Как да разпознаем фалшиво богати хора

• 35 005
  • 1 349
  •   1
Отговори
# 615
Да си пробивен не лошо качество, но дразни тези, които не са.

# 616
Ако говорим за кариера, растеж в професионалната йерархия, то интелектът и дипломата не струват нещо особено ако нямаш правилния характер. Пробивност, нахалство, себеизтъкване, дебелокожие печелят пред скромност, емпатичност, мълчаливост, кроткост, ако ще и да са гарнирани с интелект.

Все едно са малко умните хора, които не се развиват служебно, защото не са кресливи или угодничави, както и тъпите шефчета, които нищо не вдяват, но знаят как да се пласират правилно.

Затова се говори за комбинация от качества. Дипломата не изключва пробивност, скромността не върви задължително с компетентност.

# 617
  • Пловдив
Естествено, че това са различни неща.
 Но в много страни и отрасли се изисква да изпълняваш работните си задължения като равна част от колектива, а не да се опитваш да изпъкваш с пробивност или да се правиш на по-знаещ от това, което очакват от теб.
 А да си пробивен, не означава непременно да вземаш по-правилните решения.

# 618
  • Обран бостан ;)
Ако Холивуд е "фабрика за илюзии", то този форум е нейното ОТК.

Скрит текст:
ОТК - Отдел Технически Контрол. Там решават дали продукцията е годна за продаване.

Апропо: Споделете как ги привличате тия умни, грижливи и реализирани мъже. По мои впечатления жените не го правят с "тапии", а със секси вид, тоест нищо по-различно от кварталните бръмчалки, но може и да съм в грешка.

# 619
Ако дипломата ви е "тапийчица" и не ви служи за нищо, може би просто сте сбъркали с избора на уни и специалност. Тоест отговорността е само ваша.
Проблемът, Фил, е, че в момента всички университети в България и обучението по всички специалности са девалвирани потресаващо. Това важи дори за най-престижните някога университети и специалности. Дипломата се оказва именно нужната хартийка, а придобиването на знания рядко се случва в академична среда, по простата причина, че университетската среда е далеч от академична. Средата е по-скоро по Гео Милев - "скот като скот, хиляди маса народ", ръгнал се в университета за тапия за ВишУ. Преподаването и програмите - замръзнали някъде към времето на Балканската война. Единственият университет с адекватни програми - НБУ има огромния недостатък да е сборище за студенти с IQ по-ниско от стайната температура, които са студенти, само защото могат да си платят таксите.
Доброто образование и академичната среда са богатство, което отдавна не може да се намери в България. От там, дипломата не е нищо повече от нужна хартийка, при това далеч не във всеки бранш.

# 620
Сегашните дипломи не струват, ако не ги пълниш както трябва като печени пуйки. Сиреч да трупаш автономно знания, умения и полезни контакти. Иначе си остават просто някакви хартийки.

# 621
Минусът на университетското, а и на всяко образование, е, че не може да налее повече отколкото е вместимостта на "съда". Всеки взема според капацитета си.

# 622
И така и така е. Професорът може да ти преподаде урока, но дали ти ще си прочетеш учебника зависи от теб.

# 623
На мен за кариерата ми е помогнало до сега най- вече дебелокожието.
Аз от една година съм на нова работа, където екипът никога не ме е искал, защото те по принцип не искат нови хора, с които да делят приходите. Шефката обаче ги вижда, че изнемогват и в крайна сметка е решила да вземе още един човек.
Те всички са били против, защото не съм им на нивото. Аз по принцип това не го оспорвам, де. Та шефката им казала: Добре, разбирам ви, че тя /тоест аз/, като кандидат е далеч от изискванията, но вие разбирате ли, че просто няма кой друг да вземем. В момента никой не иска да учи нашата специалност, всички учат ай ти, защото там са парите.
Криво - лево ме приемат, което не означава, че не дойдоха 2 дами /когато в крайна сметка подписах окончателния договор/, да ми кажа, че имам голям късмет, че са ме назначили.
Аз и това не го оспорвам, защото очаквах, че заради пандемията няма да ми подновят договора и се бях подготвила психически, че ще съм без работа.
Та така, ако можете да издържате да ви мачкат /то и за брака важи в определена степен/, може и да правите карирера. Ако сте чувствителни /със силно его/, ще се жалвате, че някой си бил пробивен. Ми не не е пробивен, нито по-умен, нито по-красив /това важи и за връзките/, просто има здрави нерви.
Не забравяйте, че печели не най-умният, нито най-красивият, а най-издръжливият. Това го казвам и на синовете ми.

# 624
Ми не не е пробивен, нито по-умен, нито по-красив /това важи и за връзките/, просто има здрави нерви.
Не забравяйте, че печели не най-умният, нито най-красивият, а най-издръжливият. Това го казвам и на синовете ми.
Аз също това казвам. Успява този с по-здравите нерви, който е по тип перде, а не по-умният. И в чужбина е точно същото, не са извънземни, но няма да имам времето днес да споря с Жребчо.

# 625
  • София
Аз си знам характера и затова съм фрий от 2014. Работя на принципа партньори и клиенти, а не шеф и колеги. Осигурила съм се някак, договор не ми трябва. Може понякога да ми бягат парите, но имам безценно богатство - свобода на действие.
Дипломата ми трябва за държавни проекти, защото участвам и в такива.

Последна редакция: ср, 14 окт 2020, 09:00 от Rockstar

# 626
  • София
Сега е моментът неценящите дипломата като такава да го докажат чрез едно много просто нещо - чрез децата си. Оставят децата си без дипломи. Само със средно образование.  И чакаме как ще приключи експериментът. Отсега мога да кажа, че децата им ще бъдат бутани, влачени, подкупвани и купувани емоционално и финансово само и само да вземат диплома за висше образование.  така че могат да си приказват тук каквото си искат - гледаме постъпките. И всички тук знаем какъв ще е резултатът. Дори не зная с какви очи преценяващите дипломите като ненужни хартийки го твърдят като прекрасно знаем, че няма да оставят децата си без "хартийка", ако ще светът да се обърне. Всичко тук е само поза.

За колектива се помни едно нещо като послание на всички нива - когато е за работа "ние сме екип", а когато е за пари "всеки за себе си". И както се казва в моята професия - поставяш граници. На работа сме, за да работим и всеки е абсолютно заменим в квадратчето на организационната схема. Разбира се, хубаво е колегите взаимно да си помагат, но  пак има граница и все се намира някой или някои, да опитват да прехвърлят своята работа на друг, че и после да гарнират с порция емоционално изнудване.

# 627
Апропо: Споделете как ги привличате тия умни, грижливи и реализирани мъже. По мои впечатления жените не го правят с "тапии", а със секси вид, тоест нищо по-различно от кварталните бръмчалки, но може и да съм в грешка.
Аз гледам да привличам с интереси, книги, разговори. Ама тези умни, грижливи и най-вече реализирани супермъже са по-заинтригувани от блондинката с къса рокличка, седнала на съседната маса.
На мен лично това ми говори, че тези мъже не са умни и не са грижливи.

# 628
Andariel, аз не съм убедена, че ако някое мое дете не завърши висше, ще си посипя главата с пепел и ще се гътна от мъка. Да подбутвам, влача и подкупвам дете, за да учи,  не е възможно да ми се случи. Не за друго, ами нямам никакви сили за подобни изпълнения. Което не иска, няма да учи и само ще види какво следва. Студенти насила с цената на мои нерви и натискане - не.

# 629
  • Обран бостан ;)
Темата се обърна на "как да разпознаем фалшиво дипломирани хора".

Питам се, по-рано обсъдената лайф-коучка (Кобилкина) дава ли дипломи след завършен при нея курс ?
Ако дава - имат ли някаква тежест ?

Питам само, не че ми е притрябвала   Trollface

Общи условия

Активация на акаунт