Как да разпознаем фалшиво богати хора

• 34 867
  • 1 349
  •   1
Отговори
# 1 095
Не, спестяването те изпраща вече на по-горно стъпало. Беден е този, който не може да си покрие минималните екзистенциални нужди.

# 1 096
  • София
Кога съм казал, че всички хора искат всичко наготово. И че няма хора, които са готови да се трудят и да се развиват.

Напротив.
Наистина не  знам как четете ...

Ако говориш, че 98% от мигрантите са готови да учат и да работят, да стават лекари и инженери, тогава си връщам думите назад.
Реалността не можеш я излъга.

# 1 097
Каза, че хората гледат чуждото богатство и го искат наготово.
Дори и в Африка и Югоизточна Азия вече знаят как живеят хората "на запад" и искат и те. Само че наготово.
...
Екзистенциални нужди за мен са храна и покрив над главата, много хора в Бг имат осигурени дом и храна, плюс, че си пращат децата на училище, купуват дрехи и тн, но са бедни.
Говорим за неприятните ограничения на парите, не за това, че дори в това положение може да са щастливи, обичани, одухотворени и прочее.

# 1 098
В американският сериал "Специален отряд",един негър точно го каза:

"Бедността е бавен геноцид"

П.П.

Уточнение. В САЩ бедните афроамериканци са някъде около 10%.

# 1 099
Цитат
И тези критерии поставят нелепи граници. Ама много ясно, че има неща, които са в твой и такива, които са извън твоя контрол. Забелязвам опити да се вменява на бедните, че сами са си виновни, че са бедни, защото не били креативни, талантливи, проактивни и т.н. дрън-дрън.Това може да е валидно в едно общество с работещи социални асансьори, но не и колониални държавици, каквато е нашата. Замислям се, че май и в метрополията няма такива асансьори.

"Тези критерии" са всъщност базирани на социологично проучване относно класификация на ценностите във възпитанието на децата от различните социални прослойки /посочих го изрично даже/. Laughing Което означава и важни човешки качества за представителите им по принцип.
Хората сами си сочат важните за тях критерии. И учените, занимаващи се с проучването, са анализирали и обобщили отговорите, като са намерили общото в получените резултати за дадената група. Всяка група си се характеризира с определени качества. Няма нужда да се спирам на отклоненията и правилата - има си и за това наука. Тук упоменавам резултатите, принципно валидни за групите. Дано да е ясно, че го обяснявам за втори път вече.
Няма виновни за това, какви са изходните данни от проучването, разбира се. Спорете с тези, които провеждат проучванията и получават и оповестяват резултатите от тях.
За вина на хора и групи пък изобщо не става въпрос. Smile
И локусът на контрол не сме го ние измислили. Книги има по въпроса, не е тук мястото да се обяснява същността му. Който иска - ще намери и ще прочете. Стига да чете. Нито сме провеждали ние проучване и анализ какъв е той при различните типажи и прослойки. Има си много мащабни проучвания, които го определят като типичен дори за цели нации.
И пак няма криви за това, което се установява. Smile

Ако нямаш квалификация и образование, ако не си старателен, амбициозен, желаещ да учи нови неща ...
има изненада, и на запад ще си много беден, няма да можеш да си купиш собствено жилище, и едвам ще свързваш двата края.
Даже и ще си много по-зле, няма да можеш да пътуваш никъде и тн.

Аз пък не мога да разбера тия хора, дето все мантруват, че другите са им виновни. Вчера гледах интервюта на някакви цигани. Държавата ги крадяла, щото не им раздавала, каквото им се полагало.
Ако някой е свикнал само да му се дава, без да си помръдне мозъка и да се организира, няма как все някой да му е виновен.

Скрит текст:
Освен това "беден" е относително понятие. В началото на 20в беден е бил, който не може да си купи хляб. А месо няколко пъти в годината.
Сега "беден" е, който не може да си купува смартфони, коли, да ходи по екскурзии, да си купува маркови дрешки.
Проблемът идва от там, прекалената наситеност на информацията и социалните медии. Всеки знае всичко за всеки. Дори и в Африка и Югоизточна Азия вече знаят как живеят хората "на запад" и искат и те. Само че наготово.
Освен това, облъчването на медиите е системно в посока "вижте ги богатите".
Което за мен е ужасно комплексарско, селско и бедняшко. Но въпреки това, маса хора попиват пошлите риалитита, предавания и зомбации.
Та проблемът на "бедните" е завистта и мързела.
Не знам какви ще да са тия социални "асансьори". Още малко и за социални "ракети" ще питате.

Да, труднчико е за необразован, неактивен, некреативен, живеещ в наложени му отвън рамки и т.н. описан вече човек да се позамогне, но пак да напомня - за това отново няма криви. Данни и факти просто. Логични връзки между предпоставки и последици.

Не, спестяването те изпраща вече на по-горно стъпало. Беден е този, който не може да си покрие минималните екзистенциални нужди.

И аз приемам този критерий, понеже е що-годе обективен.
Не така стои обаче въпросът за критериите за определяне на богат човек. Те са различни за различните общества. Естествено за по-бедно, като нашето, те няма да са същите, като в САЩ, Австралия, Норвегия. Няма да са същите и като в Танзания.

Последна редакция: пт, 16 окт 2020, 13:21 от Judy

# 1 100
  • France
"Това може да е валидно в едно общество с работещи социални асансьори, но не и колониални държавици, каквато е нашата."

Това последното не го разбрах. А и за пръв път чувам България да е имала колонии.

# 1 101
Малко наблюдение от мен, което ме забавляваше много навремето (преди ковид), когато още ходех на спининг в студио. Жените от определена социална прослойка имаха забележително единство на продуктите и марките, които ползваха - няма как, виждаш в съблекалнята Simple Smile

Като започнеш от клинчетата за тренировка, минеш през това с какво палто е, каква козметика вади, за да се освежи след душа, с каква дамска чанта е. Едва ли не, като ''одобрен списък'' с артикули Simple Smile Какво ползваш, какво носиш - автоматично те слага в една или друга категория. Много ме е забавлявала винаги тази униформеност.

# 1 102
Добре, че нямаме марки и на...някои органи, че пазара е голям.

# 1 103
"Това може да е валидно в едно общество с работещи социални асансьори, но не и колониални държавици, каквато е нашата."

Това последното не го разбрах. А и за пръв път чувам България да е имала колонии.
Колониална държавица не е като да е колониална империя, но да приемем, че грешката е в мен и кажа, че иде реч за държава под чужда колониална власт.
Колкото и да висе боде очите постът ми, социални асансьори няма. Успехите ви се дължат най-вече на факта, че сте се родили в правилната среда, а повечето социологически и психологически проучвания и анализи се ползват за целите на пропагандата.
Познайте в коя страна има най-много милиардери? В Китай.

Нормално, много ресурси, евтина работна ръка, държава, която контролира и решава кое за кого да е.
Има и изключително добро образование в областта на точните науки.

# 1 104
Бе не ни боде нищо. Smile
Но и да не си съгласен, и да ти боде на теб - за да се видиш в много пари си трябват определени лични качества.
Можеш и да не се съгласяваш, което не променя фактите и правилата.

Цитат
Успехите ви се дължат най-вече на факта, че сте се родили в правилната среда, а повечето социологически и психологически проучвания и анализи се ползват за целите на пропагандата.
В някои случаи.
Но дори и при тях са нужни пък качества за опазване на наличното.
/Второто лице е неуместно..., както и твърдението като цяло, адресирано към неясно кой неограничен кръг хора./

Последна редакция: пт, 16 окт 2020, 15:06 от Judy

# 1 105
  • Paris, France
Жребче, зехтинът е част от географския район, наричан днес България от хилядолетия, много преди България да я има. Маслини растат и в днешна южна България, но и районите, от които е донасян зехтина не са далеч. Със зехтин са готвели предците ни, които не са знаели какво е домат, царевица, тиквичка, картоф. Последните са донесени преди не повече от 500 години. Една трета от днешните българи сме потомци на средиземноморски и малоазиатски българи, които са дошли след войните и размени на население. За тях зехтинът е бил всичко, с което са пържели и готвели. Масло е другото, но не го е имало целогодишно и е трябвало да се преварява и осолява. Маслото и лойта са животински продукти, а в източноправославната църква има поне 100-200 дена пости без животински продукти. Там не се готви с лой и мас.

За студенопресования зехтин - преди десетилетия рафинирано май не е имало, но не съм много сигурна. Точката на димене или кипене (smoking point) на студенопресования зехтин е 214°С, по-висок от тази на рафинирания. Баба ми не пържеше, но ми е казвала, че са пържели в зехтин. В старите рецепти грис-халвата за пости е със зехтин, баниците със зехтин, спанак, лук, бадем, орехи.

Зная, че в северна България кухнята е леко различна и стоките от юг е било трудно да се доставят заради Балкана. Там също има места с влажен, субтропически климат, но не съм спец и не зная дали растат маслини.

Маслините са лесни за отглеждане и събиране, а също и за ферментиране и консервиране. Имали са ги по двора, а имало и из гората.

Месо от овца са яли на сватба, помен, кръщене и някой голям празник. Кокошки са яли веднъж месечно, чо изключение и риба в останалото време.

Ако искаш да отслабнеш, разкарай олиото!

Кристинке, изразявай се по-ясно и с примери, че на повечето ни е трудно да схванем какво точно искаш да кажеш! И не наричай, моля те, липсата на неморален лукс бедност!  А какво не ти хареса в Намибия и Ботсвана, примерно?

# 1 106
  • France
А, разбрах. Социален асансьор = позитивна дискриминация. Когато бях малка в България всички бяхме бедни. Е освен мутрите, но това е друг въпрос. Това, което най ни различаваше беше, че някои имаха връзки. От тази първична каша, някои успяха да излязат напред.

Франция уж е социална държава, но училищата са районирани и ако имаш нещастието да си в кофти квартал, ще учиш в кофти училище. И следователно ще имаш по малък шанс да пробиеш напред

# 1 107
Проблемът не са фактите и правилата, а интерпретацията им, която се ползва често за целите на пропагандата.
За тебе „в някои случаи”, за мен „най-често”. 99.99 % от родените в мизерия си остават в мизерията, ако ще и по-талантливи от Паганини да са.
А, разбрах. Социален асансьор = позитивна дискриминация. Когато бях малка в България всички бяхме бедни. Е освен мутрите, но това е друг въпрос. Това, което най ни различаваше беше, че някои имаха връзки. От тази първична каша, някои успяха да излязат напред.

Франция уж е социална държава, но училищата са районирани и ако имаш нещастието да си в кофти квартал, ще учиш в кофти училище. И следователно ще имаш по малък шанс да пробиеш напред
Точно обратно на модерните глупости е. Ако кварталното училище дава на 70-80 % от образованието на скъпото частно училище, тогава образователната система може да бъде социален асансьор.

# 1 108

Колониална държавица не е като да е колониална империя, но да приемем, че грешката е в мен и кажа, че иде реч за държава под чужда колониална власт.
Колкото и да висе боде очите постът ми, социални асансьори няма. Успехите ви се дължат най-вече на факта, че сте се родили в правилната среда, а повечето социологически и психологически проучвания и анализи се ползват за целите на пропагандата.

Ми не е баш така, изобщо не коментирам изцепката с колониалната държава.
Достатъчно младежи от село или пък от работническите среди в градовете с правилното образование са се издигнали и сега са си баш средната класа.

По-назад беше коментирано за успеха с бизнеса и наистина забогателите хора. В момента и последните години наистина е трудно и почти невъзможно да постигнеш от нищо нещо, но в началото на прехода това не е било точно така. Има хора стартирали от нищото, с една сергия или гараж и стигнали до милиони. Времената са били такива, тези които са се ориентирали бързо са могли да забогатеят лесно на по-късен етап дори и без протекции или мутренски изпълнения. Имаше един период някъде в средата на 90-те покрай масовата приватизация, тогава на тезгяха бяха сложени какво ли не- като се започне от едрите предприятия, та се стигне до стопанските дворове в бившите ткзс-та и други подобни активи- терени, сгради и др. По онова време дори обикновен човек без някакви дебели връзки е имал възможност да купи почти без пари нещо сериозно, стига съответно да разполага с някакви пари.
Сещам се в тази връзка с една история, която ми я е разказвал баща ми. Точно по онова време му предлагали някакъв терен с площ от няколко декара в индустриална зона на няколко километра от нашия град, за някакви дребни пари, изобщо не била проблем сумата за него. Обаче бил много зает покрай работата си и задачите, и не му останало време да се занимава. Сега подобни парцели струват около милион.....
По-късно когато аз започнах да се занимавам съм си купувал всичко на пазарни цени, които не бяха никак малки.

# 1 109
Ми дай статистика, +-123. Докато нямаш точна такава, остават "в някои от случаите", понеже не можем за никакви проценти да говорим.
Пропаганда има и с обратен знак - всичко е от средата, човек няма намеса и следователно не следва да се напъва. Като в индийска каста направо. Laughing
Точно за типовете мислене по този въпрос са локусите на контрол, към които те препратих.
Напомням - рядко има правилно и грешно, когато не говорим за математика.

Последна редакция: пт, 16 окт 2020, 15:20 от Judy

Общи условия

Активация на акаунт