7 човека в двустаен.

Още ли се парадира с Найк и Адидас в България?!

# 933
Мани, аз от над 5 години не нося друго освен Найк. Последните закупени за баснословната сума от 70 лв на намаленията на СпортДепо. Каква съм богаташка, ай-ай. Joy Смешно е, с Найк се парадираше преди 20 години.

Да седна да броя и обсъждам със съседите си (?!) колко човека живеят в апартамент, какво носят и колко коли имат - моля? Що за абсурдно прекарване на време? Това за мен лично е белег на малък/ограничен ум, много се извинявам. Дори не ги отразявам тези неща, не ми влизат в полезрението.
И много иронично  - доста хора в обкръжението ми ползват скъпи услуги, скъпи стоки и пр., парадиране и фукане не съм чувала от... години. Наистина, замислих се. Не съм. До среда е - определено. Фукането предполага, че вещта/постижението е нещо особено за фукащия се, а хората, за които подобни покупки и т.н. са им присъщи, не ги възприемат като нещо особено и нямат потребност да ги споменават.
Мисля, че ако някой седеше и ми се фукаше, на тези години, с това съзнание даже нямаше да ми е неудобно да стана и да си тръгна, а при въпрос - евентуално да обясня, че не е моят тип комуникация това. Пък те да си мислят, че се дразня и завиждам, няма ядове.

Judy, разкошно мнение, много ми легна на сърце, изпуснала съм те някак из форума, но ще се зачета в останалите ти постове Simple Smile

# 934
От години не мога да си го обясня защо при отворени пазари и хиляди марки по света продължават да се носят масово лентички, запетайки и котенца. Тоя деведесетарски корекомски престиж как пък не се пропука вече.

# 935
От години не мога да си го обясня защо при отворени пазари и хиляди марки по света продължават да се носят масово лентички, запетайки и котенца. Тоя деведесетарски корекомски престиж как пък не се пропука вече.

Котенцата на кой бранд бяха?

В центъра на Иснатбул, до подлеза на Еминьоню, имаше всякакви маратонки, с каквито си картинки и надписи поиска човек - за по 15 - 20 евро чифта. Какви 70? Много са! Laughing

# 936
  • Mediterraneo
Да, бе, аз за 20 евро си купувам Найк от магазина им, как ще дам на търгашите по Капалъ чарши 20 евро за менте!

# 937

Сигурно защото са най-големи, с най-много модели и цветове, и с добро качество. Зор сега да не си купя Найки, понеже имало и маратонки с друга марка, ако ми харесва именно този модел Найки. И това няма нищо общо с никакъв престиж. Освен това куче марките често не можеш да ги пробваш, а аз по интернет не пазарувам такива неща. И са по-малко технологични. И за протокола - нашата фамилия основно е фен на Асикс и Саломон, не на запетайки, тирета и котки. Но сме им фенове с причина, а не заради показност.

И за тези, които си купуват Найки за 20 евро - няма маратонки марка ХХХХ по принцип. Марката има десетки, че и стотици модели с цена от 20 до 200 евро, а може и повече, според екстрите и модела. И затова просто "маратонки Найки" само по себе си нищо не значи.

# 938
Да, бе, аз за 20 евро си купувам Найк от магазина им, как ще дам на търгашите по Капалъ чарши 20 евро за менте!

От магазина имат същите доставчици, не са някакви извънземни. Smile
А човек ако иска да си напазарува такива неща, ще си ги купи там, където са му наръки. Ако минава през магазина - от там, ако е през пазара - от там.

Ако имам нужда от маратонки, лично аз отварям обувки.бг и си харесвам, като си ги търся по цвят, номер и модел да ми пасват и да не давам майка си и баща си за нещо, дето е просто една обувка. Може да са на запетаи, може и нищо да нямат отгоре. По магазини отдавна не обичам да обикалям.

# 939
И за тези, които си купуват Найки за 20 евро - няма маратонки марка ХХХХ по принцип. Марката има десетки, че и стотици модели с цена от 20 до 200 евро, а може и повече, според екстрите и модела. И затова просто "маратонки Найки" само по себе си нищо не значи.

Смятай, значи трябва да си мерим кой е с Air Max и кой - не, и от коя година! Или на Адидас стиропорените подметки, които са нам-си-ква-си технология и струват луди пари Grinning

# 940
Не ми пука кой какво е обул, дали му е чиста колата и какъв е стила му. Забелязвам лизането на шефски задници и загърбването на човечността. Дребните душици ме вадят от кожата. А бмв-тата и найковете станаха като голфчетата за Перничани. Национална емблема, която далеч не говори нищо, преди да си отвориш устата. Обичам ги хората, дето можем да си говорим до 5 сутринта и темата не свършва. Истински и непретенциозни. Ако ще и с гумени чехли от Илиенци да е.

Много хубаво мнение, разбира се, че е най-важно какво има в главата съответния човек.
За парадирането ми е страшно смешно, когато го правят хора, които реално нямат такива възможности. Примерно купил си някаква скъпарска кола, ама 3-та употреба за 20-30к, няма пари да я поддържа реално, ама се мисли, че хванал Господ за шлифера. Или пък майки с бебешки колички по за 2 к, ама реално си дали парите за няколко месеца напред за тези колички. Примери без брой, не ме впечатляват, нито ме е кефело това нещо. Особено като бях по-млад и в сметките си имах 7 цифрени суми кеш, някак си ми се виждаше много смешно и глупаво да тръгвам да парадирам с маратонки за 200 лв примерно или с телефон за 1000. Винаги съм предпочитал качествените неща, било то храна, било то електроника или друга техника, но пък съм и гледал да не плащам само за марката.
А за инвестициите, винаги съм гледал да влагам парите си в строителство или в недвижими имоти. Миналата година купихме още един апартамент, имам да го изплащам още една две години, след което ще видим с наемите как ще са нещата. Обаче целта не ми е била за наем, по-скоро това ще бъде като допълнителна екстра, понеже няма да се ползва докато децата са малки.
В този смисъл една чисто нова луксозна кола около 100 к примерно е много кофти инвестиция. Стойността и започва да пада още с изкарването от магазина, след 5 години струва под 50% от първоначалната си цена, а след 10 и под 20%. За мен не си струва това заради едната гъзария и показност, но има хора за това живеят. Идеали различни, хора различни.

# 941
  • Mediterraneo
Е, Джуди, сигурно има разлика между купени от официален магазин на Найк и такива от пазара!
И да, аз си купувам стари модели маратонки, защото съм скръндза и никога няма да дам 200 евро за нов модел маратонки, ама никога!
И да не излезе сега, че претендирам с Найк и Адидас, обувки купувам и от Декатлон и Карефур Simple Smile Фалшиво богата съм отвсякъде- Найк нося, ама за 20 пари.

# 942
Съвършено си прав за колите. Никога не съм карала чисто нова кола. Когато купувам, търся между 3 и 5-годишна. На практика е все още нова, а цената наполовина на тази в шоурума.

# 943

Смятай, значи трябва да си мерим кой е с Air Max и кой - не, и от коя година! Или на Адидас стиропорените подметки, които са нам-си-ква-си технология и струват луди пари Grinning

Именно, ако целта е да си ги мерите, това трябва да се гледа, а не марката. Но иначе склонните да дават много пари за фукане май го правят с разни "лайфстайл" модели, а не с наистина качествените, които може да ги познае само специалист или маниак. То затова и тези маратонки човек ги купува за себе си, не за да се пъчи с тях.

# 944
Съвършено си прав за колите. Никога не съм карала чисто нова кола. Когато купувам, търся между 3 и 5-годишна. На практика е все още нова, а цената наполовина на тази в шоурума.

След първата година мисля, че беше с около 20 до 30% по ниска от първоначалната стойност, след това пада по-плавно. Чисто нова кола си струва от по-евтините марки и по-ниския клас, и при положение, че ще я караш дълго, да речем към 10 години. Темата е обширна, много зависи и от какви марки, в последно време колите са доста кекави и дори чисто нова от магазина пак се разваля редовно, гаранционното обслужване излиза майка си и баща си, каското е бруталия....

Общи условия

Активация на акаунт